Terug
In memoriam

Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

Roelfsema was geen Winschoter van origine. Hij werd geboren in Meppel en verhuisde in zijn jeugd regelmatig. Dit omdat zijn vader als onderwijzer vaak van school veranderde. Zijn mooiste jeugdjaren beleefde hij in Zuidbroek, daar leerde hij Oost-Groningen en de Oost-Groningers kennen.

Drieduizend patiënten

In 1967 kwam hij als gepromoveerd huisarts naar Winschoten. Hij nam de praktijk van dokter van Hees over en kreeg drieduizend patiënten onder zijn hoede. ,,Ik werd in het diepe gegooid maar het beviel me goed en ik wende snel’’, zo vertelde hij in 2003 in deze krant.

Iedere ochtend ging hij langs zijn patiënten, kriskras door de stad, jaar in en jaar uit. Waar zijn vader rusteloos was geweest en steeds de behoefte had te verhuizen, had zijn zoon die niet.

 Dokter Roelfsema, zo kenden de stadsbewoners hem, bleef Winschoten trouw en bouwde er een heel hechte band mee op. Niemand kende de straten, de huizen en de mensen beter dan hij.

Mensenmens

De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij solo, daarna zette hij in het voormalige Badhuis met Roel Horstra en Jan Reinders een huisartsengroepspraktijk op. Hij genoot van de samenwerking met die twee collega’s, mensenmens als hij was.

Zwarte bladzijden in al die jaren waren er ook. Zo werd hij ingeschakeld toen een jonge vrouw en twee kinderen vermoord werden aangetroffen in een huis aan het Oostereinde. Wat hij daar zag, vergat hij nooit meer. In zijn persoonlijk leven waren er ook dalen. Zo overleed zijn vorige echtgenote heel plotseling.

Afnemende gezondheid

Later kwam zijn huidige vrouw in zijn leven, Sina. Zij was bij hem toen hij officieel afscheid nam als huisarts, in 2003 maar uiteraard in zijn Winschoten en bij zijn Winschoters bleef wonen. Zij was ook bij hem toen in de afgelopen jaren zijn gezondheid afnam en zijn geestelijke kracht hem in de steek liet.

Deze week overleed Hans Roelfsema, in de stad waarin hij ontelbaar veel mensen beter maakte.