Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

Roelfsema was geen Winschoter van origine. Hij werd geboren in Meppel en verhuisde in zijn jeugd regelmatig. Dit omdat zijn vader als onderwijzer vaak van school veranderde. Zijn mooiste jeugdjaren beleefde hij in Zuidbroek, daar leerde hij Oost-Groningen en de Oost-Groningers kennen.

Drieduizend patiënten

In 1967 kwam hij als gepromoveerd huisarts naar Winschoten. Hij nam de praktijk van dokter van Hees over en kreeg drieduizend patiënten onder zijn hoede. ,,Ik werd in het diepe gegooid maar het beviel me goed en ik wende snel’’, zo vertelde hij in 2003 in deze krant.

Iedere ochtend ging hij langs zijn patiënten, kriskras door de stad, jaar in en jaar uit. Waar zijn vader rusteloos was geweest en steeds de behoefte had te verhuizen, had zijn zoon die niet.

 Dokter Roelfsema, zo kenden de stadsbewoners hem, bleef Winschoten trouw en bouwde er een heel hechte band mee op. Niemand kende de straten, de huizen en de mensen beter dan hij.

Mensenmens

De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij solo, daarna zette hij in het voormalige Badhuis met Roel Horstra en Jan Reinders een huisartsengroepspraktijk op. Hij genoot van de samenwerking met die twee collega’s, mensenmens als hij was.

Zwarte bladzijden in al die jaren waren er ook. Zo werd hij ingeschakeld toen een jonge vrouw en twee kinderen vermoord werden aangetroffen in een huis aan het Oostereinde. Wat hij daar zag, vergat hij nooit meer. In zijn persoonlijk leven waren er ook dalen. Zo overleed zijn vorige echtgenote heel plotseling.

Afnemende gezondheid

Later kwam zijn huidige vrouw in zijn leven, Sina. Zij was bij hem toen hij officieel afscheid nam als huisarts, in 2003 maar uiteraard in zijn Winschoten en bij zijn Winschoters bleef wonen. Zij was ook bij hem toen in de afgelopen jaren zijn gezondheid afnam en zijn geestelijke kracht hem in de steek liet.

Deze week overleed Hans Roelfsema, in de stad waarin hij ontelbaar veel mensen beter maakte.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Airborneveteraan John Waddy (100) overleden

Kolonel John Llewellyn Waddy uit het Britse Taunton is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Market Garden Veterans Association. Waddy was waarschijnlijk de laatste Britse oorlogsveteraan die met de rang van officier de Slag om Arnhem in september 1944 meemaakte. Hij kwam tot enkele jaren geleden nog regelmatig naar de jaarlijkse Airborneherdenkingen in de […]

Nieuws Wat is een hospice? Waarom overlijden in een hospice?

Zo’n 650 mensen zag Willemien Lenstra, vrijwilliger van het hospice Gasthuis Groningen, afgelopen jaren komen en gaan. Een deel van hun verhalen tekende ze op in het boekje Mevrouw wil versterven!.

Jorna Spasens
Nieuws SBS-styliste Jorna Spapens overleden

Daarvoor werkte ze jarenlang achter de schermen bij televisieprogramma’s als Eigen Huis & Tuin en Life & Cooking. Spapens kwam uit een kunstzinnig gezin; haar vader was directeur van de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet en haar moeder was kunstenares. De presentatrice volgde na haar middelbare school diverse opleidingen en begon haar carrière als etaleuse voor […]

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

Erick Morillo
Nieuws I Like To Move It-dj Erick Morillo overleden.

Dj en muziekproducer Erick Morillo is op 49-jarige leeftijd overleden. De artiest werd wereldberoemd met de megahit I Like To Move It uit 1993. Het nummer, dat hij uitbracht onder de artiestennaam Reel 2 Real, stond overal ter wereld wekenlang op de eerste plek van de hitlijsten. In Nederland ging de single in mei 1994 vier weken […]

Voorbereiden op later ‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.

Docters van Leeuwen
Nieuws Ex-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen overleden

Oud-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen is overleden. Meerdere mensen die met hem hebben gewerkt bevestigen berichtgeving door de NOS hierover. Docters van Leeuwen is 75 jaar geworden. Hij was al enige maanden ziek. Docters van Leeuwen was een van de bekendste ambtenaren van Nederland, achtereenvolgens als hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en voorzitter van […]

Rouw ‘Magische ervaring’ conservatoriumstudenten leidt tot luisterwandeling op natuurbegraafplaats

Onverwacht inspirerend. Zo hebben drie studenten van het Prins Claus Conservatorium hun bezoekjes aan natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext ervaren. In het kader van hun master hebben ze er improvisaties gemaakt. Het resultaat is te horen tijdens een luisterwandeling over de begraafplaats.