Terug
In memoriam

Doorzetter Piet Hein Hilarides was dé kilometervreter van de Elfstedenfietstocht

Piet Hein Hilarides uit Leeuwarden werd gecremeerd in zijn fietskleding. De kleding die hij ook droeg tijdens zijn korte ziekbed, omdat dat zo comfortabel zat. De 83-jarige beschikte nog maar kort over fietskledij. Het was dat zijn dochter Baukje hem vijf jaar geleden een fietsbroek gaf, anders was hij in gewone kleding blijven fietsen.

Pas de laatste paar jaar ontdekte hij hoe hij zonder zadelpijn kon fietsen. Dankzij zijn fietsmaat en buurman Kees Wagenaar die hem een zadel leende. ,,Hij was heel precies. Dit zadel blijft van jou, zei hij, terwijl ik het niet meer terug hoefde.’’ Toen hij zich met doorligplekken van het fietsen meldde bij de huisarts, kreeg hij het advies minder te gaan fietsen. ,,Daar kon hij niets mee’’, memoreren zijn dochter en fietsmaat.

Hilarides leverde een uitzonderlijke prestatie door in zijn leven zeker 800.000 kilometer te fietsen. Vorig jaar fietste hij voor de 65ste keer de Elfstedentocht en werd daarmee recordhouder. Het hadden er meer kunnen zijn, ware het niet dat hij er enkele niet kon fietsen. Er viel een tocht uit toen er mond- en klauwzeer heerste en Hilarides moest verstek laten gaan wegens een examen, zijn huwelijk met Anneke in 1972 en een ongeval in 1977 toen hij zijn knieschijf brak.

https://e7fbf5087b3b00981d1cb3b9729449ff.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

‘Enorme doorzetter’

Niks sloeg hem uit het veld als het om fietsen ging. ,,Een enorme doorzetter’’, zegt Wagenaar. ,,We gingen wel met de auto naar Leer in Duitsland en dan op de fiets terug. Kwamen we aan in Leeuwarden, zei hij: ‘Ik gean noch efkes nei Frjentsjer’.’’ Dat had alles te maken met zijn kilometerteller. ,,Mijn vader was heel erg met cijfertjes bezig. Als-ie niet op een rond getal uitkwam, fietste hij door tot dat voor elkaar was.’’ In 2021 won hij met 16.000 kilometer op de teller de zomercompetitie van toerfietsclub Frisia.

Piet Hein Hilarides als winnaar van de zomercompetitie 2021 van toerfietsclub Frisia EIGEN FOTO

Terwijl hij zijn hele leven kampte met een beenmergaandoening die zware bloedarmoede veroorzaakte en op het laatst overging in acute leukemie. ,,Maar hij kreeg energie van fietsen.’’ Aanvankelijk was hij niet gecharmeerd van het vervoermiddel. Toen hij vanuit zijn geboorteplaats Boazum naar het gymnasium in Sneek fietste, vond hij de tegenwind maar niks. Hij schafte snel een brommer aan. In zijn studententijd was hij gek op tafeltennis.

Rayonhoofd

Uiteindelijk greep de fiets hem en dat bleef niet bij zelf de weg op gaan. Hilarides stond in 1964 aan de wieg van toerfietsclub Frisia, bedacht in 1965 de Drentse Rijwielvierdaagse en zette de Fietsvierdaagse in Wolvega op. Hij was 45 jaar rayonhoofd van de Fietselfstedentocht in Leeuwarden. Voor de komende editie regelde hij nog de stempelaars. De ploeg die jaren met hem samenwerkte, eert hem maandag met een spandoek waarop een foto van Hilarides staat.

Dat hij de tocht toch zo vaak fietste, komt doordat bestuur en rayonhoofden van tevoren de gelegenheid krijgen de route te doen. Hilarides deed dat nog eens dunnetjes over langs tankstations waar hij stempels kon krijgen om die 240 kilometer ook officieel vast te leggen.

De leraar Frans schreef zijn afstudeerscriptie over de fiets in de Franse literatuur. Hij was lid van de internationale bicycle stamp club en bezat bijna alle postzegels op de wereld waar een fiets of deel van een fiets op staat. Met zijn collectie werd hij ooit tweede op een tentoonstelling. ,,Dat vertelde hij onlangs. Heb ik nooit geweten’’, zegt Baukje. ,,Mijn vader hield er niet van met de borst vooruit vooraan te staan. Dat hij werd gehuldigd voor zijn prestaties of in de krant kwam, vond hij mooi, maar hij zou er zelf geen initiatief voor nemen.’’

Bron: LC. Geplaatst 8-6-2022.