Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Duitse voetballegende Gerd Müller op overleden

Gerd Müller is overleden. De Duitse voetballegende en maker van het winnende doelpunt tegen het Nederlands elftal in de finale van het WK van 1974 werd 75 jaar.

Müller leed sinds 2015 aan de ziekte van Alzheimer, een veel voorkomende vorm van dementie. Zijn vrouw zei vorig jaar op de 75e verjaardag van de legendarische spits dat hij “rustig naar zijn einde slaapt”.

Müller wordt beschouwd als een van de beste spitsen in de geschiedenis van het Duitse voetbal. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw maakte ‘Der Bomber’ 523 doelpunten in 580 officiële wedstrijden voor Bayern München. Daarmee is hij met afstand clubtopscorer aller tijden.

Ook in de Duitse nationale ploeg maakte Müller zijn status als topspits waar. In 62 interlands was hij 68 keer trefzeker. Met dat aantal was hij veertig jaar lang Duits recordhouder. In 2014 verbeterde Miroslav Klose het record tot 71 interlanddoelpunten.

Van die 68 doelpunten voor Duitsland was zijn treffer in de finale van het WK van 1974 tegen het Nederlands elftal van aanvoerder Johan Cruijff de bekendste. Müller maakte in München vlak voor rust de 1-2 voor Duitsland, wat ook het winnende doelpunt bleek en Duitsland aan de tweede wereldtitel in de geschiedenis hielp. Johan Neeskens had na twee minuten de score voor Oranje nog geopend uit een strafschop.

‘Een zwarte dag voor Bayern’

Müller werd in 1963 op achttienjarige leeftijd opgepikt door Bayern München, nadat hij bij TSV 1861 Nördlingen uit zijn geboorteplaats Nördlingen indruk had gemaakt op de scouts van de Duitse grootmacht.

De komst van de spits bleek een schot in de roos. Mede dankzij zijn vracht aan doelpunten werd Bayern van 1971 tot en met 1974 drie keer op rij landskampioen. In 1979 verkaste Müller naar het Amerikaanse Fort Lauderdale Strikers, waar hij twee jaar later zijn loopbaan beëindigde. Hij bleef na zijn carrière als jeugdtrainer verbonden aan Bayern.

“Vandaag is een verdrietige en zwarte dag voor Bayern München en al zijn supporters”, aldus Herbert Hainer, president van Bayern München, op de site van de club.

“Gerd Müller is een van beste spitsen die er ooit is geweest en was bovendien een fijn persoon. We zijn allemaal verenigd in de rouw met zijn vrouw Uschi en zijn familie. Zonder Gerd Müller zou Bayern niet de club zijn waar we vandaag allemaal van houden. Zijn naam en herinnering zullen voor altijd voortleven.”

Müller brak in het seizoen 1971/1972 een record door liefst veertig doelpunten te maken in de Bundesliga. Dat werd vorig seizoen na 49 jaar verbeterd door de huidige Bayern-spits Robert Lewandowski, die tot 41 treffers kwam.

Bron NU.nl. Geplaatst 16-8-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Rouwgeschenken: iemand die rouwt iets anders geven dan een bloemetje

Tien ideeën voor een kleine attentie, anders dan bloemen of een kaart, voor iemand die een dierbare verloren is. Als iemand in onze omgeving een dierbare verliest, willen we graag een steunbetuiging geven door middel van een kleine attentie. Vaak kiezen we voor een bos bloemen of een kaart. Maar waar heeft diegene echt behoefte aan en […]

In memoriam Dit dal was te diep voor Lianne (26)

Geen sloot is haar te breed, geen afterparty onbereikbaar: Lianne Bouman zoekt het avontuur, de spanning, het vertier.

John Schiphouwer
In memoriam Journalist John Schiphouwer (60) uit Emmer-Compascuum was een duizendpoot

Journalist John Schiphouwer uit Emmer-Compascuum is vorige week dinsdag overleden. Hij werkte ruim tien jaar voor het weekblad Emmen.nu, een voorganger van de door NDC Mediagroep uitgegeven Emmer Courant. De in Klazienaveen geboren en getogen Schiphouwer zette eind jaren tachtig zijn eerste schreden op het journalistieke pad bij de pas gestarte lokale omroep Radio Emmen. […]

herinerhen
HerinnerHen Gerben Jan Brouwer

‘You can never be overdressed or overeducated’ (Oscar Wilde). Een quote die Gerben op het lijf geschreven was. Hij had zijn afscheid voorbereid
door zijn wensen en favoriete quotes op papier te zetten.
Want de hoop op genezing van lymfeklierkanker was na maanden strijd verloren.

Coaching Hoe kun je helpen?

Fenna is aan mij doorwezen door een gezamenlijke vriendin. Ze komt in mijn praktijk, omdat ze met haar handen in het haar zit en niet meer weet hoe ze verder moet. Ze is er helemaal kapot van dat haar dochter een kindje heeft verloren. Ze wil haar graag helpen, maar heeft zelf ook zoveel verdriet […]

Uitvaart Welke muziek klinkt er tijdens jouw uitvaart?

Mieke Telkamp stond met haar hit ‘Waarheen, waarvoor’ jarenlang in de Uitvaartmuziek Top 10, maar tijden zijn veranderd. Werd voorheen nog vaak gekozen voor klassieke, sobere muziek, tegenwoordig staat ook hardrock en house op het programma. De laatste tien jaar is een kentering gaande in de uitvaartwereld, uitvaarten worden steeds informeler en dat geldt ook voor de muziek.

Uitvaart Bredere kisten en ruimere ovens: de uitvaartbranche beweegt mee met een steeds zwaardere bevolking

Bijna 15 procent van de Nederlanders is obees. Uitvaartkisten en ovendeuren worden breder. Het toenemende gewicht van Nederlanders noopt de uitvaartbranche tot aanpassingen. Fabrikanten verbreden hun uitvaartkisten, professionele kistdragers komen soms met zijn achten in plaats van met zijn zessen, en crematoria installeren ovens met bredere deuren. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met tientallen medewerkers uit […]

Voorbereiden op later Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen?  Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film […]