Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

Eigengereid en bevlogen timmerde Henk Vos aan de weg. Hij wilde interieurarchitect worden. Als zijn diensttijd erop zat, bedacht hij, begon hij zijn eigen bureau waar hij zijn talent als ontwerper volop kon ontplooien.

De werkelijkheid liep zijn dromen wel vaker voor de voeten. Op de dag dat zijn militaire dienst erop zat, overleed zijn vader. Zijn moeder sommeerde hem naar Groningen te komen om thuis de meubelmakerij en winkel over te nemen.

Meubelimperium met oog voor schoonheid

Schoorvoetend stapte hij in. De fabriek stootte hij af, de winkel combineerde hij met een bureau voor interieurarchitectuur. Steeds meer pandjes aan de Meeuwerderweg betrok hij bij de winkel. Het werd een meubelimperium waarvoor hij de wereld over reisde en die gaandeweg de wereld aan mensen trok.

Hij had een neus voor mooie spullen en voor handel. Hij zag in China de schoonheid van papieren vliegers, liet er een container vol van naar huis verschepen en verkocht ze. Met hetzelfde gemak tikte hij een hele partij Lloyd Loomstoelen op de kop. Die spoot hij wit: binnen een week uitverkocht.

En hij was niet bang.

Op naar Parijs in zijn 2CV

Zo ontmoette hij zijn vrouw op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Toen zij de verkering waagde uit te maken omdat ze verliefd werd op een Fransman, bedacht de jonge Vos zich niet, startte zijn 2CV en veroverde haar terug door haar simpelweg op te halen uit Parijs.

Diezelfde overtuiging legde hij in zijn werk. Dag en nacht was hij in touw. Adviseerde hij geen klanten in de winkel, dan was hij wel aan het schetsen aan een nieuw meubelontwerp. Of hij was onderweg, op ontdekkingsreis. Hij bokste het voor elkaar om een mix van Aziatische en Europese moderne interieurs samen te brengen. Was hij met zijn jonge gezin op vakantie op Ibiza of Bali dan genoot hij van de omgeving en ontdekte schatten voor de zaak. Vos had smaak.

Liever leeg dan lelijk

Toen de gemeente zijn panden aan de Meeuwerderweg wilde kopen, weigerde hij te verkassen naar zoiets als een meubelboulevard. Hij koos zelf een locatie en sprak tegen zijn jongste zoon: ,,Ik droom van de mooiste winkel van Europa. Wil jij die ontwerpen?’’

In 1996 opende Vos Maupertuus, genoemd naar de burcht van Reinaart de vos. Hip, modern, omvangrijk. Met opvallende en subtiele advertenties in de landelijke dagbladen (zoals ‘Liever leeg dan lelijk’) kwamen de klanten van heinde en ver. Vos kon zich meten met pioniers als Jan des Bouvrie, maar voelde zich senang in Groningen. Bedrijven als De Bijenkorf vroegen Vos om haar hoofdkantoor in te richten. Ikea kwam neuzen, evenals een Japans warenhuis.

Drie zoons

Zijn drie zoons wierp hij graag in het diepe. Al jong liet hij ze etalages maken, hij stuurde ze na hun eindexamen ver weg, om in het buitenland kennis te maken met verfijnde manieren van ontwerpen. Thuis, aan tafel, ging het altijd over de zaak, of over Hoppety, de winkel van zijn vrouw, waar kleding van grote designers en interieurbenodigdheden hand in hand gingen.

Zijn droom was dat Maupertuus werd voortgezet. Afgelopen juni liep hij voor het laatst in ‘zijn’ winkel, nog vol trots. Het afscheid van Henk Vos is donderdag.

Dit artikel is geplaatst op DvhN op 4-4-2020.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

In memoriam Jan Pastoor wilde een betrouwbaar bestuurder zijn en was wars van politieke spelletjes

Met Jan Pastoor is dinsdag een Drentse bestuurder van de oude stempel overleden. Hij vond vooral dat de overheid betrouwbaar moest zijn en was wars van politieke spelletjes.

Jan Pastoor is 84 jaar oud geworden. Hij was tot 2007 nog actief als Eerste Kamerlid voor het CDA. Daarvoor was hij gedeputeerde in Drenthe, waar hij vooral bekend werd met de gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie terugging van 34 gemeenten naar 12.

Nieuws Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, andere familieleden of vrienden de mogelijkheid geven om ook nu, in coronatijd, […]

Voorbereiden op later ‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.

Rouw Liefde houdt niet op waar leven eindigt.

Manon Snoeker (www.trouwtoespraak.nl) is vrijgevestigd trouwambtenaar en spreekt daarnaast op ceremonies en plechtigheden zoals uitvaarten, huwelijken en jubilea. Manons werk is zoals het leven: vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar af. In haar blogs neemt Manon ons mee bij haar werkzaamheden en vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen die ze heeft met haar opdrachtgevers.

Coaching Rouwen met een schuldgevoel

Zij was vertrokken tijdens één van hun, de laatste tijd veel voorkomende, ruzies. Zonder de gebruikelijke kus waren ze uit elkaar gegaan. En nu zat Jeroen in mijn spreekkamer. Hij was kapot van verdriet. Zijn geliefde was onderweg naar haar werk geschept door een auto en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis was […]

Nieuws Oplossen lichaam in vloeistof wordt toegestaan

Er komt een nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Het kabinet gaat het mogelijk maken om het lichaam van een overledene ook in een verwarmde vloeistof te laten oplossen.

Nieuws Plaaggeest-acteur Jaap Stobbe overleden

Jaap Stobbe is op 83-jarige leeftijd overleden. De acteur was al zeker twintig jaar niet meer actief in het vak. Hoewel Stobbe al op 21 februari is overleden, bracht RTL Boulevard vandaag het nieuws naar buiten