Terug
In memoriam

Henry Kissinger (1923-2023): diplomaat en pragmatist die de wereldgeschiedenis veranderde

Henry Kissinger in 1976. De staatsman overleed 29 november op 100-jarige leeftijd

Voormalig Amerikaans diplomaat en politicus voor de Republikeinse partij Henry Kissinger is woensdag overleden op 100-jarige leeftijd. Hij bracht de partijen in de Koude Oorlog dichter bij elkaar en won daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede, maar was ook omstreden vanwege zijn steun aan anticommunistische dictaturen in Latijns-Amerika.

Henry Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

In 1973 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede om zijn rol in de onderhandelingen over het vertrek van het Amerikaanse leger uit Vietnam. De prijs, die gezamenlijk werd toegekend aan Le Duc Tho uit Noord-Vietnam, die hem weigerde, was een van de meest controversiële ooit. Twee leden van het Nobelcomité namen ontslag om Kissingers selectie. Zij waren kritisch over de Amerikaanse geheime bombardementen op Cambodja tijdens de oorlog in Vietnam.

De Joodse professor die in 1938 uit nazi-Duitsland naar de VS was gevlucht, was een machtsfactor om rekening mee te houden. ,,Er kan volgende week geen crisis zijn, mijn agenda is al vol”, luidt een veelgebruikt citaat van hem.

Pingpongdiplomatie

Slechts weinig politici hebben tijdens de Koude Oorlog zo’n stempel gedrukt op de wereld als de Amerikaanse voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. De man introduceerde eigenhandig de pragmatische ‘Realpolitik’ in het starre anticommunistische buitenlandse beleid van de Verenigde Staten.

Als architect van de ‘ontspanningspolitiek’ zorgde hij voor toenadering met China en Rusland. Hij wist brede Amerikaanse politieke kringen ervan te overtuigen dat het beter was het communistische Moskou en Peking te accepteren als grootmachten waarmee maar beter vreedzaam samengeleefd kon worden.

Henry Kissinger (r) met de Sovjet-president Leonid Brezjnev in 1974. Foto: AFP

Als drijvende kracht achter wat later ‘pingpongdiplomatie’ werd genoemd, bewerkstelligde Kissinger het historische bezoek dat president Nixon in februari 1972 aan Peking bracht. Bang om uitgesloten te worden, nodigde Sovjet-president Brezjnev president Nixon vervolgens uit voor een bezoek aan Moskou in mei 1972. Daar ondertekenden ze het eerste verdrag om hun kernwapenarsenalen te beperken.

Het beleid dat Kissinger voerde had ook zijn schaduwkanten. Nixon had voor de verkiezingen in 1968 beloofd een einde te maken aan de oorlog in Vietnam. In 1972 begon Kissinger geheime besprekingen met de Noord-Vietnamese onderhandelaar Le Duc Tho die uiteindelijk leidden tot het vredesakkoord van Parijs. In 1973 kregen de twee, hoewel de VS tot in augustus bomtapijten op Cambodja lieten neerdalen, de Nobelprijs voor de Vrede.

Omstreden

Terwijl velen Kissinger prezen om zijn genialiteit en brede ervaring, bestempelden anderen hem als oorlogsmisdadiger vanwege zijn steun aan anticommunistische dictaturen, vooral in Latijns-Amerika. Zo wordt hij ook in verband gebracht met de staatsgreep van 1973 in Chili die president Salvador Allende het leven kostte. ,,Ik zie niet in waarom we aan de zijlijn moeten staan kijken hoe een land communistisch wordt door het onverantwoordelijke gedrag van de bevolking”, zei hij over de situatie in het Zuid-Amerikaanse land.

In januari 1977 verdween de doorgaans sjofel geklede bewindsman die bijnamen verwierf als Dr. Superkraut en The Magician (de tovenaar) van het politieke toneel. Twee maanden daarvoor had de Democraat Jimmy Carter de presidentsverkiezingen gewonnen van Nixons opvolger Gerald Ford.

Henry Kissinger in 2016 bij een ceremonie in het Pentagon in Washington waarin werd stilgestaan bij zijn diplomatieke carrière. Foto: AFP

Adviesbureau

Kissinger begon een uiterst invloedrijk adviesbureau in New York en schreef verscheidene boeken. ,,In dit boek ben ik eerlijk over mezelf, ik vertel op pagina 850 over mijn eerste vergissing”, zei hij in januari 1983 in een interview met de Britse krant The Obser ver over deel twee van zijn memoires.

Jarenlang reisde Kissinger de wereld rond en liet dan zijn licht schijnen over internationale kwesties. Maar doordat meer en meer bekend werd over de keerzijde van zijn beleid, vertoonde hij zich niet langer in Europa en Latijns-Amerika uit vrees gearresteerd te worden. In mei 2001 zou hij als een dief in de nacht uit Parijs zijn gevlucht, nadat een Franse rechter te kennen had gegeven hem te willen horen over wat hij wist over operatie Condor, een samenwerkingsverband van zes militaire regimes in Zuid-Amerika om tegenstanders van de junta’s uit de weg te ruimen.

Na de aanslagen van 11 september 2001 koos president George W. Bush Kissinger als hoofd van een onderzoekscommissie. Maar de verontwaardiging van de Democraten die een belangenconflict zagen met veel van de klanten van zijn adviesbureau, dwong Kissinger zijn functie neer te leggen.

Hoewel hij steeds overtuigd leek van zijn gelijk, lijkt het er stilaan ook steeds meer op dat hij mogelijk ook op zichzelf doelde toen hij de befaamde woorden sprak: ,,90 procent van de politici bezorgt de overige 10 procent een slechte naam.”

Henry Kissinger overleed woensdag op 100-jarige leeftijd in zijn huis in de noordoostelijke staat Connecticut.

Bron: Leeuwarder Courant. Geplaatst 30-11-2023 Foto: AFP