Door: Team Mensenlinq in Coaching

Gaat het wel goed als een rouwproces niet heel verdrietig voelt?

Hans kwam bij mij omdat hij zich al tijden niet goed voelde. Hij was vaak moe, chagrijnig en kortaf. Dat was een lastig tijd op zijn werk en ook in zijn relatie kwamen wat scheurtjes die hij niet wilde. Een vriend had hem geadviseerd om eens met een rouwbegeleider te praten omdat het verlies van zijn vader nog zo kort geleden was

Meerdere impactvolle gebeurtenissen na elkaar

Tijdens het intakegesprek vertelde Hans over de dood van zijn vader. Deze had een respectabele leeftijd gehaald en na vele hartproblemen werd een hartaanval hem fataal. Ze hadden het leven van zijn vader mooi afgesloten en hij miste hem, maar hij kon er goed over praten met zijn vriendin en ook met zijn moeder had hij regelmatig goede gesprekken over zijn vader. Zo konden ze veel mooie herinneringen delen. Op zijn werk had hij meer gedoe. Er was weer een reorganisatie afgekondigd en ook op de afdeling waaraan hij leiding gaf, waren grote veranderingen en was er afscheid van een aantal collega’s genomen. Dat gaf hem slapeloze nachten. En dan was er nog de Corona pandemie die het leven zo ontregelde.

Moet je een rouwen?

Hans vertelde dat hij weinig verdriet voelde over het overlijden van zijn vader, het was goed zo. Zijn lichaam en dan voornamelijk zijn hart waren op. Ze hadden het afscheid volgens de wensen van zijn vader kunnen vieren. Hij was snel op ‘normaal’ overgegaan. Hield hij zichzelf daarmee voor de gek? Verstopte hij het verdriet? Dat waren zaken die hij zich afvroeg. Kennis over verlies en rouw is wat op de achtergrond geraakt in de maakbare maatschappij van doen en positiviteit. Ik denk niet dat hij zichzelf voor de gek hield, maar je mag jezelf wel de tijd geven na zo’n gebeurtenis in je leven. Rouw doet ook van alles met je; je hele lijf rouwt.

De verliescirkel

De opbouw van zijn afdeling na de reorganisatie liep vast. Het lukte hem niet de mensen mee te krijgen in de nieuwe organisatie. Voor de mensen die achterbleven na deze grote verandering was er veel verloren gegaan. Meestal koppelen we rouw aan de dood, maar ook hier mocht er ruimte gemaakt worden voor de rouw. In veel organisaties wordt deze stap in de verliescirkel overgeslagen. Na het afscheid wordt verder gegaan met het nieuwe. Aan periode van rouw of reflectie en zingeving wordt weinig aandacht besteed. Hans ging aan de slag om de mensen in beweging te krijgen door aandacht te besteden aan het verlies.

Secure bases

Als er meerdere verliezen spelen in je leven dan is het lastig om een plek te vinden waar je je veilig voelt en weer kunt opladen. Als je dan ook nog denkt dat rouwen niet nodig is omdat het gewone gebeurtenissen in een leven zijn die erbij horen, dan maak je het jezelf niet heel gemakkelijk. Het bespreken van deze zaken maakte Hans bewust van zijn verdriet dat onderhuids aanwezig was. Hij kon milder naar zichzelf kijken en ruimte creëren voor zijn proces. Het hielp hem ook om het proces dat gaande was op zijn afdeling anders te bekijken.

Tekst Gerda Hagenauw. Geplaatst 24-02-20021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Stadsprediker Arnol Kox (67) overleden aan leukemie: ‘Niemand is onsterfelijk’

De Eindhovense stadsprediker Arnol Kox is woensdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn familie weten aan Omroep Brabant. Kox was al enige tijd ernstig ziek. Al meerdere keren wist de markante Eindhovenaar zijn reis naar ‘het licht’ uit te stellen, maar leukemie heeft de man die bekendstond als ‘Schreeuwjezus’ uiteindelijk toch het zwijgen opgelegd.

Nieuws Zoon Melissa Etheridge op 21-jarige leeftijd overleden aan verslaving pijnstillers

De zoon van de Amerikaanse singer-songwriter Melissa Etheridge is overleden. Haar woordvoerder maakte het overlijden van Beckett Cypher bekend via Twitter. De jongeman was verslaafd aan pijnstillers.

Nieuws Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. “Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces.” Jarenlang […]

Nieuws Al wandelend en luisterend over de natuurbegraafplaats

De lente verrast ons iedere dag! Met de zang van een winterkoninkje, bijvoorbeeld, de eerste bloesems of een mooie wolkenpartij. Dat is op een natuurbegraafplaats niet anders. Een wandeling over Natuurbegraafplaats Mepperdennen, Hoogengraven of Hillig Meer kan natuurlijk ook vragen oproepen over natuurbegraven. Sinds kort geeft een gratis luisterwandel-app al tijdens het wandelen informatie. Op […]

Nieuws In Koarnjum gevonden vrouw vermoedelijk door misdrijf omgekomen

De 55-jarige vrouw die zondagochtend dood werd gevonden in het water aan De Wier in Koarnjum, is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Nieuws Albert Uderzo, tekenaar van Asterix en Obelix, overleden

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die wereldberoemd werd met Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Uderzo ontwikkelde de stripserie samen met scenarioschrijver René Goscinny die in 1977 overleed.

Nieuws Operazangeres Cora Canne Meijer is op 91-jarige leeftijd overleden, maakte haar zoon bekend.

De in Haarlem geboren mezzosopraan studeerde in Amsterdam aan het conservatorium. In 1950 debuteerde ze bij de Nederlandse Opera in La Traviata. Een lange carrière volgde. Van 1960 tot 1962 was ze verbonden aan de opera van Zürich in Zwitserland. In 1971 keerde ze terug in ons land in de rol van Carmen bij de […]

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.