Terug
Nieuws

Entertainer Arno van der Heyden overleden: ’Ik ben de hofnar, niet de koning’

De levenslust straalde van hem af; waar Arno van der Heyden was, was jeu en vertier. Dat zou altijd blijven, daar ging hij vanzelfsprekend van uit. Maar hij werd ziek. De geliefde zanger, acteur en entertainer uit Groningen is op 61-jarige leeftijd overleden.

Hij maakte in 2021 een wandeling in Italië. In vijf weken tijd liep hij in zijn eentje van Pisa naar de bron van de rivier de Arno, zijn naamgenoot. Het lopen deed hem goed, de verwondering onderweg hield hem op de been nadat hij de diagnose kanker had gekregen.

Ziek? Hij? Het leek hem onmogelijk, het was een bron van ontkenning, van grappen ook. Ziek zijn was voor anderen.

Entertainer

Arno van der Heyden overleed aan de gevolgen van keelkanker. De bekende cabaretier, presentator, acteur, zanger, kleinkunstenaar – entertainer noemde hij zichzelf – was vorig jaar nog genezen verklaard. Dat zijn stem hem in de steek liet, dat hij bij voortduring werd overvallen door hevige hoestbuien: het hoorde bij het herstelproces van zijn lichaam na de chemo’s en bestralingen om de tumor te temmen. Veronderstelde hij.

Op zeker moment, begin vorig jaar op Schiermonnikoog, wist hij wel beter. Ik ga dood, dacht hij bij zichzelf, omdat hij zich niet genezen voelde en voorvoelde dat het ergste onheilsbericht hem wachtte. Hij kreeg gelijk.

Improviseren

Van der Heyden had vaak gelijk. Het zal zijn intelligentie en scherpte zijn geweest, zijn snelle denken. Presenteerde hij een op het oog alledaagse bijeenkomst, dan zorgde hij ervoor dat die juist onalledaags en onvergetelijk werd. Hij bereidde zich zorgvuldig voor, verdiepte zich in de achtergrond van de betrokkenen door eenvoudig rake vragen te stellen en te luisteren. Daarvan componeerde hij een vlot verhaal, vol kwinkslagen. Improviseren kon hij als geen ander.

Presentator werd hij pas gaandeweg in zijn leven, hij begon als straatmuzikant nadat hij een blauwe maandag psychologie studeerde in Groningen. Muziek hoorde erbij in het katholieke gezin waarin hij als middelste van vijf kinderen opgroeide – deels in het midden van het land, vanaf zijn middelbare schooltijd was Winschoten zijn thuis. Zijn vader was chirurg, zijn moeder was lerares textiele werkvormen. Zij draaiden graag platen van Nederlandse kleinkunstenaars. Arno zong ze van jongs af aan woord voor woord mee, van Herman van Veen tot Koot & Bie en alles daar tussenin.

Ⓒ ANP/HH

De viool

Hij leerde als kind viool spelen en dat kwam hem goed van pas toen hij acteur en muzikant werd bij theatergezelschap Theater te Water. Daarna richtte hij samen met Jan Veldman en Rob Elzenga muzikaal cabaretgezelschap Trio Kloosterboer op, waarna zijn jarenlange samenwerking met pianist Bas Mulder begon.

Ondertussen werd hij presentator en programmamaker bij RTV Noord, maakte hij naam als dagvoorzitter van talloze bijeenkomsten en presenteerde hij tijdens festival Noorderzon twintig jaar lang de dagelijkse talkshow Arno’s Aperitief . In 2019 deed hij dat voor het laatst. Toen was hij al ziek.

Het nachten doorhalen waarin hij altijd had uitgeblonken, was er die zomer niet meer bij. Was hij steevast degene in het café die na de laatste ronde nog één biertje bestelde voor onderweg, nu kon hij niet anders dan ’s middags slapen om net genoeg energie te hebben voor zijn Noorderzon-klus.

Nooit stoppen

Van der Heyden kreeg afgelopen november de Haide Bliksem Award voor zijn jarenlange verdiensten voor het Gronings. Dertig jaar eerder, in 1992, was hij winnaar van de publieks- en persoonlijkheidsprijs van cabaretfestival Cameretten in Rotterdam. Hij pronkte in al die jaren niet met zijn prestaties. „Ik ben de hofnar, niet de koning”, zei hij over zichzelf.

Hij zei onlangs dat hij hoopte nog eenmaal te kunnen genieten van het voorjaar, omdat hij hield van de ontluikende en uitbundige natuurpracht. Misschien heeft die natuur hetzelfde onverwoestbare dat hem kenschetste: nooit stoppen, nog een laatste ronde, een laatste grap terwijl het buiten alweer licht werd.

Dat gewenste laatste voorjaar heeft hij niet gehaald. Hij kon niet meer en overleed op 61-jarige leeftijd in bijzijn van zijn vriendin en enkele dierbaren.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 23-1-2023. Foto: Ⓒ JAN WILLEM VAN VLIET