Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Duurzame uitvaart: 7 tips voor groen vervoer 

Vervoer is noodzakelijk als iemand is overleden. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer naar een uitvaartcentrum, kerk, begraafplaats of crematorium. Een heel grote aanslag heeft dit niet op het milieu. Kijken we naar de rouwstoet, dan is het een ander verhaal. Dit is het meest vervuilende aspect van een uitvaart. Wat als duurzaamheid voor de overledene en/of voor de nabestaanden een belangrijk thema was/is? Hoe zorg je er dan voor dat het aspect ‘vervoer’ zo groen mogelijk wordt ingevuld? Wij geven 7 tips.

  1. De meest groene manier is een uitvaart online uitzenden via een livestream en eventueel een klein gezelschap uitnodigingen voor het afscheid op locatie. Dan kunnen veel mensen hun auto laten staan.  
  1. Als genodigde met het ov naar een afscheid reizen kan ook. Dat kan als nadeel hebben dat je best lang onderweg kunt zijn om bijvoorbeeld in een klein, relatief afgelegen dorp te komen. Reizen met het ov is waarschijnlijk een betere optie voor iemand die zich vrij rustig voelt op de dag van de uitvaart, dan voor iemand voor wie vol is van verdriet.  
  1. Een uitvaartbus kan een goede optie zijn voor een groter gezelschap. Zowel de overledene als een aantal nabestaanden kunnen hiermee worden vervoerd. Het is natuurlijk ook mogelijk om als groepje vrienden, collega’s of familieleden een ‘gewoon’ busje te huren. Die heb je natuurlijk ook in een elektrische variant. Carpoolen in een personenauto brengt de uitstoot ook iets omlaag. Alle beetjes helpen.  
  1. Bezoekers die heel dichtbij de plek wonen waar het afscheid plaatsvindt, kunnen fietsend of lopend ernaartoe. De frisse lucht kan bovendien goed doen op zo’n emotionele dag.  
  1. Hoeft er maar een korte afstand worden afgelegd met de nabestaande, dan zijn de loopkoets, koets met paard, een platte kar en een uitvaartfiets groene opties om hem/haar te vervoeren. Hierbij is sprake van nul uitstoot.  
  1. Vermijd het vervoer met een oldtimer, zeker als er maar een korte afstand hoeft worden afgelegd. Hoe fraai deze voertuigen ook zijn, ze vervuilen veel meer dan nieuwe auto’s. Sowieso zijn auto’s die gebouwd zijn na 2002 een stuk ‘groener’ dan de auto’s die daarvoor zijn gebouwd.  
  1. Vermeld in de rouwkaart dat gekozen wordt voor een duurzame uitvaart, zodat genodigden daar rekening mee kunnen houden. En kies er daarnaast voor om de opbaring, plechtigheid en condoleance op één locatie, of op plekken die op loopafstand van elkaar liggen, te laten plaatsvinden. Dat scheelt ook weer reizen. 

Door: Martine van der Linden

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

Nieuws Toneelregisseur, acteur en tv-maker Ursul de Geer overleden.

Toneelregisseur, acteur en televisiemaker Ursul de Geer is overleden. Dat meldt NRC. Hij regisseerde onder andere boekbewerkingen als De Aanslag, Stoner en Vele hemels boven de zevende. Als presentator van tv-programma ’t is hier fantasties begaf hij zich in het “Sodom en Gomorra van de zomervakantie”. Ursul de Geer (74) was al enige tijd ernstig […]

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Nieuws Headlines betreffende het coronavirus.

Dit artikel zal regelmatig aangepast worden met de laatste headlines betreffende het coronavirus.

In memoriam De geëmancipeerde apotheker Gina

Ze bezat geestdrift, doorzettingsvermogen en levenslust. En bovenal was ze een geëmancipeerde vrouw: Gina Hoving, apotheker in Burgum. Ze overleed op 29 september.

Nieuws Bond-schurk Michael Lonsdale overleden.

De Frans-Britse acteur Michael Lonsdale is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent maandag bekendgemaakt. Lonsdale werd geboren in Parijs als zoon van een Franse moeder en Britse vader en werd tweetalig opgevoed. Hij speelde vanaf 1956 in meer dan 180 films en was daarnaast ook actief in het theater. De meeste mensen kennen Lonsdale […]

Coaching Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu […]

Achter de deuren van de dood Het hospice

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]