Door: Team Mensenlinq in Coaching

Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu het juridische gedeelte ook geregeld is, gaat hij zelf aan de slag met een loopbaancoach.

Een nieuw pad, nieuwe stappen

De opluchting dat hij was vrijgesteld van werk duurde maar kort. Er moest toch heel wat gebeuren en nu hij thuis was, kwamen er veel zaken op hem af, het verdriet kreeg meer ruimte en zijn kinderen maakten dankbaar gebruik van het feit dat hun vader vrij was. Hoe kon hij ruimte voor zichzelf en zijn eigen ontwikkeling creëren? Uiteindelijk was het vinden van een passende baan noodzakelijk binnen een aantal maanden; er moet brood op de plank komen.

Foto: Schutterstock

De eerste stap was een eigen plek. De slaapkamers waren bezet, maar op de overloop was nog een ruimte die hij kon afbakenen en waar zijn bureau paste. Dat werd zijn werkplek! Hij zette er persoonlijke zaken neer, zoals een foto van zijn overleden vrouw en van hun nog complete gezin. Zo werd het ook echt zijn plek. Daar kon hij zitten mijmeren, nadenken over volgende stappen. Vervolgens is hij samen met zijn rouwbegeleider een weekplanning gaan maken. Hoeveel ruimte wilde hij houden voor rouwverwerking? Wanneer hadden de kinderen hem nodig? Op welke tijdstippen kon hij aan zijn loopbaantraject werken? Bijvoorbeeld netwerken is een belangrijk deel van het loopbaantraject. Dat deed hij op momenten dat de kinderen naar school gingen. Ook daarvoor werden een paar dagdelen per week geblokt.

De loopbaancoach

De intake was prettig en het doel duidelijk: een passende werkplek binnen een aantal maanden. Hij voelde zich op zijn gemak en gehoord. Met de rouwbegeleider was hij al in gesprek over het verweven van het verlies van zijn vrouw in zijn leven. Bij de loopbaancoach ging het echt over werk. De zoekrichting was niet heel ingewikkeld; hij was helemaal gelukkig met zijn werk en ervaring als controller, de tijd en de inhoud mochten meer passen bij de nieuwe situatie. Omdat hij ook ruimte voor zichzelf nodig heeft, soms zijn kinderen voor moeten gaan en het af en toe gewoon niet gaat, is samenwerken met collega’s en gedeelde verantwoordelijkheid belangrijk. Bovendien vindt hij het van belang dat het werk een stevig niveau heeft. Samen gaan ze onderzoeken welke bedrijven bij hem zouden passen.

Het verhaal

De oorzaak van zijn vertrek bij de vorige werkgever was intens en verdrietig. “Hoe kan ik mijn verhaal in hemelsnaam met droge ogen vertellen?” vraagt hij zich vaak af. Ook is het belangrijk dat zijn vertrekverhaal recht doet aan de situatie zonder overweldigend te zijn voor de toehoorder. Ze gaan aan de slag met zijn verhaal, waarin de dood van zijn vrouw een grote rol heeft, maar ook de nieuwe omstandigheden, waarom hij nu een nieuwe werkkring zoekt en wat hij daar hoopt te vinden. Hij heeft veel geschreven en doorgestreept, papiertjes worden verkreukeld en in de prullenbank gegooid, maar uiteindelijk staat er een mooi verhaal. Hij heeft al veel stappen in het rouwproces gemaakt en hij vindt het steeds minder moeilijk om het te delen.

Landen in een nieuwe baan

Hij zit in een nare periode in zijn leven en rouwt veel, maar heeft ervoor gekozen om te onderzoeken hoe hij de zaken nu het beste kan aanpakken. Dat heeft hem opgeleverd dat hij goed kan aangeven waar zijn behoeften liggen. Hij weet wie hij is en wat zijn kracht is. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij het aan kan. Nu nog landen op een mooie plek met betrokken collega’s.

Af en toe heeft hij nog contact om een vervolg te geven aan de rouwbegeleiding en om de situatie nog een tijdje in de gaten te houden: Het verdriet mag niet gestold in hem blijven zitten.

Tekst Gerda Hagenauw. Geplaatst 22-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-zwemster Petra Hillenius overleden

NIEUWEGEIN – Oud-topzwemster Petra Hillenius is op 52-jarige leeftijd overleden. De voormalig specialiste op de schoolslag, die meedeed aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles, leed aan de spierziekte ALS. De zwembond KNZB bracht het overlijdensbericht maandag naar buiten.

Nieuws Oud-Roda-speler Hens Fischer (79) overleden

Voormalig Roda-speler Hens Fischer is op 79-jarige leeftijd overleden. De in Kerkrade geboren voetballer speelde in achttien seizoenen meer dan 500 wedstrijden voor Roda Sport en Roda JC.

Nieuws Mede-oprichter Ronald ‘Khalis’ Bell van Kool & The Gang overleden

Ronald ‘Khalis’ Bell, een van de mede-oprichters van de wereldberoemde band Kool & The Gang, is op 68-jarige leeftijd overleden in zijn huis op de Maagdeneilanden. Dat heeft zijn vrouw, en manager, Tia Sinclair Bell bekendgemaakt, meldde Variety. ‘Khalis’ was songwriter en producer van een paar van de grootste hits die de band heeft voortgebracht, […]

Nieuws Striptekenaar Eric Schreurs (‘Joop Klepzeiker’) overleden

Striptekenaar Eric Schreurs, maker van de bekende stripreeks rond de cultfiguur Joop Klepzeiker, is vrijdag in zijn woonplaats Leiden overleden, waar hij in 1958 ook werd geboren. Dat bevestigen twee van zijn goede vrienden, Boris Kousemaker van stripwinkel Lambiek in Amsterdam en striptekenaar Guido van Driel.

In memoriam Voor wrakduiker Klaas Koch (1950-2020) uit Zuidbroek was geen zee te hoog

Dinsdagmiddag 24 maart, half vier. Een zwarte bus rijdt door de Buurmasingel in Zuidbroek en stopt bij nummer 8. Henk Bos stapt uit en plaatst een trap op de oprit. Daarop zet hij blikjes bier, frisdrank, wat shotjes. Uit de luidsprekers op de oprit schalt Nothing else matters van Metallica luid door de straat. Op repeat.

Nieuws Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

In memoriam Een voetbalman met een rood-wit hart

In zijn woonplaats Emmen is Geert Jeuring (80) overleden. Hij was de eerste stadion-speaker van FC Emmen en jarenlang materiaalman van de club.

Nieuws Franse zangeres Juliette Gréco op 93-jarige leeftijd overleden

De Franse zangeres Juliette Gréco is op 93-jarige leeftijd overleden, liet haar familie woensdag aan persbureau AFP weten. De zangeres stierf in het bijzijn van familieleden in haar huis in de Zuid-Franse plaats Ramatuelle. “Haar leven was buitengewoon”, staat in een korte verklaring van haar familie. Gréco had een carrière van bijna zeventig jaar. Ze werd bekend […]