Door: Team Mensenlinq in Rouw

Grootste begraafplaats ter wereld is 1.200 voetbalvelden groot

De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot - oftewel 1.200 voetbalvelden. 

Wadi-Us-Salaam betekent ‘Vallei van de Vrede’. Tientallen miljoenen zielen, allen Iraakse of Iraanse sjiieten, hebben hier hun rustplaats gekregen. Het is de grootste begraafplaats in de wereld. Miljoenen pelgrims trekken jaarlijks naar deze begraafplaats, die te vinden is in de stad Najav.  

 
Tienduizenden begrafenissen 

Al meer dan 1400 jaar geleden werden de eerste mensen begraven op deze begraafplaats. Tijdens de oorlog in Irak, die in 2003 begon, zijn naar schatting ongeveer 200 tot 250 mensen per dag hier begraven. In 2010 was dit naar minder dan 100 gedaald, maar vijf jaar geleden lag het aantal weer op gemiddeld 200.  

Werden begin van de twintigste eeuw 20.000 mensen per jaar begraven op Wadi-Us-Salaam, nu ligt het jaarlijks gemiddelde vele malen hoger. Niet alleen overledenen uit Irak en Iran worden hier begraven, ook Irakezen en Iraniërs die naar andere landen zijn verhuisd dan wel gevlucht en in hun ‘nieuwe’ land zijn gestorven. 

Bijzondere rustplaatsen 

Eén van de redenen waarom deze begraafplaats zo belangrijk wordt bevonden, is omdat hij vlakbij de altaar van Imam Ali ibn Abi Talib is gelegen. Hij was de eerste sjiitische imam.   

De begraafplaats is dus enorm groot. Tussen alle rustplaatsen zijn enkele bijzonderheden te vinden. Zoals het mausoleum van de Grote Ayatollah Mohammad Mohammad Sadeq al-Sadr en het graf van Groot-Ayatollah van Mohammed Baqir al-Sadr. Het mausoleum van eerstgenoemde is waarschijnlijk wel de meest bezochte plek op Wadi-Us-Salaam.  

UNESCO 

Zo’n bijzondere begraafplaats – die móet wel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Nou, dat is niet het geval. Nog niet althans: Wadi-Us-Salaam staat op de voorlopige lijst. Dat wil zeggen dat lidstaten van UNESCO deze begraafplaats in overweging kunnen nemen voor nominatie.  

Wil je een kleine impressie van de omvang van Wadi-Us-Salaam? Bekijk dan deze video: 

Door Martine van der Linden 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Primal Scream-zangeres Denise Johnson overleden

Zangeres Denise Johnson, vooral bekend van het in 1991 uitgekomen Primal Scream-album Screamadelica, is op 56-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van haar familie is ze “plotseling overleden” na een ziekte Volgens haar familie was Johnson ziek in de week voorafgaand aan haar dood, maar vertelde ze vrienden dat ze zich vrijdag “veel beter” voelde. De […]

Nieuws Welke besmettingsrisico’s brengt het coronavirus mee bij overledenen?

Het coronavirus heeft in Nederland tot dinsdag 24 maart 213 dodelijke slachtoffers gemaakt. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar. Hoewel het risico op besmetting klein is, zijn er toch belangrijke adviezen voor fysiek contact met een overledene.

Nieuws Informatie over de nieuwe donorwet te ingewikkeld voor veel Nederlanders

1 juli 2020 wordt in Nederland de nieuwe donorwet ingevoerd. De essentie van deze wet is dat als je niet zelf actief een keuze vastlegt, je automatisch wordt geregistreerd in het donorregister, onder de noemer ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (nog) niet geregistreerd of ze hun organen en weefsels willen afstaan na het overlijden. Het Nivel onderzocht wat de aandachtspunten zijn bij communicatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (ruim één op de drie Nederlanders).

In memoriam Harm Bolding ‘Een actieve en sterke kracht achter de schermen’

Havelte – Het oud-raadslid Harm Bolding is overleden. Daarmee verliest het CDA Westerveld een uiterst betrokken bestuurslid.

Coaching Hoe kun je helpen?

Fenna is aan mij doorwezen door een gezamenlijke vriendin. Ze komt in mijn praktijk, omdat ze met haar handen in het haar zit en niet meer weet hoe ze verder moet. Ze is er helemaal kapot van dat haar dochter een kindje heeft verloren. Ze wil haar graag helpen, maar heeft zelf ook zoveel verdriet […]

Voorbereiden op later Bij de notaris: De erfenis naar de ex?

Meneer Hendriks zat met lichtelijk paniek in zijn ogen tegenover de notaris. Hij roerde in zijn koffie en na zijn eerste slokje startte hij zijn verhaal over zijn dochter Irene: ‘Irene gaat binnenkort trouwen.’ De notaris had wel in de gaten dat een ‘gefeliciteerd’ op dit moment misschien niet de juiste reactie was. Meneer Hendriks vervolgde zijn verhaal en legde uit dat zijn vrouw en hij niet veel vertrouwen hadden in de partnerkeuze van hun dochter. ‘We worden wat ouder en zoals u weet zijn we niet onbemiddeld, we hebben niet al die jaren gewerkt om onze erfenis te zien vertrekken bij een echtscheiding’. De notaris knikte en voelde aan waar het verhaal naar toe zou gaan.

Rouw Senang

Het is nog vroeg als ik gerommel hoor in de keuken. Kleine kindervoetjes stommelen vervolgens de trap op. Mijn vriendin opent de deur van de slaapkamer en gebaart me dat ik moet doen alsof ik slaap. Ik doe snel mijn ogen dicht en hoor mijn kleine schat zachtjes tegen haar mama zeggen: ‘Ssttt, papa slaapt […]

Nieuws Zweedse schrijver Per Olov Enquist (85) overleden.

De Zweedse schrijver Per Olov Enquist is op 85-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de familie van de auteur bevestigd aan de Zweedse kranten Dagens Nyheter en Aftonbladet en de Deense krant Politiken. Enquist overleed zaterdagavond na een lange ziekte.