Door: Team Mensenlinq in Coaching

Het kerstdiner waar ruimte is voor iedereen

Het was november en ik zag Judith in de supermarkt. Het ging goed met haar. Hoe anders was het een aantal jaren geleden. Toen kwam ze voor verliesverwerking in mijn praktijk: Ze zag erg op tegen de eerste Kerstdag. Ze was in diepe rouw om haar moeder en haar vader had voorgesteld om Kerst samen met het gezin én zijn nieuwe vriendin te vieren. In onze coaching gesprekking van toen ging ze helemaal los over het gedrag van haar vader.

De nieuwe vriendin

Het zou de eerste kerst worden zonder hun moeder. Hun vader had al snel een nieuwe vriendin en Judith was met haar gezin uitgenodigd voor de eerste kerstdag. Ook haar zus zou met haar partner en kinderen komen.

Het was traditie dat de familie, vader, moeder, twee dochters met hun partners en vijf kleinkinderen, ieder jaar met Kerst bijeen kwam in het huis van de ouders. Er was gezelligheid en warmte omringt door lichtjes van kaarsen en de kerstboom.

Altijd stond er kalkoen, die hun moeder vol liefde bereidde, op het menu. De laatste jaren was het wat aanpassen. De kanker had het lichaam van haar moeder erg verzwakt en vaak moest haar vader de taken overnemen en genoot haar moeder vanuit haar bed voor het raam van de drukte van haar gezin op de eerste Kerstdag.

Deze Kerst was alles anders. In het voorjaar was haar moeder overleden. Haar vader was verliefd geworden en zijn nieuwe vriendin, die hij in het buurtcentrum had ontmoet, moest er ook bij zijn.

Judith was in therapie omdat de dood van haar moeder veel oude gebeurtenissen bij haar naar boven bracht. Het verdriet was een goede opmaat naar herstel en er ontstond zelfs al groei. Deze keer kwam ze nogal geagiteerd de praktijkruimte binnen. Wat haar vader zich in zijn hoofd haalde. Haar moeder was nog geen jaar geleden overleden en nu moesten ze al Kerst met HAAR vieren. Ik liet haar eerst flink uitrazen.

Natuurlijk is het lastig om de dood van je moeder en de nieuwe vriendin van elkaar te scheiden, maar hoelang moet je wachten tot het goed is? Wat is goed? Gaat het over jou en je zus of bepaalt je vader dat en wat had je moeder ervan gevonden? Riep zij voor haar dood al niet dat hij niet lang alleen moest blijven?

De plek van haar moeder

Hoe konden ze kerst vieren, haar moeder eren en ook de vriendin een plekje geven? Ze ging er met haar vader over in gesprek. Niet vanuit boosheid of met haar mening voorop, maar vanuit het verdriet over haar moeder. Het lukt haar op rustige toon te vertellen wat er binnenin haar speelde. Ze vonden elkaar in het verlies van haar moeder, maar samen met de nieuwe vriendin Kerst vieren dat zat er nog niet in. Ze koos ervoor om dat jaar met haar eigen gezin te gaan skiën in Oostenrijk.

Het volgende jaar had zij het initiatief genomen en iedereen bij haar uitgenodigd voor een buffet. De setting was zo anders, de vriendin van haar vader paste daar ook bij. Het was ingetogen en oké.

Toen ik haar sprak in de supermarkt vertelde ze dat er dit jaar ruimte was voor haar vader en hij pakte het goed op. Het werd een Kerst met een andere tafelschikking, geen kalkoen maar fondue en met een gedenkplekje voor haar moeder met een foto, een kerststukje en het kaarsje aan. Vanuit de vensterbank had haar moeder ook een plek in dit familiegebeuren. Nu het verdriet van haar moeder er mocht zijn en ze zelfs een plekje had bij het kerstdiner, mocht het nieuwe geluk van haar vader ook schijnen.

Tradities zijn belangrijk en de meeste mensen houden ze graag in ere, maar na een ingrijpend verlies is alles anders. Geef elkaar de ruimte om te rouwen en kijk of je op een creatieve manier nader tot elkaar kunt komen. In een andere setting, later in de tijd of op andere dagen.

Fijne feestdagen!
Gerda Hagenauw

www.gerdahagenauw.nl

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Guineese zanger Mory Kanté (70) overleden

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté gezegd. De zanger was al lange tijd ziek.

In memoriam Jan van Akke, kleurrijk verteller

Wanneer krant of tv weer eens naar Terschelling afreisde om over het oorspronkelijke eilander leven te berichten, dan moest het al raar lopen als ze niet bij Jan Zorgdrager in Hoorn terechtkwamen. Hij was de verteller bij uitstek van kleurrijke verhalen over zaken als het kerkelijk leven, de burenorganisatie in de oostelijke dorpen en de eilander natuur.

In memoriam Olf Boxem: Van timmermansjongen tot uitvaartondernemer

Wanneer Olf Boxem zijn verjaardag of een ander heugelijk feit wilde vieren, liet hij kaarten drukken om zijn vrienden en familie uit te nodigen. ‘Olf jarig’ stond er op, met natuurlijk de datum en locatie van het feest, maar ook met een gezegde of een gedichtje er bij met een wijze levensles. Het was Olf ten voeten uit. Hij vond dat je het leven intensief moest vieren, was begaan met anderen en hij was gul.

Nieuws Ineos-ploegleider Portal overleden

De wielerwereld is opgeschrikt door het overlijden van Nicolas Portal, ploegleider bij Team Ineos en oud-profwielrenner. De 40-jarige Fransman zou zijn overleden aan een hartinfarct. Portal behaalde meerdere successen als ploegleider. In 2013 loodste hij Chris Froome naar de overwinning in de Tour de France, als jongste ploegleider in de koers dat jaar. In de […]

Nieuws Architect Vittorio Gregotti overleden aan het coronavirus

Architect Vittorio Gregotti is zondag op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn vrouw is opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand is nog onbekend.

Rouw Wat zijn activiteiten om te doen met iemand die rouwt?

Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de […]

Rouw Wat zijn goede voornemens voor iemand die rouwt?

Het einde van het jaar is een typisch moment dat we weer gaan nadenken over de voornemens voor het nieuwe jaar. De één neemt het heel serieus en maakt er een lijstje van, waar de ander er minder waarde aan hecht of de plannen halverwege januari al laat varen. Wat jouw beweegredenen ook mogen zijn, deze goede voornemens kun je overwegen als je in rouw bent.

Nieuws Baby die besmet was met coronavirus overleden

Voor het eerst is in Nederland een baby overleden die was besmet met het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat het kindje ook leed aan een onderliggende aandoening. Niet eerder werd in de officiële documenten van het instituut een sterfgeval gemeld in de jongste leeftijdscategorie. Om privacyredenen wil het RIVM niet […]