Door: Team Mensenlinq in Rouw

Hoe ga je om met een rouwende collega? 

Een rouwproces kan maanden duren, maar ook jaren. Een nabestaande kan dus nog lang in het verwerkingsproces zitten, ook wanneer hij of zij weer is begonnen met werken. Iedereen heeft een eigen manier van omgaan met een rouwende collega. Soms is het lastig om een manier te vinden. Daarom deze 7 tips over omgaan met een rouwende collega.

1. Toon sympathie
Een collega gaat voor het eerst sinds het verlies weer werken. Hoe ga je daarmee om als collega? Het voelt misschien juist om het verlies geen aandacht te geven, zodat jouw collega even zijn gedachten kan verzetten. Maar misschien kun je met kleine gebaren laten weten dat je met hem sympathiseert. Bijvoorbeeld door de collega op te wachten bij de ingang. Of om hem/haar uit te nodigen om even een frisse neus te halen.

2. Geef ruimte
Iemand die een dierbaar persoon is verloren, kan op de meest onverwachte momenten overvallen worden door verdriet. Het is goed als zowel de rouwende collega als zijn/haar collega’s dit de ruimte geven. Door aan te geven dat het oké is om verdriet te hebben. Of door letterlijk ruimte te geven: door iemand te begeleiden naar een rustige ruimte om tot zichzelf te komen.

3. Oordeel niet
De één lijkt een paar weken na het verlies van een dierbare weer een beetje de oude, de ander worstelt na maanden nog merkbaar met het verdriet. Mensen verschillen en gaan op verschillende tempo’s door het rouwproces heen. Daar is geen goed of fout in.

4. Luister
Praten is voor veel mensen een manier om het verdriet te verwerken. Een gesprek van een paar minuten kan voor een rouwende collega al een opluchting zijn. Het gaat erom dat hij gezien en gehoord wordt, ook in zo’n verdrietige situatie.

5. Toon begrip
Het kan erin sluipen zonder dat je er erg in hebt: het idee dat iemand weer werkt, dus alles ook wel weer aan kan. Vooral voor leidinggevenden is het belangrijk om te beseffen dat een gemiddelde werkdag vaak extra inspanning kost voor iemand die nog midden in het rouwproces zit. Hierdoor kan die persoon misschien niet dezelfde werkhoeveelheid aan. Meer fouten maken. Dingen vergeten. Toon hier begrip voor en stel eventueel voor om bepaalde taken tijdelijk bij een ander neer te leggen.

6. Houd oogje in het zeil 
Verdriet kan leiden tot onder andere slecht slapen, slecht eten, concentratieproblemen, angst, agressie, droefheid en depressie. Mochten dergelijke symptomen je opvallen, dan is het goed om dit aan te geven bij de werkgever en/of de rouwende collega zelf. Wie weet kan hulp geboden worden via de bedrijfsarts.  

7. Wees betrokken
De wereld draait altijd door en iedereen heeft het druk – zeker op het werk. We vergeten allemaal wel eens te informeren hoe het écht met iemand gaat. Maar voor mensen die in een rouwproces zitten, is juist die vraag vaak heel waardevol. Als je een band hebt met de rouwende collega, stel deze vraag zo nu en dan eens. Ook – of juist – na langere tijd. En noteer de sterfdag ergens, zodat jullie die dag als team een kaartje kunnen sturen. Het zijn kleine gebaren die veel troost kunnen bieden.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws James Bond- en Inception-acteur Earl Cameron (102) overleden

Earl Cameron, een van de eerste zwarte acteurs die een succesrijke carrière in de Britse film- en tv-industrie had, is gisteren op 102-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Britse media. De op Bermuda geboren acteur debuteerde in 1951 in de speelfilm Pool of London, waarin hij meteen een van de hoofdrollen voor zich opeiste. Dat was […]

Nieuws Consequenties coronavirus voor uitvaart en condoleances

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de overheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De maatregelen zijn van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk.

In memoriam Alje Zandt (49): Natuurbeschermer in hart en nieren

Alje Zandt uit Havelte is op 49-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was woordvoerder en voorlichter van Natuurmonumenten in Noord-Nederland.

Nieuws Radiolegende Tom Mulder overleden

Radiomaker Tom Mulder is op 2 januari overleden. Dat meldt radioman Erik de Zwart. Mulder is inmiddels gecremeerd. Mulder is 72 jaar geworden. ,,Er is een absolute radiotopper heengegaan.

Nieuws Jazzpianist Ellis Marsalis Jr. overleden aan coronavirus

NEW ORLEANS (ANP/DPA) – De Amerikaanse jazzpianist Ellis Marsalis Jr. is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Dat meldt The New York Times.

Portriat of love
Rouw Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal […]

Nieuws Econoom Arnold Heertje overleden

De econoom Arnold Heertje is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Generaties scholieren leerden de beginselen van het vak uit zijn leerboek De kern van de economie, dat in 1962 verscheen.

Nieuws Oudste inwoner van Overijssel op 110-jarige leeftijd overleden

ENSCHEDE – Mevrouw Til Ebberink-Vonk, de oudste inwoner van Overijssel, is afgelopen zondag op 110-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Enschede. Mevrouw Ebberink-Vonk was tevens de op-één-na oudste inwoonster van Nederland.