Manon Snoeker
Door: Team Mensenlinq in Rouw

Een uitvaart voorbereiden is vooral goed luisteren.

Een uitvaart voorbereiden is de overledene en de familie leren kennen. Goed luisteren en ook horen wat niet gezegd wordt. Aandacht besteden aan, misschien ogenschijnlijk onbelangrijke, details. Al die kleine dingen die het afscheid zo persoonlijk maken. Misschien wel juist die kleine dingen.

Dat begint al bij mijn collega’s van de verzorging, die de overledene verzorgen. Op zo’n rustige wijze, alles wordt uitgelegd, families kunnen vaak van tevoren niet bedenken hoe waardevol en mooi die momenten zullen zijn. De dochter die zeker weet dat zij er niet bij wil zijn kamt moeders haar, de zoon trekt zijn moeder sokken aan, kleinkinderen dekken oma toe. Het hoeft niet maar het kan.

“Onze moeder hield zó veel van bloemen, heb ik tijd genoeg om een bloem te tekenen voor op de rouwkaart, of moeten we uit zo’n boek kiezen?” Ik glimlach en vertel hoe fijn ik het vind dat we een persoonlijke kaart gaan maken en natuurlijk is er tijd om een bloem te tekenen, we beslissen immers met elkaar wanneer de kaarten de deur uitgaan.

Bij het uitzoeken van een uitvaartkist opper ik voorzichtig dat er kisten zijn die zich prima lenen om te beschilderen. En zo komt het dat we het deksel van de kist bij de dochter thuis bezorgen, de kist zelf nemen we mee op de dag van de uitvaart; mevrouw is op bed opgebaard. De dochter en kleindochter besteden heerlijke uren aan het beschilderen van de deksel en vragen mij of het toegestaan is om ook echte bloemen met heel kleine spijkertjes erop te bevestigen. Er kan en mag vaak zoveel meer dan mensen denken.

We drinken koffie en bespreken van alles, komen met elkaar tot prachtige teksten voor de dag van afscheid. De kleinkinderen gaan allemaal op zoek naar kaars die zij mooi vinden voor oma. Het gezin luistert muziek en deelt daarbij herinneringen. Zo werken we toe naar de dag van afscheid. Ieder draagt een stukje bij en er spreekt zoveel liefde uit ieder deel. Alle stukjes samen vormen een geheel. Van liefde. En dat is wat blijft, voor altijd.

Tekst Manon Snoeker Geplaatst 28-9-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Voormalig VN-baas Pérez de Cuéllar overleden

Javier Pérez de Cuéllar, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is op 100-jarige leeftijd in zijn geboorteland Peru overleden. Dat maakte zijn zoon bekend. De Peruaan was vijfde baas in de historie van de volkerenorganisatie, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Pérez de Cuéllar stond van 1982 tot 1991 aan het hoofd. Hij was […]

herinerhen
HerinnerHen Jet Aldershof-Kiewiet

Jet zat met haar stralende glimlach achter het stuur van de auto toen vrijwel nog niemand een rijbewijs had. Nonchalant en zelfverzekerd.

Uitvaart Mama, je bent de liefste van de hele wereld’

Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart: de uitvaart van een vader of moeder. De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt’, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden […]

Voorbereiden op later Erik werkt voor Stichting Wensambulance Noord-Nederland: ‘De dankbaarheid van mensen is grandioos om te horen’

Een laatste wens in vervulling zien gaan is iets wat veel mensen verlangen. Erik Roelfsema wil er alles aan doen om dat mogelijk te maken. Hij kwam door zijn werk als ambulancechauffeur in aanraking met Wensambulance Noord-Nederland en werd al snel wenscoördinator. Erik: ,,Mijn werk als ambulancechauffeur is mijn passie geworden. Dat ik dit in mijn vrije tijd kan doen is dan erg leuk, maar het vraagt wel veel. De voldoening die het geeft is allemaal waard!’’

Nieuws Zindzi Mandela, dochter Nelson Mandela op 59-jarige leeftijd overleden

De dochter van de wijlen Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is op 59-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van regeringspartij ANC bekendgemaakt. Volgens de omroep SABC overleed Zindzi Mandela in een ziekenhuis in Johannesburg, de doodsoorzaak is nog onbekend.

Nieuws Radiolegende Tom Mulder overleden

Radiomaker Tom Mulder is op 2 januari overleden. Dat meldt radioman Erik de Zwart. Mulder is inmiddels gecremeerd. Mulder is 72 jaar geworden. ,,Er is een absolute radiotopper heengegaan.

Uitvaart ‘Door uitvaartfoto’s voelen mensen zich meer verbonden’

Herinneringen vervagen door de tijd. Foto’s houden deze scherp. Dat is volgens Gerda Wesselius uit Stiens één van de waarden van uitvaartfotografie. ,,Uitvaartfoto’s krijgen later voor nabestaanden ook meer betekenis. Je ziet ze en dan denk je: dit hebben we samen doorleefd, we zijn hierdoor met elkaar verbonden.”

Coaching Ik wil eindelijk mijn moeder wel weer eens terug

Mager en bleekjes zit ze tegenover me. Terwijl ze net een paar weken Portugal achter de rug heeft, ziet ze eruit alsof ze herstellende is van een heftige griep. ‘Ik heb alleen maar gebeld met mijn moeder, mijn zussen en de wijkzorg van mijn moeder. Wat een ellende, ik heb nauwelijks zon gezien’, verzucht ze. ‘Mijn man en kinderen hebben vakantie gehad, maar ik kwam gestrester thuis dan dat ik heen ging.’