Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Geen uitvaart is gelijk.

Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Dat vinden Mirjam Landskroon en Froukje Tabak. Als nieuwe eigenaren van Haaksma & de Haan Uitvaart willen ze een uitvaart organiseren die bij de overledene en familie past. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig.”

Mirjam Landskroon en Froukje Tabak hebben Haaksma & de Haan Uitvaart per 1 oktober overgenomen van Gonneke Haaksma en Berber de Haan. ,,Er is veel mogelijk tegenwoordig, wij zijn creatief en ondernemend.”

‘Gaan naar waar familie wil’

De vrouwen leerden elkaar kennen tijdens de opleiding Uitvaartondernemer. ,,We hadden een klik, hielden contact. Jaren later kwamen we elkaar weer tegen in het werk en ontstond het plan om Haaksma & De Haan Uitvaart over te nemen toen Gonneke en Berber aangaven met pensioen te gaan. Alsof het zo moest zijn”, zegt Froukje. Als uitvaartondernemers zijn ze onafhankelijk. ,,We gaan naar waar de familie wil”, zoals Mirjam het zegt.

,,Je ziet het nog zo vaak”, vertelt Mirjam, ,,de standaard uitvaart. ‘Wat is gebruikelijk? ‘Dan doen we het zo’ horen we nog vaak. En het fijne is: er is zoveel meer mogelijk. Mensen weten dat vaak niet.” ,,Geen familie is gelijk en geen uitvaart zou daarom hetzelfde moeten zijn. Het voornaamste is dat het past bij de overledene en bij de familie”, vult Froukje aan. ,,In principe is niets gebruikelijk.”

Goede naam

Het belangrijkste voor Mirjam en Froukje is dat ze de goede naam die Berber en Gonneke met hun bedrijf hebben gevestigd willen nastreven. Mirjam: ,,Waar zij voor stonden, daarvoor staan wij ook: we ondersteunen en begeleiden op een persoonlijke manier en in vertrouwen in aanloop naar een afscheid of uitvaart. Het draait allemaal om vertrouwen.”

Mirjam en Froukje werken nauw samen, maar begeleiden uitvaarten afzonderlijk. ,,Natuurlijk ondersteunen we elkaar, maar twee uitvaartbegeleiders tijdens de dagen voor een uitvaart is voor een familie niet prettig. Je hebt toch je eigen dingen; je bent jezelf en niet de ander. En dat is juist in dit werk heel belangrijk.”

,,Maar”, vult Froukje aan, ,,als Mirjam op de dag van bijvoorbeeld de uitvaart assistentie nodig heeft, dan ben ik er uiteraard. Als stille assistent op de achtergrond.”

Aangeboden door: Haaksma & de Haan Uitvaart

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Plaaggeest-acteur Jaap Stobbe overleden

Jaap Stobbe is op 83-jarige leeftijd overleden. De acteur was al zeker twintig jaar niet meer actief in het vak. Hoewel Stobbe al op 21 februari is overleden, bracht RTL Boulevard vandaag het nieuws naar buiten

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Nieuws Bedrijven laten overledene als hologram herleven op uitvaart

Celebrity Kim Kardashian kreeg voor haar verjaardag een hologram van haar overleden vader, maar ook in Nederland kun je sinds kort een overledene in een hologram laten voortleven. Verschillende bedrijven bieden sinds kort diensten aan als ‘speech op je eigen uitvaart’, waardoor iemand die net is overleden naast de kist vrienden en familie kan toespreken. […]

Nieuws Japanse ontwerper Yamamoto overleden, de man die David Bowie inspireerde

De Japanse modeontwerper Kansai Yamamoto, onder meer bekend van zijn ontwerpen voor David Bowie, is overleden. Yamamoto leed aan leukemie en is vorige week op 76-jarige leeftijd overleden. De modeontwerper stond bekend om zijn avant-garde kostuums. Ook combineerde hij traditionele Japanse prints met felle kleuren en maakte hij daar bijzondere ontwerpen van. Yamamoto debuteerde in […]

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.

Nieuws Kelly Preston, vrouw van John Travolta op 57-jarige leeftijd overleden

Actrice Kelly Preston is gisteren op 57-jarige leeftijd overleden. Dat maakt haar man John Travolta vandaag bekend in een emotioneel bericht op Facebook. ‘Mijn prachtige vrouw heeft na twee jaar de strijd tegen borstkanker verloren. Ze heeft gevochten als een leeuw met veel steun en liefde.’

Uitvaart Bart spreekt op eenzame uitvaarten: ‘Ook al hoort niemand het, het is toch goed dat er wat gezegd wordt aan het einde van iemands leven’

Het komt maar enkele keren per jaar voor, een eenzame uitvaart. Bij eenzame uitvaarten zijn geen nabestaanden aanwezig, of is het onbekend wie de overledene is. Als voormalig stadsdichter van Groningen bedacht Bart FM Droog dat het een mooie taak zou zijn om gedichten te schrijven en voor te dragen op deze bijzondere uitvaarten. Bart: ,,Het is enorm eervol werk om te doen, iemand krijgt toch op een respectvolle manier zijn afscheid.’’

In memoriam Jan Venhuizen, oud-manager van Cuby: de Brian Epstein van Assen

Van platenverkoper bij Lampe tot manager van Cuby & the Blizzards en docent elektrotechniek. Dat is in een notendop het leven van Jan Venhuizen uit Assen. Hij overleed vorige week donderdag op 80-jarige leeftijd en werd maandagochtend in zijn woonplaats in besloten kring gecremeerd.