Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

Eigengereid en bevlogen timmerde Henk Vos aan de weg. Hij wilde interieurarchitect worden. Als zijn diensttijd erop zat, bedacht hij, begon hij zijn eigen bureau waar hij zijn talent als ontwerper volop kon ontplooien.

De werkelijkheid liep zijn dromen wel vaker voor de voeten. Op de dag dat zijn militaire dienst erop zat, overleed zijn vader. Zijn moeder sommeerde hem naar Groningen te komen om thuis de meubelmakerij en winkel over te nemen.

Meubelimperium met oog voor schoonheid

Schoorvoetend stapte hij in. De fabriek stootte hij af, de winkel combineerde hij met een bureau voor interieurarchitectuur. Steeds meer pandjes aan de Meeuwerderweg betrok hij bij de winkel. Het werd een meubelimperium waarvoor hij de wereld over reisde en die gaandeweg de wereld aan mensen trok.

Hij had een neus voor mooie spullen en voor handel. Hij zag in China de schoonheid van papieren vliegers, liet er een container vol van naar huis verschepen en verkocht ze. Met hetzelfde gemak tikte hij een hele partij Lloyd Loomstoelen op de kop. Die spoot hij wit: binnen een week uitverkocht.

En hij was niet bang.

Op naar Parijs in zijn 2CV

Zo ontmoette hij zijn vrouw op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Toen zij de verkering waagde uit te maken omdat ze verliefd werd op een Fransman, bedacht de jonge Vos zich niet, startte zijn 2CV en veroverde haar terug door haar simpelweg op te halen uit Parijs.

Diezelfde overtuiging legde hij in zijn werk. Dag en nacht was hij in touw. Adviseerde hij geen klanten in de winkel, dan was hij wel aan het schetsen aan een nieuw meubelontwerp. Of hij was onderweg, op ontdekkingsreis. Hij bokste het voor elkaar om een mix van Aziatische en Europese moderne interieurs samen te brengen. Was hij met zijn jonge gezin op vakantie op Ibiza of Bali dan genoot hij van de omgeving en ontdekte schatten voor de zaak. Vos had smaak.

Liever leeg dan lelijk

Toen de gemeente zijn panden aan de Meeuwerderweg wilde kopen, weigerde hij te verkassen naar zoiets als een meubelboulevard. Hij koos zelf een locatie en sprak tegen zijn jongste zoon: ,,Ik droom van de mooiste winkel van Europa. Wil jij die ontwerpen?’’

In 1996 opende Vos Maupertuus, genoemd naar de burcht van Reinaart de vos. Hip, modern, omvangrijk. Met opvallende en subtiele advertenties in de landelijke dagbladen (zoals ‘Liever leeg dan lelijk’) kwamen de klanten van heinde en ver. Vos kon zich meten met pioniers als Jan des Bouvrie, maar voelde zich senang in Groningen. Bedrijven als De Bijenkorf vroegen Vos om haar hoofdkantoor in te richten. Ikea kwam neuzen, evenals een Japans warenhuis.

Drie zoons

Zijn drie zoons wierp hij graag in het diepe. Al jong liet hij ze etalages maken, hij stuurde ze na hun eindexamen ver weg, om in het buitenland kennis te maken met verfijnde manieren van ontwerpen. Thuis, aan tafel, ging het altijd over de zaak, of over Hoppety, de winkel van zijn vrouw, waar kleding van grote designers en interieurbenodigdheden hand in hand gingen.

Zijn droom was dat Maupertuus werd voortgezet. Afgelopen juni liep hij voor het laatst in ‘zijn’ winkel, nog vol trots. Het afscheid van Henk Vos is donderdag.

Dit artikel is geplaatst op DvhN op 4-4-2020.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Klaas Ritsema, verzamelaar en ‘buswonder van Nederland’

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Klaas Ritsema (1956-2019), verzamelaar en ‘buswonder’.

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

Nieuws Modeontwerper Pierre Cardin (98) overleden

De Italiaans-Franse modeontwerper Pierre Cardin is op 98-jarige leeftijd overleden.

Nieuws Toneelregisseur, acteur en tv-maker Ursul de Geer overleden.

Toneelregisseur, acteur en televisiemaker Ursul de Geer is overleden. Dat meldt NRC. Hij regisseerde onder andere boekbewerkingen als De Aanslag, Stoner en Vele hemels boven de zevende. Als presentator van tv-programma ’t is hier fantasties begaf hij zich in het “Sodom en Gomorra van de zomervakantie”. Ursul de Geer (74) was al enige tijd ernstig […]

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Voorbereiden op later Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

Nieuws Rock ’n roll-legende Little Richard overleden.

De Amerikaanse zanger en pianist Little Richard is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan Rolling Stone. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Nieuws Motorrijder Pierre Cherpin overlijdt aan verwondingen val Dakar Rally

De Franse motorrijder Pierre Cherpin (Husqvarna), die bij een val in de zevende etappe van de Dakar Rally in Saudi-Arabië een schedeltrauma opliep, is overleden toen hij werd overgebracht naar Frankrijk. De organisatie van de rally meldde dat de 52-jarige bedrijfsleider stierf in het vliegtuig dat hem vanuit Djedda naar Frankrijk vloog. Cherpin, die niet […]