Manon Snoeker
Door: Team Mensenlinq in Rouw

Een uitvaart voorbereiden is vooral goed luisteren.

Een uitvaart voorbereiden is de overledene en de familie leren kennen. Goed luisteren en ook horen wat niet gezegd wordt. Aandacht besteden aan, misschien ogenschijnlijk onbelangrijke, details. Al die kleine dingen die het afscheid zo persoonlijk maken. Misschien wel juist die kleine dingen.

Dat begint al bij mijn collega’s van de verzorging, die de overledene verzorgen. Op zo’n rustige wijze, alles wordt uitgelegd, families kunnen vaak van tevoren niet bedenken hoe waardevol en mooi die momenten zullen zijn. De dochter die zeker weet dat zij er niet bij wil zijn kamt moeders haar, de zoon trekt zijn moeder sokken aan, kleinkinderen dekken oma toe. Het hoeft niet maar het kan.

“Onze moeder hield zó veel van bloemen, heb ik tijd genoeg om een bloem te tekenen voor op de rouwkaart, of moeten we uit zo’n boek kiezen?” Ik glimlach en vertel hoe fijn ik het vind dat we een persoonlijke kaart gaan maken en natuurlijk is er tijd om een bloem te tekenen, we beslissen immers met elkaar wanneer de kaarten de deur uitgaan.

Bij het uitzoeken van een uitvaartkist opper ik voorzichtig dat er kisten zijn die zich prima lenen om te beschilderen. En zo komt het dat we het deksel van de kist bij de dochter thuis bezorgen, de kist zelf nemen we mee op de dag van de uitvaart; mevrouw is op bed opgebaard. De dochter en kleindochter besteden heerlijke uren aan het beschilderen van de deksel en vragen mij of het toegestaan is om ook echte bloemen met heel kleine spijkertjes erop te bevestigen. Er kan en mag vaak zoveel meer dan mensen denken.

We drinken koffie en bespreken van alles, komen met elkaar tot prachtige teksten voor de dag van afscheid. De kleinkinderen gaan allemaal op zoek naar kaars die zij mooi vinden voor oma. Het gezin luistert muziek en deelt daarbij herinneringen. Zo werken we toe naar de dag van afscheid. Ieder draagt een stukje bij en er spreekt zoveel liefde uit ieder deel. Alle stukjes samen vormen een geheel. Van liefde. En dat is wat blijft, voor altijd.

Tekst Manon Snoeker Geplaatst 28-9-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Een urn die de levenscirkel rond maakt. Zo zou je de Van Wad tot Wat-urn van Zwaan Miedema kunnen omschrijven. De keramiste uit Harlingen maakt urnen van waddenklei die oplossen in zee.

Manon Snoeker
Uitvaart Veel meer dan het regelen van de uitvaart!

Ik zit aan tafel bij twee jonge vrouwen die hun moeder hebben verloren, samen gaan we de uitvaart vormgeven. Het verliezen van een dierbare is gecompliceerd. Was de relatie goed, dan heb je verdriet om het verlies, het gemis; afscheid is definitief. Was de relatie niet goed dan is het vaak nog ingewikkelder. Het verdriet […]

Nieuws Trainer en oud-profvoetballer Chris de Wagt overleden

In zijn woonplaats Sneek is Chris de Wagt zondag overleden. De voetbaltrainer en oud-profvoetballer was al geruime tijd ernstig ziek. Hij werd 34 jaar.

Nieuws Kunstenaar Ulay overleden; ‘hij zette performance op de kaart’

De Duitse experimentele performancekunstenaar Ulay is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Ulay, een pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen, was voornamelijk bekend door zijn relatie met kunstenares Marina Abramovic en de werken die hij met haar maakte.

Voorbereiden op later De erfenis: hoe zit het nou precies?

Waar wil je dat jouw collectie familiesieraden naar toe gaat en hoeveel krijgen je kinderen als jij of je partner overlijdt? Vaak is dit iets waar je op tijd al over nadenkt, alleen of samen. En dat is best een ingewikkelde klus. Daarom leggen wij kort uit wat een erfenis inhoudt Testament of wettelijk erfrecht […]

In memoriam Vriend en vijand zal Plopatou missen

Stadsfiguur Plopatou is overleden. Excentriek, kleurrijk, bemoeizuchtig en controversieel. Maar wie hij was – niemand die het echt weet.

Nieuws Advocaat Derk Wiersum op straat doodgeschoten in Amsterdam

De advocaat van kroongetuige Nabil B. is vanochtend in de straat in Amsterdam waar hij woont vermoord. Het gaat om de 44-jarige Derk Wiersum, zo bevestigen bronnen binnen politie en justitie .

Nieuws Joe Ruby, bedenker Scooby-Doo overleden

Een van de striptekenaars achter Scooby-Doo is overleden. Joe Ruby werd 87 jaar. Hij stopte nooit met het schrijven en bedenken van nieuw werk, laat zijn kleinzoon weten aan Variety.