Door: Team Mensenlinq in Coaching

Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu het juridische gedeelte ook geregeld is, gaat hij zelf aan de slag met een loopbaancoach.

Een nieuw pad, nieuwe stappen

De opluchting dat hij was vrijgesteld van werk duurde maar kort. Er moest toch heel wat gebeuren en nu hij thuis was, kwamen er veel zaken op hem af, het verdriet kreeg meer ruimte en zijn kinderen maakten dankbaar gebruik van het feit dat hun vader vrij was. Hoe kon hij ruimte voor zichzelf en zijn eigen ontwikkeling creëren? Uiteindelijk was het vinden van een passende baan noodzakelijk binnen een aantal maanden; er moet brood op de plank komen.

Foto: Schutterstock

De eerste stap was een eigen plek. De slaapkamers waren bezet, maar op de overloop was nog een ruimte die hij kon afbakenen en waar zijn bureau paste. Dat werd zijn werkplek! Hij zette er persoonlijke zaken neer, zoals een foto van zijn overleden vrouw en van hun nog complete gezin. Zo werd het ook echt zijn plek. Daar kon hij zitten mijmeren, nadenken over volgende stappen. Vervolgens is hij samen met zijn rouwbegeleider een weekplanning gaan maken. Hoeveel ruimte wilde hij houden voor rouwverwerking? Wanneer hadden de kinderen hem nodig? Op welke tijdstippen kon hij aan zijn loopbaantraject werken? Bijvoorbeeld netwerken is een belangrijk deel van het loopbaantraject. Dat deed hij op momenten dat de kinderen naar school gingen. Ook daarvoor werden een paar dagdelen per week geblokt.

De loopbaancoach

De intake was prettig en het doel duidelijk: een passende werkplek binnen een aantal maanden. Hij voelde zich op zijn gemak en gehoord. Met de rouwbegeleider was hij al in gesprek over het verweven van het verlies van zijn vrouw in zijn leven. Bij de loopbaancoach ging het echt over werk. De zoekrichting was niet heel ingewikkeld; hij was helemaal gelukkig met zijn werk en ervaring als controller, de tijd en de inhoud mochten meer passen bij de nieuwe situatie. Omdat hij ook ruimte voor zichzelf nodig heeft, soms zijn kinderen voor moeten gaan en het af en toe gewoon niet gaat, is samenwerken met collega’s en gedeelde verantwoordelijkheid belangrijk. Bovendien vindt hij het van belang dat het werk een stevig niveau heeft. Samen gaan ze onderzoeken welke bedrijven bij hem zouden passen.

Het verhaal

De oorzaak van zijn vertrek bij de vorige werkgever was intens en verdrietig. “Hoe kan ik mijn verhaal in hemelsnaam met droge ogen vertellen?” vraagt hij zich vaak af. Ook is het belangrijk dat zijn vertrekverhaal recht doet aan de situatie zonder overweldigend te zijn voor de toehoorder. Ze gaan aan de slag met zijn verhaal, waarin de dood van zijn vrouw een grote rol heeft, maar ook de nieuwe omstandigheden, waarom hij nu een nieuwe werkkring zoekt en wat hij daar hoopt te vinden. Hij heeft veel geschreven en doorgestreept, papiertjes worden verkreukeld en in de prullenbank gegooid, maar uiteindelijk staat er een mooi verhaal. Hij heeft al veel stappen in het rouwproces gemaakt en hij vindt het steeds minder moeilijk om het te delen.

Landen in een nieuwe baan

Hij zit in een nare periode in zijn leven en rouwt veel, maar heeft ervoor gekozen om te onderzoeken hoe hij de zaken nu het beste kan aanpakken. Dat heeft hem opgeleverd dat hij goed kan aangeven waar zijn behoeften liggen. Hij weet wie hij is en wat zijn kracht is. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij het aan kan. Nu nog landen op een mooie plek met betrokken collega’s.

Af en toe heeft hij nog contact om een vervolg te geven aan de rouwbegeleiding en om de situatie nog een tijdje in de gaten te houden: Het verdriet mag niet gestold in hem blijven zitten.

Tekst Gerda Hagenauw. Geplaatst 22-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Columniste, verhalen-vertelster en kunstenares Dieneke Smink-Dagelet overleden

Havelte – Op 84-jarige leeftijd is dinsdag Dieneke Smink-Dagelet overleden. De bekende inwoonster van Havelte schreef als columnist bijna vijfhonderd columns voor huis-aan-huis-krant De Westervelder. Deze zomer werd haar laatste Cursiefje gepubliceerd.

Nieuws Zeeman-oprichter Jan Zeeman overleden

Jan Zeeman, de oprichter van de gelijknamige textielketen, is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten.

Nieuws Kunstenaar Ulay overleden; ‘hij zette performance op de kaart’

De Duitse experimentele performancekunstenaar Ulay is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Ulay, een pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen, was voornamelijk bekend door zijn relatie met kunstenares Marina Abramovic en de werken die hij met haar maakte.

Nieuws Jazzpianist Ellis Marsalis Jr. overleden aan coronavirus

NEW ORLEANS (ANP/DPA) – De Amerikaanse jazzpianist Ellis Marsalis Jr. is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Dat meldt The New York Times.

Online onsterfelijkheid De vingerafdruk van een overledene

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws Na coronabesmetting in ziekenhuis, is Dave Greenfield van The Stranglers overleden.

The Stranglers-toetsenist Dave Greenfield is zondag op 71-jarige leeftijd overleden door complicaties als gevolg van het coronavirus. De groep maakte zijn overlijden maandag bekend.

Geen categorie Eerste Sterkste Man van Nederland overleden

De eerste Sterkste Man van Nederland, Gerard du Prie, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NH Nieuws. De spierbundel werd in 1979 officieel de eerste ‘sterkste’ en was daarna een graag geziene gast in de tv-shows van Rudi Carrell, Ron Brandsteder en André van Duin.

Nieuws Schrijver Maarten Biesheuvel overleden.

Schrijver Maarten Biesheuvel is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij overleed vandaag thuis in Leiden, na een kort ziekbed. Dat heeft de executeur-testamentair en vriendin van de schrijver Helma Neppérus bekendgemaakt. Biesheuvel debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi. Zijn meest recente werk, Een Schiedamse jongen, verscheen vorig jaar. Biesheuvel kreeg in 2007 de P.C. Hooftprijs voor […]