Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart.

Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. „Je moet als uitvaartondernemer bijzonder flexibel en alert zijn om dat nog bij te kunnen houden.”

Woensdag 18 november werd bekend dat er weer 100 mensen welkom zijn bij het afscheid van een dierbare. De afgelopen weken was dit aantal beperkt tot maximaal 30 personen, tot verdriet van veel nabestaanden. „Het geeft wat meer ruimte om mensen die er voor de nabestaanden echt toe doen toe te laten”, zegt Van Marum. „Wat echter boven de markt blijft zweven zijn de continue snel opvolgende wijzigingen.”

Op 4 november werd nog een motie ingediend in de Tweede Kamer om uitzonderingen te maken op het toestaan van niet meer dan 30 personen bij een uitvaart. „Het kabinet had besloten dat er uitzonderingen kunnen worden gemaakt. De Veiligheidsregio mocht een ontheffing verlenen op lokaal niveau om een uitvaart met een maximum van 70 personen toe te staan”, zegt Van Marum.

Besmettingen

Hoe dat te beoordelen is nog een ingewikkelde kwestie. In het schrijven dat Eddie van Marum van een uitvaartverzekeraar kreeg staat te lezen: ‘Het aanvragen van een uitzondering is een zeldzame oplossing. Mocht jouw familie hiernaar vragen, dan geef je aan dat het een ‘zeer zeldzaam toegekende uitzondering’ zal zijn’.

De Veiligheidsregio, die de aanvraag zal moeten beoordelen, kijkt naar de maatschappelijke rol die de overleden man of vrouw heeft gehad, maar ook naar hoe groot de familie is. „Wel duidelijk is dat de Veiligheidsregio geen toestemming zal geven om meer mensen toe te staan in gebieden waar veel besmettingen voorkomen”, zegt uitvaartverzorger Van Marum.

Het houden van een uitvaart met niet meer dan dertig genodigden heeft voor- en nadelen weet Eddie van Marum. „Met een klein gezelschap kun je heel intiem afscheid nemen. Als overleden mensen een groot netwerk hebben, dat zie je vaak bij jongeren, kan het nadelig zijn. Dan moet er gestreept worden, die wel en die niet. Dan kunnen mensen geen afscheid nemen op de manier die ze willen.”

Hele familie

In het begin van de uitbraak van het coronavirus was een van de eerste duidelijke regels dat de uitvaartverzorger maar met één lid van de familie contact mocht hebben om de begrafenis of crematie te regelen. „Later is dat bijgesteld, maar ik heb het als heel afstandelijk ervaren. Je was niet in staat om samen met de hele familie afscheid te nemen van hun dierbare. Normaalgesproken zit je met een hele familie, kinderen, kleinkinderen, vader, moeder of opa en oma of vrienden. Dan praat je met zijn allen erover en dan komen ook de ideeën voor een uitvaart. Je kunt persoonlijker afscheid nemen als je de hele familie erbij kunt betrekken.”

Ritueel

De persoonlijke verzorging van een overledene gaat ook anders dan anders. „Je kunt het niet samen doen omdat de afstand gehandhaafd moet blijven. Of de familie laat het over aan de uitvaartverzorger of ze doen het zelf. Zelf heb ik voor de corona-uitbraak dat vaak samen met een familielid dat gedaan. Dat is altijd een heel belangrijk ritueel.”

,,Ooit heb ik samen met een zoon de verzorging van zijn vader gedaan. Die begon spontaan te huilen tijdens dat we bezig waren. Ik vroeg wat er met hem was. ‘Als we straks de begrafenis hebben weet ik niet hoe ik mijn stropdas moet strikken’, vertelde hij. ‘Mijn vader heeft dit altijd gedaan’. Ik heb hem bij de hand genomen en ben met hem voor de spiegel gaan staan en heb hem geleerd hoe hij zijn stropdas moest strikken. Daarna nam ik hem mee naar de kist waarin zijn vader lag. Als laatste handeling mocht hij de stropdas van zijn overleden vader strikken. Veel later vertelde hij mij dat hij dit nooit was vergeten. Voor hem was het helend om zo afscheid te kunnen nemen van zijn vader.”

Tekst Ellis van Wees. Geplaatst 19-11-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Acteur Jerry Stiller op 92-jarige leeftijd overleden

Acteur Jerry Stiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon, acteur Ben Stiller, gemeld via sociale media. “Hij is een natuurlijke dood gestorven. Hij was een geweldige vader en opa, en 62 jaar lang de beste echtgenoot voor Anne. Hij zal heel erg gemist worden.”

Nieuws Vanaf 1 juli geen maximale groepsgrootte meer tijdens uitvaart

Het kabinet versoepelt naar verwachting vanavond tijdens de voorlopig laatste update aangaande het coronavirus de maatregelen omtrent het samenkomen van groepen mensen. Eerder is aangekondigd dat vanaf 1 juli groepen tot 100 mensen samen mogen komen, welingelichte bronnen melden nu dat premier Rutte vanavond bekend maakt dat niet het aantal mensen leidend is, maar de oppervlakte van de ruimte waar zij samenkomen.

Nieuws Nederlander onder doden crash raceboot voor kust Venetië

Een recordpoging met een raceboot voor de kust van Venetië is drie mensen fataal geworden. Onder de slachtoffers is een Nederlander, zo melden de Italiaanse zender RAI en de Britse omroep BBC. Een vierde inzittende raakte gewond.

Nieuws Zeeman-oprichter Jan Zeeman overleden

Jan Zeeman, de oprichter van de gelijknamige textielketen, is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten.

In memoriam Gerrit Pit, een handige ondernemer met een hoop connecties in Emmen (en wijde omgeving)

In het Nieuwsblad van het Noorden verscheen 12 juli 1968 een groot artikel met als kop ‘Schnabbelen werd ‘big business’’. Het ging over Studio Pit, in 1960 opgezet door Gerrit Pit en de twee decennia daarna een begrip in Emmen en ruime omgeving. Als er wat gestencild moest worden (een gangbare druktechniek uit die jaren) was dat hét adres.

Nieuws Vorig jaar 151.885 inwoners van Nederland gestorven

Vorig jaar zijn 151.885 inwoners van ons land gestorven, bijna 1500 minder dan in 2018. Dat telde het CBS. De meeste mensen bezweken aan kanker of hart- en vaatziekten. Ruim driekwart van de overledenen was ouder dan zeventig jaar. Er gingen relatief gezien net iets meer vrouwen dood (51 procent) dan mannen (49 procent). Bijna […]

Achter de deuren van de dood Uitvaartspeelgoed

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Batman-regisseur Joel Schumacher overleden

De Amerikaanse filmregisseur Joel Schumacher is op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt het vakblad Variety. Schumacher was in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk voor een groot aantal hitfilms, zoals St. Elmo’s Fire, The Lost Boys, A Time to Kill en Falling Dow