Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart.

Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. „Je moet als uitvaartondernemer bijzonder flexibel en alert zijn om dat nog bij te kunnen houden.”

Woensdag 18 november werd bekend dat er weer 100 mensen welkom zijn bij het afscheid van een dierbare. De afgelopen weken was dit aantal beperkt tot maximaal 30 personen, tot verdriet van veel nabestaanden. „Het geeft wat meer ruimte om mensen die er voor de nabestaanden echt toe doen toe te laten”, zegt Van Marum. „Wat echter boven de markt blijft zweven zijn de continue snel opvolgende wijzigingen.”

Op 4 november werd nog een motie ingediend in de Tweede Kamer om uitzonderingen te maken op het toestaan van niet meer dan 30 personen bij een uitvaart. „Het kabinet had besloten dat er uitzonderingen kunnen worden gemaakt. De Veiligheidsregio mocht een ontheffing verlenen op lokaal niveau om een uitvaart met een maximum van 70 personen toe te staan”, zegt Van Marum.

Besmettingen

Hoe dat te beoordelen is nog een ingewikkelde kwestie. In het schrijven dat Eddie van Marum van een uitvaartverzekeraar kreeg staat te lezen: ‘Het aanvragen van een uitzondering is een zeldzame oplossing. Mocht jouw familie hiernaar vragen, dan geef je aan dat het een ‘zeer zeldzaam toegekende uitzondering’ zal zijn’.

De Veiligheidsregio, die de aanvraag zal moeten beoordelen, kijkt naar de maatschappelijke rol die de overleden man of vrouw heeft gehad, maar ook naar hoe groot de familie is. „Wel duidelijk is dat de Veiligheidsregio geen toestemming zal geven om meer mensen toe te staan in gebieden waar veel besmettingen voorkomen”, zegt uitvaartverzorger Van Marum.

Het houden van een uitvaart met niet meer dan dertig genodigden heeft voor- en nadelen weet Eddie van Marum. „Met een klein gezelschap kun je heel intiem afscheid nemen. Als overleden mensen een groot netwerk hebben, dat zie je vaak bij jongeren, kan het nadelig zijn. Dan moet er gestreept worden, die wel en die niet. Dan kunnen mensen geen afscheid nemen op de manier die ze willen.”

Hele familie

In het begin van de uitbraak van het coronavirus was een van de eerste duidelijke regels dat de uitvaartverzorger maar met één lid van de familie contact mocht hebben om de begrafenis of crematie te regelen. „Later is dat bijgesteld, maar ik heb het als heel afstandelijk ervaren. Je was niet in staat om samen met de hele familie afscheid te nemen van hun dierbare. Normaalgesproken zit je met een hele familie, kinderen, kleinkinderen, vader, moeder of opa en oma of vrienden. Dan praat je met zijn allen erover en dan komen ook de ideeën voor een uitvaart. Je kunt persoonlijker afscheid nemen als je de hele familie erbij kunt betrekken.”

Ritueel

De persoonlijke verzorging van een overledene gaat ook anders dan anders. „Je kunt het niet samen doen omdat de afstand gehandhaafd moet blijven. Of de familie laat het over aan de uitvaartverzorger of ze doen het zelf. Zelf heb ik voor de corona-uitbraak dat vaak samen met een familielid dat gedaan. Dat is altijd een heel belangrijk ritueel.”

,,Ooit heb ik samen met een zoon de verzorging van zijn vader gedaan. Die begon spontaan te huilen tijdens dat we bezig waren. Ik vroeg wat er met hem was. ‘Als we straks de begrafenis hebben weet ik niet hoe ik mijn stropdas moet strikken’, vertelde hij. ‘Mijn vader heeft dit altijd gedaan’. Ik heb hem bij de hand genomen en ben met hem voor de spiegel gaan staan en heb hem geleerd hoe hij zijn stropdas moest strikken. Daarna nam ik hem mee naar de kist waarin zijn vader lag. Als laatste handeling mocht hij de stropdas van zijn overleden vader strikken. Veel later vertelde hij mij dat hij dit nooit was vergeten. Voor hem was het helend om zo afscheid te kunnen nemen van zijn vader.”

Tekst Ellis van Wees. Geplaatst 19-11-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Boek als levend monument voor 102.000 oorlogsslachtoffers

2017 stond voor onderzoeker José Martin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van een monsterklus. Het afgelopen jaar werkte ze aan De 102.000 Namen: een monument voor alle vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’

Uitvaart Mama, je bent de liefste van de hele wereld’

Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart: de uitvaart van een vader of moeder. De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt’, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden […]

Nieuws Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel overleden

De Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de RTBF maandagavond. Met haar film Dust, een bewerking van In the heart of the country van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, won ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan. […]

herinerhen
HerinnerHen Janet Clara Kooi-Volbeda

In de bloementuin van Janet bloeiden vier anemonen.
“Kijk”, zei ze, “deze bloemen zijn voor mij het symbool van liefde voor mijn vier dochters: Miriam, Miranda, Fenna en Ingres”.

Coaching Vandaag is het zeven jaar geleden dat jij overleed

Ze heeft net gesport en zit in haar strakke legging en top nog na te hijgen van het fietsen. Ze oogt opgewekt en blij en dat is ze ook, zegt ze. Ik ben zo blij en dankbaar voor wat ik allemaal heb. Maar ik had het mijn zus ook zo gegund. Nu ik bijna vijftig […]

Voorbereiden op later Tips voor rouwverwerking bij een kind

Voor veel ouders is het een van de moeilijkste onderwerpen om met hun kinderen over te praten: de dood. Toch doe je er volgens orthopedagoog Mary Mijnlieff, gespecialiseerd in rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen, goed aan om dat regelmatig te doen. ,,Erover spreken maakt de dood minder bedreigend.”

Voorbereiden op later Deze 7 dingen kun je nu al voorbereiden voor je overlijden.

Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken.  Nalatenschap   Een van de […]