Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen? 

Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film over gemaakt: The Bucket List. Maar wat betekent het eigenlijk? In de film legt Morgan Freeman dat heel helder uit: ,,… to make a list of all things we want to do in our lives before we kick the bucket.” In de film ontsnappen twee terminale patiënten, gespeeld door Morgan Freeman en Jack Nicholson, uit het ziekenhuis en gaan ze de dingen doen die ze altijd al hadden willen doen. Alles uit je leven halen wat erin zit, dat is eigenlijk de achterliggende gedachte van een bucketlist. Door een bucketlist samen te stellen leg je de focus op wat jij nog wilt ervaren, creëren, leren, zien of meemaken. Een persoonlijke lijst van dingen waar jij gelukkig van wordt, waarvan je vindt dat je ze moet hebben gedaan voor je sterft. Door je wensen op te schrijven maak je ze concreet.

Welke doelen?

Denk goed na over wat je nog graag wil doen, wenst of wil bereiken in je leven. Denk ruim. Je kan denken aan wensen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, reizen, evenementen, sporten, familie, lekker eten en drinken, noem maar op. Misschien heb jij altijd al Italiaans willen leren, een boek willen schrijven, leren mediteren. Of wil je graag een keer met haaien zwemmen, een berg beklimmen, skydiven of een koala knuffelen? Als je het lastig vindt om doelen voor jezelf te stellen denk dan terug aan wat je als kind graag deed. Of misschien is er iets dat je altijd al graag wilde doen, maar nooit durfde. Trek je stoute schoenen aan en daag jezelf uit! 

Haalbare doelen

Het is mooi om groot te denken, maar zorg dat je doelen haalbaar zijn. En soms betekent het dat je in kleine stapjes naar je grote doel werkt. Wil jij bijvoorbeeld dolgraag de New York City Marathon lopen, maar sport je nooit? Zorg dan eerst dat je conditie opbouwt en meld je eerst aan voor kleinere wedstrijden. Wissel grote doelen met kleine doelen af en varieer. Van diepzeeduiken in Egypte tot het zelf maken van een slagroomsoes.

Overzichtelijk

Maak niet een lijst voor de komende tien jaar, maar een korter tijdsbestek, van bijvoorbeeld een of twee jaar. Een bucketlist moet ook niet te lang zijn, 10 tot 15 doelen zijn prima. Dat houdt het leuk en haalbaar. Hang je bucketlist in de keuken, badkamer of op het toilet, zodat je er steeds aan herinnerd wordt. En ga aan de slag met je doelen. Pak er steeds een of twee uit en maak een plan. Als je je doel hebt bereikt kan je ‘m doorstrepen, nieuwe doelen toevoegen mag natuurlijk altijd. Dus stop met dromen en start met plannen!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later ‘De video heeft ons geholpen Owen los te laten uit liefde’

Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories. De beelden laten een jongetje  zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook […]

Erick Morillo
Nieuws I Like To Move It-dj Erick Morillo overleden.

Dj en muziekproducer Erick Morillo is op 49-jarige leeftijd overleden. De artiest werd wereldberoemd met de megahit I Like To Move It uit 1993. Het nummer, dat hij uitbracht onder de artiestennaam Reel 2 Real, stond overal ter wereld wekenlang op de eerste plek van de hitlijsten. In Nederland ging de single in mei 1994 vier weken […]

Nieuws Corine Spier, eerste Nederlandse Miss World, overleden

Corine Spier-Rottschäfer, de eerste Nederlandse vrouw die ooit werd uitgeroepen tot Miss World, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie aan persbureau ANP laten weten. Zij is niet aan de gevolgen van corona gestorven.

In memoriam Sjoerd de Vries: wereldberoemd in Friesland

Misschien wel de belangrijkste kunstenaar van Friesland is in de nacht van maandag op dinsdag overleden in het MCL in Leeuwarden. Sjoerd de Vries had al langere tijd gezondheidsproblemen.

Nieuws Danser en choreograaf Jens van Daele overleden

Choreograaf en voormalig danser Jens van Daele is zondag in Arnhem overleden, 48 jaar oud. Dat meldt zijn zakelijk leider. De in België geboren kunstenaar werkte bij het Ballet Royal Wallonie, Introdans, het Canadese O Vertigo Dance, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni.

Nieuws Guineese zanger Mory Kanté (70) overleden

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté gezegd. De zanger was al lange tijd ziek.

Rouw Kinderen en verlies: hoe ga je ermee om?

Al gun je kinderen niets dan vrolijke gebeurtenissen, vroeg of laat zullen ze te maken krijgen met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als er een huisdier of opa of oma overlijdt. Hoe kun je daarmee omgaan?

Nieuws Italiaanse WK-held Paolo Rossi (64) overleden

In Italië is op 64-jarige leeftijd Paolo Rossi overleden. Hij was een van de legendarische sterren van de Italiaanse voetbalgeschiedenis. In 1982 had hij een groot aandeel in de wereldtitel van Italië in de WK-eindronde in Spanje, waar hij met zes goals topscorer werd. Het leverde hem in Italië de liefkozende bijnaam ‘Pablito’ op.