Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Ebeltje Boekema-Hut uit Leek werd 110. Het geheim van een lang gelukkig leven

Dat ze de oudste inwoner van Nederland was; daar bleef Ebeltje Boekema-Hut (110) uit Leek heel gewoon onder. ,,Het doet geen zeer’’, zei ze.

Ach Ebeltje. Ze zat in haar stoel bij het raam, de dagen regen zich aaneen. Ze hoorde nauwelijks nog, haar ogen wilden niet meer en het nieuws van 18.00 uur volgen was er niet meer bij want die knopjes van de afstandsbediening waren zo klein.

En iedereen van vroeger was weg.

‘Ze was op, ze wilde graag sterven’

Zaterdag stierf ‘s lands oudste, Ebeltje Boekema-Hut. Om 4 uur ‘s middags blies ze haar laatste adem uit in verzorgingshuis Vredewold in Leek. Haar vier dochters van 86, 82, 79 en 77 hebben er vrede mee. ,,Ze was op, ze was oud, ze wilde graag sterven’’, zegt dochter Bouktje Pomper (82).

Afgelopen zomer toen ze 110 werd en toch nog genoeglijk een glaasje advocaat leeg lepelde, zeiden haar dochters al dat moeke elke avond bad en dat ze in haar gebed soms vroeg of ze de volgende morgen niet wakker hoefde te worden. Want ze vond het wel goed zo, het leven begon haar lang te duren.

Boerderijtje Zevenhuizen

Ze keek terug op een eenvoudig en tegelijkertijd rijk bestaan. Ze werd geboren als jongste in een gezin van zes kinderen in Zevenhuizen, waar haar vader boer en landarbeider was. Samen met haar man Lammert nam ze het boerderijtje over en ze kregen vier dochters. Haar oude moeder woonde tot haar 97ste bij hun in huis. Tevreden sprak Ebeltje: ,,We hadden koeien en varkens, een grote groentetuin, appel- en perenbomen. We hadden nergens gebrek aan.’’


Ebeltje en haar man Lammert.

Ebeltje was een handige vrouw die even gemakkelijk brood en koekjes bakte als kleding vervaardigde voor haar kinderen. Wilden haar dochters pijpenkrullen, dan wist Ebeltje raad met papillotten.

Vredewold

Lammert stierf toen hij 80 was, Ebeltje ging rustig verder en pas toen ze in de 90 was verkaste ze naar Vredewold, waar ze trouw meedeed aan de gymnastiek, de bingo en het bijbeluurtje. Ze kon goed alleen zijn op haar kamer, waar ze graag zat te zingen, waar ze enkele spullen om zich heen had die haar herinnerden aan vroeger: de foto van haar en Lammert in hun jonge jaren, het zilveren suikerpotje, de pendule, het antieke blauwe wandbord van opoe.

Ze wist gerust dat ze oud was, het laatste jaar van haar leven de oudste van het land. Ze maakte er weinig woorden aan vuil, het leven komt zoals het komt, ze blikte nog eens naar de foto’s van haar dochters, probeerde uit te rekenen hoeveel kleinkinderen ze had, hoeveel achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen.

Het geheim

Een geheim om zo oud te worden had ze niet. Of toch? ,,Dankbaar en tevreden zijn, dan kom je een heel eind’’, merkte ze op. En glimlachte.

Haar dochters bezochten haar wekelijks, jaar in jaar uit. Ze zagen hun gelovige moeder ouder en brozer worden. Nooit klaagde ze, nooit was ze ziek, altijd pochte ze op de verzorging in Vredewold. ,, Moeke was een heel sterke vrouw, haar hart klopte maar door’’, zegt Bouktje.

Zaterdag niet meer, zaterdag werden de gebeden van Ebeltje verhoord. Ze wordt donderdag begraven in het witte kerkje van Zevenhuizen.

Ebeltje Boekema-Hut in haar jonge jaren.

Bron: DvhN. Geplaatst 22-6-2022

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Bossche ‘Orgelman’ Gerrit Kuijs overleden.

Hoe lang Gerrit Kuijs een orgel heeft bediend in de stad? Zoon Gerrit Kuijs weet het niet eens precies, zo lang is het. ,,50-55 jaar, zoiets moet het geweest zijn.” Gisteren overleed de orgelman op 87-jarige leeftijd.

Voorbereiden op later Orgaandonatie na overlijden: maak je keuze kenbaar

Door de donorwet, die vanaf 1 juli 2020 ingaat, word je automatisch donor na overlijden als je niet zelf je keuze doorgeeft in het Donorregister. Bovendien is het van belang om je keuze met dierbaren te bespreken, zodat zij je wens kunnen naleven. Hoog tijd dus om hier bij stil te staan.

In memoriam In memoriam Wiecher Schieving. Een reus is geveld

Een reus is geveld. Wiecher Schieving, de bekendste horecaman in Meppel en wijde omgeving, is op maandag 13 april, de Bevrijdingsdag van Meppel, op 74-jarige leeftijd plotseling overleden.

In memoriam Sjoerd de Vries: wereldberoemd in Friesland

Misschien wel de belangrijkste kunstenaar van Friesland is in de nacht van maandag op dinsdag overleden in het MCL in Leeuwarden. Sjoerd de Vries had al langere tijd gezondheidsproblemen.

Voorbereiden op later Deze 7 dingen kun je nu al voorbereiden voor je overlijden.

Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken.  Nalatenschap   Een van de […]

Rouw Rouwen is gecompliceerder door coronavirus

Goed en liefdevol afscheid nemen van een dierbare op een intensive care is voor naaste familieleden en vrienden lastig en was nauwelijks mogelijk tijdens afgelopen coronajaar. Geen knuffel of laatste aanraking. En later op de uitvaart met minder mensen, met digitale hulpmiddelen of helemaal in stilte. Een afscheid dat onder normale omstandigheden er heel anders uit zou hebben gezien.

Rouw ’Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en tenslotte tevreden, het licht uitgedaan’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: de uitvaart van een vriend. ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom […]

Nieuws Consequenties coronavirus voor uitvaart en condoleances

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de overheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De maatregelen zijn van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk.