Terug
In memoriam

Het is waar: de flamboyante vastgoedmagnaat Wim Bulten is overleden. ‘Niemand had dit zien aankomen’

Temperamentvol en ondanks zijn fortuin een jongen van het volk. Vastgoedmagnaat Wim Bulten uit Oostwold overleed op 61-jarige leeftijd in Groningen.

Met zijn vrouw Trees aan zijn zijde liep Wim Bulten afgelopen Koningsdag over de Singels in Groningen, de stad waar hij naar eigen zeggen verliefd op was. Samen struinden ze over de rommelmarkt, zongebruind en goedgemutst, op zoek naar wie weet een kleine schat en naar vertier.

Temperamentvol man kende de halve stad

Bulten was een temperamentvol man die de halve stad kende via zijn handel en wandel als vastgoedondernemer. Altijd in voor een praatje, een grap. Een man ook met wisselend karakter: de ene keer reageerde hij licht ontvlambaar, de andere keer was hij de redelijkheid zelve en ook liet hij zich geregeld van zijn hartelijke kant zien.

Tekenend daarin is dat hij samen met zijn vrouw onderdak heeft geboden aan 13 pleegkinderen, thuis in Oostwold, waar hij een Dallas-achtig huis had met Griekse zuilen ervoor. In Oostwold was hij boer geworden op het bedrijf van zijn grootouders, zijn zoon en dochter groeiden er op en hij maakte de voetbalclub Pelikaan S daar groot.

Als speelde hij het bordspel Monopoly

Zijn slechte knieën zaten hem als boer in de weg. Hij gooide het over een andere boeg, verkocht de boerderij en investeerde dat geld in de eerste panden in Groningen, naar verluidt in de A-straat, die uiteindelijk op een enkel adres na volledig in zijn handen was.

Zoals hij zich als spits in het voetbal talentvol ontplooide, zo werkte hij zich een slag in de rondte als vastgoedondernemer: hij kocht het ene na het andere pand, als speelde hij het bordspel Monopoly. Als pandjesbaas was hij geen onbeschreven blad: hij werd verkozen tot Huisjesmelker van het Jaar in 2010 vanwege misstanden in zijn woningen en de slechte verhouding met zijn huurders. Later werd hij evenwel geroemd omdat hij de GK (gemeenschappelijke kamer) in de traditionele studentenhuizen overeind hield.

De stad was van hem, in zijn ogen

Bulten reed graag in zijn Mercedes door de stad, die parkeerde hij waar hij maar wilde – de stad was van hem, in zijn ogen. Hij was niet alleen aan zijn auto te herkennen, maar ook aan zijn zwarte bos haar en zijn kleurrijke kleding. Op de dakgoot aan een pand van hem in de Folkingestraat liet hij zijn initialen aanbrengen.

Zijn familie betekende alles voor hem. Dat hij opa was geworden, vertelde hij aan iedereen. Hij was altijd samen met Trees, die hem immer vergezelde naar de notaris en hem, als ze kon, influisterde wat hij wel of juist niet moest zeggen. Toen zij 50 werd, organiseerde hij een knalfeest voor haar waar onder andere de zanger Martin Morero kwam optreden. Het duurde even voor Morero op het feest arriveerde, want Bulten had geregeld dat de zanger, nu hij toch in Groningen was, ook wel een show kon geven bij studentenvereniging Vindicat.

Ook een minder vrolijke kant

De flamboyante en aanwezige Bulten had ook een andere kant, een minder vrolijke. Zo raakte hij enkele jaren geleden overspannen door alle kritiek op zijn verhuurmethode. De somberte hield hij onder controle met medicatie.

Wat er maandag is gebeurd aan de Prinsesseweg, in een van zijn woningen? Dat blijft voorlopig speculeren. ,,Niemand had dit zien aankomen. Het is één groot raadsel’’, zegt een naaste van hem. Maar het is waar. Wim Bulten is er niet meer.

Bron: DvhN. Geplaatst 4-10-2022. Foto: Jan Willem van Vliet