Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

Roelfsema was geen Winschoter van origine. Hij werd geboren in Meppel en verhuisde in zijn jeugd regelmatig. Dit omdat zijn vader als onderwijzer vaak van school veranderde. Zijn mooiste jeugdjaren beleefde hij in Zuidbroek, daar leerde hij Oost-Groningen en de Oost-Groningers kennen.

Drieduizend patiënten

In 1967 kwam hij als gepromoveerd huisarts naar Winschoten. Hij nam de praktijk van dokter van Hees over en kreeg drieduizend patiënten onder zijn hoede. ,,Ik werd in het diepe gegooid maar het beviel me goed en ik wende snel’’, zo vertelde hij in 2003 in deze krant.

Iedere ochtend ging hij langs zijn patiënten, kriskras door de stad, jaar in en jaar uit. Waar zijn vader rusteloos was geweest en steeds de behoefte had te verhuizen, had zijn zoon die niet.

 Dokter Roelfsema, zo kenden de stadsbewoners hem, bleef Winschoten trouw en bouwde er een heel hechte band mee op. Niemand kende de straten, de huizen en de mensen beter dan hij.

Mensenmens

De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij solo, daarna zette hij in het voormalige Badhuis met Roel Horstra en Jan Reinders een huisartsengroepspraktijk op. Hij genoot van de samenwerking met die twee collega’s, mensenmens als hij was.

Zwarte bladzijden in al die jaren waren er ook. Zo werd hij ingeschakeld toen een jonge vrouw en twee kinderen vermoord werden aangetroffen in een huis aan het Oostereinde. Wat hij daar zag, vergat hij nooit meer. In zijn persoonlijk leven waren er ook dalen. Zo overleed zijn vorige echtgenote heel plotseling.

Afnemende gezondheid

Later kwam zijn huidige vrouw in zijn leven, Sina. Zij was bij hem toen hij officieel afscheid nam als huisarts, in 2003 maar uiteraard in zijn Winschoten en bij zijn Winschoters bleef wonen. Zij was ook bij hem toen in de afgelopen jaren zijn gezondheid afnam en zijn geestelijke kracht hem in de steek liet.

Deze week overleed Hans Roelfsema, in de stad waarin hij ontelbaar veel mensen beter maakte.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Huilend zit ze met het rieten mandje op schoot

Het is een prachtig kindje. Haar moeder laat de foto’s zien van het doodgeboren meisje. Haar derde kind. Ze zou nu acht zijn geweest. ‘We hebben een paar hele mooie dagen gehad met haar. Mijn zoon en dochter gingen er heel natuurlijk mee om toen ze bij ons in de kamer in haar witte rieten mandje lag. Ze waren heel verdrietig, want er zou een nieuw kindje komen en dat gebeurde ook, maar ze bleef maar heel kort. Ze snapten heel goed dat het heel erg was wat er was gebeurd, maar het zijn kinderen he.
En ze vonden al die aandacht en al dat bezoek ook heerlijk, wat ik heel goed snap.

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”

Nieuws Cambuur-clubman Keimpe Vellinga overleden

Keimpe Vellinga is overleden, zo heeft SC Cambuur bekendgemaakt. De oud-manager veiligheidszaken en voormalig teammanager geldt als een clubicoon van de Leeuwarders. Hij was al geruime tijd ziek en is 74 jaar geworden.

Docters van Leeuwen
Nieuws Ex-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen overleden

Oud-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen is overleden. Meerdere mensen die met hem hebben gewerkt bevestigen berichtgeving door de NOS hierover. Docters van Leeuwen is 75 jaar geworden. Hij was al enige maanden ziek. Docters van Leeuwen was een van de bekendste ambtenaren van Nederland, achtereenvolgens als hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en voorzitter van […]

herinerhen
HerinnerHen Bauke Lemke

De eenheid is verbroken, staat op de rouwkaart. Bauke heeft zoveel betekend voor zijn naasten, maar ook voor de medemens.

Nieuws Jan des Bouvrie overleden

Nederlands beroemdste interieurontwerper JAN DES BOUVRIE (78) is na een ziekbed overleden. De binnenhuisarchitect leed al enige jaren aan prostaatkanker, een ziekte waarover hij het liefst zo min mogelijk sprak omdat hij zich heilig had voorgenomen 100 jaar te worden. Volgens ingewijden ging zijn situatie de laatste weken snel achteruit. De zakenman en vriend van […]

Voorbereiden op later Voor altijd rust op natuurbegraafplaats Reiderwolde

Al weer bijna tien jaar is het mogelijk om begraven te worden op natuurbegraafplaats Reiderwolde in de gemeente Oldambt in Oost- Groningen, ten oosten van de Blauwe Stad. De initiatiefnemers hebben zich er voor ingezet om van 200 hectare landbouwgrond een florerend gevarieerd natuurgebied met een natuurbegraafplaats te maken. „Het is een enorme klus geweest”, zegt Trudy de Weerd, één van de initiattiefnemers en woordvoerder van natuurbegraafplaats Reiderwolde. „Maar we zijn erg tevreden over het resultaat. Het is een prachtige natuurbegraafplaats geworden in een gebied dat voor iedereen toegankelijk is. Al weer een paar honderd overledenen hebben er een laatste rustplaats gevonden”, zegt ze.

Nieuws Bossche ‘Orgelman’ Gerrit Kuijs overleden.

Hoe lang Gerrit Kuijs een orgel heeft bediend in de stad? Zoon Gerrit Kuijs weet het niet eens precies, zo lang is het. ,,50-55 jaar, zoiets moet het geweest zijn.” Gisteren overleed de orgelman op 87-jarige leeftijd.