Door: Team Mensenlinq in Rouw

Grootste begraafplaats ter wereld is 1.200 voetbalvelden groot

De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot - oftewel 1.200 voetbalvelden. 

Wadi-Us-Salaam betekent ‘Vallei van de Vrede’. Tientallen miljoenen zielen, allen Iraakse of Iraanse sjiieten, hebben hier hun rustplaats gekregen. Het is de grootste begraafplaats in de wereld. Miljoenen pelgrims trekken jaarlijks naar deze begraafplaats, die te vinden is in de stad Najav.  

 
Tienduizenden begrafenissen 

Al meer dan 1400 jaar geleden werden de eerste mensen begraven op deze begraafplaats. Tijdens de oorlog in Irak, die in 2003 begon, zijn naar schatting ongeveer 200 tot 250 mensen per dag hier begraven. In 2010 was dit naar minder dan 100 gedaald, maar vijf jaar geleden lag het aantal weer op gemiddeld 200.  

Werden begin van de twintigste eeuw 20.000 mensen per jaar begraven op Wadi-Us-Salaam, nu ligt het jaarlijks gemiddelde vele malen hoger. Niet alleen overledenen uit Irak en Iran worden hier begraven, ook Irakezen en Iraniërs die naar andere landen zijn verhuisd dan wel gevlucht en in hun ‘nieuwe’ land zijn gestorven. 

Bijzondere rustplaatsen 

Eén van de redenen waarom deze begraafplaats zo belangrijk wordt bevonden, is omdat hij vlakbij de altaar van Imam Ali ibn Abi Talib is gelegen. Hij was de eerste sjiitische imam.   

De begraafplaats is dus enorm groot. Tussen alle rustplaatsen zijn enkele bijzonderheden te vinden. Zoals het mausoleum van de Grote Ayatollah Mohammad Mohammad Sadeq al-Sadr en het graf van Groot-Ayatollah van Mohammed Baqir al-Sadr. Het mausoleum van eerstgenoemde is waarschijnlijk wel de meest bezochte plek op Wadi-Us-Salaam.  

UNESCO 

Zo’n bijzondere begraafplaats – die móet wel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Nou, dat is niet het geval. Nog niet althans: Wadi-Us-Salaam staat op de voorlopige lijst. Dat wil zeggen dat lidstaten van UNESCO deze begraafplaats in overweging kunnen nemen voor nominatie.  

Wil je een kleine impressie van de omvang van Wadi-Us-Salaam? Bekijk dan deze video: 

Door Martine van der Linden 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Manon Snoeker
Uitvaart Veel meer dan het regelen van de uitvaart!

Ik zit aan tafel bij twee jonge vrouwen die hun moeder hebben verloren, samen gaan we de uitvaart vormgeven. Het verliezen van een dierbare is gecompliceerd. Was de relatie goed, dan heb je verdriet om het verlies, het gemis; afscheid is definitief. Was de relatie niet goed dan is het vaak nog ingewikkelder. Het verdriet […]

Nieuws Larry King (87) overleden

De Amerikaanse talkshowhost Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ora Media, het bedrijf waarvan de Amerikaanse presentator mede-oprichter is, op Twitter. King werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was besmet met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met de presentator, maar zijn situatie verslechterde toch weer. Het […]

Uitvaart Geen uitvaart is gelijk.

Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Dat vinden Mirjam Landskroon en Froukje Tabak. Als nieuwe eigenaren van Haaksma & de Haan Uitvaart willen ze een uitvaart organiseren die bij de overledene en familie past. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig.” Mirjam Landskroon en Froukje Tabak hebben Haaksma & de Haan […]

Voorbereiden op later Irene Otto helpt vrouwen na hun miskraam: ‘De kinderwens blijft en wordt vaak nog sterker’

Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt 10 tot 15 procent uit op een miskraam. Dit kan voor vrouwen een vreselijke ervaring zijn, waar naast verdriet ook rouw, schuldgevoelens, angst of jaloezie bij komt kijken. Irene Otto is psychosociaal therapeut en begeleidt vrouwen na hun miskraam. Irene: ,,Rouw om een miskraam is anders, omdat je niks fysieks hebt om afscheid van te nemen.’’

Nieuws Two and a Half Men-actrice Conchata Ferrell overleden

De Amerikaanse actrice Conchata Ferrell, beter bekend als Berta uit de serie Two and a Half Men, is op 77-jarige leeftijd overleden. Ferrell bezweek aan een hartstilstand.

In memoriam Vier het leven, dat was Fred Ootjers

Fred Ootjers stond op 4 december 2019 op en mis was het. Een gescheurde aorta, niet op één plek, op meerdere plaatsen in het lichaam. Dat wisten hij en zijn vrouw Miriam op dat moment niet. Ze hadden wel meteen door dat er iets ernstigs was. Een paar uur later in het ziekenhuis kwam de mededeling dat de specialisten niks meer voor hem konden doen.

Nieuws Hond neemt in het UMCG afscheid van zijn stervende baasje

Een stervende patiënt en zijn hond hebben in het UMCG afscheid van elkaar kunnen nemen. Het ontroerende tafereel speelde zich onlangs af op de intensive care.

Rouw ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het […]