Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Een persoonlijk afscheid

Deel 2: persoonlijke wensen

Een uitvaart in Nederland lijkt van oudsher een traditie van een uitvaartplechtigheid, een condoleance met daarna als afsluiter koffie of thee met een plak cake. Steeds vaker zie je dat mensen ervoor kiezen om een afscheid een meer persoonlijk tintje te geven. Dat kan met muziek bijvoorbeeld, of met foto’s of videomateriaal. Maar er zijn veel meer manieren. Wat is verplicht/verboden, en welke manieren zijn er om een afscheid écht persoonlijk te maken? In de serie ‘Een persoonlijk afscheid’ laten we dit zien.   

Niemand is verplicht om een uitvaartondernemer in de hand te nemen vanaf het moment dat iemand overlijdt. Het gebeurt niet heel vaak dat nabestaande alles zelf regelen, maar het mag zeker. 

Een afscheid kun je persoonlijker maken door bijvoorbeeld:

  1. Al voor het overlijden samen in gesprek te gaan over de uitvaart en het afscheid. Dit kan een prima moment zijn om een uitvaartondernemer in de hand te nemen. Zo kun je voor het overlijden al een aantal zaken regelen en op papier zetten.
  1. Slechts een aantal onderdelen door een uitvaartondernemer te laten regelen. Het laten drukken van de kaarten bijvoorbeeld. Maar je kunt er prima voor kiezen om niet pas na het overlijden een standaardkaart uit de map van de uitvaartondernemer te kiezen, maar al voor het overlijden zelf een afbeelding of foto te selecteren en tekst te maken.
  1. Een doos voor de persoon die gaat sterven te maken of te kopen. Doe er briefjes en een pen bij. Hij of zij briefjes kan op de briefjes gedachten, gedichten, muziek, adressen, namen enzovoort schrijven. Na het overlijden heb je zo een ‘naslagwerk’ waarmee je een goed beeld kunt schetsen van wat de overledene graag had gewild. De doos is ook een mooie herinnering voor later. Zelf een doos maken of versieren is een leuke activiteit om met kinderen te doen. 

In het derde deel tips voor het persoonlijk maken van het afscheid in de periode tussen het overlijden en de begrafenis of crematie. Ook de meer zakelijk aanvoelende verplichtingen kunnen een afscheid juist persoonlijk maken.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Bossche ‘Orgelman’ Gerrit Kuijs overleden.

Hoe lang Gerrit Kuijs een orgel heeft bediend in de stad? Zoon Gerrit Kuijs weet het niet eens precies, zo lang is het. ,,50-55 jaar, zoiets moet het geweest zijn.” Gisteren overleed de orgelman op 87-jarige leeftijd.

Nieuws Operazangeres Cora Canne Meijer is op 91-jarige leeftijd overleden, maakte haar zoon bekend.

De in Haarlem geboren mezzosopraan studeerde in Amsterdam aan het conservatorium. In 1950 debuteerde ze bij de Nederlandse Opera in La Traviata. Een lange carrière volgde. Van 1960 tot 1962 was ze verbonden aan de opera van Zürich in Zwitserland. In 1971 keerde ze terug in ons land in de rol van Carmen bij de […]

Nieuws In 2030 7 miljoen Nederlanders chronisch ziek

Zo’n 7 miljoen Nederlanders zullen in 2030 lijden aan een chronische ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek. Deze ‘patiënten’ hebben vaak te kampen met meerdere, aanhoudende kwalen. Desondanks leven ze langer én met een gezond gevoel.

Nieuws Pianist Daniël Wayenberg overleden

De Nederlandse pianist Daniël Wayenberg is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek, meldt de pianist Martin Oei, met wie Wayenberg de laatste jaren samenwerkte.

Uitvaart Een laatste groet aan de overledene

‘Een lied zingen was het laatste wat ik voor haar kon doen’

In memoriam Drentse zakenman Peter Langendijk was gezien in de jetset maar eindigde als zwerver

Hij woonde in die jaren ’80 en ’90 inderdaad in die provincie, maar ondernemer Peter Langendijk werd in 1942 geboren in Beverwijk. Hij maakte faam met het opkopen en reorganiseren van slecht lopende bedrijven die onder zijn hoede weer winstgevend werden. Het maakte hem tot een geziene figuur in de jetset. Vorige week zondag overleed hij aan een hartstilstand, na een bestaan als zwerver dat volgde op zijn succesjaren als zakenman.

Rouw Kinderen en verlies: hoe ga je ermee om?

Al gun je kinderen niets dan vrolijke gebeurtenissen, vroeg of laat zullen ze te maken krijgen met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als er een huisdier of opa of oma overlijdt. Hoe kun je daarmee omgaan?

Nieuws Vaste assistente Hans Klok op 43-jarige leeftijd overleden

Nathalie Hoop, de vaste assistente van Hans Klok, is op 43-jarige leeftijd overleden. Ze kampte al enige tijd met baarmoederhalskanker.