Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

Eigengereid en bevlogen timmerde Henk Vos aan de weg. Hij wilde interieurarchitect worden. Als zijn diensttijd erop zat, bedacht hij, begon hij zijn eigen bureau waar hij zijn talent als ontwerper volop kon ontplooien.

De werkelijkheid liep zijn dromen wel vaker voor de voeten. Op de dag dat zijn militaire dienst erop zat, overleed zijn vader. Zijn moeder sommeerde hem naar Groningen te komen om thuis de meubelmakerij en winkel over te nemen.

Meubelimperium met oog voor schoonheid

Schoorvoetend stapte hij in. De fabriek stootte hij af, de winkel combineerde hij met een bureau voor interieurarchitectuur. Steeds meer pandjes aan de Meeuwerderweg betrok hij bij de winkel. Het werd een meubelimperium waarvoor hij de wereld over reisde en die gaandeweg de wereld aan mensen trok.

Hij had een neus voor mooie spullen en voor handel. Hij zag in China de schoonheid van papieren vliegers, liet er een container vol van naar huis verschepen en verkocht ze. Met hetzelfde gemak tikte hij een hele partij Lloyd Loomstoelen op de kop. Die spoot hij wit: binnen een week uitverkocht.

En hij was niet bang.

Op naar Parijs in zijn 2CV

Zo ontmoette hij zijn vrouw op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Toen zij de verkering waagde uit te maken omdat ze verliefd werd op een Fransman, bedacht de jonge Vos zich niet, startte zijn 2CV en veroverde haar terug door haar simpelweg op te halen uit Parijs.

Diezelfde overtuiging legde hij in zijn werk. Dag en nacht was hij in touw. Adviseerde hij geen klanten in de winkel, dan was hij wel aan het schetsen aan een nieuw meubelontwerp. Of hij was onderweg, op ontdekkingsreis. Hij bokste het voor elkaar om een mix van Aziatische en Europese moderne interieurs samen te brengen. Was hij met zijn jonge gezin op vakantie op Ibiza of Bali dan genoot hij van de omgeving en ontdekte schatten voor de zaak. Vos had smaak.

Liever leeg dan lelijk

Toen de gemeente zijn panden aan de Meeuwerderweg wilde kopen, weigerde hij te verkassen naar zoiets als een meubelboulevard. Hij koos zelf een locatie en sprak tegen zijn jongste zoon: ,,Ik droom van de mooiste winkel van Europa. Wil jij die ontwerpen?’’

In 1996 opende Vos Maupertuus, genoemd naar de burcht van Reinaart de vos. Hip, modern, omvangrijk. Met opvallende en subtiele advertenties in de landelijke dagbladen (zoals ‘Liever leeg dan lelijk’) kwamen de klanten van heinde en ver. Vos kon zich meten met pioniers als Jan des Bouvrie, maar voelde zich senang in Groningen. Bedrijven als De Bijenkorf vroegen Vos om haar hoofdkantoor in te richten. Ikea kwam neuzen, evenals een Japans warenhuis.

Drie zoons

Zijn drie zoons wierp hij graag in het diepe. Al jong liet hij ze etalages maken, hij stuurde ze na hun eindexamen ver weg, om in het buitenland kennis te maken met verfijnde manieren van ontwerpen. Thuis, aan tafel, ging het altijd over de zaak, of over Hoppety, de winkel van zijn vrouw, waar kleding van grote designers en interieurbenodigdheden hand in hand gingen.

Zijn droom was dat Maupertuus werd voortgezet. Afgelopen juni liep hij voor het laatst in ‘zijn’ winkel, nog vol trots. Het afscheid van Henk Vos is donderdag.

Dit artikel is geplaatst op DvhN op 4-4-2020.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Jan van Akke, kleurrijk verteller

Wanneer krant of tv weer eens naar Terschelling afreisde om over het oorspronkelijke eilander leven te berichten, dan moest het al raar lopen als ze niet bij Jan Zorgdrager in Hoorn terechtkwamen. Hij was de verteller bij uitstek van kleurrijke verhalen over zaken als het kerkelijk leven, de burenorganisatie in de oostelijke dorpen en de eilander natuur.

Voorbereiden op later ‘Niemand mag alleen sterven’

Bij de koffieautomaat in de gang van het Hospice Gasthuis in de stad Groningen staat een man op leeftijd met twee kopjes cappuccino in zijn hand. Hij is even langs gekomen om zijn broer te bezoeken die op sterven ligt in één van de zes kamers van het hospice. „Mijn broer is hier al een paar maanden. De dokters hebben hem opgegeven”, vertelt hij. „We hebben hem hier gebracht, want de verwachting was dat hij nog maar een paar weken te leven had. Het is wonderbaarlijk dat hij er nog is. De zorg van de vrijwilligers doet hem goed. Het gaat beter met hem sinds hier verblijft.”

Nieuws Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Na een kort ziekbed is de vroegere minister van Onderwijs en prominente PvdA’er Jos van Kemenade overleden. Hij was 82 jaar.

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

John Schiphouwer
In memoriam Journalist John Schiphouwer (60) uit Emmer-Compascuum was een duizendpoot

Journalist John Schiphouwer uit Emmer-Compascuum is vorige week dinsdag overleden. Hij werkte ruim tien jaar voor het weekblad Emmen.nu, een voorganger van de door NDC Mediagroep uitgegeven Emmer Courant. De in Klazienaveen geboren en getogen Schiphouwer zette eind jaren tachtig zijn eerste schreden op het journalistieke pad bij de pas gestarte lokale omroep Radio Emmen. […]

Nieuws Premier Ivoorkust Amadou Gon Coulibaly onverwacht overleden vlak voor verkiezingen

Premier en presidentskandidaat Amadou Gon Coulibaly van Ivoorkust is woensdag in het ziekenhuis overleden nadat hij eerder op de dag tijdens een kabinetsvergadering onwel was geworden. Zijn dood heeft grote invloed op de presidentsverkiezingen in oktober en de stabiliteit in het West-Afrikaanse land, waar in 2010 nog een korte burgeroorlog woedde die 3000 burgers het leven heeft gekost.

Nieuws Britse ontwerper Terence Conran overleden

De Britse ontwerper en restauranthouder Terence Conran is op 88-jarige leeftijd overleden. Het bestuur van het Design Museum, dat hij hielp stichten, heeft dat vandaag bekendgemaakt. Conran werd algemeen beschouwd als een visionair, die van grote invloed is geweest op de vormgeving van het hedendaagse leven in Groot-Brittannië.

Achter de deuren van de dood De overledenenverzorgster

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]