Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Geen uitvaart is gelijk.

Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Dat vinden Mirjam Landskroon en Froukje Tabak. Als nieuwe eigenaren van Haaksma & de Haan Uitvaart willen ze een uitvaart organiseren die bij de overledene en familie past. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig.”

Mirjam Landskroon en Froukje Tabak hebben Haaksma & de Haan Uitvaart per 1 oktober overgenomen van Gonneke Haaksma en Berber de Haan. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig, wij zijn creatief en ondernemend.”

‘Gaan naar waar familie wil’

De vrouwen leerden elkaar kennen tijdens de opleiding Uitvaartondernemer. ,,We hadden een klik, hielden contact. Jaren later kwamen we elkaar weer tegen in het werk en ontstond het plan om Haaksma & De Haan Uitvaart over te nemen toen Gonneke en Berber aangaven met pensioen te gaan. Alsof het zo moest zijn”, zegt Froukje. Als uitvaartondernemers zijn ze onafhankelijk. ,,We gaan naar waar de familie wil”, zoals Mirjam het zegt.

,,Je ziet het nog zo vaak”, vertelt Mirjam, ,,de standaard uitvaart. ‘Wat is gebruikelijk? ‘Dan doen we het zo’ horen we nog vaak. En het fijne is: er is zoveel meer mogelijk. Mensen weten dat vaak niet.” ,,Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Het voornaamste is dat het past bij de overledene en bij de familie”, vult Froukje aan. ,,In principe is niets gebruikelijk.”

Goede naam

Het belangrijkste voor Mirjam en Froukje is dat ze de goede naam die Berber en Gonneke met hun bedrijf hebben gevestigd willen nastreven. Mirjam: ,,Waar zij voor stonden, daarvoor staan wij ook: we ondersteunen en begeleiden op een persoonlijke manier en in vertrouwen in aanloop naar een afscheid of uitvaart. Het draait allemaal om vertrouwen.”

Mirjam en Froukje werken nauw samen, maar begeleiden uitvaarten afzonderlijk. ,,Natuurlijk ondersteunen we elkaar, maar twee uitvaartbegeleiders tijdens de dagen voor een uitvaart is voor een familie niet prettig. Je hebt toch je eigen dingen; je bent jezelf en niet de ander. En dat is juist in dit werk heel belangrijk.”

,,Maar”, vult Froukje aan, ,,als Mirjam op de dag van bijvoorbeeld de uitvaart assistentie nodig heeft, dan ben ik er uiteraard. Als stille assistent op de achtergrond.”

Aangeboden door: Haaksma & de Haan Uitvaart

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Kinderen en verlies: hoe ga je ermee om?

Al gun je kinderen niets dan vrolijke gebeurtenissen, vroeg of laat zullen ze te maken krijgen met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als er een huisdier of opa of oma overlijdt. Hoe kun je daarmee omgaan?

Nieuws Pianist Louis van Dijk overleden.

Hij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij woonde. Hij leed aan alzheimer, maar overleed aan kanker, aldus zijn familie.

Voorbereiden op later Als de dood voor de dood

Ze was nog maar een jong meisje toen haar moeder plotseling stierf. In die tijd ging het gewoon zo: een snelle blik op je dode moeder en dan werd je weggetrokken, het was niet goed voor een kind daar bij te zijn en het leven gaat door, niet meer over hebben. Nu weten we gelukkig beter en worden kinderen zoveel mogelijk betrokken bij een stervensproces.

Nieuws Modeontwerper Pierre Cardin (98) overleden

De Italiaans-Franse modeontwerper Pierre Cardin is op 98-jarige leeftijd overleden.

Achter de deuren van de dood De kistenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

Nieuws Motorrijder Pierre Cherpin overlijdt aan verwondingen val Dakar Rally

De Franse motorrijder Pierre Cherpin (Husqvarna), die bij een val in de zevende etappe van de Dakar Rally in Saudi-Arabië een schedeltrauma opliep, is overleden toen hij werd overgebracht naar Frankrijk. De organisatie van de rally meldde dat de 52-jarige bedrijfsleider stierf in het vliegtuig dat hem vanuit Djedda naar Frankrijk vloog. Cherpin, die niet […]

Nieuws Oud-Kamerlid SGP Van den Berg overleden aan corona

Koos van den Berg, oud-Kamerlid namens de SGP, is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden. Volgens het Reformatorisch Dagblad stierf hij aan complicaties na besmetting met het coronavirus.