Door: Team Mensenlinq in Coaching

Hoe vertel je het de kinderen?

“Het gaat niet goed met uw man, ik denk dat het verstandig is dat u de kinderen naar het ziekenhuis laat komen, zodat ze hun vader in deze situatie op de intensive care even zien”.

Er is geen weg terug

De arts kwam de wachtkamer in waar ik verdrietig uren zat te wachten op een bericht, terwijl mijn man werd geopereerd om de door de bacterie aangetaste weefsels te verwijderen. Hij vertelde dat ze heel erg hun best hadden gedaan om alle aangetaste weefsel te verwijderen, maar dat het niet was gelukt en dat ze waren gestopt. Ze gingen nu proberen om met medicijnen de situatie onder controle te krijgen, maar de kans was erg groot dat hij zou komen te overlijden. 

Op bezoek op de intensive care

De kinderen hadden ’s ochtends nog met hun vader gepraat en verteld dat ze gingen spelen bij hun vriendinnetjes. Hij was wel ziek, maar zag er op dat moment nog gewoon uit. Volgens de arts zou het voor hun verwerking beter zijn als ze het ziekteproces dat aan de gang was ook zouden zien. 

Mijn man kwam na de operatie terug op de intensive care afdeling. Hij lag aan de beademing, zijn borst was bezaaid met draden om zijn hart te monitoren, hij had infusen met medicijnen en alle kastjes om hem heen lieten cijfers zien van zijn conditie. De kinderen waren bij mijn zusje en haar gezin en kwamen stilletjes de ruimte binnen. Dat was spannend, hoe zouden ze reageren op de situatie? Ik stond in de overlevingsstand en heb praktisch uitgelegd waarvoor wat was en dat hun papa heel ziek was. Ze keken met grote ogen naar hun vader in het witte ziekenhuisbed met allemaal toeters en bellen en stelden nog wat vragen, aaiden over zijn arm en gingen na korte tijd met mijn zusje terug naar haar huis. Hij leefde nog en er was hoop, al was het maar een heel klein beetje.

Het bericht

’s Nachts om 12 uur belde ik met mijn zusje, het ging niet goed. Ze wilde graag komen om mij te steunen, maar de kinderen werden wakker en zij hadden haar meer nodig. Om 7 uur belde ik weer, nu met het verdrietige nieuws dat hun vader was overleden. Mijn zusje had de zware taak de kinderen op te vangen en vertelde dat ze een heel naar bericht had. “Jullie vader is vanochtend overleden”. Ze reageerden heel verdrietig, maar ook praktisch. “Hoe gaan wij nu heten?” was de eerste vraag. Ik gebruikte mijn eigen achternaam en zij hebben de naam van hun vader.. De tweede vraag was wie er voor hen zou zorgen als ik er niet meer was. Ook daarin kon mijn zusje hen geruststellen. Zij zouden bij hun oom en tante gaan wonen, maar gelukkig was dat nu niet aan de orde. Daarna hebben ze elkaar vastgepakt en konden hun tranen vrijuit stromen. Met zijn allen in de auto zijn ze naar het ziekenhuis gekomen.

Terugkijkend

Heb ik het destijds goed gedaan? Dat is een vraag die veel ouders zich stellen. Het is zo gegaan als je het op dat moment kon doen. Met de ervaring en inzichten die je destijds had. Daar zit geen goed of fout op. 

We komen er steeds meer achter dat het behulpzaam is voor de verwerking om kinderen zoveel mogelijk mee te nemen in de gang van zaken bij een overlijden. Hen de feiten te vertellen op hun niveau. Ik was blij met het advies van de arts om de kinderen te laten komen, daar had ik zelf niet aan gedacht.

En je mag compassie hebben met jezelf. Door voortschrijdend inzicht kun je nu wellicht bedenken dat je dingen anders had moeten doen/zeggen, maar dat is met het inzicht van nu.

Bovenstaand verhaal is een verhaal van Gerda Hagenauw. Na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. 

Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en start een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun leven weer op te pakken na een groot verlies. “Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:



herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Geen categorie Olympisch skikampioen Christian Jagge (54) overleden

Finn Christian Jagge, olympisch skikampioen in het Franse Alberville in 1992, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de Noor woensdag laten weten.

Rouw Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.

Online onsterfelijkheid De vingerafdruk van een overledene

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws Oud-minister Til Gardeniers (94) overleden

Oud-CDA-minister Til Gardeniers is overleden. Dat heeft haar partij laten weten. Ze werd 94 jaar. Gardeniers was eind jaren 70 en in de jaren 80 minister in de kabinetten van premier Dries van Agt.

Voorbereiden op later ‘De video heeft ons geholpen Owen los te laten uit liefde’

Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories. De beelden laten een jongetje  zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook […]

Nieuws In 2030 7 miljoen Nederlanders chronisch ziek

Zo’n 7 miljoen Nederlanders zullen in 2030 lijden aan een chronische ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek. Deze ‘patiënten’ hebben vaak te kampen met meerdere, aanhoudende kwalen. Desondanks leven ze langer én met een gezond gevoel.

Corona virus
Nieuws Sterfte neemt opnieuw toe

In week 40 (28 september tot en met 4 oktober) overleden naar schatting 3000 mensen. Dit zijn er ruim 200 meer dan verwacht voor deze week. In week 39 overleden ook al iets meer mensen dan gemiddeld (2865). De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt […]

Achter de deuren van de dood Het hospice

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]