Door: Team Mensenlinq in Coaching

Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu het juridische gedeelte ook geregeld is, gaat hij zelf aan de slag met een loopbaancoach.

Een nieuw pad, nieuwe stappen

De opluchting dat hij was vrijgesteld van werk duurde maar kort. Er moest toch heel wat gebeuren en nu hij thuis was, kwamen er veel zaken op hem af, het verdriet kreeg meer ruimte en zijn kinderen maakten dankbaar gebruik van het feit dat hun vader vrij was. Hoe kon hij ruimte voor zichzelf en zijn eigen ontwikkeling creëren? Uiteindelijk was het vinden van een passende baan noodzakelijk binnen een aantal maanden; er moet brood op de plank komen.

Foto: Schutterstock

De eerste stap was een eigen plek. De slaapkamers waren bezet, maar op de overloop was nog een ruimte die hij kon afbakenen en waar zijn bureau paste. Dat werd zijn werkplek! Hij zette er persoonlijke zaken neer, zoals een foto van zijn overleden vrouw en van hun nog complete gezin. Zo werd het ook echt zijn plek. Daar kon hij zitten mijmeren, nadenken over volgende stappen. Vervolgens is hij samen met zijn rouwbegeleider een weekplanning gaan maken. Hoeveel ruimte wilde hij houden voor rouwverwerking? Wanneer hadden de kinderen hem nodig? Op welke tijdstippen kon hij aan zijn loopbaantraject werken? Bijvoorbeeld netwerken is een belangrijk deel van het loopbaantraject. Dat deed hij op momenten dat de kinderen naar school gingen. Ook daarvoor werden een paar dagdelen per week geblokt.

De loopbaancoach

De intake was prettig en het doel duidelijk: een passende werkplek binnen een aantal maanden. Hij voelde zich op zijn gemak en gehoord. Met de rouwbegeleider was hij al in gesprek over het verweven van het verlies van zijn vrouw in zijn leven. Bij de loopbaancoach ging het echt over werk. De zoekrichting was niet heel ingewikkeld; hij was helemaal gelukkig met zijn werk en ervaring als controller, de tijd en de inhoud mochten meer passen bij de nieuwe situatie. Omdat hij ook ruimte voor zichzelf nodig heeft, soms zijn kinderen voor moeten gaan en het af en toe gewoon niet gaat, is samenwerken met collega’s en gedeelde verantwoordelijkheid belangrijk. Bovendien vindt hij het van belang dat het werk een stevig niveau heeft. Samen gaan ze onderzoeken welke bedrijven bij hem zouden passen.

Het verhaal

De oorzaak van zijn vertrek bij de vorige werkgever was intens en verdrietig. “Hoe kan ik mijn verhaal in hemelsnaam met droge ogen vertellen?” vraagt hij zich vaak af. Ook is het belangrijk dat zijn vertrekverhaal recht doet aan de situatie zonder overweldigend te zijn voor de toehoorder. Ze gaan aan de slag met zijn verhaal, waarin de dood van zijn vrouw een grote rol heeft, maar ook de nieuwe omstandigheden, waarom hij nu een nieuwe werkkring zoekt en wat hij daar hoopt te vinden. Hij heeft veel geschreven en doorgestreept, papiertjes worden verkreukeld en in de prullenbank gegooid, maar uiteindelijk staat er een mooi verhaal. Hij heeft al veel stappen in het rouwproces gemaakt en hij vindt het steeds minder moeilijk om het te delen.

Landen in een nieuwe baan

Hij zit in een nare periode in zijn leven en rouwt veel, maar heeft ervoor gekozen om te onderzoeken hoe hij de zaken nu het beste kan aanpakken. Dat heeft hem opgeleverd dat hij goed kan aangeven waar zijn behoeften liggen. Hij weet wie hij is en wat zijn kracht is. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij het aan kan. Nu nog landen op een mooie plek met betrokken collega’s.

Af en toe heeft hij nog contact om een vervolg te geven aan de rouwbegeleiding en om de situatie nog een tijdje in de gaten te houden: Het verdriet mag niet gestold in hem blijven zitten.

Tekst Gerda Hagenauw. Geplaatst 22-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Grootste begraafplaats ter wereld is 1.200 voetbalvelden groot

De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot – oftewel 1.200 voetbalvelden.

Nieuws Oplossen lichaam in vloeistof wordt toegestaan

Er komt een nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Het kabinet gaat het mogelijk maken om het lichaam van een overledene ook in een verwarmde vloeistof te laten oplossen.

Rouw Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?

Veel mensen omschrijven kerst als een warme, gezellige periode met familie en vrienden. Dat zal dit jaar door de coronacrisis helaas voor velen anders zijn. Maar voor sommigen worden deze feestdagen nog zwaarder, doordat zij nog in een rouwperiode zitten. Hoe kom je door zo’n mooie, maar tegelijkertijd moeilijke periode heen? Bepaal van tevoren hoe je de feestdagen wilt invullen   […]

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.

Nieuws Jazz-drummer Jimmy Cobb overleden

Jazzdrummer Jimmy Cobb, die met trompettist Miles Davis (1926-1991) het legendarische album Kind of Blue opnam, is overleden. Cobb stierf op 91-jarige leeftijd in New York aan longkanker, zei zijn weduwe Eleana Tee Cobb tegen de Amerikaanse omroep NPR.

In memoriam Klaas Koornstra, een journalist op zíjn manier

Wie hem niet kende, draaide geheid het hoofd om als Klaas Koornstra voorbij liep. Een Fransoos in Borger? Een verdwaalde excentriekeling? Nee, het was Klaas. Zeker voor Drentse begrippen geen alledaagse verschijning, met zijn wijd uitstaande, borstelige kroeshaar. En daar bovenop die alpinopet, alsof hij het ontembare toch een beetje wilde temmen. In werkelijkheid verborg de pet zijn kale kruin.

Uitvaart ‘Corona-uitvaarten’: laveren tussen emotie en realiteit

Corona, een woord dat ik alleen kende van een bekend biermerk, maar niet van een virus dat de hele wereld momenteel in zijn greep houdt. Een vreselijk virus dat letterlijk levens verwoest.

Nieuws Pianist Louis van Dijk overleden.

Hij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij woonde. Hij leed aan alzheimer, maar overleed aan kanker, aldus zijn familie.