Terug
Uitvaart

Geen uitvaart is gelijk.

Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Dat vinden Mirjam Landskroon en Froukje Tabak. Als nieuwe eigenaren van Haaksma & de Haan Uitvaart willen ze een uitvaart organiseren die bij de overledene en familie past. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig.”

Mirjam Landskroon en Froukje Tabak hebben Haaksma & de Haan Uitvaart per 1 oktober overgenomen van Gonneke Haaksma en Berber de Haan. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig, wij zijn creatief en ondernemend.”

‘Gaan naar waar familie wil’

De vrouwen leerden elkaar kennen tijdens de opleiding Uitvaartondernemer. ,,We hadden een klik, hielden contact. Jaren later kwamen we elkaar weer tegen in het werk en ontstond het plan om Haaksma & De Haan Uitvaart over te nemen toen Gonneke en Berber aangaven met pensioen te gaan. Alsof het zo moest zijn”, zegt Froukje. Als uitvaartondernemers zijn ze onafhankelijk. ,,We gaan naar waar de familie wil”, zoals Mirjam het zegt.

,,Je ziet het nog zo vaak”, vertelt Mirjam, ,,de standaard uitvaart. ‘Wat is gebruikelijk? ‘Dan doen we het zo’ horen we nog vaak. En het fijne is: er is zoveel meer mogelijk. Mensen weten dat vaak niet.” ,,Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Het voornaamste is dat het past bij de overledene en bij de familie”, vult Froukje aan. ,,In principe is niets gebruikelijk.”

Goede naam

Het belangrijkste voor Mirjam en Froukje is dat ze de goede naam die Berber en Gonneke met hun bedrijf hebben gevestigd willen nastreven. Mirjam: ,,Waar zij voor stonden, daarvoor staan wij ook: we ondersteunen en begeleiden op een persoonlijke manier en in vertrouwen in aanloop naar een afscheid of uitvaart. Het draait allemaal om vertrouwen.”

Mirjam en Froukje werken nauw samen, maar begeleiden uitvaarten afzonderlijk. ,,Natuurlijk ondersteunen we elkaar, maar twee uitvaartbegeleiders tijdens de dagen voor een uitvaart is voor een familie niet prettig. Je hebt toch je eigen dingen; je bent jezelf en niet de ander. En dat is juist in dit werk heel belangrijk.”

,,Maar”, vult Froukje aan, ,,als Mirjam op de dag van bijvoorbeeld de uitvaart assistentie nodig heeft, dan ben ik er uiteraard. Als stille assistent op de achtergrond.”

Aangeboden door: Haaksma & de Haan Uitvaart