Door: Team Mensenlinq in Rouw

Grootste begraafplaats ter wereld is 1.200 voetbalvelden groot

De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot - oftewel 1.200 voetbalvelden. 

Wadi-Us-Salaam betekent ‘Vallei van de Vrede’. Tientallen miljoenen zielen, allen Iraakse of Iraanse sjiieten, hebben hier hun rustplaats gekregen. Het is de grootste begraafplaats in de wereld. Miljoenen pelgrims trekken jaarlijks naar deze begraafplaats, die te vinden is in de stad Najav.  

 
Tienduizenden begrafenissen 

Al meer dan 1400 jaar geleden werden de eerste mensen begraven op deze begraafplaats. Tijdens de oorlog in Irak, die in 2003 begon, zijn naar schatting ongeveer 200 tot 250 mensen per dag hier begraven. In 2010 was dit naar minder dan 100 gedaald, maar vijf jaar geleden lag het aantal weer op gemiddeld 200.  

Werden begin van de twintigste eeuw 20.000 mensen per jaar begraven op Wadi-Us-Salaam, nu ligt het jaarlijks gemiddelde vele malen hoger. Niet alleen overledenen uit Irak en Iran worden hier begraven, ook Irakezen en Iraniërs die naar andere landen zijn verhuisd dan wel gevlucht en in hun ‘nieuwe’ land zijn gestorven. 

Bijzondere rustplaatsen 

Eén van de redenen waarom deze begraafplaats zo belangrijk wordt bevonden, is omdat hij vlakbij de altaar van Imam Ali ibn Abi Talib is gelegen. Hij was de eerste sjiitische imam.   

De begraafplaats is dus enorm groot. Tussen alle rustplaatsen zijn enkele bijzonderheden te vinden. Zoals het mausoleum van de Grote Ayatollah Mohammad Mohammad Sadeq al-Sadr en het graf van Groot-Ayatollah van Mohammed Baqir al-Sadr. Het mausoleum van eerstgenoemde is waarschijnlijk wel de meest bezochte plek op Wadi-Us-Salaam.  

UNESCO 

Zo’n bijzondere begraafplaats – die móet wel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Nou, dat is niet het geval. Nog niet althans: Wadi-Us-Salaam staat op de voorlopige lijst. Dat wil zeggen dat lidstaten van UNESCO deze begraafplaats in overweging kunnen nemen voor nominatie.  

Wil je een kleine impressie van de omvang van Wadi-Us-Salaam? Bekijk dan deze video: 

Door Martine van der Linden 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood Uitvaartspeelgoed

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Voorbereiden op later Deze 7 dingen kun je nu al voorbereiden voor je overlijden.

Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken.  Nalatenschap   Een van de […]

Uitvaart Welke muziek klinkt er tijdens jouw uitvaart?

Mieke Telkamp stond met haar hit ‘Waarheen, waarvoor’ jarenlang in de Uitvaartmuziek Top 10, maar tijden zijn veranderd. Werd voorheen nog vaak gekozen voor klassieke, sobere muziek, tegenwoordig staat ook hardrock en house op het programma. De laatste tien jaar is een kentering gaande in de uitvaartwereld, uitvaarten worden steeds informeler en dat geldt ook voor de muziek.

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.

Rouw 7 manieren om je overleden huisdier te herdenken

‘A dog is a men’s best friend’: een quote waar menig hondeneigenaar bij zal zweren. De band die we hebben met ons huisdier, van viervoeters tot aan gevleugelde vrienden, gaat vaak dieper dan iemand zonder huisdier zich kan voorstellen. Het verliezen van je huisdier – en vaak beste vriend – gaat dan ook gepaard met groot, innig verdriet. Om jouw huisdier nooit weer te vergeten: 7 manieren om hen te herdenken.

Rouw Tastbare herinnering meegeven voor na uitvaart

Vaak ga je na een bruiloft of een kinderfeestje naar huis met een klein bedankje, iets om de dag te kunnen blijven herinneren. Toen Iris Reek na de uitvaart van haar beste vriendin met lege handen naar huis ging, begon ze daar over na te denken. Iris: ,,Aan het einde van een leven wil ik graag een herinnering in huis hebben.’’ En zo kwam ze uit bij RememberBox.

Nieuws Joe Ruby, bedenker Scooby-Doo overleden

Een van de striptekenaars achter Scooby-Doo is overleden. Joe Ruby werd 87 jaar. Hij stopte nooit met het schrijven en bedenken van nieuw werk, laat zijn kleinzoon weten aan Variety.

Rouw Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Een urn die de levenscirkel rond maakt. Zo zou je de Van Wad tot Wat-urn van Zwaan Miedema kunnen omschrijven. De keramiste uit Harlingen maakt urnen van waddenklei die oplossen in zee.