Terug
In memoriam

Gré Bruns (1938-2022) veegde ’s nachts zowat de hele Rijksstraatweg in Haren schoon. Bij haar in Astoria dronken Erwin en Ronald Koeman hun eerste biertjes

Met het overlijden van Gré Bruns (1938-2022) verdwijnt een markant gezicht uit het straatbeeld van Haren. Ze maakte café-restaurant Astoria samen met haar man Kap tot een daverend succes en werd moeder van een mini-imperium.

Een zaterdagnacht in het centrum van Haren, eind jaren tachtig. De stappers liggen na de laatste ronde in café-restaurant Astoria al verzadigd op één oor. De politie rijdt over de uitgestorven Rijksstraatweg. Nou ja, bijna uitgestorven dan.

In de verte zien de agenten een vrouw met een bezem in de weer. Overal slingeren weggegooide patatzakjes en -bakjes. De kerkgangers zullen op zondagochtend schande van spreken van zo’n rommel, denkt ze. Dus stroopt ze in het holst van de nacht haar mouwen op. Vegen, vegen, vegen. Ook als Astoria zelf al ver uit zicht is. Het raampje van de politieauto gaat naar beneden: ‘Als ik u was, zou ik de hele Rijksstraatweg aanvegen, mevrouw Bruns.’

Stille kracht in de keuken

Het is een van de smakelijke anekdotes die wordt opgedist in het jubileumboek Iets te vieren, Astoria sinds 1961 van Hein Bekenkamp. Het 50-jarig bestaan van het horecabedrijf wordt groots gevierd. Kap en Gré Bruns glimmen van trots tijdens de drukbezochte receptie.

Het echtpaar neemt het vervallen Astoria in 1978 over van een oom- en tantezegger. Kap is de ondernemer met de gouden handjes, Gré de stille kracht in keuken.

Gré brengt ook enige horeca-ervaring mee, iets wat haar man Kap volledig ontbeert. In Musselkanaal – waar de twee opgroeien – helpt ze een handje mee in het parochiehuis achter de Sint-Antoniuskerk. Bij recepties en trouwerijen leert ze al vroeg hoe ze mensen in de watten legt. De vier kinderen Lidy, Gert, Tonny en Joke kunnen er later over meepraten.

Astoria ten tijde van de overname door de familie Bruns in 1978. Foto: familie Bruns

Schnitzel, gehaktbal en saté

Het gezin Bruns belandt via Assen in het statige Haren. De Veenkolonialen worden al snel omarmd. Wat wil je ook? Het café is de ontmoetingsplek van het dorp.

Kap knapt de zaak op en blijft in de loop der jaren verbouwen. Gré weet wat de mensen willen eten. De schnitzel, gehaktbal en saté zijn haar specialiteiten. Simpel, maar o zo lekker. Erwin en Ronald Koeman, die naar school gaan in Haren, drinken hun eerste biertjes in Astoria. In 1988 juicht het bomvolle café – tijdelijk omgebouwd tot een tribune – voor de Koemannetjes als ze met Oranje het EK winnen.

Dochter Lidy staat inmiddels al een poosje naast Gré in de keuken, terwijl bij Gert en Tonny onmiskenbaar het ondernemersbloed van vader Kap door de aderen stroomt. Astoria wordt de basis van een mini-imperium in Haren. Gert krijgt de dagelijkse leiding van Astoria, brasserie Intermezzo en Paviljoen Sassenhein in handen, terwijl Tonny de baas wordt in cafetaria Restoria in de wijk Oosterhaar, aan de andere kant van het spoor.

‘Niet vergeten, hè!’

Kap en Gré wonen in een appartement tegenover Intermezzo en houden vanaf het balkon een oogje in het zeil. Als ze zien dat een gast op het terras te lang moet wachten op een bestelling of dat er nodig een parasol ingeklapt moet worden, sturen ze een berichtje: ‘Niet vergeten, hè!’

Als Kap in 2013 onverwacht overlijdt aan de gevolgen van een hersenbloeding, is Gré haar stuur kwijt. De laatste jaren zijn niet even makkelijk, niet in de laatste plaats omdat ze als kind is aangereden door een auto. Haar hele onderbeen wordt verbrijzeld en de gevolgen daarvan laten zich ook een mensenleven later nog voelen. Al laat ze dat nauwelijks merken. Niet klagen, maar dragen.

Gré Bruns overlijdt op maandag 21 februari op 83-jarige leeftijd in een verpleeghuis in Groningen. Uit eerbied en respect voor haar leven blijven Astoria, Intermezzo, Paviljoen Sassenhein en Restoria zondag gesloten. Het zal stil zijn in Haren.

Bron: DvhN. Geplaatst 11-3-2022