Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Elfstedenheld Reinier Paping overleden.

Schaatslegende Reinier Paping is na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn familie bevestigt het overlijden van Paping aan de NOS.

De schaatser uit het Overijsselse Dedemsvaart verwierf grote bekendheid door de Elfstedentocht, de meest heroïsche uit de Nederlandse sportgeschiedenis, van 1963 te winnen. De tocht wordt veelal aangeduid als ’de Hel van 1963’. Bij de start was het 18 graden onder nul, met een ijskoude oostelijke wind.

Paping, die vooraf nauwelijks behoorde tot het rijtje van kanshebbers, zou later zeggen zoiets nooit meer te hebben meegemaakt. Naarmate de rit vorderde werd het ijs slechter en ontnam de sneeuw het zicht van de deelnemers. Meerdere keren vroeg Paping aan een toeschouwer hoever het nog was. „Soms was het nog 6 kilometer, dan ineens weer 8”, vertelde hij daar later over.

“De mooiste herinnering is dat ik na het passeren van de finish in de armen viel van mijn vrouw, mijn vader en mijn drie broers”

Paping finishte de tocht na 10 uur en 59 minuten in Leeuwarden, met 22 minuten voorsprong op zijn eerste achtervolger, Jan Uitham. Slechts 58 wedstrijdrijders haalden op tijd de finish. Van de 9294 deelnemers aan de toertocht kwamen er op 18 januari 1963 slechts 69 over de eindstreep.

In december 1962 reed de in Dedemsvaart geboren Paping, in de omgeving van Spannenburg, pas zijn eerste langere schaatstocht. Hij werd tweede achter Jeen van den Berg, winnaar van de Elfstedentocht in 1954. Als langebaanschaatser had Paping nooit furore gemaakt. Hij werd een keer 30e op de Europese kampioenschappen in het Zweedse Falun.

„De mooiste herinnering is dat ik na het passeren van de finish in de armen viel van mijn vrouw, mijn vader en mijn drie broers. Van de slotkilometers weet ik weinig meer”, zei Paping jaren later tegen Max Magazine over zijn winst in de Elfstedentocht.

Rijk werd hij er niet van. Volgens de overlevering kreeg Paping, opgegroeid in een gezin van negen kinderen, twee jaarkaarten voor de ijsbaan van Deventer en een zilveren sigarettendoos.

Elfstedentochtwinnaar Angenent: Paping is grote legende

Henk Angenent, de winnaar van de Elfstedentocht in 1997, noemt de overleden Elfstedentochtwinnaar Paping „een icoon van de Nederlandse sport en een icoon als mens.” Paping, de winnaar van de Elfstedentocht van 1963, overleed op 90-jarige leeftijd.

Voor Angenent als schaatser was Paping al een grote legende. „Ik was er nog niet eens in 1963 en was 17 toen de Elfstedentocht van 1985 plaatsvond”, zegt de 54-jarige Angenent. „Toen wisten alle schaatsers wel wie Reinier Paping was. Als marathonschaatsers hoefden wij de achternamen echt niet te noemen. Reinier en Evert (Van Benthem, winnaar van de Elfstedentochten van 1985 en 1986) was genoeg.”

Angenent reisde voor het tv-programma Andere Tijden enkele jaren geleden samen met Paping naar Canada, om daar Van Benthem te bezoeken. „De toen al bijna 90-jarige Paping redde zich daar in Canada met handen en voeten en bleef helemaal zichzelf”, herinnert Angenent zich. „Ik denk dat hij en Evert en ik daarin ergens hetzelfde zijn. We hebben iets unieks gepresteerd, maar schreeuwen dat niet van de daken. De Elfstedentocht is al een mythische sportwedstrijd, maar de barre tocht van ’63 was bijna onmenselijk.”

Schaatsbond: Elfstedentochtzege Paping meest heroïsch prestatie

Schaatsbond KNSB zegt dat de schaatssport met het overlijden van Elfstedentochtwinnaar Paping een ambassadeur van de sport is kwijtgeraakt. „De schaatssport heeft een van zijn grootste iconen verloren”, reageert Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB op het overlijden van de 90-jarige oud-winnaar van de Elfstedentocht van 1963.

