Fre Bos
Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Fré Bos, de eigenzinnige godfather van het veldrijden, is niet meer

Tientallen wielrenners stoomde hij in zijn leven klaar voor het grote werk. Fré Bos is er niet meer, maar de eigenzinnige trainer en ploegleider is nog lang niet vergeten.

Naast de namen van zijn familieleden mocht de poot van Moppie natuurlijk niet ontbreken in de rouwadvertentie van Fré Bos, die op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Assen overleed. De kat bezorgde het wielerdier veel plezier op zijn oude dag, die hij sleet in zorgcentrum De Boshof. Onafscheidelijk waren ze. ,,Zes uur ’s ochtends tikt ie me wakker. Je kunt de klok erop gelijk zetten’’, zei Bos vijf jaar geleden nog in een interview.

Hij genoot vooral bekendheid als de godfather van het noordelijke veldrijden, maar Fré Bos deed meer dan dat. Zijn naam vormde tientallen jaren een begrip in de noordelijke wielerwereld en ver daarbuiten, eerst als wielrenner, later als soigneur, ploegleider, trainer en teammanager.

Midvoor

Opgegroeid in Nieuw-Buinen begon Frits Bos, die later Frederik en al heel snel Fré werd, als midvoor van de plaatselijke voetbalclub. Het duurde niet lang voordat het wielervirus vat op hem kreeg. Het was opa Smit die de plaatselijke jeugd wat geld gaf om te wielrennen. Een van de eerste criteriums waar Bos acte de présence gaf was de Ronde van Borger. De sportman in hart en nieren deed mee op een gewone fiets, maar dat maakte niet uit. Hij gaf iedereen het nakijken.

Bos was tijdens zijn actieve carrière uiteindelijk goed voor een kleine veertig overwinningen, waaronder de Ronde van Vlagtwedde in 1957. Dat beschouwde hij als één van zijn grootste triomfen, mede omdat hij tijdens die wedstrijd twee ronden voorsprong opbouwde, onder anderen op een zekere Peter Post. Bos werd dat jaar kampioen op de weg van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Bos leverde zo’n vijftig Nederlandse kampioenen af

Toen hij zijn racefiets in 1964 definitief had geparkeerd ging Bos verder in de begeleiding. Als trainer ontwikkelde hij een geheel eigen kijk op wielrennen. Je moest in hem geloven, anders werkte het niet. Fameus waren de zware regiotrainingen in de bossen rond Steenbergen. Hij bracht er hele generaties renners groot, van Erik Dekker tot aan Pieter Weening en alles wat er tussenin zat. Naar schatting leverde Bos in zijn leven zo’n vijftig Nederlands kampioenen af in tal van categorieën.

Ploegleider was hij onder meer bij de Drentse Melkploeg, de Ketting-ploeg en de ploeg van sponsor Klaas Oosterhof, juwelier te Assen. Ook was hij van de partij als begeleider van nationale selecties in binnen- en buitenland. Hij werkte samen met renners als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Jan Raas. Veldrijden werd later zijn specialiteit. Martin Hendriks, die in de jaren tachtig en negentig tot de internationale top van de cyclocross behoorde, was het grootste talent dat hij voortbracht.

Dagelijkse verjaardagskalender

Tot op hoge leeftijd bleef Bos als eregast evenementen als De Gouden Pijl, de Ronde van Drenthe en de Superprestige van Gieten bezoeken. Na een hersentumor besefte hij dat hij in blessuretijd leefde. 32 keer werd hij bestraald. Hij werd doof aan beide oren, zwabberde wat met zijn been, maar hij hield de moed erin. Daar zorgden onder meer de 252 brieven wel voor die hij kreeg uit binnen- en buitenland tijdens zijn ziekbed. Geweldig vond hij dat. In 2015 merkte Bos nog op dat het wel aardig zou zijn als zijn naam zou worden opgenomen in de dagelijkse verjaardagskalender van de krant. Zodat de mensen op 30 mei zouden denken: mooi dat Fré Bos er nog is.

Fré Bos is er niet meer, maar de legendarische godfather van het veldrijden zal in de gedachten van vele wielerliefhebbers voortleven.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst 9-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Nieuwsjager Luc Drenthe was druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Luc Drenthe (1928-2019), nieuwsjager.

Hij begroette mensen altijd met twee handen, in plaats van één. Of er kwam een hand op de schouder van de ander. Journalist Luc Drenthe uit Stadskanaal, in juli dit jaar op negentigjarige leeftijd overleden, kon hard en dwingend zijn, bijvoorbeeld tijdens de jacht op nieuws, maar volgens jongste zoon Bert was hij ook een sociale man, begaan met mensen.

Geert Lucas Drenthe werkte als correspondent voor RONO en RTV Noord, Winschoter Courant, de kabelkrant, Groninger Dagblad, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf en bestierde de afgelopen jaren Persburo Luc Drenthe.

Nieuws Modeontwerper Pierre Cardin (98) overleden

De Italiaans-Franse modeontwerper Pierre Cardin is op 98-jarige leeftijd overleden.

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

Nieuws Man overleden bij bedrijfsongeval in Ternaard

Bij een bedrijfsongeval aan de Hantumerweg in Ternaard is woensdag een man om het leven gekomen. De man raakte bekneld in een machine.

Voorbereiden op later Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen?  Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film […]

Nieuws Motorrijder Pierre Cherpin overlijdt aan verwondingen val Dakar Rally

De Franse motorrijder Pierre Cherpin (Husqvarna), die bij een val in de zevende etappe van de Dakar Rally in Saudi-Arabië een schedeltrauma opliep, is overleden toen hij werd overgebracht naar Frankrijk. De organisatie van de rally meldde dat de 52-jarige bedrijfsleider stierf in het vliegtuig dat hem vanuit Djedda naar Frankrijk vloog. Cherpin, die niet […]

Achter de deuren van de dood De wijkagent

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom de combinatie werken en de dood. De dood is voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Nieuws Medebedenker (37) Ice Bucket Challenge overleden aan spierziekte ALS

ALS-activist Patrick Quinn is op 37-jarige leeftijd overleden aan de spierziekte. Hij was een van de bedenkers van de zogenoemde Ice Bucket Challenge, waaraan in 2014 over de hele wereld werd meegedaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Dat meldde de ALS Association, een Amerikaanse non-profitorganisatie rond de ziekte, gisteren. Ook […]