Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

Roelfsema was geen Winschoter van origine. Hij werd geboren in Meppel en verhuisde in zijn jeugd regelmatig. Dit omdat zijn vader als onderwijzer vaak van school veranderde. Zijn mooiste jeugdjaren beleefde hij in Zuidbroek, daar leerde hij Oost-Groningen en de Oost-Groningers kennen.

Drieduizend patiënten

In 1967 kwam hij als gepromoveerd huisarts naar Winschoten. Hij nam de praktijk van dokter van Hees over en kreeg drieduizend patiënten onder zijn hoede. ,,Ik werd in het diepe gegooid maar het beviel me goed en ik wende snel’’, zo vertelde hij in 2003 in deze krant.

Iedere ochtend ging hij langs zijn patiënten, kriskras door de stad, jaar in en jaar uit. Waar zijn vader rusteloos was geweest en steeds de behoefte had te verhuizen, had zijn zoon die niet.

 Dokter Roelfsema, zo kenden de stadsbewoners hem, bleef Winschoten trouw en bouwde er een heel hechte band mee op. Niemand kende de straten, de huizen en de mensen beter dan hij.

Mensenmens

De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij solo, daarna zette hij in het voormalige Badhuis met Roel Horstra en Jan Reinders een huisartsengroepspraktijk op. Hij genoot van de samenwerking met die twee collega’s, mensenmens als hij was.

Zwarte bladzijden in al die jaren waren er ook. Zo werd hij ingeschakeld toen een jonge vrouw en twee kinderen vermoord werden aangetroffen in een huis aan het Oostereinde. Wat hij daar zag, vergat hij nooit meer. In zijn persoonlijk leven waren er ook dalen. Zo overleed zijn vorige echtgenote heel plotseling.

Afnemende gezondheid

Later kwam zijn huidige vrouw in zijn leven, Sina. Zij was bij hem toen hij officieel afscheid nam als huisarts, in 2003 maar uiteraard in zijn Winschoten en bij zijn Winschoters bleef wonen. Zij was ook bij hem toen in de afgelopen jaren zijn gezondheid afnam en zijn geestelijke kracht hem in de steek liet.

Deze week overleed Hans Roelfsema, in de stad waarin hij ontelbaar veel mensen beter maakte.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching ‘Ik ben bang voor het gezeur van mijn vrouw’

Wat begon als een stralende vakantiedag, eindigde in een groot drama. Hij was eigenlijk alweer bijna vergeten dat aan het einde van de dag de huisarts zou bellen met de uitslag van het onderzoek. Hij voelde zich alweer veel beter, dus had hij zich nog maar weinig zorgen gemaakt. Zijn vrouw wel, die was er niet gerust op, ‘maar ja, die maakte overal een drama van’, glimlacht hij toegeeflijk.

In memoriam Jan Pastoor wilde een betrouwbaar bestuurder zijn en was wars van politieke spelletjes

Met Jan Pastoor is dinsdag een Drentse bestuurder van de oude stempel overleden. Hij vond vooral dat de overheid betrouwbaar moest zijn en was wars van politieke spelletjes.

Jan Pastoor is 84 jaar oud geworden. Hij was tot 2007 nog actief als Eerste Kamerlid voor het CDA. Daarvoor was hij gedeputeerde in Drenthe, waar hij vooral bekend werd met de gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie terugging van 34 gemeenten naar 12.

Nieuws De Graafschap-icoon Henk ‘Kappertje’ Overgoor (75) overleden aan de gevolgen van corona

Voormalig De Graafschap-speler Henk ‘Kappertje’ Overgoor is donderdag aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De Gendringenaar is 75 jaar geworden.oormalig De Graafschap-speler Henk ‘Kappertje’ Overgoor is donderdag aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De Gendringenaar is 75 jaar geworden.

Nieuws Premier Ivoorkust Amadou Gon Coulibaly onverwacht overleden vlak voor verkiezingen

Premier en presidentskandidaat Amadou Gon Coulibaly van Ivoorkust is woensdag in het ziekenhuis overleden nadat hij eerder op de dag tijdens een kabinetsvergadering onwel was geworden. Zijn dood heeft grote invloed op de presidentsverkiezingen in oktober en de stabiliteit in het West-Afrikaanse land, waar in 2010 nog een korte burgeroorlog woedde die 3000 burgers het leven heeft gekost.

Nieuws Architect Vittorio Gregotti overleden aan het coronavirus

Architect Vittorio Gregotti is zondag op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn vrouw is opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand is nog onbekend.

Jorna Spasens
Nieuws SBS-styliste Jorna Spapens overleden

Daarvoor werkte ze jarenlang achter de schermen bij televisieprogramma’s als Eigen Huis & Tuin en Life & Cooking. Spapens kwam uit een kunstzinnig gezin; haar vader was directeur van de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet en haar moeder was kunstenares. De presentatrice volgde na haar middelbare school diverse opleidingen en begon haar carrière als etaleuse voor […]

Voorbereiden op later ‘Niemand mag alleen sterven’

Bij de koffieautomaat in de gang van het Hospice Gasthuis in de stad Groningen staat een man op leeftijd met twee kopjes cappuccino in zijn hand. Hij is even langs gekomen om zijn broer te bezoeken die op sterven ligt in één van de zes kamers van het hospice. „Mijn broer is hier al een paar maanden. De dokters hebben hem opgegeven”, vertelt hij. „We hebben hem hier gebracht, want de verwachting was dat hij nog maar een paar weken te leven had. Het is wonderbaarlijk dat hij er nog is. De zorg van de vrijwilligers doet hem goed. Het gaat beter met hem sinds hier verblijft.”

Achter de deuren van de dood De wijkagent

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom de combinatie werken en de dood. De dood is voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.