Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Duitse voetballegende Gerd Müller op overleden

Gerd Müller is overleden. De Duitse voetballegende en maker van het winnende doelpunt tegen het Nederlands elftal in de finale van het WK van 1974 werd 75 jaar.

Müller leed sinds 2015 aan de ziekte van Alzheimer, een veel voorkomende vorm van dementie. Zijn vrouw zei vorig jaar op de 75e verjaardag van de legendarische spits dat hij “rustig naar zijn einde slaapt”.

Müller wordt beschouwd als een van de beste spitsen in de geschiedenis van het Duitse voetbal. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw maakte ‘Der Bomber’ 523 doelpunten in 580 officiële wedstrijden voor Bayern München. Daarmee is hij met afstand clubtopscorer aller tijden.

Ook in de Duitse nationale ploeg maakte Müller zijn status als topspits waar. In 62 interlands was hij 68 keer trefzeker. Met dat aantal was hij veertig jaar lang Duits recordhouder. In 2014 verbeterde Miroslav Klose het record tot 71 interlanddoelpunten.

Van die 68 doelpunten voor Duitsland was zijn treffer in de finale van het WK van 1974 tegen het Nederlands elftal van aanvoerder Johan Cruijff de bekendste. Müller maakte in München vlak voor rust de 1-2 voor Duitsland, wat ook het winnende doelpunt bleek en Duitsland aan de tweede wereldtitel in de geschiedenis hielp. Johan Neeskens had na twee minuten de score voor Oranje nog geopend uit een strafschop.

‘Een zwarte dag voor Bayern’

Müller werd in 1963 op achttienjarige leeftijd opgepikt door Bayern München, nadat hij bij TSV 1861 Nördlingen uit zijn geboorteplaats Nördlingen indruk had gemaakt op de scouts van de Duitse grootmacht.

De komst van de spits bleek een schot in de roos. Mede dankzij zijn vracht aan doelpunten werd Bayern van 1971 tot en met 1974 drie keer op rij landskampioen. In 1979 verkaste Müller naar het Amerikaanse Fort Lauderdale Strikers, waar hij twee jaar later zijn loopbaan beëindigde. Hij bleef na zijn carrière als jeugdtrainer verbonden aan Bayern.

“Vandaag is een verdrietige en zwarte dag voor Bayern München en al zijn supporters”, aldus Herbert Hainer, president van Bayern München, op de site van de club.

“Gerd Müller is een van beste spitsen die er ooit is geweest en was bovendien een fijn persoon. We zijn allemaal verenigd in de rouw met zijn vrouw Uschi en zijn familie. Zonder Gerd Müller zou Bayern niet de club zijn waar we vandaag allemaal van houden. Zijn naam en herinnering zullen voor altijd voortleven.”

Müller brak in het seizoen 1971/1972 een record door liefst veertig doelpunten te maken in de Bundesliga. Dat werd vorig seizoen na 49 jaar verbeterd door de huidige Bayern-spits Robert Lewandowski, die tot 41 treffers kwam.

Bron NU.nl. Geplaatst 16-8-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Wat er na overlijden gebeurt met een koninklijke onderscheiding

Ongeveer vijfduizend mensen per jaar krijgen een koninklijke onderscheiding. Maar wat gebeurt er met de onderscheidingen wanneer de ontvanger komt te overlijden?

Voorbereiden op later Wat als de uitvaartpolis zoek is?

Als een dierbare overlijdt, moet er veel geregeld worden. Ook de uitvaart. Op het polisblad van de uitvaartverzekering vind je alle belangrijke informatie om de kosten van de uitvaart van de overledene te claimen. Maar wat doe je als nabestaande als de uitvaartpolis onvindbaar is of als je niet zeker weet of er een uitvaartverzekering is?

Rouw Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder. Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na […]

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

Rouw 7 handreikingen voor omgaan met mensen in rouw

Ton Zijderveld stelde zeven handreikingen op hoe je het beste kan omgaan met een mens in rouw.

Rouw Het pad van mijn vader

Java, Indonesië. Dat het warm is, merken we direct nadat we uit het kleine vliegtuig stappen dat ons met een binnenlandse vlucht naar Semarang heeft gebracht. Wanneer we voet aan de grond zetten, kijk ik mijn broer aan. We hebben ons reisdoel bereikt. Ik klem mijn hand nog wat steviger om mijn tas. Het is alsof ik de inhoud ervan duidelijk wil maken dat de bestemming nabij is. ‘Je bent er bijna, pa’.

In memoriam Twan Tuik (19) uit Barger-Compascuum, de motorcrosser met een lach

Tijd van leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Twan Tuik (2000 – 2019) uit Barger-Compascuum.

In memoriam Harm Bolding ‘Een actieve en sterke kracht achter de schermen’

Havelte – Het oud-raadslid Harm Bolding is overleden. Daarmee verliest het CDA Westerveld een uiterst betrokken bestuurslid.