Manon Snoeker
Door: Team Mensenlinq in Rouw

Een uitvaart voorbereiden is vooral goed luisteren.

Een uitvaart voorbereiden is de overledene en de familie leren kennen. Goed luisteren en ook horen wat niet gezegd wordt. Aandacht besteden aan, misschien ogenschijnlijk onbelangrijke, details. Al die kleine dingen die het afscheid zo persoonlijk maken. Misschien wel juist die kleine dingen.

Dat begint al bij mijn collega’s van de verzorging, die de overledene verzorgen. Op zo’n rustige wijze, alles wordt uitgelegd, families kunnen vaak van tevoren niet bedenken hoe waardevol en mooi die momenten zullen zijn. De dochter die zeker weet dat zij er niet bij wil zijn kamt moeders haar, de zoon trekt zijn moeder sokken aan, kleinkinderen dekken oma toe. Het hoeft niet maar het kan.

“Onze moeder hield zó veel van bloemen, heb ik tijd genoeg om een bloem te tekenen voor op de rouwkaart, of moeten we uit zo’n boek kiezen?” Ik glimlach en vertel hoe fijn ik het vind dat we een persoonlijke kaart gaan maken en natuurlijk is er tijd om een bloem te tekenen, we beslissen immers met elkaar wanneer de kaarten de deur uitgaan.

Bij het uitzoeken van een uitvaartkist opper ik voorzichtig dat er kisten zijn die zich prima lenen om te beschilderen. En zo komt het dat we het deksel van de kist bij de dochter thuis bezorgen, de kist zelf nemen we mee op de dag van de uitvaart; mevrouw is op bed opgebaard. De dochter en kleindochter besteden heerlijke uren aan het beschilderen van de deksel en vragen mij of het toegestaan is om ook echte bloemen met heel kleine spijkertjes erop te bevestigen. Er kan en mag vaak zoveel meer dan mensen denken.

We drinken koffie en bespreken van alles, komen met elkaar tot prachtige teksten voor de dag van afscheid. De kleinkinderen gaan allemaal op zoek naar kaars die zij mooi vinden voor oma. Het gezin luistert muziek en deelt daarbij herinneringen. Zo werken we toe naar de dag van afscheid. Ieder draagt een stukje bij en er spreekt zoveel liefde uit ieder deel. Alle stukjes samen vormen een geheel. Van liefde. En dat is wat blijft, voor altijd.

Tekst Manon Snoeker Geplaatst 28-9-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Rouw Hulp voor nabestaanden van wie dierbare uit leven gestapt is

Hoe moet je verder met je leven als een dierbare daaruit is gestapt? Met die vraag worstelen tal van mensen van wie de partner, een familielid of een vriend zelfmoord heeft gepleegd. De Stichting Nabestaan Na Zelfdoding Drenthe wil hen helpen.

Nieuws Zangeres Liesbeth List (78) overleden

In haar woonplaats Soest is op 78-jarige leeftijd zangeres en actrice Liesbeth List overleden. Dat heeft haar familie gemeld aan de NOS.

Nieuws Zeeman-oprichter Jan Zeeman overleden

Jan Zeeman, de oprichter van de gelijknamige textielketen, is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten.

Nieuws Amerikaanse soullegende Betty Wright overleden.

De Amerikaanse soul- en R&B-zangeres Betty Wright is zondag overleden. Ze werd 66 jaar. Wright scoorde hits met onder meer Tonight Is The Night, Where Is The Love? (beide 1974) en No Pain, (No Gain) (1988).

Nieuws Belgische wielrenner Niels De Vriendt (20) overlijdt in oefenkoers Wortegem-Petegem

De Belgische wielrenner Niels De Vriendt (20) heeft vandaag een hartstilstand gekregen na een zware val in de wielerkoers Wortegem-Petegem en is in het ziekenhuis overleden. De wielerkoers, een van de eerste sinds het stopzetten van wedstrijden na de uitbraak van het coronavirus, is na één ronde definitief stopgezet, meldt de organisatie.

Achter de deuren van de dood De relatiebeheerder

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Voorbereiden op later Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven.