Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

Eigengereid en bevlogen timmerde Henk Vos aan de weg. Hij wilde interieurarchitect worden. Als zijn diensttijd erop zat, bedacht hij, begon hij zijn eigen bureau waar hij zijn talent als ontwerper volop kon ontplooien.

De werkelijkheid liep zijn dromen wel vaker voor de voeten. Op de dag dat zijn militaire dienst erop zat, overleed zijn vader. Zijn moeder sommeerde hem naar Groningen te komen om thuis de meubelmakerij en winkel over te nemen.

Meubelimperium met oog voor schoonheid

Schoorvoetend stapte hij in. De fabriek stootte hij af, de winkel combineerde hij met een bureau voor interieurarchitectuur. Steeds meer pandjes aan de Meeuwerderweg betrok hij bij de winkel. Het werd een meubelimperium waarvoor hij de wereld over reisde en die gaandeweg de wereld aan mensen trok.

Hij had een neus voor mooie spullen en voor handel. Hij zag in China de schoonheid van papieren vliegers, liet er een container vol van naar huis verschepen en verkocht ze. Met hetzelfde gemak tikte hij een hele partij Lloyd Loomstoelen op de kop. Die spoot hij wit: binnen een week uitverkocht.

En hij was niet bang.

Op naar Parijs in zijn 2CV

Zo ontmoette hij zijn vrouw op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Toen zij de verkering waagde uit te maken omdat ze verliefd werd op een Fransman, bedacht de jonge Vos zich niet, startte zijn 2CV en veroverde haar terug door haar simpelweg op te halen uit Parijs.

Diezelfde overtuiging legde hij in zijn werk. Dag en nacht was hij in touw. Adviseerde hij geen klanten in de winkel, dan was hij wel aan het schetsen aan een nieuw meubelontwerp. Of hij was onderweg, op ontdekkingsreis. Hij bokste het voor elkaar om een mix van Aziatische en Europese moderne interieurs samen te brengen. Was hij met zijn jonge gezin op vakantie op Ibiza of Bali dan genoot hij van de omgeving en ontdekte schatten voor de zaak. Vos had smaak.

Liever leeg dan lelijk

Toen de gemeente zijn panden aan de Meeuwerderweg wilde kopen, weigerde hij te verkassen naar zoiets als een meubelboulevard. Hij koos zelf een locatie en sprak tegen zijn jongste zoon: ,,Ik droom van de mooiste winkel van Europa. Wil jij die ontwerpen?’’

In 1996 opende Vos Maupertuus, genoemd naar de burcht van Reinaart de vos. Hip, modern, omvangrijk. Met opvallende en subtiele advertenties in de landelijke dagbladen (zoals ‘Liever leeg dan lelijk’) kwamen de klanten van heinde en ver. Vos kon zich meten met pioniers als Jan des Bouvrie, maar voelde zich senang in Groningen. Bedrijven als De Bijenkorf vroegen Vos om haar hoofdkantoor in te richten. Ikea kwam neuzen, evenals een Japans warenhuis.

Drie zoons

Zijn drie zoons wierp hij graag in het diepe. Al jong liet hij ze etalages maken, hij stuurde ze na hun eindexamen ver weg, om in het buitenland kennis te maken met verfijnde manieren van ontwerpen. Thuis, aan tafel, ging het altijd over de zaak, of over Hoppety, de winkel van zijn vrouw, waar kleding van grote designers en interieurbenodigdheden hand in hand gingen.

Zijn droom was dat Maupertuus werd voortgezet. Afgelopen juni liep hij voor het laatst in ‘zijn’ winkel, nog vol trots. Het afscheid van Henk Vos is donderdag.

Dit artikel is geplaatst op DvhN op 4-4-2020.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Plaaggeest-acteur Jaap Stobbe overleden

Jaap Stobbe is op 83-jarige leeftijd overleden. De acteur was al zeker twintig jaar niet meer actief in het vak. Hoewel Stobbe al op 21 februari is overleden, bracht RTL Boulevard vandaag het nieuws naar buiten

Nieuws Motorcoureur Edwin Straver overleden na crash in Dakar Rally

Motorcoureur Edwin Straver uit Rijswijk is vrijdag op 48-jarige leeftijd overleden. Straver kwam tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië na een zware crash ongelukkig ten val en liep daarbij een zware hersenbeschadiging en een gebroken nekwervel op. Die verwondingen zijn de coureur fataal geworden.

Online onsterfelijkheid De vingerafdruk van een overledene

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Coaching Ik moet afscheid nemen van mijn ouders, maar ook van mijn kindertijd

Tegenover me zit een mooie, ingetogen vrouw, pratend met zachte stem in weloverwogen woorden. Haar vader is overleden, maar dat is niet de reden waarom ze komt. ‘Tuurlijk weet ik dat mijn kindertijd ver achter me ligt. En dat ik geen last meer hoef te hebben van mijn dominante vader en mijn afwezige moeder. Maar toch kom er ik elke keer weer op terug, merk ik dat ik er wel last van heb en dat ik in alles zo reageer als mijn ouders dat gewenst zouden hebben.’

Uitvaart Eline is kistdrager: ‘Ik vind het bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan iemands uitvaart’

Bijbanen voor studenten in Groningen zijn er genoeg, maar toch besloot Eline Adema (25) voor een minder doorsnee baantje te gaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar kistdrager op uitvaarten in het Noorden: ,,Het wekt wel vaak verbazing op als mensen een team van vrouwelijke kistdragers op de uitvaart zien. Maar dat zorgt ook juist […]

herinerhen
HerinnerHen Janet Clara Kooi-Volbeda

In de bloementuin van Janet bloeiden vier anemonen.
“Kijk”, zei ze, “deze bloemen zijn voor mij het symbool van liefde voor mijn vier dochters: Miriam, Miranda, Fenna en Ingres”.

Nieuws Rapper Saint Dog (44) overleden

Een van de oprichters van hiphopformatie Kottonmouth Kings is overleden. Volgens TMZ trof een vriend rapper Saint Dog aan met ernstige ademhalingsproblemen en kwamen toegesnelde hulpdiensten te laat.

Uitvaart ‘Corona-uitvaarten’: laveren tussen emotie en realiteit

Corona, een woord dat ik alleen kende van een bekend biermerk, maar niet van een virus dat de hele wereld momenteel in zijn greep houdt. Een vreselijk virus dat letterlijk levens verwoest.