Door: Team Mensenlinq in Coaching

Hoe vertel je het de kinderen?

“Het gaat niet goed met uw man, ik denk dat het verstandig is dat u de kinderen naar het ziekenhuis laat komen, zodat ze hun vader in deze situatie op de intensive care even zien”.

Er is geen weg terug

De arts kwam de wachtkamer in waar ik verdrietig uren zat te wachten op een bericht, terwijl mijn man werd geopereerd om de door de bacterie aangetaste weefsels te verwijderen. Hij vertelde dat ze heel erg hun best hadden gedaan om alle aangetaste weefsel te verwijderen, maar dat het niet was gelukt en dat ze waren gestopt. Ze gingen nu proberen om met medicijnen de situatie onder controle te krijgen, maar de kans was erg groot dat hij zou komen te overlijden. 

Op bezoek op de intensive care

De kinderen hadden ’s ochtends nog met hun vader gepraat en verteld dat ze gingen spelen bij hun vriendinnetjes. Hij was wel ziek, maar zag er op dat moment nog gewoon uit. Volgens de arts zou het voor hun verwerking beter zijn als ze het ziekteproces dat aan de gang was ook zouden zien. 

Mijn man kwam na de operatie terug op de intensive care afdeling. Hij lag aan de beademing, zijn borst was bezaaid met draden om zijn hart te monitoren, hij had infusen met medicijnen en alle kastjes om hem heen lieten cijfers zien van zijn conditie. De kinderen waren bij mijn zusje en haar gezin en kwamen stilletjes de ruimte binnen. Dat was spannend, hoe zouden ze reageren op de situatie? Ik stond in de overlevingsstand en heb praktisch uitgelegd waarvoor wat was en dat hun papa heel ziek was. Ze keken met grote ogen naar hun vader in het witte ziekenhuisbed met allemaal toeters en bellen en stelden nog wat vragen, aaiden over zijn arm en gingen na korte tijd met mijn zusje terug naar haar huis. Hij leefde nog en er was hoop, al was het maar een heel klein beetje.

Het bericht

’s Nachts om 12 uur belde ik met mijn zusje, het ging niet goed. Ze wilde graag komen om mij te steunen, maar de kinderen werden wakker en zij hadden haar meer nodig. Om 7 uur belde ik weer, nu met het verdrietige nieuws dat hun vader was overleden. Mijn zusje had de zware taak de kinderen op te vangen en vertelde dat ze een heel naar bericht had. “Jullie vader is vanochtend overleden”. Ze reageerden heel verdrietig, maar ook praktisch. “Hoe gaan wij nu heten?” was de eerste vraag. Ik gebruikte mijn eigen achternaam en zij hebben de naam van hun vader.. De tweede vraag was wie er voor hen zou zorgen als ik er niet meer was. Ook daarin kon mijn zusje hen geruststellen. Zij zouden bij hun oom en tante gaan wonen, maar gelukkig was dat nu niet aan de orde. Daarna hebben ze elkaar vastgepakt en konden hun tranen vrijuit stromen. Met zijn allen in de auto zijn ze naar het ziekenhuis gekomen.

Terugkijkend

Heb ik het destijds goed gedaan? Dat is een vraag die veel ouders zich stellen. Het is zo gegaan als je het op dat moment kon doen. Met de ervaring en inzichten die je destijds had. Daar zit geen goed of fout op. 

We komen er steeds meer achter dat het behulpzaam is voor de verwerking om kinderen zoveel mogelijk mee te nemen in de gang van zaken bij een overlijden. Hen de feiten te vertellen op hun niveau. Ik was blij met het advies van de arts om de kinderen te laten komen, daar had ik zelf niet aan gedacht.

En je mag compassie hebben met jezelf. Door voortschrijdend inzicht kun je nu wellicht bedenken dat je dingen anders had moeten doen/zeggen, maar dat is met het inzicht van nu.

Bovenstaand verhaal is een verhaal van Gerda Hagenauw. Na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. 

Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en start een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun leven weer op te pakken na een groot verlies. “Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Oene Jan de Haan

Oene is 53 jier wurden en eindelijk stoppe mei roken. Oer de dea sei der. “Ik hoef gjin Blommen! Yn de finsterbank stiet wol in kaktus, nim dy mar mei. Want dy is krekt sa stiklich as ik en ek krekt sa seft fan binnen.

Uitvaart Geen uitvaart is gelijk.

Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Dat vinden Mirjam Landskroon en Froukje Tabak. Als nieuwe eigenaren van Haaksma & de Haan Uitvaart willen ze een uitvaart organiseren die bij de overledene en familie past. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig.” Mirjam Landskroon en Froukje Tabak hebben Haaksma & de Haan […]

In memoriam Jan Pastoor wilde een betrouwbaar bestuurder zijn en was wars van politieke spelletjes

Met Jan Pastoor is dinsdag een Drentse bestuurder van de oude stempel overleden. Hij vond vooral dat de overheid betrouwbaar moest zijn en was wars van politieke spelletjes.

Jan Pastoor is 84 jaar oud geworden. Hij was tot 2007 nog actief als Eerste Kamerlid voor het CDA. Daarvoor was hij gedeputeerde in Drenthe, waar hij vooral bekend werd met de gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie terugging van 34 gemeenten naar 12.

Rouw Hulp voor nabestaanden van wie dierbare uit leven gestapt is

Hoe moet je verder met je leven als een dierbare daaruit is gestapt? Met die vraag worstelen tal van mensen van wie de partner, een familielid of een vriend zelfmoord heeft gepleegd. De Stichting Nabestaan Na Zelfdoding Drenthe wil hen helpen.

Voorbereiden op later De erfenis: hoe zit het nou precies?

Waar wil je dat jouw collectie familiesieraden naar toe gaat en hoeveel krijgen je kinderen als jij of je partner overlijdt? Vaak is dit iets waar je op tijd al over nadenkt, alleen of samen. En dat is best een ingewikkelde klus. Daarom leggen wij kort uit wat een erfenis inhoudt Testament of wettelijk erfrecht […]

In memoriam Gedreven journalist Bert Jansen (53) componeerde muziek in zijn zinnen

Meppel – Bert Jansen (53) heeft rock ’n roll in de lokale journalistiek gebracht. Hij zag altijd het avontuur in de verhalen, zelfs als commissie- en raadsvergaderingen saai waren verlopen. Hij componeerde muziek in zijn zinnen. Dat zat er al snel in toen hij als verslaggever bij de Meppeler Courant was begonnen.

Rouw Zussen

Tijdens mijn vrijwilligerswerk in het Hospice, leerde ik een wijze les. Een les die ik nooit meer zal vergeten en die ik me, bij ieder verdrietig afscheid, herinner.

Voorbereiden op later Wat als de uitvaartpolis zoek is?

Als een dierbare overlijdt, moet er veel geregeld worden. Ook de uitvaart. Op het polisblad van de uitvaartverzekering vind je alle belangrijke informatie om de kosten van de uitvaart van de overledene te claimen. Maar wat doe je als nabestaande als de uitvaartpolis onvindbaar is of als je niet zeker weet of er een uitvaartverzekering is?