Door: Team Mensenlinq in Coaching

Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu het juridische gedeelte ook geregeld is, gaat hij zelf aan de slag met een loopbaancoach.

Een nieuw pad, nieuwe stappen

De opluchting dat hij was vrijgesteld van werk duurde maar kort. Er moest toch heel wat gebeuren en nu hij thuis was, kwamen er veel zaken op hem af, het verdriet kreeg meer ruimte en zijn kinderen maakten dankbaar gebruik van het feit dat hun vader vrij was. Hoe kon hij ruimte voor zichzelf en zijn eigen ontwikkeling creëren? Uiteindelijk was het vinden van een passende baan noodzakelijk binnen een aantal maanden; er moet brood op de plank komen.

Foto: Schutterstock

De eerste stap was een eigen plek. De slaapkamers waren bezet, maar op de overloop was nog een ruimte die hij kon afbakenen en waar zijn bureau paste. Dat werd zijn werkplek! Hij zette er persoonlijke zaken neer, zoals een foto van zijn overleden vrouw en van hun nog complete gezin. Zo werd het ook echt zijn plek. Daar kon hij zitten mijmeren, nadenken over volgende stappen. Vervolgens is hij samen met zijn rouwbegeleider een weekplanning gaan maken. Hoeveel ruimte wilde hij houden voor rouwverwerking? Wanneer hadden de kinderen hem nodig? Op welke tijdstippen kon hij aan zijn loopbaantraject werken? Bijvoorbeeld netwerken is een belangrijk deel van het loopbaantraject. Dat deed hij op momenten dat de kinderen naar school gingen. Ook daarvoor werden een paar dagdelen per week geblokt.

De loopbaancoach

De intake was prettig en het doel duidelijk: een passende werkplek binnen een aantal maanden. Hij voelde zich op zijn gemak en gehoord. Met de rouwbegeleider was hij al in gesprek over het verweven van het verlies van zijn vrouw in zijn leven. Bij de loopbaancoach ging het echt over werk. De zoekrichting was niet heel ingewikkeld; hij was helemaal gelukkig met zijn werk en ervaring als controller, de tijd en de inhoud mochten meer passen bij de nieuwe situatie. Omdat hij ook ruimte voor zichzelf nodig heeft, soms zijn kinderen voor moeten gaan en het af en toe gewoon niet gaat, is samenwerken met collega’s en gedeelde verantwoordelijkheid belangrijk. Bovendien vindt hij het van belang dat het werk een stevig niveau heeft. Samen gaan ze onderzoeken welke bedrijven bij hem zouden passen.

Het verhaal

De oorzaak van zijn vertrek bij de vorige werkgever was intens en verdrietig. “Hoe kan ik mijn verhaal in hemelsnaam met droge ogen vertellen?” vraagt hij zich vaak af. Ook is het belangrijk dat zijn vertrekverhaal recht doet aan de situatie zonder overweldigend te zijn voor de toehoorder. Ze gaan aan de slag met zijn verhaal, waarin de dood van zijn vrouw een grote rol heeft, maar ook de nieuwe omstandigheden, waarom hij nu een nieuwe werkkring zoekt en wat hij daar hoopt te vinden. Hij heeft veel geschreven en doorgestreept, papiertjes worden verkreukeld en in de prullenbank gegooid, maar uiteindelijk staat er een mooi verhaal. Hij heeft al veel stappen in het rouwproces gemaakt en hij vindt het steeds minder moeilijk om het te delen.

Landen in een nieuwe baan

Hij zit in een nare periode in zijn leven en rouwt veel, maar heeft ervoor gekozen om te onderzoeken hoe hij de zaken nu het beste kan aanpakken. Dat heeft hem opgeleverd dat hij goed kan aangeven waar zijn behoeften liggen. Hij weet wie hij is en wat zijn kracht is. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij het aan kan. Nu nog landen op een mooie plek met betrokken collega’s.

Af en toe heeft hij nog contact om een vervolg te geven aan de rouwbegeleiding en om de situatie nog een tijdje in de gaten te houden: Het verdriet mag niet gestold in hem blijven zitten.

Tekst Gerda Hagenauw. Geplaatst 22-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Met het overlijden van Hieke de Hullu komt een einde aan de twee-eenheid

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Hieke de Hullu (1933-2019) uit Oosterhesselen.

Voorbereiden op later Wat als de uitvaartpolis zoek is?

Als een dierbare overlijdt, moet er veel geregeld worden. Ook de uitvaart. Op het polisblad van de uitvaartverzekering vind je alle belangrijke informatie om de kosten van de uitvaart van de overledene te claimen. Maar wat doe je als nabestaande als de uitvaartpolis onvindbaar is of als je niet zeker weet of er een uitvaartverzekering is?

Nieuws Oud-staatssecretaris Els Veder-Smit (VVD) overleden

Drie dagen voor haar 99e verjaardag is oud-staatssecretaris en voormalig VVD-Tweede Kamerlid Elizabeth (Els) Veder-Smit overleden. “Een betrokken politica en sociale vrouw die tot op hoge leeftijd oog had voor anderen”, aldus premier Mark Rutte.

Nieuws Eddie van Halen (65) overleden: ‘Hij was de held van een generatie’

Gitarist Eddie van Halen en medeoprichter van de hardrockband Van Halen is op 65-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Santa Monica in Californië. Dat meldt zijn zoon op Instagram.

Nieuws Zweedse schrijver Per Olov Enquist (85) overleden.

De Zweedse schrijver Per Olov Enquist is op 85-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de familie van de auteur bevestigd aan de Zweedse kranten Dagens Nyheter en Aftonbladet en de Deense krant Politiken. Enquist overleed zaterdagavond na een lange ziekte.

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.

In memoriam In memoriam Bibian Mentel (1972-2021): paralympisch kampioene en onbeperkt veerkrachtige vrouw

Opgeven was nooit een optie. Totdat het lot Bibian Mentel niet langer een keuze liet. Iets meer dan drie jaar nadat zij tijdens de Paralympische Spelen van Pyeongchang op haar snowboard goud won en haar sportieve carrière eindigde, overleed zij, op 48-jarige leeftijd. Mentel stond synoniem voor heldenmoed, was kampioen in kanker overwinnen en vormde […]