Door: Team Mensenlinq in Rouw

Het leven kan zomaar anders gaan.

Pasen viel dat jaar begin april. Je voelde de kracht van de zon toenemen in de frisse lucht van de lente. Het gezin van vijf (vader, moeder en drie kinderen) had de feestdagen doorgebracht met de familie. Het was gezellig geweest.

Tevreden

In januari was hun jongste zoon vier geworden en de dinsdag na Pasen waren ze voor het eerst samen thuis; hij werkte in wisseldiensten en zij parttime. Het mooie weer bracht hen naar buiten. Samen zijn ze gaan joggen naar het park in de buurt en weer terug. Moe en voldaan zaten ze daarna op het bankje in de tuin. ‘Wat hebben we het goed voor elkaar” zeiden ze tegen elkaar. Heerlijke kinderen, een mooi huis, allebei een goede baan. Dit was hun leven en het was prima.

Woensdag

Op woensdag ging hij met zijn collega’s naar de voetbalwedstrijd Ajax-FC Groningen. Hij kroop laat bij haar in bed. “Ik voel me niet lekker” zei hij. “Hopelijk gaat het morgen beter”. De volgende dag werd hij wakker met griepachtige klachten. Hij meldde zich ziek en kroop weer in bed. Daar bleef hij donderdag ook veel en vrijdagochtend kreeg hij last van een schouder. Een rare pijn in het schoudergebied maakte dat hij niet meer lekker kon liggen. De griepverschijnselen werden ook niet minder. “Je moet maar even naar de dokter” adviseerde zij. “Het is niet fijn om op deze manier het weekend in te gaan”. Zo geschiedde en hij kwam terug met pijnstillers. Zo zou het beter gaan.

Sportweekend

Op zaterdag gingen de kinderen altijd sporten en zo stond ze ochtends al bij het sportveld. Hij ging niet mee; hij was nog te ziek. Na de wedstrijden ging ze deze keer niet naar huis, maar gezellig met haar zusje en de kinderen mee. “Zieke mannen kun je beter alleen laten, ze zijn nog erger dan kinderen” zei ze. Toen ze ’s avonds met de kinderen thuiskwam was hij enigszins in paniek. “Waar was je nou de hele dag? Ik voel me echt beroerd!” Met de kinderen ging ze eten. Hij lag op de bank.

In de nacht van zaterdag op zondag was hij wakker. Hij had pijn. “Wat moeten we doen?” Met de ouders dicht in de buurt durfden ze de kinderen wel even alleen te laten om naar de doktersdienst te gaan, maar de dienstdoende arts had geen idee. “Neem maar een paracetamolletje” zei hij. Daarvoor waren ze niet gekomen, paracetamol hadden ze thuis wel. Uiteindelijk gingen ze naar huis met zware pijnstillers.

Het gaat niet goed..

Dan is het zondagochtend: het gaat helemaal niet goed met hem. Hij wil zich douchen, maar kan niet meer op zijn benen staan. Zij droogt hem zachtjes af en zorgt dat hij in bed komt. Hij heeft het koud, zij masseert zijn voeten. Hij probeert weer wat te slapen. Intussen zijn de kinderen bij vriendinnetjes gaan spelen, alleen de jongste is nog thuis. Ze maakt zich ongerust. Wat is er toch aan de hand?

Ze belt haar moeder, die weet altijd wel raad. Als haar moeder de slaapkamer binnenkomt en hem ziet, raakt ze in paniek. Het gaat echt niet goed met hem! Je moet 112 bellen! De ambulance is in no-time ter plaatse. De broeders beginnen meteen met hartbewaking, infusen en proberen hem stabiel te maken voor transport naar het ziekenhuis. De brancard kan niet de trap op. Het kan niet anders dan dat hij door twee broeders het huis uit getild wordt. Ze leggen hem buiten op de brancard.

Met sirenes en zwaailichten vertrekt de ambulance naar het ziekenhuis. Hun zoon staat even verderop met oma voor het raam. “Ik wil ook mee” zegt hij en oma troost hem: “het komt wel goed”, zegt ze. Maar in haar hart ziet zij het zwaar in …

In de nacht van zondag op maandag komt hij te overlijden. Een streptokokkenbacterie bleek te laat opgemerkt; hij was niet meer te redden.

Bovenstaand verhaal is het verhaal van Gerda Hagenauw… Drie maanden na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. 

Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun verlies te verwerken. 

“Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Gerben Jan Brouwer

‘You can never be overdressed or overeducated’ (Oscar Wilde). Een quote die Gerben op het lijf geschreven was. Hij had zijn afscheid voorbereid
door zijn wensen en favoriete quotes op papier te zetten.
Want de hoop op genezing van lymfeklierkanker was na maanden strijd verloren.

Uitvaart Welke muziek klinkt er tijdens jouw uitvaart?

Mieke Telkamp stond met haar hit ‘Waarheen, waarvoor’ jarenlang in de Uitvaartmuziek Top 10, maar tijden zijn veranderd. Werd voorheen nog vaak gekozen voor klassieke, sobere muziek, tegenwoordig staat ook hardrock en house op het programma. De laatste tien jaar is een kentering gaande in de uitvaartwereld, uitvaarten worden steeds informeler en dat geldt ook voor de muziek.

Voorbereiden op later Hoe vertel ik het aan de mensen om mij heen, dat ik ongeneeslijk ziek ben?

Er zijn verschillende manieren om mensen om u heen te vertellen dat u niet meer beter kunt worden.

Nieuws Econoom Arnold Heertje overleden

De econoom Arnold Heertje is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Generaties scholieren leerden de beginselen van het vak uit zijn leerboek De kern van de economie, dat in 1962 verscheen.

Voorbereiden op later Een persoonlijk afscheid

Een uitvaart in Nederland lijkt van oudsher een traditie van een uitvaartplechtigheid, een condoleance met daarna als afsluiter koffie of thee met een plak cake. Steeds vaker zie je dat mensen ervoor kiezen om een afscheid een meer persoonlijk tintje te geven. Dat kan met muziek, foto’s of videomateriaal. Maar er zijn veel meer manieren om een afscheid echt persoonlijk te maken. Wat is verplicht/verboden, en welke manieren zijn er om een afscheid écht persoonlijk te maken? In de serie ‘Een persoonlijk afscheid’ laten we dit zien.   

Nieuws Schrijver Mindert Wijnstra (74) overleden

In zijn woonplaats Warns is schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra overleden. Wijnstra was al een aantal jaren ernstig ziek. Hij had prostaatkanker en kreeg daar een beroerte overheen. Mindert Wijnstra werd 74 jaar oud. Hij was getrouwd en had twee dochters. Met één van hen, Babs, werkte hij veel samen. Zij tekende veel van de afbeeldingen in zijn boeken.

Voorbereiden op later Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen?  Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film […]

Nieuws Rapper Saint Dog (44) overleden

Een van de oprichters van hiphopformatie Kottonmouth Kings is overleden. Volgens TMZ trof een vriend rapper Saint Dog aan met ernstige ademhalingsproblemen en kwamen toegesnelde hulpdiensten te laat.