Terug
In memoriam

Het hart van ‘meneer Ad Bos’ klopte het hardst voor de wielersport. Hij werd 83 jaar

Ad Bos op 83-jarige leeftijd overleden. Hij genoot vooral bekendheid als topman van transportverzekeraar TVM uit Hoogeveen en stond aan de wieg van vermaarde wieler- en schaatsploegen.

Hij vertelde het tot op hoge leeftijd op vele gelegenheden. ,,Er was geen vrachtwagenchauffeur in Nederland die niet toeterde als hij een zwart-wit shirt tegenkwam.’’ Al eindigde het hele avontuur op niet al te fraaie wijze, Ad Bos bewaarde gouden herinneringen aan de tijd dat het bedrijf waar hij directeur van was stevig aan de weg timmerde met een eigen, professionele wielerploeg.

Dat de voormalige topman van de Hoogeveense transportverzekeraar TVM Verzekeringen in het profwielrennen terecht kwam was eigenlijk een pure toevalstreffer. De geboren en getogen Zeeuw zat al een aantal jaren in het Noorden toen zijn broer Piet, voorzitter van wielervereniging Zuidwesthoek uit Bergen op Zoom, mee wilde doen aan de Ronde van Drenthe. De hele ploeg kwam in huize Bos logeren en in allerijl werden witte petjes ingeslagen. Daar werd met stift de naam ‘Transvemij’, de voorloper van TVM Verzekeringen, op geschreven.

Marktaandeel in het Zuiden

Het bleek achteraf de eerste koers van een nieuwe ploeg. Omdat het marktaandeel in het zuiden wel een opkikker kon gebruiken, besloot Bos de sponsoring een permanente status te geven. Het wielerteam groeide later uit tot een van de meest spraakmakende van het land, zelfs van de hele wereld.

Niets was te gek. Zo was de ploegenpresentatie van TVM aan het begin van het wielerseizoen vaak een ware happening. Altijd werd er een bekende Nederlander uitgenodigd om de boel aan elkaar te praten en meestal werd er een stunt bedacht. Zo reed ploegleider Cees Priem eens met een bulldozer dwars door een oude kloostermuur, waarachter honderden liters champagne werden ontkurkt.

Transparant

Miljoenen guldens pompte Bos in de ploeg. Het leidde op de Hoogeveense burelen wel eens tot gefronste wenkbrauwen. ,,Maar nooit veel’’, tekende de oud-president-directeur jaren later op in het jubileumboek 50 jaar TVM in 50 portretten . ,,Dat bevestigt voor mij dat het wielrennen nooit een hobby was, maar goed voor TVM. De affaire op het eind heeft het bedrijf ook niet geschaad. We zijn er destijds zo transparant mee omgegaan, dat het door iedereen goed werd opgepakt.’’

Bos memoreert aan het feit dat de TVM-wielerploeg niet alleen groot werd door aansprekende prestaties en het binnenhalen van bekende namen als Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks, maar dat de equipe uiteindelijk ten onder ging aan doping. Ten tijde van de Tour du dopage van 1998 werden in een voertuig van TVM 104 ampullen epo gevonden. De renners werden van hun bed gelicht om bloed, urine en DNA af te staan. Priem, ploegarts Andrei Michailov en verzorger Jan Moors belandden in de cel. Het was een dieptepunt en meteen de laatste Tour van TVM, dat 22 jaar in de wielersport actief was.

Schaatsploeg

Toch had Bos zijn buik nog lang niet vol van de sportwereld. Dat bleek toen de bestuurder een paar jaar later in gesprek kwam met Rintje Ritsma, die een andere hoofdsponsor zocht voor zijn Sanex-schaatsploeg. Het was het begin van een nieuw avontuur dat veertien jaar duurde. Het leverde TVM, waar Bos’ zoon Arjan in 2001 het stokje overnam, opnieuw vele prijzen en grote naamsbekendheid op met iconen als Ireen Wüst en Sven Kramer.

Toch was het vooral het wielrennen waar het hart van ‘meneer Bos’, zoals de sporters de alom gerespecteerde directeur steevast noemden, het hardst voor bleef kloppen. Tot deze week, toen hij op 83-jarige leeftijd onverwacht overleed.

Bron: Hoogeveensche Courant. Geplaatst 2-12-2022. Foto: Archief/Peter Wassing