Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.  

  1. At last – Etta James  

Een klassieker in jazz- en blues scene, is wel het nummer ‘At last’ van Etta James. Het nummer heeft wat meer pit dan wat normaal vaak voor een uitvaart wordt gekozen, maar kan daarom zeker bij bepaalde personen passen. Het nummer is ook gecoverd door andere grote artiesten als Beyoncé en Celine Dion.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren. 

  1. S’wonderful – Diana Krall 

Een populair jazznummer is ‘S’wonderful’, gecomponeerd door George Gershwin en geschreven door Ira Gershwin. Het nummer is daarna veel gebruikt voor mediaproducties, zoals de film An American in Paris, waarvoor Diana Krall het nummer heeft ingezongen. Een prachtig, dankbare tekst die veel kan toevoegen op een uitvaart.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. My Way – Frank Sinatra  

Frank Sinatra’s ‘My Way’, is een erg mooi en bekend uitvaartnummer. Het nummer werd als eerst uitgebracht onder de naam ‘Comme d’habitude’, door Claude François. Geschreven door Paul Anka en gezongen door Frank Sinatra werd het een hit. In het nummer zingt Sinatra over iemand die aan het einde van zijn leven is gekomen. Hoewel hij weet dat hij misschien niet altijd het juiste heeft gedaan, weet hij dat hij wel een uniek persoon was. 

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. Ain’t no sunshine – Bill Withers  

Ain’t no sunshine when she’s gone. It’s not warm when she’s away. De lyrics benadrukken precies het gevoel van het missen van een geliefde. Dat doet Bill Withers heel sterk in zijn grootste hit ‘Ain’t no sunshine’. Daarmee is het een mooi nummer om naar te luisteren tijdens een begrafenis of crematie.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. Feeling Good – Nina Simone  

Een klassieker die bijna iedereen wel zal kennen is ‘Feeling Good’. Een nummer dat opnieuw erg bekend werd toen het werd gezongen door Michael Bublé. De eerste die het nummer coverde was Nina Simone. Een zwaarder en krachtiger jazznummer, wat zeker een bijzondere toevoeging kan zijn aan een uitvaart.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren. 

  1. Everytime we say goodbye – Ella Fitzgerald  

‘The First Lady Of Song’ Ella Fitzgerald, weet precies de juiste snaar te raken in ‘Everytime we say goodbye’. Het nummer is een jazz standaard geworden nadat het immens populair werd in de jaren vijftig. In het nummer zingt Fitzgerald over de grote blijdschap die je kan voelen als je geliefde bij je is en hoe veel pijn het kan doen als je geliefde weggaat.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. What a wonderful world – Louis Armstrong  

Als zijn laatste wereldhit, komt in 1968 ‘What a wonderful world’ van Louis Armstrong uit. Armstrong, een van de grootste jazznamen allertijden, zingt in het ontroerende nummer over hoe mooi de wereld eigenlijk is wanneer hij stil staat bij wat hij om zich heen ziet. Een nummer wat een gevoel van dankbaarheid voor het leven en liefde voor de wereld vertolkt. 

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. We’ll meet again – Vera Lynn 

Het iconische nummer ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn, heeft veel losgemaakt bij mensen. Dit nummer zorgde er tijdens de Tweede Wereldoorlog voor dat het vertrouwen van de Britse troepen werd versterkt. Ook nu, tijdens de coronacrisis, wordt het nummer weer meer geluisterd. Een mooi nummer wat het gevoel van afscheid treffend omschrijft.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

  1. She – Charles Aznavour  

De romantische ode ‘She’ van Charles Aznavour is een prachtige toevoeging aan een uitvaart. Aznavour maakt op een bijzondere manier duidelijk wat ‘zij’ in zijn leven heeft toegevoegd. Een ode aan het leven van een bijzondere vrouw.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren. 

  1. Beautiful love – Wayne King (en Victor Young, Egbert Van AlstyneHaven Gillespie) 

Om deze jazz lijst af te sluiten, eindigen we met een nummer dat voor een échte jazzsfeer zal zorgen. De liefde tussen (twee) mensen is een mooi iets om te benadrukken tijdens een uitvaart of rouwperiode. Van ‘Beautiful love’ zijn erg veel covers gemaakt door bekende artiesten, het origineel is van de rij namen in deze titel.  

Klik hier om dit nummer te beluisteren.  

Opzoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook deze lijst met muzieknummers voor een uitvaart of tijdens rouw.  

Disclaimer: deze lijst is gebaseerd op muziek die passend kan zijn tijdens uitvaarten of rouwperiodes. De songs hebben ook juist de nodige bekendheid gekregen doordat ze veel op uitvaarten worden gespeeld. De lijst is niet opgesteld als een top 10, de nummers worden in willekeurige volgorde genoemd. 

 Door: Nienke van der Wal. Geplaatst 8 oktober 2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Voormalige Franse doelman Martini (58) overleden

Oud-doelman Bruno Martini is overleden. Dat meldt AJ Auxerre, waar de 31-voudig Franse international het grootste deel van zijn loopbaan speelde.

Nieuws Legendarische oud-doelman Eddy Pieters Graafland overleden

De legendarische oud-doelman en Feyenoord-icoon Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden, meldt de Rotterdamse club op zijn

Nieuws Jazz-drummer Jimmy Cobb overleden

Jazzdrummer Jimmy Cobb, die met trompettist Miles Davis (1926-1991) het legendarische album Kind of Blue opnam, is overleden. Cobb stierf op 91-jarige leeftijd in New York aan longkanker, zei zijn weduwe Eleana Tee Cobb tegen de Amerikaanse omroep NPR.

Nieuws Voormalig topatlete Els Vader (61) overleden.

Voormalig topatlete Els Vader is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar echtgenoot Haico Scharn aan De Telegraaf. Vader excelleerde in de jaren ’80 op alle sprintonderdelen. Op haar indrukwekkende palmares kwamen Nederlandse records te staan op de 50, 60, 100, 200 en 400 meter. Alleen Nelli Cooman wist haar op de kortste afstanden af […]

herinerhen
Rouw Mensenlinq introduceert herinnerHen

Iedereen heeft een verhaal, het verhaal van zijn of haar leven. Wanneer dat leven stopt, blijven de herinneringen achter. Om de herinneringen levend te houden en een ode te brengen aan het leven van je overleden dierbare, is er nu herinnerHen

Malik Abdul Baset
Nieuws Voormalig lid van hiphopgroep The Roots overleden

Malik Abdul Baset, een van de oorspronkelijke leden van The Roots, is woensdag op 47-jarige leeftijd overleden. De rapper maakte tot 1999 deel uit van de Amerikaanse hiphopformatie. Het nieuws is door Ahmir ‘Questlove’ Thompson en Tariq ‘Black Thought’ Trotter bevestigd. “Hij was een van de meest getalenteerde mc’s”, zeggen ze over Baset. De oorzaak […]

Uitvaart Vrouwelijke dragers van doodskisten nog steeds niet gewoon

Voormalig kraamverzorgster Gea Westerdijk (62) uit Roodeschool is al bijna vijftien jaar één van de dragers in een team van vrouwen, dat doodskisten op begrafenissen en crematies in de provincie Groningen draagt. „Het is nog steeds bijzonder als vrouwen de kist van een overledene dragen”, zegt ze. „Er zijn niet zoveel vrouwelijke dragers in Nederland.”

Nieuws Terminaal zieke jongen bezoekt dankzij goed doel nog één keer Zwitserse bergen

De foto van een terminaal zieke jongen uit Assen maakt grote impact op social media en ontvangt tientallen reacties.