Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Doorzetter Piet Hein Hilarides was dé kilometervreter van de Elfstedenfietstocht

Piet Hein Hilarides uit Leeuwarden werd gecremeerd in zijn fietskleding. De kleding die hij ook droeg tijdens zijn korte ziekbed, omdat dat zo comfortabel zat. De 83-jarige beschikte nog maar kort over fietskledij. Het was dat zijn dochter Baukje hem vijf jaar geleden een fietsbroek gaf, anders was hij in gewone kleding blijven fietsen.

Pas de laatste paar jaar ontdekte hij hoe hij zonder zadelpijn kon fietsen. Dankzij zijn fietsmaat en buurman Kees Wagenaar die hem een zadel leende. ,,Hij was heel precies. Dit zadel blijft van jou, zei hij, terwijl ik het niet meer terug hoefde.’’ Toen hij zich met doorligplekken van het fietsen meldde bij de huisarts, kreeg hij het advies minder te gaan fietsen. ,,Daar kon hij niets mee’’, memoreren zijn dochter en fietsmaat.

Hilarides leverde een uitzonderlijke prestatie door in zijn leven zeker 800.000 kilometer te fietsen. Vorig jaar fietste hij voor de 65ste keer de Elfstedentocht en werd daarmee recordhouder. Het hadden er meer kunnen zijn, ware het niet dat hij er enkele niet kon fietsen. Er viel een tocht uit toen er mond- en klauwzeer heerste en Hilarides moest verstek laten gaan wegens een examen, zijn huwelijk met Anneke in 1972 en een ongeval in 1977 toen hij zijn knieschijf brak.

https://e7fbf5087b3b00981d1cb3b9729449ff.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

‘Enorme doorzetter’

Niks sloeg hem uit het veld als het om fietsen ging. ,,Een enorme doorzetter’’, zegt Wagenaar. ,,We gingen wel met de auto naar Leer in Duitsland en dan op de fiets terug. Kwamen we aan in Leeuwarden, zei hij: ‘Ik gean noch efkes nei Frjentsjer’.’’ Dat had alles te maken met zijn kilometerteller. ,,Mijn vader was heel erg met cijfertjes bezig. Als-ie niet op een rond getal uitkwam, fietste hij door tot dat voor elkaar was.’’ In 2021 won hij met 16.000 kilometer op de teller de zomercompetitie van toerfietsclub Frisia.

Piet Hein Hilarides als winnaar van de zomercompetitie 2021 van toerfietsclub Frisia EIGEN FOTO

Terwijl hij zijn hele leven kampte met een beenmergaandoening die zware bloedarmoede veroorzaakte en op het laatst overging in acute leukemie. ,,Maar hij kreeg energie van fietsen.’’ Aanvankelijk was hij niet gecharmeerd van het vervoermiddel. Toen hij vanuit zijn geboorteplaats Boazum naar het gymnasium in Sneek fietste, vond hij de tegenwind maar niks. Hij schafte snel een brommer aan. In zijn studententijd was hij gek op tafeltennis.

Rayonhoofd

Uiteindelijk greep de fiets hem en dat bleef niet bij zelf de weg op gaan. Hilarides stond in 1964 aan de wieg van toerfietsclub Frisia, bedacht in 1965 de Drentse Rijwielvierdaagse en zette de Fietsvierdaagse in Wolvega op. Hij was 45 jaar rayonhoofd van de Fietselfstedentocht in Leeuwarden. Voor de komende editie regelde hij nog de stempelaars. De ploeg die jaren met hem samenwerkte, eert hem maandag met een spandoek waarop een foto van Hilarides staat.

Dat hij de tocht toch zo vaak fietste, komt doordat bestuur en rayonhoofden van tevoren de gelegenheid krijgen de route te doen. Hilarides deed dat nog eens dunnetjes over langs tankstations waar hij stempels kon krijgen om die 240 kilometer ook officieel vast te leggen.

De leraar Frans schreef zijn afstudeerscriptie over de fiets in de Franse literatuur. Hij was lid van de internationale bicycle stamp club en bezat bijna alle postzegels op de wereld waar een fiets of deel van een fiets op staat. Met zijn collectie werd hij ooit tweede op een tentoonstelling. ,,Dat vertelde hij onlangs. Heb ik nooit geweten’’, zegt Baukje. ,,Mijn vader hield er niet van met de borst vooruit vooraan te staan. Dat hij werd gehuldigd voor zijn prestaties of in de krant kwam, vond hij mooi, maar hij zou er zelf geen initiatief voor nemen.’’

Bron: LC. Geplaatst 8-6-2022.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Klaas Ritsema, verzamelaar en ‘buswonder van Nederland’

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Klaas Ritsema (1956-2019), verzamelaar en ‘buswonder’.

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

Rouw 7x prachtige kinderboeken over rouw en overlijden.

Kinderen verwerken de dood heel anders dan volwassen. Voor de jongsten is doodgaan nog moeilijk te bevatten en voor oudere kinderen kan het lastig zijn om het verdriet een plek te geven. Dat maakt het voor ouders en volwassenen lastig om over rouw te durven praten met kinderen. Een manier om dit te doen, is aan de hand van een […]

Nieuws Nederlandse make-upartiest Jaysira Ravenberg verongelukt.

De bekende make-upartiest en influencer Jaysira Ravenberg (35) is een van de drie Nederlanders die vrijdag is omgekomen bij een verkeersongeluk in Ghana. Volgens lokale media was het drietal onderweg naar de hoofdstad Accra toen een vrachtwagen frontaal op hun auto botste. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan het AD dat de Rotterdamse Ravenberg, een 33-jarige vriendin […]

Nieuws Kraftwerk-oprichter Florian Schneider overleden

Florian Schneider, mede-oprichter van de iconische Duitse elektroband Kraftwerk, is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De voormalig muzikant is 73 jaar geworden.

Nieuws Albert Uderzo, tekenaar van Asterix en Obelix, overleden

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die wereldberoemd werd met Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Uderzo ontwikkelde de stripserie samen met scenarioschrijver René Goscinny die in 1977 overleed.

In memoriam Sipke Beetstra maakt eeuw vol op karakter

Vele verslaggevers hebben in de loop der tijd in zijn kamertje vol trofeeën gestaan, gewillig meeschrijvend met een sterk verhaal uit de lange levensgeschiedenis van Sipke Beetstra uit Joure. Tientallen vaantjes aan de muur, planken vol bekers en medailles. Hij won ze met schaatswedstrijden, het seinemeanen (Beetstra was meervoudig Fries kampioen)en met het fokken van konijnen. […]

Coaching ‘Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?’

Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. ,,Ze hebben heel veel bijgedragen hoor”, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.”