Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”

Bij toeval kwam het op haar pad om als spreker op te treden bij uitvaarten en begrafenissen. „Ik was in 1999 nog werkzaam als begeleider bij een stichting voor verstandelijk gehandicapten (NOVO, nu Cosis) toen ik tijdens een verhuizing van de bewoners te maken kreeg met een plotseling overlijden van één van hen. Hij is letterlijk in mijn armen overleden.”

,,Ik wist gelijk dat ik iets op zijn uitvaart wilde doen en koos ervoor om zijn levensverhaal te vertellen want ik kende hem en zijn familie al jaren. Na afloop kwamen veel mensen naar me toe met de vraag of ik ook wilde spreken op hun uitvaart als het eenmaal zover was. Dat was het begin en stimuleerde mij om de opleiding voor uitvaartverzorger te volgen. Het spreken heb ik mezelf eigen gemaakt en blijkbaar met succes, want de aanvragen stromen binnen.”

Gedegen voorbereiding
Nu al weer jaren later kan Ine Kooi van zichzelf zeggen dat ze gespecialiseerd is in het spreken op uitvaarten in het Gronings of Nederlands. Ze gaat niet over een nacht ijs. Een gedegen voorbereiding is een vereiste om te komen tot een verhaal dat recht doet aan de mens die is overleden. „Het liefst spreek ik met meerdere nabestaanden die de overledene goed hebben gekend. Dan krijg je een completer beeld. Soms kunnen mensen moeilijk een verhaal vertellen, maar ik heb altijd een lijst met vragen, die ik dan stel.”

,,Dan vraag ik bijvoorbeeld aan de vrouw van een overleden man: ‘Waar heb je elkaar vroeger ontmoet voor de eerste keer?’ Bij oudere mensen is het antwoord vaak ‘op straat’ of ‘op de kermis’. Destijds was er lang nog niet zoveel vertier als nu. Ik schrijf het verhaal en laat het dan nog een keer lezen. Met de nodige aanpassingen komen we er dan wel uit en wordt het een volledig beeld en verhaal.”

Eigen verhaal
Steeds vaker krijgt Ine te maken met zieke mensen die al van te voren een verhaal over zichzelf willen vertellen. „Die zijn zich er heel bewust van dat ze gaan sterven en willen graag nog een keer hun ‘eigen’ verhaal vertellen; dat mag ik dan komen optekenen. Opvallend is dat het de laatste jaren steeds meer gebeurt.”

Af en toe krijgt ze te maken met reacties na een verhaal die ze even niet had zien aankomen. „Ik las het verhaal voor van een overleden vrouw die in haar jeugd had gewerkt als dienstmeisje bij een boer die haar niet goed heeft behandeld. Hij sloeg haar met een stok als ze iets deed wat in zijn ogen niet goed was. Daar heeft ze haar hele leven onder geleden. Graag wilde ze dat verhaal verteld hebben bij haar uitvaart. Na afloop kwam een vrouw naar me toe die me vertelde dat zij de dochter is van de boer. Zij herkende zich niet in het verhaal van haar vader. Ja. Dat kan dan zo lopen.”

Menselijk

Zo dicht mogelijk bij de waarheid komen. Dat vindt Ine belangrijk als ze een verhaal vertelt. „Het hoeft niet alleen maar heel positief te zijn, dat kan ook helemaal niet. Niemand is alleen maar goed, slecht, aardig of onaardig. Als iemand in sommige opzichte moeilijk was, mag dat ook gezegd worden vind ik. Dat is alleen maar heel menselijk.”

Door Ellis van Wees

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Ineos-ploegleider Portal overleden

De wielerwereld is opgeschrikt door het overlijden van Nicolas Portal, ploegleider bij Team Ineos en oud-profwielrenner. De 40-jarige Fransman zou zijn overleden aan een hartinfarct. Portal behaalde meerdere successen als ploegleider. In 2013 loodste hij Chris Froome naar de overwinning in de Tour de France, als jongste ploegleider in de koers dat jaar. In de […]

Nieuws In 2030 7 miljoen Nederlanders chronisch ziek

Zo’n 7 miljoen Nederlanders zullen in 2030 lijden aan een chronische ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek. Deze ‘patiënten’ hebben vaak te kampen met meerdere, aanhoudende kwalen. Desondanks leven ze langer én met een gezond gevoel.

Achter de deuren van de dood De monumentenontwerper

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

herinerhen
HerinnerHen Jelte Kluitenberg

Metallica, dat was zijn muziek! En alles moest altijd net een beetje harder! Jelte Kluitenberg hield van z’n gezin en van z’n werk in de bosbouw in Duitsland. Het leven was goed, totdat vlak voor Kerst dat onvoorstelbare ongeluk gebeurde waarbij Jelte om het leven kwam.

In memoriam Witte Jan Oosting uit Emmen, een terriër die van een geintje hield

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Jan Oosting uit Emmen (1948-2019).

Nieuws Ton van den Heuvel, grimeur van onder anderen Pipo de Clown overleden

De grimeur van bekende televisie-series als Pipo de Clown, Ti-Ta-Tovenaar en Dagboek van een Herdershond is overleden. De man, Ton van den Heuvel, is 94 geworden. Hij overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting, zo bevestigde zijn familie zondag een bericht van NH Radio.

Nieuws Surinaamse oud-premier Sedney overleden

De Surinaamse oud-premier Jules Sedney is op 97-jarige leeftijd overleden. Sedney was premier van 1969 tot 1973. Twee jaar na zijn premierschap werd Suriname onafhankelijk.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.