Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.  

  1. At last – Etta James  

Een klassieker in jazz- en blues scene, is wel het nummer ‘At last’ van Etta James. Het nummer heeft wat meer pit dan wat normaal vaak voor een uitvaart wordt gekozen, maar kan daarom zeker bij bepaalde personen passen. Het nummer is ook gecoverd door andere grote artiesten als Beyoncé en Celine Dion.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren. 

  1. S’wonderful – Diana Krall 

Een populair jazznummer is ‘S’wonderful’, gecomponeerd door George Gershwin en geschreven door Ira Gershwin. Het nummer is daarna veel gebruikt voor mediaproducties, zoals de film An American in Paris, waarvoor Diana Krall het nummer heeft ingezongen. Een prachtig, dankbare tekst die veel kan toevoegen op een uitvaart.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. My Way – Frank Sinatra  

Frank Sinatra’s ‘My Way’, is een erg mooi en bekend uitvaartnummer. Het nummer werd als eerst uitgebracht onder de naam ‘Comme d’habitude’, door Claude François. Geschreven door Paul Anka en gezongen door Frank Sinatra werd het een hit. In het nummer zingt Sinatra over iemand die aan het einde van zijn leven is gekomen. Hoewel hij weet dat hij misschien niet altijd het juiste heeft gedaan, weet hij dat hij wel een uniek persoon was. 

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. Ain’t no sunshine – Bill Withers  

Ain’t no sunshine when she’s gone. It’s not warm when she’s away. De lyrics benadrukken precies het gevoel van het missen van een geliefde. Dat doet Bill Withers heel sterk in zijn grootste hit ‘Ain’t no sunshine’. Daarmee is het een mooi nummer om naar te luisteren tijdens een begrafenis of crematie.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. Feeling Good – Nina Simone  

Een klassieker die bijna iedereen wel zal kennen is ‘Feeling Good’. Een nummer dat opnieuw erg bekend werd toen het werd gezongen door Michael Bublé. De eerste die het nummer coverde was Nina Simone. Een zwaarder en krachtiger jazznummer, wat zeker een bijzondere toevoeging kan zijn aan een uitvaart.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren. 

  1. Everytime we say goodbye – Ella Fitzgerald  

‘The First Lady Of Song’ Ella Fitzgerald, weet precies de juiste snaar te raken in ‘Everytime we say goodbye’. Het nummer is een jazz standaard geworden nadat het immens populair werd in de jaren vijftig. In het nummer zingt Fitzgerald over de grote blijdschap die je kan voelen als je geliefde bij je is en hoe veel pijn het kan doen als je geliefde weggaat.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. What a wonderful world – Louis Armstrong  

Als zijn laatste wereldhit, komt in 1968 ‘What a wonderful world’ van Louis Armstrong uit. Armstrong, een van de grootste jazznamen allertijden, zingt in het ontroerende nummer over hoe mooi de wereld eigenlijk is wanneer hij stil staat bij wat hij om zich heen ziet. Een nummer wat een gevoel van dankbaarheid voor het leven en liefde voor de wereld vertolkt. 

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. We’ll meet again – Vera Lynn 

Het iconische nummer ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn, heeft veel losgemaakt bij mensen. Dit nummer zorgde er tijdens de Tweede Wereldoorlog voor dat het vertrouwen van de Britse troepen werd versterkt. Ook nu, tijdens de coronacrisis, wordt het nummer weer meer geluisterd. Een mooi nummer wat het gevoel van afscheid treffend omschrijft.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. She – Charles Aznavour  

De romantische ode ‘She’ van Charles Aznavour is een prachtige toevoeging aan een uitvaart. Aznavour maakt op een bijzondere manier duidelijk wat ‘zij’ in zijn leven heeft toegevoegd. Een ode aan het leven van een bijzondere vrouw.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren. 

  1. Beautiful love – Wayne King (en Victor Young, Egbert Van AlstyneHaven Gillespie) 

Om deze jazz lijst af te sluiten, eindigen we met een nummer dat voor een échte jazzsfeer zal zorgen. De liefde tussen (twee) mensen is een mooi iets om te benadrukken tijdens een uitvaart of rouwperiode. Van ‘Beautiful love’ zijn erg veel covers gemaakt door bekende artiesten, het origineel is van de rij namen in deze titel.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

Opzoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook deze lijst met muzieknummers voor een uitvaart of tijdens rouw.  

Disclaimer: deze lijst is gebaseerd op muziek die passend kan zijn tijdens uitvaarten of rouwperiodes. De songs hebben ook juist de nodige bekendheid gekregen doordat ze veel op uitvaarten worden gespeeld. De lijst is niet opgesteld als een top 10, de nummers worden in willekeurige volgorde genoemd. 

 Door: Nienke van der Wal. Geplaatst 8 oktober 2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder. Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na […]

Coaching Hoe vertel je het de kinderen?

“Het gaat niet goed met uw man, ik denk dat het verstandig is dat u de kinderen naar het ziekenhuis laat komen, zodat ze hun vader in deze situatie op de intensive care even zien”.

Nieuws Vijf jaar crematorium De Lariks in Hardenberg: Respectvol afscheid nemen in een groene omgeving.

Op 10 maart 2021 viert Crematorium De Lariks haar vijfjarig bestaan. Alle reden om deze bijzondere onderneming te bezoeken en samen met mede-eigenaar en initiatiefneemster Birgit Rusken terug te kijken op een half decennium afscheid nemen in deze regio. ‘Eigenlijk is het idee van een crematorium voor de regio Twenterand, Vechtdal en Drenthe ontstaan op […]

Nieuws CBS: Sterfte onder bewoners verpleeghuizen en instellingen bijna verdubbeld

In instellingen als verpleeghuizen zijn in week 14 (30 maart tot en met 5 april) dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Corona virus
Nieuws Sterfte neemt opnieuw toe

In week 40 (28 september tot en met 4 oktober) overleden naar schatting 3000 mensen. Dit zijn er ruim 200 meer dan verwacht voor deze week. In week 39 overleden ook al iets meer mensen dan gemiddeld (2865). De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt […]

Portriat of love
Rouw Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal […]

Voorbereiden op later Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

Nieuws Surinaamse oud-premier Sedney overleden

De Surinaamse oud-premier Jules Sedney is op 97-jarige leeftijd overleden. Sedney was premier van 1969 tot 1973. Twee jaar na zijn premierschap werd Suriname onafhankelijk.