Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen? 

Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film over gemaakt: The Bucket List. Maar wat betekent het eigenlijk? In de film legt Morgan Freeman dat heel helder uit: ,,… to make a list of all things we want to do in our lives before we kick the bucket.” In de film ontsnappen twee terminale patiënten, gespeeld door Morgan Freeman en Jack Nicholson, uit het ziekenhuis en gaan ze de dingen doen die ze altijd al hadden willen doen. Alles uit je leven halen wat erin zit, dat is eigenlijk de achterliggende gedachte van een bucketlist. Door een bucketlist samen te stellen leg je de focus op wat jij nog wilt ervaren, creëren, leren, zien of meemaken. Een persoonlijke lijst van dingen waar jij gelukkig van wordt, waarvan je vindt dat je ze moet hebben gedaan voor je sterft. Door je wensen op te schrijven maak je ze concreet.

Welke doelen?

Denk goed na over wat je nog graag wil doen, wenst of wil bereiken in je leven. Denk ruim. Je kan denken aan wensen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, reizen, evenementen, sporten, familie, lekker eten en drinken, noem maar op. Misschien heb jij altijd al Italiaans willen leren, een boek willen schrijven, leren mediteren. Of wil je graag een keer met haaien zwemmen, een berg beklimmen, skydiven of een koala knuffelen? Als je het lastig vindt om doelen voor jezelf te stellen denk dan terug aan wat je als kind graag deed. Of misschien is er iets dat je altijd al graag wilde doen, maar nooit durfde. Trek je stoute schoenen aan en daag jezelf uit! 

Haalbare doelen

Het is mooi om groot te denken, maar zorg dat je doelen haalbaar zijn. En soms betekent het dat je in kleine stapjes naar je grote doel werkt. Wil jij bijvoorbeeld dolgraag de New York City Marathon lopen, maar sport je nooit? Zorg dan eerst dat je conditie opbouwt en meld je eerst aan voor kleinere wedstrijden. Wissel grote doelen met kleine doelen af en varieer. Van diepzeeduiken in Egypte tot het zelf maken van een slagroomsoes.

Overzichtelijk

Maak niet een lijst voor de komende tien jaar, maar een korter tijdsbestek, van bijvoorbeeld een of twee jaar. Een bucketlist moet ook niet te lang zijn, 10 tot 15 doelen zijn prima. Dat houdt het leuk en haalbaar. Hang je bucketlist in de keuken, badkamer of op het toilet, zodat je er steeds aan herinnerd wordt. En ga aan de slag met je doelen. Pak er steeds een of twee uit en maak een plan. Als je je doel hebt bereikt kan je ‘m doorstrepen, nieuwe doelen toevoegen mag natuurlijk altijd. Dus stop met dromen en start met plannen!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

Fre Bos
In memoriam Fré Bos, de eigenzinnige godfather van het veldrijden, is niet meer

Tientallen wielrenners stoomde hij in zijn leven klaar voor het grote werk. Fré Bos is er niet meer, maar de eigenzinnige trainer en ploegleider is nog lang niet vergeten. Naast de namen van zijn familieleden mocht de poot van Moppie natuurlijk niet ontbreken in de rouwadvertentie van Fré Bos, die op 88-jarige leeftijd in zijn […]

Uitvaart Eline is kistdrager: ‘Ik vind het bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan iemands uitvaart’

Bijbanen voor studenten in Groningen zijn er genoeg, maar toch besloot Eline Adema (25) voor een minder doorsnee baantje te gaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar kistdrager op uitvaarten in het Noorden: ,,Het wekt wel vaak verbazing op als mensen een team van vrouwelijke kistdragers op de uitvaart zien. Maar dat zorgt ook juist […]

Nieuws Ineos-ploegleider Portal overleden

De wielerwereld is opgeschrikt door het overlijden van Nicolas Portal, ploegleider bij Team Ineos en oud-profwielrenner. De 40-jarige Fransman zou zijn overleden aan een hartinfarct. Portal behaalde meerdere successen als ploegleider. In 2013 loodste hij Chris Froome naar de overwinning in de Tour de France, als jongste ploegleider in de koers dat jaar. In de […]

Achter de deuren van de dood De wijkagent

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom de combinatie werken en de dood. De dood is voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Nieuws Jazz-drummer Jimmy Cobb overleden

Jazzdrummer Jimmy Cobb, die met trompettist Miles Davis (1926-1991) het legendarische album Kind of Blue opnam, is overleden. Cobb stierf op 91-jarige leeftijd in New York aan longkanker, zei zijn weduwe Eleana Tee Cobb tegen de Amerikaanse omroep NPR.

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”