Door: Team Mensenlinq in Coaching

Gaat het wel goed als een rouwproces niet heel verdrietig voelt?

Hans kwam bij mij omdat hij zich al tijden niet goed voelde. Hij was vaak moe, chagrijnig en kortaf. Dat was een lastig tijd op zijn werk en ook in zijn relatie kwamen wat scheurtjes die hij niet wilde. Een vriend had hem geadviseerd om eens met een rouwbegeleider te praten omdat het verlies van zijn vader nog zo kort geleden was

Meerdere impactvolle gebeurtenissen na elkaar

Tijdens het intakegesprek vertelde Hans over de dood van zijn vader. Deze had een respectabele leeftijd gehaald en na vele hartproblemen werd een hartaanval hem fataal. Ze hadden het leven van zijn vader mooi afgesloten en hij miste hem, maar hij kon er goed over praten met zijn vriendin en ook met zijn moeder had hij regelmatig goede gesprekken over zijn vader. Zo konden ze veel mooie herinneringen delen. Op zijn werk had hij meer gedoe. Er was weer een reorganisatie afgekondigd en ook op de afdeling waaraan hij leiding gaf, waren grote veranderingen en was er afscheid van een aantal collega’s genomen. Dat gaf hem slapeloze nachten. En dan was er nog de Corona pandemie die het leven zo ontregelde.

Moet je een rouwen?

Hans vertelde dat hij weinig verdriet voelde over het overlijden van zijn vader, het was goed zo. Zijn lichaam en dan voornamelijk zijn hart waren op. Ze hadden het afscheid volgens de wensen van zijn vader kunnen vieren. Hij was snel op ‘normaal’ overgegaan. Hield hij zichzelf daarmee voor de gek? Verstopte hij het verdriet? Dat waren zaken die hij zich afvroeg. Kennis over verlies en rouw is wat op de achtergrond geraakt in de maakbare maatschappij van doen en positiviteit. Ik denk niet dat hij zichzelf voor de gek hield, maar je mag jezelf wel de tijd geven na zo’n gebeurtenis in je leven. Rouw doet ook van alles met je; je hele lijf rouwt.

De verliescirkel

De opbouw van zijn afdeling na de reorganisatie liep vast. Het lukte hem niet de mensen mee te krijgen in de nieuwe organisatie. Voor de mensen die achterbleven na deze grote verandering was er veel verloren gegaan. Meestal koppelen we rouw aan de dood, maar ook hier mocht er ruimte gemaakt worden voor de rouw. In veel organisaties wordt deze stap in de verliescirkel overgeslagen. Na het afscheid wordt verder gegaan met het nieuwe. Aan periode van rouw of reflectie en zingeving wordt weinig aandacht besteed. Hans ging aan de slag om de mensen in beweging te krijgen door aandacht te besteden aan het verlies.

Secure bases

Als er meerdere verliezen spelen in je leven dan is het lastig om een plek te vinden waar je je veilig voelt en weer kunt opladen. Als je dan ook nog denkt dat rouwen niet nodig is omdat het gewone gebeurtenissen in een leven zijn die erbij horen, dan maak je het jezelf niet heel gemakkelijk. Het bespreken van deze zaken maakte Hans bewust van zijn verdriet dat onderhuids aanwezig was. Hij kon milder naar zichzelf kijken en ruimte creëren voor zijn proces. Het hielp hem ook om het proces dat gaande was op zijn afdeling anders te bekijken.

Tekst Gerda Hagenauw. Geplaatst 24-02-20021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaarten

Bij een uitvaart mogen maximaal 30 personen bij elkaar zijn als ze zich houden aan de maatregelen tegen het coronavirus. Misschien wordt het maximum aantal aanwezigen op 1 juli verhoogd naar 100.

Rouw Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’

Als je afscheid moet nemen van een dierbare, is het fijn als diegene er ook als zichzelf uitziet als hij of zij is overleden. Vaak heb je een bepaalde herinnering aan hoe iemand was en eruit zag, maar verdwijnt dit zodra diegene overlijdt. Annegien Dinkla, eigenaar van Huid & Haar, zorgt ervoor dat overledene weer hun identiteit terug krijgen. Annegien: ,,Het doel is niet om mensen blakend in de kist te leggen. Je mag best zien dat iemand overleden is.”

Nieuws Oud-burgemeester Meindert Schollema (69) overleden

Oud-burgemeester van Pekela Meindert Schollema is vrijdagavond op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van Schollema laten weten.

Uitvaart ‘Een persoonlijk en tot in detail verzorgd afscheid biedt een eerste troost’

Te midden van verdriet binnen heel korte tijd het afscheid van een dierbare regelen: het lijkt een onmogelijke taak. ,,Hoe meer je van iemand houdt en hoe meer en intenser de herinneringen aan iemand zijn, hoe groter het verdriet is wanneer je een geliefde verliest. De lege stoel, het niet meer kunnen delen van een gebeurtenis die dag… Het is de passie van Greetje Brontsema van Memorables uitvaartverzorging om te helpen om van die ingrijpende gebeurtenis een waardevolle herinnering te maken, een eerste troost.

Portriat of love
Rouw Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal […]

In memoriam Sipke Beetstra maakt eeuw vol op karakter

Vele verslaggevers hebben in de loop der tijd in zijn kamertje vol trofeeën gestaan, gewillig meeschrijvend met een sterk verhaal uit de lange levensgeschiedenis van Sipke Beetstra uit Joure. Tientallen vaantjes aan de muur, planken vol bekers en medailles. Hij won ze met schaatswedstrijden, het seinemeanen (Beetstra was meervoudig Fries kampioen)en met het fokken van konijnen. […]

Nieuws Roxette-zangeres Marie Fredriksson overleden

De zangeres van het Zweedse popduo Roxette, Marie Fredriksson, is overleden, melden Zweedse media. Fredriksson was al enige tijd ziek. Ze stierf gisterochtend op 61-jarige leeftijd.

Geen categorie Olympisch skikampioen Christian Jagge (54) overleden

Finn Christian Jagge, olympisch skikampioen in het Franse Alberville in 1992, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de Noor woensdag laten weten.