Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen? 

Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film over gemaakt: The Bucket List. Maar wat betekent het eigenlijk? In de film legt Morgan Freeman dat heel helder uit: ,,… to make a list of all things we want to do in our lives before we kick the bucket.” In de film ontsnappen twee terminale patiënten, gespeeld door Morgan Freeman en Jack Nicholson, uit het ziekenhuis en gaan ze de dingen doen die ze altijd al hadden willen doen. Alles uit je leven halen wat erin zit, dat is eigenlijk de achterliggende gedachte van een bucketlist. Door een bucketlist samen te stellen leg je de focus op wat jij nog wilt ervaren, creëren, leren, zien of meemaken. Een persoonlijke lijst van dingen waar jij gelukkig van wordt, waarvan je vindt dat je ze moet hebben gedaan voor je sterft. Door je wensen op te schrijven maak je ze concreet.

Welke doelen?

Denk goed na over wat je nog graag wil doen, wenst of wil bereiken in je leven. Denk ruim. Je kan denken aan wensen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, reizen, evenementen, sporten, familie, lekker eten en drinken, noem maar op. Misschien heb jij altijd al Italiaans willen leren, een boek willen schrijven, leren mediteren. Of wil je graag een keer met haaien zwemmen, een berg beklimmen, skydiven of een koala knuffelen? Als je het lastig vindt om doelen voor jezelf te stellen denk dan terug aan wat je als kind graag deed. Of misschien is er iets dat je altijd al graag wilde doen, maar nooit durfde. Trek je stoute schoenen aan en daag jezelf uit! 

Haalbare doelen

Het is mooi om groot te denken, maar zorg dat je doelen haalbaar zijn. En soms betekent het dat je in kleine stapjes naar je grote doel werkt. Wil jij bijvoorbeeld dolgraag de New York City Marathon lopen, maar sport je nooit? Zorg dan eerst dat je conditie opbouwt en meld je eerst aan voor kleinere wedstrijden. Wissel grote doelen met kleine doelen af en varieer. Van diepzeeduiken in Egypte tot het zelf maken van een slagroomsoes.

Overzichtelijk

Maak niet een lijst voor de komende tien jaar, maar een korter tijdsbestek, van bijvoorbeeld een of twee jaar. Een bucketlist moet ook niet te lang zijn, 10 tot 15 doelen zijn prima. Dat houdt het leuk en haalbaar. Hang je bucketlist in de keuken, badkamer of op het toilet, zodat je er steeds aan herinnerd wordt. En ga aan de slag met je doelen. Pak er steeds een of twee uit en maak een plan. Als je je doel hebt bereikt kan je ‘m doorstrepen, nieuwe doelen toevoegen mag natuurlijk altijd. Dus stop met dromen en start met plannen!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Online onsterfelijkheid De vingerafdruk van mijn moeder.

De as van een overleden dierbare in een ring of hangertje, soms zelfs in een tatoeage. Een plukje haar of een fotogravure op een sieraad; er zijn veel mogelijkheden om vaste vorm te geven aan een herinnering. Ook een vingerafdruk is een manier om je dierbare dichtbij je te kunnen houden. Maar wat als je bij leven deze vingerafdruk niet hebt genomen? Er zijn dan toch nog mogelijkheden. Zelfs als de uitvaart al heeft plaatsgevonden. Cick Geers praatte hierover met Lisette; zij wilde niets liever dan de vingerafdruk van haar reeds overleden moeder.

Nieuws Indiase hockeylegende Singh overleden

De Indiase hockeylegende Balbir Singh is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek, meldt de hockeybond van zijn land.

Nieuws Baby die besmet was met coronavirus overleden

Voor het eerst is in Nederland een baby overleden die was besmet met het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat het kindje ook leed aan een onderliggende aandoening. Niet eerder werd in de officiële documenten van het instituut een sterfgeval gemeld in de jongste leeftijdscategorie. Om privacyredenen wil het RIVM niet […]

In memoriam In de verzameling van kunsthandelaar Han Vos zat altijd iets bijzonders

Kunsthandelaar Han Vos is overleden. Hij stierf, in zijn winkeltje in de Kleine Kromme Elleboog, hartje Groningen

Nieuws Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Nieuws Albert Uderzo, tekenaar van Asterix en Obelix, overleden

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die wereldberoemd werd met Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Uderzo ontwikkelde de stripserie samen met scenarioschrijver René Goscinny die in 1977 overleed.

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.

Nieuws Tossin’ and Turnin’-zanger Bobby Lewis overleden

Bobby Lewis, de r&b-zanger achter het nummer Tossin’ and Turnin’ – een van de grootste Amerikaanse hits uit de vroege jaren zestig – stierf eind april op 95-jarige leeftijd. Billboard kreeg de dood van de zanger ,bijna twee maanden nadat hij aan een longontsteking stierf, bevestigd van zijn zoon.