Terug
In memoriam

Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

Eigengereid en bevlogen timmerde Henk Vos aan de weg. Hij wilde interieurarchitect worden. Als zijn diensttijd erop zat, bedacht hij, begon hij zijn eigen bureau waar hij zijn talent als ontwerper volop kon ontplooien.

De werkelijkheid liep zijn dromen wel vaker voor de voeten. Op de dag dat zijn militaire dienst erop zat, overleed zijn vader. Zijn moeder sommeerde hem naar Groningen te komen om thuis de meubelmakerij en winkel over te nemen.

Meubelimperium met oog voor schoonheid

Schoorvoetend stapte hij in. De fabriek stootte hij af, de winkel combineerde hij met een bureau voor interieurarchitectuur. Steeds meer pandjes aan de Meeuwerderweg betrok hij bij de winkel. Het werd een meubelimperium waarvoor hij de wereld over reisde en die gaandeweg de wereld aan mensen trok.

Hij had een neus voor mooie spullen en voor handel. Hij zag in China de schoonheid van papieren vliegers, liet er een container vol van naar huis verschepen en verkocht ze. Met hetzelfde gemak tikte hij een hele partij Lloyd Loomstoelen op de kop. Die spoot hij wit: binnen een week uitverkocht.

En hij was niet bang.

Op naar Parijs in zijn 2CV

Zo ontmoette hij zijn vrouw op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Toen zij de verkering waagde uit te maken omdat ze verliefd werd op een Fransman, bedacht de jonge Vos zich niet, startte zijn 2CV en veroverde haar terug door haar simpelweg op te halen uit Parijs.

Diezelfde overtuiging legde hij in zijn werk. Dag en nacht was hij in touw. Adviseerde hij geen klanten in de winkel, dan was hij wel aan het schetsen aan een nieuw meubelontwerp. Of hij was onderweg, op ontdekkingsreis. Hij bokste het voor elkaar om een mix van Aziatische en Europese moderne interieurs samen te brengen. Was hij met zijn jonge gezin op vakantie op Ibiza of Bali dan genoot hij van de omgeving en ontdekte schatten voor de zaak. Vos had smaak.

Liever leeg dan lelijk

Toen de gemeente zijn panden aan de Meeuwerderweg wilde kopen, weigerde hij te verkassen naar zoiets als een meubelboulevard. Hij koos zelf een locatie en sprak tegen zijn jongste zoon: ,,Ik droom van de mooiste winkel van Europa. Wil jij die ontwerpen?’’

In 1996 opende Vos Maupertuus, genoemd naar de burcht van Reinaart de vos. Hip, modern, omvangrijk. Met opvallende en subtiele advertenties in de landelijke dagbladen (zoals ‘Liever leeg dan lelijk’) kwamen de klanten van heinde en ver. Vos kon zich meten met pioniers als Jan des Bouvrie, maar voelde zich senang in Groningen. Bedrijven als De Bijenkorf vroegen Vos om haar hoofdkantoor in te richten. Ikea kwam neuzen, evenals een Japans warenhuis.

Drie zoons

Zijn drie zoons wierp hij graag in het diepe. Al jong liet hij ze etalages maken, hij stuurde ze na hun eindexamen ver weg, om in het buitenland kennis te maken met verfijnde manieren van ontwerpen. Thuis, aan tafel, ging het altijd over de zaak, of over Hoppety, de winkel van zijn vrouw, waar kleding van grote designers en interieurbenodigdheden hand in hand gingen.

Zijn droom was dat Maupertuus werd voortgezet. Afgelopen juni liep hij voor het laatst in ‘zijn’ winkel, nog vol trots. Het afscheid van Henk Vos is donderdag.

Dit artikel is geplaatst op DvhN op 4-4-2020.