Terug
In memoriam

Henk Zoetendal (82), oud-voetballer van SC Heerenveen en sublieme spelbepaler uit Joure, overleden

De beste Friese voetballer aller tijden, na Abe Lenstra? Volgens Riemer van der Velde, erevoorzitter van SC Heerenveen, kon dat er maar één zijn: Henk Zoetendal. De Jouster overleed in de nacht van donderdag op vrijdag op 82-jarige leeftijd.

De lange (1,90 meter) centrale middenvelder, geboren en getogen in Joure, had als voetballer dan ook alles: Henk Zoetendal was technisch, had een grandioos spelinzicht, heerste in de lucht, beschikte over een machtige pass, was fysiek ijzersterk én was – als de wedstrijd erom vroeg – ,,zo gemeen als hij lang was’’ (citaat Johan Derksen).

Zoetendal, buiten het veld bescheiden en binnen de lijnen een winnaar, voetbalde verdeeld over drie perioden acht seizoenen bij Heerenveen: 1960-1962, 1967-1972 en 1973-1974. In 271 officiële wedstrijden in het pompeblêdenshirt scoorde hij 48 doelpunten, een heel behoorlijk aantal voor een middenvelder.

Terug op oude nest

Hij kwam in 1960 over van De Kooi, de roemruchte amateurclub uit zijn geboortedorp. Tussen 1962 en 1967 vertoonde de Jouster zijn kunsten in de eredivisie bij GVAV (de voorloper van FC Groningen), maar in 1967 keerde Zoetendal als een verloren zoon terug op het oude nest.

Hij was de grote man in de Heerenveen-ploeg die in 1970 het kampioenschap veroverde van de toenmalige Tweede Divisie. Zoetendal vertrok in 1972 opnieuw uit Heerenveen nadat promotie naar de eredivisie op een haar na was misgelopen. AZ’67, dat op hetzelfde moment wél promoveerde, kon topscorer Kees Kist én Zoetendal voor een habbekrats ophalen in het Friese Haagje.

Conflict met trainer Lászlo Zalai

In 1973 keerde de Jouster nogmaals terug in Heerenveen, nu als onbetwist aanvoerder, maar na een conflict met trainer Lászlo Zalai liet Zoetendal zijn doorlopende contract in 1974 ontbinden. De Hongaar zei na een training, tot verbijstering van Zoetendal: ‘Henk, jongen. Ga maar naar huis. Je bent geestelijk vermoeid. Ga maar wat wandelen met je vrouw en kinderen. Ik heb je zondag niet nodig.’

Zoetendal was ziedend op de coach, die hem ook nog eens wilde misbruiken als een soort luistervink in de kleedkamer. Hij was pas 32 jaar toen hij stopte en had met Heerenveen, zijn grote liefde, tot zijn verdriet nooit op het hoogste niveau gespeeld.

Dat hij met zijn kwaliteiten in de eredivisie thuis hoorde, stond al lang vast. Als speler van GVAV, waar hij in een elftal stond met internationals als Martin Koeman, Piet Fransen en Tonny van Leeuwen, drong Zoetendal door tot Jong Oranje en het Nederlands B-elftal. Speciaal om hem te zien spelen, reden voor elke thuiswedstrijd twee bussen met fans vanuit Joure naar Groningen.

In december 1973 liet Henk Zoetendal nog eenmaal zien hoe goed hij was. Tijdens het bekerduel Heerenveen-Feyenoord speelde de Jouster Willem van Hanegem compleet uit de wedstrijd. Het spektakelstuk eindigde in 1-1, waarna Feyenoord de strafschoppenserie won. Maar Van Hanegem was zozeer geïmponeerd door het sublieme spel van Zoetendal, dat ‘De Kromme’ zich in de rust liet wisselen.

‘Jelle, gean do ris op ’e goal stean’

Zoetendal bestierde na zijn voetballoopbaan samen met zijn vrouw Tineke een sportzaak in de Midstraat in Joure en werd trainer van amateurs, in zijn woonplaats en ook bij clubs als Workum en Renado. Hij werd een belangrijke pion bij Sportclub Joure, onder meer als jeugdcoördinator.

In die functie zag hij de veertienjarige Jelle ten Rouwelaar als middenvelder spelen in de B-junioren. Zoetendal nam zijn jeugdige dorpsgenoot apart en zei ,,Jelle, gean do ris op ‘e goal stean’’. Het bleek de eerste aanzet naar een keepersloopbaan, die Ten Rouwelaar bij onder meer FC Emmen, PSV en NAC Breda zou doen belanden.

Henk Zoetendal genoot toen hij in 2002 als assistent-trainer nauw betrokken was bij het succes van SC Joure, dat als bescheiden zondagtweedeklasser op superieure wijze de noordelijke districtsbeker veroverde. Hoofdklasser Flevo Boys werd in de finale met 6-0 weggeblazen. ,,Dit kinne jo gewoan net betinke’’, zei Zoetendal glunderend.

De laatste jaren liet het geheugen hem na een tia meer en meer in de steek. Henk Zoetendal, weduwnaar geworden in 2022, laat twee zoons en vijf kleinkinderen achter.

Bron: Leeuwarder Courant. Geplaatst 5-1-2024 Foto: LC.nl