Fre Bos
Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Fré Bos, de eigenzinnige godfather van het veldrijden, is niet meer

Tientallen wielrenners stoomde hij in zijn leven klaar voor het grote werk. Fré Bos is er niet meer, maar de eigenzinnige trainer en ploegleider is nog lang niet vergeten.

Naast de namen van zijn familieleden mocht de poot van Moppie natuurlijk niet ontbreken in de rouwadvertentie van Fré Bos, die op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Assen overleed. De kat bezorgde het wielerdier veel plezier op zijn oude dag, die hij sleet in zorgcentrum De Boshof. Onafscheidelijk waren ze. ,,Zes uur ’s ochtends tikt ie me wakker. Je kunt de klok erop gelijk zetten’’, zei Bos vijf jaar geleden nog in een interview.

Hij genoot vooral bekendheid als de godfather van het noordelijke veldrijden, maar Fré Bos deed meer dan dat. Zijn naam vormde tientallen jaren een begrip in de noordelijke wielerwereld en ver daarbuiten, eerst als wielrenner, later als soigneur, ploegleider, trainer en teammanager.

Midvoor

Opgegroeid in Nieuw-Buinen begon Frits Bos, die later Frederik en al heel snel Fré werd, als midvoor van de plaatselijke voetbalclub. Het duurde niet lang voordat het wielervirus vat op hem kreeg. Het was opa Smit die de plaatselijke jeugd wat geld gaf om te wielrennen. Een van de eerste criteriums waar Bos acte de présence gaf was de Ronde van Borger. De sportman in hart en nieren deed mee op een gewone fiets, maar dat maakte niet uit. Hij gaf iedereen het nakijken.

Bos was tijdens zijn actieve carrière uiteindelijk goed voor een kleine veertig overwinningen, waaronder de Ronde van Vlagtwedde in 1957. Dat beschouwde hij als één van zijn grootste triomfen, mede omdat hij tijdens die wedstrijd twee ronden voorsprong opbouwde, onder anderen op een zekere Peter Post. Bos werd dat jaar kampioen op de weg van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Bos leverde zo’n vijftig Nederlandse kampioenen af

Toen hij zijn racefiets in 1964 definitief had geparkeerd ging Bos verder in de begeleiding. Als trainer ontwikkelde hij een geheel eigen kijk op wielrennen. Je moest in hem geloven, anders werkte het niet. Fameus waren de zware regiotrainingen in de bossen rond Steenbergen. Hij bracht er hele generaties renners groot, van Erik Dekker tot aan Pieter Weening en alles wat er tussenin zat. Naar schatting leverde Bos in zijn leven zo’n vijftig Nederlands kampioenen af in tal van categorieën.

Ploegleider was hij onder meer bij de Drentse Melkploeg, de Ketting-ploeg en de ploeg van sponsor Klaas Oosterhof, juwelier te Assen. Ook was hij van de partij als begeleider van nationale selecties in binnen- en buitenland. Hij werkte samen met renners als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Jan Raas. Veldrijden werd later zijn specialiteit. Martin Hendriks, die in de jaren tachtig en negentig tot de internationale top van de cyclocross behoorde, was het grootste talent dat hij voortbracht.

Dagelijkse verjaardagskalender

Tot op hoge leeftijd bleef Bos als eregast evenementen als De Gouden Pijl, de Ronde van Drenthe en de Superprestige van Gieten bezoeken. Na een hersentumor besefte hij dat hij in blessuretijd leefde. 32 keer werd hij bestraald. Hij werd doof aan beide oren, zwabberde wat met zijn been, maar hij hield de moed erin. Daar zorgden onder meer de 252 brieven wel voor die hij kreeg uit binnen- en buitenland tijdens zijn ziekbed. Geweldig vond hij dat. In 2015 merkte Bos nog op dat het wel aardig zou zijn als zijn naam zou worden opgenomen in de dagelijkse verjaardagskalender van de krant. Zodat de mensen op 30 mei zouden denken: mooi dat Fré Bos er nog is.

Fré Bos is er niet meer, maar de legendarische godfather van het veldrijden zal in de gedachten van vele wielerliefhebbers voortleven.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst 9-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Rouwen met een schuldgevoel

Zij was vertrokken tijdens één van hun, de laatste tijd veel voorkomende, ruzies. Zonder de gebruikelijke kus waren ze uit elkaar gegaan. En nu zat Jeroen in mijn spreekkamer. Hij was kapot van verdriet. Zijn geliefde was onderweg naar haar werk geschept door een auto en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis was […]

In memoriam Harm Bolding ‘Een actieve en sterke kracht achter de schermen’

Havelte – Het oud-raadslid Harm Bolding is overleden. Daarmee verliest het CDA Westerveld een uiterst betrokken bestuurslid.

Voorbereiden op later 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven […]

herinerhen
HerinnerHen Jet Aldershof-Kiewiet

Jet zat met haar stralende glimlach achter het stuur van de auto toen vrijwel nog niemand een rijbewijs had. Nonchalant en zelfverzekerd.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Rouw OPENLUCHTMUSEUM

Heb je ook weleens dat je heel graag iets wilt delen met iemand, maar je vrijwel tegelijkertijd realiseert dat dat niet meer kan? Ik heb dat vrij regelmatig, maar kort geleden overviel het me zoals ik het nog niet eerder gehad heb. Een verhaal over wespen, een pannenkoekenhuis en de pijn van een vreselijk gemis. […]

Rouw Wat zijn activiteiten om te doen met iemand die rouwt?

Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de […]

Coaching ‘Paarden spiegelen en helpen daarmee bij rouw’

De wetenschap is er nog niet over uit hoe het precies werkt, feit is dat paarden de gevoelens van mensen spiegelen. Als jij je verdrietig voelt, zal een paard ook verdriet laten zien. Ben je druk in je hoofd, dan kan het best zijn dat een paard door de bak rent en dartelt. En ook bij rouw kunnen paarden een coachende rol spelen.