Terug
Rouw

Grootste begraafplaats ter wereld is 1.200 voetbalvelden groot

De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot – oftewel 1.200 voetbalvelden. 

Wadi-Us-Salaam betekent ‘Vallei van de Vrede’. Tientallen miljoenen zielen, allen Iraakse of Iraanse sjiieten, hebben hier hun rustplaats gekregen. Het is de grootste begraafplaats in de wereld. Miljoenen pelgrims trekken jaarlijks naar deze begraafplaats, die te vinden is in de stad Najav.  

 
Tienduizenden begrafenissen 

Al meer dan 1400 jaar geleden werden de eerste mensen begraven op deze begraafplaats. Tijdens de oorlog in Irak, die in 2003 begon, zijn naar schatting ongeveer 200 tot 250 mensen per dag hier begraven. In 2010 was dit naar minder dan 100 gedaald, maar vijf jaar geleden lag het aantal weer op gemiddeld 200.  

Werden begin van de twintigste eeuw 20.000 mensen per jaar begraven op Wadi-Us-Salaam, nu ligt het jaarlijks gemiddelde vele malen hoger. Niet alleen overledenen uit Irak en Iran worden hier begraven, ook Irakezen en Iraniërs die naar andere landen zijn verhuisd dan wel gevlucht en in hun ‘nieuwe’ land zijn gestorven. 

Bijzondere rustplaatsen 

Eén van de redenen waarom deze begraafplaats zo belangrijk wordt bevonden, is omdat hij vlakbij de altaar van Imam Ali ibn Abi Talib is gelegen. Hij was de eerste sjiitische imam.   

De begraafplaats is dus enorm groot. Tussen alle rustplaatsen zijn enkele bijzonderheden te vinden. Zoals het mausoleum van de Grote Ayatollah Mohammad Mohammad Sadeq al-Sadr en het graf van Groot-Ayatollah van Mohammed Baqir al-Sadr. Het mausoleum van eerstgenoemde is waarschijnlijk wel de meest bezochte plek op Wadi-Us-Salaam.  

UNESCO 

Zo’n bijzondere begraafplaats – die móet wel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Nou, dat is niet het geval. Nog niet althans: Wadi-Us-Salaam staat op de voorlopige lijst. Dat wil zeggen dat lidstaten van UNESCO deze begraafplaats in overweging kunnen nemen voor nominatie.  

Wil je een kleine impressie van de omvang van Wadi-Us-Salaam? Bekijk dan deze video: 

Door Martine van der Linden