Terug
Voorbereiden op later

Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen? 

Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film over gemaakt: The Bucket List. Maar wat betekent het eigenlijk? In de film legt Morgan Freeman dat heel helder uit: ,,… to make a list of all things we want to do in our lives before we kick the bucket.” In de film ontsnappen twee terminale patiënten, gespeeld door Morgan Freeman en Jack Nicholson, uit het ziekenhuis en gaan ze de dingen doen die ze altijd al hadden willen doen. Alles uit je leven halen wat erin zit, dat is eigenlijk de achterliggende gedachte van een bucketlist. Door een bucketlist samen te stellen leg je de focus op wat jij nog wilt ervaren, creëren, leren, zien of meemaken. Een persoonlijke lijst van dingen waar jij gelukkig van wordt, waarvan je vindt dat je ze moet hebben gedaan voor je sterft. Door je wensen op te schrijven maak je ze concreet.

Welke doelen?

Denk goed na over wat je nog graag wil doen, wenst of wil bereiken in je leven. Denk ruim. Je kan denken aan wensen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, reizen, evenementen, sporten, familie, lekker eten en drinken, noem maar op. Misschien heb jij altijd al Italiaans willen leren, een boek willen schrijven, leren mediteren. Of wil je graag een keer met haaien zwemmen, een berg beklimmen, skydiven of een koala knuffelen? Als je het lastig vindt om doelen voor jezelf te stellen denk dan terug aan wat je als kind graag deed. Of misschien is er iets dat je altijd al graag wilde doen, maar nooit durfde. Trek je stoute schoenen aan en daag jezelf uit! 

Haalbare doelen

Het is mooi om groot te denken, maar zorg dat je doelen haalbaar zijn. En soms betekent het dat je in kleine stapjes naar je grote doel werkt. Wil jij bijvoorbeeld dolgraag de New York City Marathon lopen, maar sport je nooit? Zorg dan eerst dat je conditie opbouwt en meld je eerst aan voor kleinere wedstrijden. Wissel grote doelen met kleine doelen af en varieer. Van diepzeeduiken in Egypte tot het zelf maken van een slagroomsoes.

Overzichtelijk

Maak niet een lijst voor de komende tien jaar, maar een korter tijdsbestek, van bijvoorbeeld een of twee jaar. Een bucketlist moet ook niet te lang zijn, 10 tot 15 doelen zijn prima. Dat houdt het leuk en haalbaar. Hang je bucketlist in de keuken, badkamer of op het toilet, zodat je er steeds aan herinnerd wordt. En ga aan de slag met je doelen. Pak er steeds een of twee uit en maak een plan. Als je je doel hebt bereikt kan je ‘m doorstrepen, nieuwe doelen toevoegen mag natuurlijk altijd. Dus stop met dromen en start met plannen!