Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Geen uitvaart is gelijk.

Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Dat vinden Mirjam Landskroon en Froukje Tabak. Als nieuwe eigenaren van Haaksma & de Haan Uitvaart willen ze een uitvaart organiseren die bij de overledene en familie past. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig.”

Mirjam Landskroon en Froukje Tabak hebben Haaksma & de Haan Uitvaart per 1 oktober overgenomen van Gonneke Haaksma en Berber de Haan. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig, wij zijn creatief en ondernemend.”

‘Gaan naar waar familie wil’

De vrouwen leerden elkaar kennen tijdens de opleiding Uitvaartondernemer. ,,We hadden een klik, hielden contact. Jaren later kwamen we elkaar weer tegen in het werk en ontstond het plan om Haaksma & De Haan Uitvaart over te nemen toen Gonneke en Berber aangaven met pensioen te gaan. Alsof het zo moest zijn”, zegt Froukje. Als uitvaartondernemers zijn ze onafhankelijk. ,,We gaan naar waar de familie wil”, zoals Mirjam het zegt.

,,Je ziet het nog zo vaak”, vertelt Mirjam, ,,de standaard uitvaart. ‘Wat is gebruikelijk? ‘Dan doen we het zo’ horen we nog vaak. En het fijne is: er is zoveel meer mogelijk. Mensen weten dat vaak niet.” ,,Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Het voornaamste is dat het past bij de overledene en bij de familie”, vult Froukje aan. ,,In principe is niets gebruikelijk.”

Goede naam

Het belangrijkste voor Mirjam en Froukje is dat ze de goede naam die Berber en Gonneke met hun bedrijf hebben gevestigd willen nastreven. Mirjam: ,,Waar zij voor stonden, daarvoor staan wij ook: we ondersteunen en begeleiden op een persoonlijke manier en in vertrouwen in aanloop naar een afscheid of uitvaart. Het draait allemaal om vertrouwen.”

Mirjam en Froukje werken nauw samen, maar begeleiden uitvaarten afzonderlijk. ,,Natuurlijk ondersteunen we elkaar, maar twee uitvaartbegeleiders tijdens de dagen voor een uitvaart is voor een familie niet prettig. Je hebt toch je eigen dingen; je bent jezelf en niet de ander. En dat is juist in dit werk heel belangrijk.”

,,Maar”, vult Froukje aan, ,,als Mirjam op de dag van bijvoorbeeld de uitvaart assistentie nodig heeft, dan ben ik er uiteraard. Als stille assistent op de achtergrond.”

Aangeboden door: Haaksma & de Haan Uitvaart

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden.

Nieuws Tekenaar van Michel Vaillant-strips Jean Graton (97) overleden

Striptekenaar Jean Graton is in Brussel op 97-jarige leeftijd overleden. Zijn stichting maakte dit nieuws over de tekenaar, bekend van de Michel Vaillant-stripboeken, bekend. De carrière van de in Frankrijk geboren Graton begon al op jonge leeftijd met illustraties in de bladen Robbedoes en Kuifje. Ook tekende hij voor de krant Les Sports. Graton begon in 1957 met de stripboeken over de […]

Nieuws Hond neemt in het UMCG afscheid van zijn stervende baasje

Een stervende patiënt en zijn hond hebben in het UMCG afscheid van elkaar kunnen nemen. Het ontroerende tafereel speelde zich onlangs af op de intensive care.

Pim Doesburg
Nieuws Oud-doelman en eredivisie-recordhouder Pim Doesburg (77) overleden

Voormalig doelman Pim Doesburg is op 77-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer, achtvoudig Oranje-international, speelde voor Sparta en PSV 687 wedstrijden in de eredivisie en is met dat aantal recordhouder. Doesburg begon zijn loopbaan bij Sparta, de club waarmee hij in 1966 de KNVB-beker won. In 1967 stapte hij over naar PSV, maar in 1970 keerde […]

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Uitvaart Bredere kisten en ruimere ovens: de uitvaartbranche beweegt mee met een steeds zwaardere bevolking

Bijna 15 procent van de Nederlanders is obees. Uitvaartkisten en ovendeuren worden breder. Het toenemende gewicht van Nederlanders noopt de uitvaartbranche tot aanpassingen. Fabrikanten verbreden hun uitvaartkisten, professionele kistdragers komen soms met zijn achten in plaats van met zijn zessen, en crematoria installeren ovens met bredere deuren. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met tientallen medewerkers uit […]

In memoriam Zanger en liedjesschrijver Guus Smeets overleden

Zanger, componist en liedjesschrijver Guus Smeets is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden.