Terug
Voorbereiden op later

Een persoonlijk afscheid

Deel 2: persoonlijke wensen

Een uitvaart in Nederland lijkt van oudsher een traditie van een uitvaartplechtigheid, een condoleance met daarna als afsluiter koffie of thee met een plak cake. Steeds vaker zie je dat mensen ervoor kiezen om een afscheid een meer persoonlijk tintje te geven. Dat kan met muziek bijvoorbeeld, of met foto’s of videomateriaal. Maar er zijn veel meer manieren. Wat is verplicht/verboden, en welke manieren zijn er om een afscheid écht persoonlijk te maken? In de serie ‘Een persoonlijk afscheid’ laten we dit zien.   

Niemand is verplicht om een uitvaartondernemer in de hand te nemen vanaf het moment dat iemand overlijdt. Het gebeurt niet heel vaak dat nabestaande alles zelf regelen, maar het mag zeker. 

Een afscheid kun je persoonlijker maken door bijvoorbeeld:

  1. Al voor het overlijden samen in gesprek te gaan over de uitvaart en het afscheid. Dit kan een prima moment zijn om een uitvaartondernemer in de hand te nemen. Zo kun je voor het overlijden al een aantal zaken regelen en op papier zetten.
  1. Slechts een aantal onderdelen door een uitvaartondernemer te laten regelen. Het laten drukken van de kaarten bijvoorbeeld. Maar je kunt er prima voor kiezen om niet pas na het overlijden een standaardkaart uit de map van de uitvaartondernemer te kiezen, maar al voor het overlijden zelf een afbeelding of foto te selecteren en tekst te maken.
  1. Een doos voor de persoon die gaat sterven te maken of te kopen. Doe er briefjes en een pen bij. Hij of zij briefjes kan op de briefjes gedachten, gedichten, muziek, adressen, namen enzovoort schrijven. Na het overlijden heb je zo een ‘naslagwerk’ waarmee je een goed beeld kunt schetsen van wat de overledene graag had gewild. De doos is ook een mooie herinnering voor later. Zelf een doos maken of versieren is een leuke activiteit om met kinderen te doen. 

In het derde deel tips voor het persoonlijk maken van het afscheid in de periode tussen het overlijden en de begrafenis of crematie. Ook de meer zakelijk aanvoelende verplichtingen kunnen een afscheid juist persoonlijk maken.