„Zijn overwinning in de Elfstedentocht van 1963 is misschien wel de meest heroïsche prestatie die ooit door een schaatser is geleverd. Niet voor niets keert zijn naam elke winter wel eens in de media terug, of de tocht nu doorgaat of niet. Reinier Paping werd zo, in al zijn bescheidenheid, een waar ambassadeur van onze mooie schaatssport. De KNSB wenst zijn familie sterkte bij het verwerken van dit verlies.”

Voorzitter Wieling: Paping blijft de icoon van de Elfstedentocht

Met het overlijden van Paping is de icoon van de Elftstedentocht heengegaan, zegt voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. „Reinier Paping is altijd de verbeelding geweest van de ’Tocht der Tochten’ en zal dat ook altijd blijven. Daarnaast was hij een zeer aimabel mens.”

Paping moet volgens Wieling een van de beste dagen van zijn leven hebben gekend toen hij op 18 januari 1963 „voor iedereen vooruit” als eerste over de finish kwam van de Elfstedentocht. „Een ongekende prestatie, bijna onmenselijk, als van de 10.000 deelnemers er maar zo’n 100 finishen en hij dat op zo’n fantastische manier heeft volbracht”, zegt Wieling, die nog eraan herinnert dat Paping voor zijn prestatie werd uitgeroepen tot sportman van de eeuw.

Met de lange periode zonder een Elftstedentocht tussen 1963 en 1985 werd Paping het gezicht van de Elfstedentocht. Wieling: „Dat is ook niet gestopt toen er weer een Elfstedentocht kwam in 1985. Dat blijft en verdwijnt niet met andere Elfstedentochten.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 21-12-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Corona geeft afscheid van dierbare overledenen een ander gezicht

Het liefst wilde de onlangs overleden geliefde zangeres
Liesbeth List groots en feestelijk afscheid nemen van haar
bewogen en ten volle geleefde leven. Het is anders gegaan.

In memoriam In de verzameling van kunsthandelaar Han Vos zat altijd iets bijzonders

Kunsthandelaar Han Vos is overleden. Hij stierf, in zijn winkeltje in de Kleine Kromme Elleboog, hartje Groningen

Voorbereiden op later Irene Otto helpt vrouwen na hun miskraam: ‘De kinderwens blijft en wordt vaak nog sterker’

Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt 10 tot 15 procent uit op een miskraam. Dit kan voor vrouwen een vreselijke ervaring zijn, waar naast verdriet ook rouw, schuldgevoelens, angst of jaloezie bij komt kijken. Irene Otto is psychosociaal therapeut en begeleidt vrouwen na hun miskraam. Irene: ,,Rouw om een miskraam is anders, omdat je niks fysieks hebt om afscheid van te nemen.’’

Voorbereiden op later ‘Nog één keer FC-Groningen zien spelen’

Rustig sterven na vervullen van laatste wens Door Elles van Wees Nog één keer naar zijn favoriete voetbalclub FC- Groningen. Dat was de laatste wens van een veertig- jarige man die op sterven lag in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) in Groningen. Het was een verzoek waar Kees Veldboer oprichter van Stichting Ambulance […]

Voorbereiden op later Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

Rouw Kinderen en verlies: hoe ga je ermee om?

Al gun je kinderen niets dan vrolijke gebeurtenissen, vroeg of laat zullen ze te maken krijgen met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als er een huisdier of opa of oma overlijdt. Hoe kun je daarmee omgaan?

Coaching Afweerpatronen om de pijn van verlies te dragen.

Ze stormt druk en zenuwachtig het kantoor binnen. Als ik haar vraag hoe gaat roept ze: “Goed!” En vervolgens een grote zucht. “Heb je last van de warmte?” vraag ik. “Nee” zegt ze, druk met haar armen zwaaiend. “Mijn tweelingzus is overleden. De tweeling Ik kijk haar aan. “Wat verschrikkelijk voor je, waarom ben je […]

Uitvaart ‘Door uitvaartfoto’s voelen mensen zich meer verbonden’

Herinneringen vervagen door de tijd. Foto’s houden deze scherp. Dat is volgens Gerda Wesselius uit Stiens één van de waarden van uitvaartfotografie. ,,Uitvaartfoto’s krijgen later voor nabestaanden ook meer betekenis. Je ziet ze en dan denk je: dit hebben we samen doorleefd, we zijn hierdoor met elkaar verbonden.”