Terug
Nieuws

Drievoudig wereldkampioen turnen Kurt Thomas is overleden.

Drievoudig wereldkampioen turnen Kurt Thomas is op 64-jarige leeftijd overleden. Thomas was de eerste Amerikaan die bij de mannen mondiaal goud veroverde. Hij stierf aan de gevolgen van een beroerte die hem eerder trof, meldde de Amerikaanse turnbond.

Thomas won zijn eerste gouden medaille op vloer bij de WK van 1978 in Straatsburg. Het jaar daarop kwamen er goud op vloer en de rekstok bij op de WK in Fort Worth. Hij was de grote favoriet voor de Olympische Spelen van 1980 in Moskou, maar hij miste die vanwege de boycot door veel westerse landen.

Thomas was ook een pionier in de sport. Hij introduceerde twee oefeningen die zijn naam kregen, de ‘Thomas Flair’ op het paard voltige en de ‘Thomas Salto’ voor de vloeroefening. ,,We zijn diep bedroefd door het overlijden van Kurt Thomas”, zei Li Li Leung, de baas van de Amerikaanse turnbond. ,,Behalve zijn onderscheidingen was Kurt een van de meest inspirerende en invloedrijke mannelijke gymnasten in de geschiedenis van ons land, en hij zal enorm gemist worden door onze hele gemeenschap.

Bron: AD. Geplaatst 8-6-2020