Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart.

Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. „Je moet als uitvaartondernemer bijzonder flexibel en alert zijn om dat nog bij te kunnen houden.”

Woensdag 18 november werd bekend dat er weer 100 mensen welkom zijn bij het afscheid van een dierbare. De afgelopen weken was dit aantal beperkt tot maximaal 30 personen, tot verdriet van veel nabestaanden. „Het geeft wat meer ruimte om mensen die er voor de nabestaanden echt toe doen toe te laten”, zegt Van Marum. „Wat echter boven de markt blijft zweven zijn de continue snel opvolgende wijzigingen.”

Op 4 november werd nog een motie ingediend in de Tweede Kamer om uitzonderingen te maken op het toestaan van niet meer dan 30 personen bij een uitvaart. „Het kabinet had besloten dat er uitzonderingen kunnen worden gemaakt. De Veiligheidsregio mocht een ontheffing verlenen op lokaal niveau om een uitvaart met een maximum van 70 personen toe te staan”, zegt Van Marum.

Besmettingen

Hoe dat te beoordelen is nog een ingewikkelde kwestie. In het schrijven dat Eddie van Marum van een uitvaartverzekeraar kreeg staat te lezen: ‘Het aanvragen van een uitzondering is een zeldzame oplossing. Mocht jouw familie hiernaar vragen, dan geef je aan dat het een ‘zeer zeldzaam toegekende uitzondering’ zal zijn’.

De Veiligheidsregio, die de aanvraag zal moeten beoordelen, kijkt naar de maatschappelijke rol die de overleden man of vrouw heeft gehad, maar ook naar hoe groot de familie is. „Wel duidelijk is dat de Veiligheidsregio geen toestemming zal geven om meer mensen toe te staan in gebieden waar veel besmettingen voorkomen”, zegt uitvaartverzorger Van Marum.

Het houden van een uitvaart met niet meer dan dertig genodigden heeft voor- en nadelen weet Eddie van Marum. „Met een klein gezelschap kun je heel intiem afscheid nemen. Als overleden mensen een groot netwerk hebben, dat zie je vaak bij jongeren, kan het nadelig zijn. Dan moet er gestreept worden, die wel en die niet. Dan kunnen mensen geen afscheid nemen op de manier die ze willen.”

Hele familie

In het begin van de uitbraak van het coronavirus was een van de eerste duidelijke regels dat de uitvaartverzorger maar met één lid van de familie contact mocht hebben om de begrafenis of crematie te regelen. „Later is dat bijgesteld, maar ik heb het als heel afstandelijk ervaren. Je was niet in staat om samen met de hele familie afscheid te nemen van hun dierbare. Normaalgesproken zit je met een hele familie, kinderen, kleinkinderen, vader, moeder of opa en oma of vrienden. Dan praat je met zijn allen erover en dan komen ook de ideeën voor een uitvaart. Je kunt persoonlijker afscheid nemen als je de hele familie erbij kunt betrekken.”

Ritueel

De persoonlijke verzorging van een overledene gaat ook anders dan anders. „Je kunt het niet samen doen omdat de afstand gehandhaafd moet blijven. Of de familie laat het over aan de uitvaartverzorger of ze doen het zelf. Zelf heb ik voor de corona-uitbraak dat vaak samen met een familielid dat gedaan. Dat is altijd een heel belangrijk ritueel.”

,,Ooit heb ik samen met een zoon de verzorging van zijn vader gedaan. Die begon spontaan te huilen tijdens dat we bezig waren. Ik vroeg wat er met hem was. ‘Als we straks de begrafenis hebben weet ik niet hoe ik mijn stropdas moet strikken’, vertelde hij. ‘Mijn vader heeft dit altijd gedaan’. Ik heb hem bij de hand genomen en ben met hem voor de spiegel gaan staan en heb hem geleerd hoe hij zijn stropdas moest strikken. Daarna nam ik hem mee naar de kist waarin zijn vader lag. Als laatste handeling mocht hij de stropdas van zijn overleden vader strikken. Veel later vertelde hij mij dat hij dit nooit was vergeten. Voor hem was het helend om zo afscheid te kunnen nemen van zijn vader.”

Tekst Ellis van Wees. Geplaatst 19-11-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Online onsterfelijkheid Wanneer een presentatie dichtbij komt

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws The Supremes-zangeres Mary Wilson (76) overleden

LAS VEGAS – The Supremes-zangeres Mary Wilson is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat zei een woordvoerder van de zangeres tegen het tijdschrift Variety. Wilson kreeg grote bekendheid door de Amerikaanse meidengroep The Supremes, waar ze als enige van begin tot het einde lid van was.

herinerhen
HerinnerHen Marcel Offinga

Marcel was er echt altijd, maar dan ook echt. Zijn interesse in mensen was natuurlijk en oprecht. Zo kon hij oprecht verwonderd zijn als hij verwonderd was, vrolijk als hij vrolijk was en dat laatste was hij bijna altijd. Die oprechte grote glimlach wordt gemist.

Coaching Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu […]

Nieuws Cambuur-clubman Keimpe Vellinga overleden

Keimpe Vellinga is overleden, zo heeft SC Cambuur bekendgemaakt. De oud-manager veiligheidszaken en voormalig teammanager geldt als een clubicoon van de Leeuwarders. Hij was al geruime tijd ziek en is 74 jaar geworden.

Voorbereiden op later Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen?  Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film […]

Nieuws Zindzi Mandela, dochter Nelson Mandela op 59-jarige leeftijd overleden

De dochter van de wijlen Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is op 59-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van regeringspartij ANC bekendgemaakt. Volgens de omroep SABC overleed Zindzi Mandela in een ziekenhuis in Johannesburg, de doodsoorzaak is nog onbekend.

Manon Snoeker
Uitvaart Veel meer dan het regelen van de uitvaart!

Ik zit aan tafel bij twee jonge vrouwen die hun moeder hebben verloren, samen gaan we de uitvaart vormgeven. Het verliezen van een dierbare is gecompliceerd. Was de relatie goed, dan heb je verdriet om het verlies, het gemis; afscheid is definitief. Was de relatie niet goed dan is het vaak nog ingewikkelder. Het verdriet […]