Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

Roelfsema was geen Winschoter van origine. Hij werd geboren in Meppel en verhuisde in zijn jeugd regelmatig. Dit omdat zijn vader als onderwijzer vaak van school veranderde. Zijn mooiste jeugdjaren beleefde hij in Zuidbroek, daar leerde hij Oost-Groningen en de Oost-Groningers kennen.

Drieduizend patiënten

In 1967 kwam hij als gepromoveerd huisarts naar Winschoten. Hij nam de praktijk van dokter van Hees over en kreeg drieduizend patiënten onder zijn hoede. ,,Ik werd in het diepe gegooid maar het beviel me goed en ik wende snel’’, zo vertelde hij in 2003 in deze krant.

Iedere ochtend ging hij langs zijn patiënten, kriskras door de stad, jaar in en jaar uit. Waar zijn vader rusteloos was geweest en steeds de behoefte had te verhuizen, had zijn zoon die niet.

 Dokter Roelfsema, zo kenden de stadsbewoners hem, bleef Winschoten trouw en bouwde er een heel hechte band mee op. Niemand kende de straten, de huizen en de mensen beter dan hij.

Mensenmens

De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij solo, daarna zette hij in het voormalige Badhuis met Roel Horstra en Jan Reinders een huisartsengroepspraktijk op. Hij genoot van de samenwerking met die twee collega’s, mensenmens als hij was.

Zwarte bladzijden in al die jaren waren er ook. Zo werd hij ingeschakeld toen een jonge vrouw en twee kinderen vermoord werden aangetroffen in een huis aan het Oostereinde. Wat hij daar zag, vergat hij nooit meer. In zijn persoonlijk leven waren er ook dalen. Zo overleed zijn vorige echtgenote heel plotseling.

Afnemende gezondheid

Later kwam zijn huidige vrouw in zijn leven, Sina. Zij was bij hem toen hij officieel afscheid nam als huisarts, in 2003 maar uiteraard in zijn Winschoten en bij zijn Winschoters bleef wonen. Zij was ook bij hem toen in de afgelopen jaren zijn gezondheid afnam en zijn geestelijke kracht hem in de steek liet.

Deze week overleed Hans Roelfsema, in de stad waarin hij ontelbaar veel mensen beter maakte.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Online onsterfelijkheid Wanneer een presentatie dichtbij komt

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws Vaste assistente Hans Klok op 43-jarige leeftijd overleden

Nathalie Hoop, de vaste assistente van Hans Klok, is op 43-jarige leeftijd overleden. Ze kampte al enige tijd met baarmoederhalskanker.

Voorbereiden op later Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven. 

Voorbereiden op later 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven […]

Nieuws Vijf jaar crematorium De Lariks in Hardenberg: Respectvol afscheid nemen in een groene omgeving.

Op 10 maart 2021 viert Crematorium De Lariks haar vijfjarig bestaan. Alle reden om deze bijzondere onderneming te bezoeken en samen met mede-eigenaar en initiatiefneemster Birgit Rusken terug te kijken op een half decennium afscheid nemen in deze regio. ‘Eigenlijk is het idee van een crematorium voor de regio Twenterand, Vechtdal en Drenthe ontstaan op […]

Geen categorie Olympisch skikampioen Christian Jagge (54) overleden

Finn Christian Jagge, olympisch skikampioen in het Franse Alberville in 1992, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de Noor woensdag laten weten.

In memoriam In de verzameling van kunsthandelaar Han Vos zat altijd iets bijzonders

Kunsthandelaar Han Vos is overleden. Hij stierf, in zijn winkeltje in de Kleine Kromme Elleboog, hartje Groningen

Coaching Herinneren.

Deze week was het alweer 19 jaar geleden dat mijn man, de vader van mijn kinderen is overleden. In dezelfde maand zou hij dit jaar 60 jaar geworden zijn. Op welke manier kun je de herinnering aan een overledene levend houden? Heeft de relatie een nieuwe vorm gekregen? Is er nog een relatie? Of mag […]