Door: Team Mensenlinq in Rouw

Grootste begraafplaats ter wereld is 1.200 voetbalvelden groot

De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot - oftewel 1.200 voetbalvelden. 

Wadi-Us-Salaam betekent ‘Vallei van de Vrede’. Tientallen miljoenen zielen, allen Iraakse of Iraanse sjiieten, hebben hier hun rustplaats gekregen. Het is de grootste begraafplaats in de wereld. Miljoenen pelgrims trekken jaarlijks naar deze begraafplaats, die te vinden is in de stad Najav.  

 
Tienduizenden begrafenissen 

Al meer dan 1400 jaar geleden werden de eerste mensen begraven op deze begraafplaats. Tijdens de oorlog in Irak, die in 2003 begon, zijn naar schatting ongeveer 200 tot 250 mensen per dag hier begraven. In 2010 was dit naar minder dan 100 gedaald, maar vijf jaar geleden lag het aantal weer op gemiddeld 200.  

Werden begin van de twintigste eeuw 20.000 mensen per jaar begraven op Wadi-Us-Salaam, nu ligt het jaarlijks gemiddelde vele malen hoger. Niet alleen overledenen uit Irak en Iran worden hier begraven, ook Irakezen en Iraniërs die naar andere landen zijn verhuisd dan wel gevlucht en in hun ‘nieuwe’ land zijn gestorven. 

Bijzondere rustplaatsen 

Eén van de redenen waarom deze begraafplaats zo belangrijk wordt bevonden, is omdat hij vlakbij de altaar van Imam Ali ibn Abi Talib is gelegen. Hij was de eerste sjiitische imam.   

De begraafplaats is dus enorm groot. Tussen alle rustplaatsen zijn enkele bijzonderheden te vinden. Zoals het mausoleum van de Grote Ayatollah Mohammad Mohammad Sadeq al-Sadr en het graf van Groot-Ayatollah van Mohammed Baqir al-Sadr. Het mausoleum van eerstgenoemde is waarschijnlijk wel de meest bezochte plek op Wadi-Us-Salaam.  

UNESCO 

Zo’n bijzondere begraafplaats – die móet wel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Nou, dat is niet het geval. Nog niet althans: Wadi-Us-Salaam staat op de voorlopige lijst. Dat wil zeggen dat lidstaten van UNESCO deze begraafplaats in overweging kunnen nemen voor nominatie.  

Wil je een kleine impressie van de omvang van Wadi-Us-Salaam? Bekijk dan deze video: 

Door Martine van der Linden 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Afrobeat-grondlegger Tony Allen overleden.

Drummer Tony Allen, een van de grondleggers van de afrobeat, is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende media.

Marieke Knol
Coaching Ze is flink en dat wil ze weten ook.

Ze heeft alles goed voor elkaar en haar zaakjes op orde. Haar beide kinderen wonen in de buurt en haar buren kijken naar haar om. Ze heeft vriendinnen zat, zit op allerlei clubjes en doet veel. Naar musea, de schouwburg, golfen en op pad met een vriendin die ook weduwe is geworden op haar leeftijd, net zeventig. Ze is flink en dat wil ze weten ook

In memoriam In memoriam Rudolf Das; Haarlemse jongens tekenden geheim Brits vliegtuig

In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverhaal. Deze week een in memoriam van Rudolf Das. Eén van de eerste afbeeldingen van vliegtuigen die ik eind jaren vijftig in mijn bezit kreeg, was een prachtige zwart/wit poster van een Sea Dart straaljager gemaakt door ene Rudolf Das. Sindsdien was hij voor mij een […]

Nieuws De Graafschap-icoon Henk ‘Kappertje’ Overgoor (75) overleden aan de gevolgen van corona

Voormalig De Graafschap-speler Henk ‘Kappertje’ Overgoor is donderdag aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De Gendringenaar is 75 jaar geworden.oormalig De Graafschap-speler Henk ‘Kappertje’ Overgoor is donderdag aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De Gendringenaar is 75 jaar geworden.

Nieuws Informatie over de nieuwe donorwet te ingewikkeld voor veel Nederlanders

1 juli 2020 wordt in Nederland de nieuwe donorwet ingevoerd. De essentie van deze wet is dat als je niet zelf actief een keuze vastlegt, je automatisch wordt geregistreerd in het donorregister, onder de noemer ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (nog) niet geregistreerd of ze hun organen en weefsels willen afstaan na het overlijden. Het Nivel onderzocht wat de aandachtspunten zijn bij communicatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (ruim één op de drie Nederlanders).

Nieuws Filmcomponist en muzikant Johnny Mandel (94) overleden

De Amerikaanse componist en pop- en jazzmuzikant Johnny Mandel is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vriend en muzikant Michael Feinstein maandagnacht. Het is niet duidelijk waaraan de componist is overleden.

Bruce Williamson
Nieuws Voormalig zanger Temptations overleden aan coronavirus

Bruce Williamson, voormalig leadzanger van soulformatie The Temptations, is in Las Vegas overleden aan het coronavirus. Hij werd 49 jaar. Volgens TMZ heeft zijn zoon op sociale media het overlijden bevestigt. „Er zijn geen woorden die kunnen uitdrukken hoe ik me nu voel. Ik hou van je, papa. Bedankt dat je zo geweldig was. Bedankt dat je […]

Nieuws Operazangeres en presentatrice Caroline Kaart (88) overleden

Zangeres en presentatrice Caroline Kaart is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Max. Kaart kreeg bekendheid met programma’s als Een liedje met Caroline en het radioprogramma Klassiek met Caroline.