Terug
Voorbereiden op later

Duurzame uitvaart: 7 tips voor groen vervoer 

Vervoer is noodzakelijk als iemand is overleden. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer naar een uitvaartcentrum, kerk, begraafplaats of crematorium. Een heel grote aanslag heeft dit niet op het milieu. Kijken we naar de rouwstoet, dan is het een ander verhaal. Dit is het meest vervuilende aspect van een uitvaart. Wat als duurzaamheid voor de overledene en/of voor de nabestaanden een belangrijk thema was/is? Hoe zorg je er dan voor dat het aspect ‘vervoer’ zo groen mogelijk wordt ingevuld? Wij geven 7 tips.

  1. De meest groene manier is een uitvaart online uitzenden via een livestream en eventueel een klein gezelschap uitnodigingen voor het afscheid op locatie. Dan kunnen veel mensen hun auto laten staan.  
  1. Als genodigde met het ov naar een afscheid reizen kan ook. Dat kan als nadeel hebben dat je best lang onderweg kunt zijn om bijvoorbeeld in een klein, relatief afgelegen dorp te komen. Reizen met het ov is waarschijnlijk een betere optie voor iemand die zich vrij rustig voelt op de dag van de uitvaart, dan voor iemand voor wie vol is van verdriet.  
  1. Een uitvaartbus kan een goede optie zijn voor een groter gezelschap. Zowel de overledene als een aantal nabestaanden kunnen hiermee worden vervoerd. Het is natuurlijk ook mogelijk om als groepje vrienden, collega’s of familieleden een ‘gewoon’ busje te huren. Die heb je natuurlijk ook in een elektrische variant. Carpoolen in een personenauto brengt de uitstoot ook iets omlaag. Alle beetjes helpen.  
  1. Bezoekers die heel dichtbij de plek wonen waar het afscheid plaatsvindt, kunnen fietsend of lopend ernaartoe. De frisse lucht kan bovendien goed doen op zo’n emotionele dag.  
  1. Hoeft er maar een korte afstand worden afgelegd met de nabestaande, dan zijn de loopkoets, koets met paard, een platte kar en een uitvaartfiets groene opties om hem/haar te vervoeren. Hierbij is sprake van nul uitstoot.  
  1. Vermijd het vervoer met een oldtimer, zeker als er maar een korte afstand hoeft worden afgelegd. Hoe fraai deze voertuigen ook zijn, ze vervuilen veel meer dan nieuwe auto’s. Sowieso zijn auto’s die gebouwd zijn na 2002 een stuk ‘groener’ dan de auto’s die daarvoor zijn gebouwd.  
  1. Vermeld in de rouwkaart dat gekozen wordt voor een duurzame uitvaart, zodat genodigden daar rekening mee kunnen houden. En kies er daarnaast voor om de opbaring, plechtigheid en condoleance op één locatie, of op plekken die op loopafstand van elkaar liggen, te laten plaatsvinden. Dat scheelt ook weer reizen. 

Door: Martine van der Linden