Door: Team Mensenlinq in Coaching

Hoe vertel je het de kinderen?

“Het gaat niet goed met uw man, ik denk dat het verstandig is dat u de kinderen naar het ziekenhuis laat komen, zodat ze hun vader in deze situatie op de intensive care even zien”.

Er is geen weg terug

De arts kwam de wachtkamer in waar ik verdrietig uren zat te wachten op een bericht, terwijl mijn man werd geopereerd om de door de bacterie aangetaste weefsels te verwijderen. Hij vertelde dat ze heel erg hun best hadden gedaan om alle aangetaste weefsel te verwijderen, maar dat het niet was gelukt en dat ze waren gestopt. Ze gingen nu proberen om met medicijnen de situatie onder controle te krijgen, maar de kans was erg groot dat hij zou komen te overlijden. 

Op bezoek op de intensive care

De kinderen hadden ’s ochtends nog met hun vader gepraat en verteld dat ze gingen spelen bij hun vriendinnetjes. Hij was wel ziek, maar zag er op dat moment nog gewoon uit. Volgens de arts zou het voor hun verwerking beter zijn als ze het ziekteproces dat aan de gang was ook zouden zien. 

Mijn man kwam na de operatie terug op de intensive care afdeling. Hij lag aan de beademing, zijn borst was bezaaid met draden om zijn hart te monitoren, hij had infusen met medicijnen en alle kastjes om hem heen lieten cijfers zien van zijn conditie. De kinderen waren bij mijn zusje en haar gezin en kwamen stilletjes de ruimte binnen. Dat was spannend, hoe zouden ze reageren op de situatie? Ik stond in de overlevingsstand en heb praktisch uitgelegd waarvoor wat was en dat hun papa heel ziek was. Ze keken met grote ogen naar hun vader in het witte ziekenhuisbed met allemaal toeters en bellen en stelden nog wat vragen, aaiden over zijn arm en gingen na korte tijd met mijn zusje terug naar haar huis. Hij leefde nog en er was hoop, al was het maar een heel klein beetje.

Het bericht

’s Nachts om 12 uur belde ik met mijn zusje, het ging niet goed. Ze wilde graag komen om mij te steunen, maar de kinderen werden wakker en zij hadden haar meer nodig. Om 7 uur belde ik weer, nu met het verdrietige nieuws dat hun vader was overleden. Mijn zusje had de zware taak de kinderen op te vangen en vertelde dat ze een heel naar bericht had. “Jullie vader is vanochtend overleden”. Ze reageerden heel verdrietig, maar ook praktisch. “Hoe gaan wij nu heten?” was de eerste vraag. Ik gebruikte mijn eigen achternaam en zij hebben de naam van hun vader.. De tweede vraag was wie er voor hen zou zorgen als ik er niet meer was. Ook daarin kon mijn zusje hen geruststellen. Zij zouden bij hun oom en tante gaan wonen, maar gelukkig was dat nu niet aan de orde. Daarna hebben ze elkaar vastgepakt en konden hun tranen vrijuit stromen. Met zijn allen in de auto zijn ze naar het ziekenhuis gekomen.

Terugkijkend

Heb ik het destijds goed gedaan? Dat is een vraag die veel ouders zich stellen. Het is zo gegaan als je het op dat moment kon doen. Met de ervaring en inzichten die je destijds had. Daar zit geen goed of fout op. 

We komen er steeds meer achter dat het behulpzaam is voor de verwerking om kinderen zoveel mogelijk mee te nemen in de gang van zaken bij een overlijden. Hen de feiten te vertellen op hun niveau. Ik was blij met het advies van de arts om de kinderen te laten komen, daar had ik zelf niet aan gedacht.

En je mag compassie hebben met jezelf. Door voortschrijdend inzicht kun je nu wellicht bedenken dat je dingen anders had moeten doen/zeggen, maar dat is met het inzicht van nu.

Bovenstaand verhaal is een verhaal van Gerda Hagenauw. Na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. 

Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en start een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun leven weer op te pakken na een groot verlies. “Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Rouwverwerking. De 5 fases waar je door moet

Rouwverwerking. Hoe doe je dat? Iemand of iets verliezen is nooit leuk. Of het nu is door de dood van een geliefde, een vriendschap die verbroken wordt of een scheiding. Of het verlies van je baan of een diagnose van een arts. Verlies betekent rouw en uiteindelijk accepteren dat iets nooit meer terugkomt. Pas dan kun je verder en is er ruimte voor iets nieuws.

Rouw Over (8): Hoe verdriet mij had

De eerste woorden die mijn stiefmoeder tegen mijn broer en mij zei bij het sterfbed van mijn vader: ,,We blijven toch wel bij elkaar?”

Achter de deuren van de dood De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Nieuws Voormalig topatlete Els Vader (61) overleden.

Voormalig topatlete Els Vader is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar echtgenoot Haico Scharn aan De Telegraaf. Vader excelleerde in de jaren ’80 op alle sprintonderdelen. Op haar indrukwekkende palmares kwamen Nederlandse records te staan op de 50, 60, 100, 200 en 400 meter. Alleen Nelli Cooman wist haar op de kortste afstanden af […]

Nieuws Acteur Chadwick Boseman overleden aan kanker

Chadwick Boseman, de acteur die wereldvermaard werd door zijn rol in de superheldenfilm Black Panther, is op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed al vier jaar aan darmkanker, iets wat hij al die tijd voor de buitenwereld geheim heeft gehouden. De dood van Boseman is een schok voor de Amerikaanse filmgemeenschap waar met grote verslagenheid op […]

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.

Nieuws Oud-Roda-speler Hens Fischer (79) overleden

Voormalig Roda-speler Hens Fischer is op 79-jarige leeftijd overleden. De in Kerkrade geboren voetballer speelde in achttien seizoenen meer dan 500 wedstrijden voor Roda Sport en Roda JC.

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.