Terug
Nieuws

Frans klimtalent Luce Douady overlijdt na val van rotsen

De klimwereld rouwt om Luce Douady. De 16-jarige Française, rijzende ster in het IFSC-circuit (International Federation of Sport Climbing), viel zondag van de rotsen toen ze er met vrienden op uit trok.

Douady was op weg naar een lastig te bereiken klif bij Grenoble toen ze uitgleed en een dodelijke val maakte. De exacte toedracht wordt nog door de Franse autoriteiten onderzocht.

,Luce, dat meisje, die jonge vrouw vol energie, passie en talent”, zo wordt ze omschreven door haar klimclub uit Chambéry, waar ze vandaan kwam. ,,Ze is vertrokken zoals ze geleefd heeft: altijd ondernemend.”

Douady won vorig jaar een bronzen medaille op het Europees kampioenschap klimmen in de buurt van Edinburgh. Verder werd ze bij de jeugd wereldkampioene in het boulderen (lagere rotsen waardoor meestal zonder touw kan worden geklommen, wat ook indoor kan in een klimhal) en eindigde ze bij haar eerste deelname aan een vermaarde wereldbekerwedstrijd boulder in Vail, een resort in het Amerikaanse Colorado, keurig vijfde. De klimsport wint aan populariteit nu het volgend jaar voor het eerst op het programma staat bij de Olympische Spelen.

Douady stond bekend om haar dynamische en moderne stijl in het boulderen. Atleten en coaches halen in menig eerbetoon vooral herinneringen op aan de energie die ze uitstraalde, naast de eeuwige glimlach op haar gezicht. Naast klimtalent stond Lucy ook bekend als muzikante. Op sociale media deelde ze verschillende video’s waarin ze zong of gitaar speelde.

,,Luce was een van onze meest veelbelovende atletes in het klimmen”, aldus Pierre-Henri Paillasson namens de Franse klimfederatie. ,,Op haar zestiende had ze de toekomst voor haar. Dit verschrikkelijke nieuws komt erg hard aan. Vooral bij haar vrienden en de leden van de club Chambéry Escalade. Maar vandaag rouwen we als voltallige federatie en denken we in het bijzonder aan haar familie.”

Bron: AD. Geplaatst 16-6-2020