Terug
In memoriam

Henny de Munnik overleden. Drummer en mede-oprichter van Black Lake had enerverend leven waar muziek in zat

In zijn woonplaats Emmen is Henny de Munnik overleden. De Munnik was een van de oprichters van Black Lake en hij maakte als drummer 28 jaar lang deel uit van deze bekende band.

Vraag in Zuidoost-Drenthe een aantal willekeurige mensen om een bekende band uit de streek te noemen en je hoort gegarandeerd meerdere keren de naam Black Lake. Niet verwonderlijk. De band werd opgericht in 1962, had al snel een dijk van een reputatie en treedt nog altijd geregeld op.

Zeg je Black Lake, dan zeg je ook Henny de Munnik. Hij was een van de oprichters en zat de eerste 28 jaar achter het drumstel. In 1990, hij was toen 45 jaar, haakte hij af. Het stevige repertoire van de band kon hij vanwege rugproblemen niet langer volhouden. De Munnik stopte niet meteen de drumstokken in de kast. In de periode daarna begeleidde hij nog een jaar of vier het accordeonduo Jan & Zwaan.

Henny de Munnik groeide op in Zwartemeer, in een gezin met vijf kinderen. Zijn vader, die veenarbeider was, speelde accordeon. Het duurde niet lang of er stond voor de jonge Henny een drumstel in huis. Op zijn 17de richtte hij met zijn dorpsgenoten Gerrit de Hoop en Hammy Hemme Black Lake Shadows op. Het eerste deel van de naam verwees naar de toenmalige woonplaats van de heren, het tweede deel naar de band waar zij veel muziek van speelden. Ook nummers van onder meer Elvis Presley, The Beatles, Gene Pitney, The Spotnicks en René and the Alligators stonden op het repertoire. Behalve De Munnik, De Hoop en Hemme maakten ook Henk Linneman en Siebe Pol deel uit van de eerste bezetting.

Donker haar, knappe vent

,,Ik weet nog hoe we in 1962 begonnen’’, blikte De Munnik in 2003 in Dagblad van het Noorden terug. ,,Ons eerste optreden was op een middag in het café van Berend Gustin in Barger-Compascuum. Gustin haalde ons op. We zaten met zijn vijven compleet met installatie en instrumenten in een Volkswagen Kever.’’ Het ging goed. Zo goed, dat Gustin wilde dat de band dezelfde avond weer op zou treden. Dat gebeurde en aan het eind van de dag trokken de muzikanten met een voldaan gevoel en 25 gulden van de cafébaas rijker, de deur achter zich dicht. Daarna ging het balletje rollen. ,,Vooral nadat we hadden gespeeld bij Van Hemmen in Gasselte, de dancing met de glazen dansvloer. Daar kwamen allerlei bekende artiesten. Trad je daar op, dan kon het eigenlijk niet meer mis.’

Black Lake Shadows in het midden van de jaren zestig. Van links naar rechts Henny de Munnik, Siebe Pol, Jitse Veeninga, Douwe Buiter en Gerrit de Hoop. Foto: Collectie Gerrit de Hoop

Vrijwel heel Nederland en delen van Duitsland werden het werkterrein. In 1970 ging de band samen met The Rhythm Stars uit Emmer-Compascuum. De naam Black Lake Shadows werd Black Lake en de band werd beroeps. Voor De Munnik betekende dit dat hij zijn baan bij de Honeywell-fabriek opzegde. Voor de geboren Zwartemeerder was 1970 om nog een andere reden een belangrijk jaar. Hij trouwde met Atie Wever uit Emmen, het meisje met wie hij al zeven jaar verkering had. ,,De eerste keer dat ik Henny zag, was in dancing Wams in Nieuw-Amsterdam’’, zegt Atie. ,,Ik was met een groep vriendinnen en Henny trad op met de Black Lake Shadows. Hij viel me meteen op. Donker haar, knappe vent. Ik danste zoveel mogelijk bij hem in de buurt, maar hij had geen oog voor mij.’’

Beroepsmuzikant

Het kwam allemaal goed, al een week later. ,,Tijdens de VVV-week zat ik met vriendinnen in café Groothuis in Emmen en wie kwam daar met een stel vrienden binnenlopen? Die drummer van Black Lake Shadows! Na enige tijd kwam hij naar mij toe en vroeg me ten dans. Hij bleek niet alleen knap, maar ook ontzettend aardig. Aan het eind van de avond bracht hij mij met de Zundapp naar huis en we zijn nooit meer bij elkaar weg geweest.’’

Het leven als beroepsmuzikant vond De Munnik fantastisch. ,,De lol, de saamhorigheid in goede én slechte tijden, de optredens. Ach, eigenlijk alles’’, zo vertelde hij in 2003. Gitzwart was het jaar 1980. De toen 28-jarige zanger/gitarist Koos Bloemsma botste bij Erica met zijn auto tegen een bietenwagen en kwam daarbij om het leven. De band ging door, al stond het voortbestaan wel even op het spel.

In de tweede helft van de jaren tachtig kreeg De Munnik steeds meer last van zijn rug. In 1990 was die pijn zo groot dat hij noodgedwongen moest afhaken. In Zwartemeer kreeg hij in een feesttent een groot afscheidsconcert aangeboden en de drummer met zijn vrouw werden met de limousine van huis opgehaald.

Na een jaar in de ziektewet te hebben gezeten, pakte De Munnik het drummen weer op. Zo’n vier jaar lang was hij de vaste slagwerker van Jan & Zwaan en ook begeleidde hij meerdere keren artiesten als Ria Valk en Corry Konings. ,,Het lichtere werk, dat kon hij nog prima doen’’, zegt echtgenote Atie. In 2002 kreeg De Munnik de vraag of hij misschien terug wilde keren bij Black Lake. Omdat hij er niets voor voelde om weer alle weekenden op pad te gaan, bedankte hij voor de eer.

Hennie van der Most

De Munnik was als schilder toen alweer enkele jaren actief voor markant zakenman Hennie van der Most. Hij werkte in Speelstad Oranje, de voormalige watertoren De Koperen Hoogte in De Lichtmis en ook schilderde hij de privéwoning van Van der Most. In zijn vrije tijd trok hij er graag op uit met zijn vrouw en met gezamenlijke vrienden. Tot die groep behoorden meerdere (vroegere) bandleden van Black Lake en partners daarvan. Ook vissen en beeldhouwen deed De Munnik graag, net als de zomermaanden doorbrengen in de stacaravan in Noordwijkerhout. ,,We hadden samen een fantastisch leven, ik kan niet anders zeggen’’, aldus Atie De Munnik-Wever.

In juli vorig jaar pakten zich donkere wolken samen boven dit geluk. De Munnik kampte met gezondheidsklachten en bleek na onderzoek kanker te hebben. Een operatie volgde, maar het leidde niet tot een goed herstel.

Op 26 juni overleed de aimabele muzikant, op 78-jarige leeftijd. Het afscheid vond in kleine kring plaats.

Bron: DvhN. Geplaatst 6-7-2023. Foto: Familie De Munnik