Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

Digitale nazorg

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou jw via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

 ‘Ik zeg weleens gekscherend dat een mens digitaal altijd blijft doorleven. Het fysieke boek wordt dan wel gesloten; online gaat iemands leven gewoon nog door’. Het zijn de woorden van Sander van der Meer, digital life professional van de onderneming Digital Funeral Professionals waarmee hij zich richt op digitale en online zaken waar nabestaanden tegen aanlopen na een overlijden.

Sander (1969) startte zijn carrière 28 jaar geleden in de (forensische) opsporing; enkele jaren geleden besloot hij dit te combineren met het zelfstandig ondernemerschap. Met zijn lange ervaring mag hij zich inmiddels een autoriteit noemen op dit gebied. ‘Na iemands overlijden worden de nabestaanden vaak geconfronteerd met zaken waar zij geen weet van hebben. Er lopen online abonnementen, de overledene heeft verschillende accounts op social media, beschikt over een i-Cloud of Dropbox vol met documenten en foto’s. Om nog maar niet te spreken van alle foto’s, filmpjes en muziek die op iemands telefoon, tablet of pc te vinden zijn’. Ik kijk Sander blijkbaar wat verbaasd aan, want hij lacht en vraagt dan: ‘van wie denk je dat al die data is als jij komt te overlijden?’ Ik kan me niet anders voorstellen dan dat alles van mijn erfgenamen is. ‘Dat klopt deels, Cick. Laten we het voorbeeld van jouw mobiel nemen. Het fysieke apparaat met alles wat daarop staat is van jouw erfgenamen. Foto’s die jij in ‘the Cloud’ opgeslagen hebt, zijn echter niet van hen. En het gebruiken van jouw gebruikersnaam en wachtwoord door de erfgenamen om bij diezelfde foto’s te komen is formeel een strafbaar feit. Wist je trouwens dat de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) helemaal niet van toepassing is op overledenen? Ben je dood, heb je dus geen privacy! Dat juridische moeten we in een andere blog maar eens verder uitdiepen. 

Ik vertel trots dat mijn wachtwoorden goed beschermd zijn en dat niemand mijn telefoon kan ontgrendelen. Sander knikt en zegt: ‘Harstikke goed, dat moet je ook zo houden. Maar als jij bijvoorbeeld plotseling komt te overlijden, dan kan ik me zo voorstellen dat jouw gezin wel graag jouw foto’s wil hebben. Of je playlist bijvoorbeeld. Dan is het wel zo fijn dat ze geholpen kunnen worden om toch jouw telefoon te ontgrendelen en ze over jouw data kunnen beschikken. Zo zijn we ooit begonnen bij Digitale Nazorg; nabestaanden helpen bij dit soort zaken’. Omdat Sander mij verteld heeft dat online zaken niet zomaar overgaan op de erfgenamen, vraag ik me af hoe men daar dan mee omgaat. ‘We werden bij Digitale Nazorg steeds meer gevraagd om de on- en offline lidmaatschappen, abonnementen, nieuwsbrieven en accounts inzichtelijk te maken. Niet alleen bij overlijden, maar ook bij leven. Ondertussen is gebleken dat het zomaar (laten) opzeggen niet altijd meer de beste oplossing is. Je raakt vaak dierbare data kwijt. Bijvoorbeeld een mobiel abonnement; je zegt het op. Maar realiseer jij je dat je daarmee ook al je WhatsApp gesprekken met dat nummer kwijt raakt? Of gesproken berichten?  Wij gaan een stap verder. We informeren over de mogelijkheden van bijvoorbeeld het veiligstellen van de inhoud van online (opslag)diensten en accounts’.

Het lijkt me bijzonder om je bezig te houden met de digitale en online nalatenschap van overleden personen. Sander beaamt dit. ‘Het is ook bijzonder. Maar het geeft mij enorm veel voldoening om de nabestaanden de data van hun overleden dierbare terug te kunnen geven. Vroeger ruimde je de woning van iemand op, keek je de fotoalbums nog eens door of vond je brieven en filmpjes. Een tastbaar overblijfsel van iemands leven. Nu is dat anders. De groep mensen die hun complete leven online heeft opgeslagen groeit. En dat zal alleen maar blijven stijgen. Kijk maar naar de jongeren van nu: werkelijk alles online! We moeten er met zijn allen over nadenken wat dan de gevolgen zijn wanneer iemand komt te overlijden. Ik vind dat ik met mijn kennis een bijdrage moet leveren aan die bewustwording!’

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-topscheidsrechter Egbert Mulder uit Sappemeer overleden, corona wordt voormalig leidsman fataal.

Op 80-jarige leeftijd is voormalige toparbiter Egbert Mulder overleden. De Sappemeerster behoorde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw tot het puikje van de zalm van het nationale scheidsrechterskorps. Mulder was niet alleen in Nederland een gewaardeerd leidsman, ook op de internationale voetbalvelden timmerde de Groninger stevig aan de weg. Hij floot […]

Nieuws Zanger Dries – Andres – Holten op 84-jarige leeftijd overleden

VENLO – Zanger en tekstschrijver Dries Holten is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als Andres, de helft van het duo Sandra en Andres, dat hij samen met Sandra Reemer vormde van 1966 tot 1975. Met hun nummer Storybook Children stonden ze in 1968 dertien weken in de Top 40.

Nieuws K-popster Yohan (28) overleden

Kim Jeong-hwan, beter bekend als K-popster Yohan, is dinsdag op 28-jarige leeftijd overleden. Dat melden Koreaanse media. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

Uitvaart ‘Door uitvaartfoto’s voelen mensen zich meer verbonden’

Herinneringen vervagen door de tijd. Foto’s houden deze scherp. Dat is volgens Gerda Wesselius uit Stiens één van de waarden van uitvaartfotografie. ,,Uitvaartfoto’s krijgen later voor nabestaanden ook meer betekenis. Je ziet ze en dan denk je: dit hebben we samen doorleefd, we zijn hierdoor met elkaar verbonden.”

In memoriam Tjeerd Teijema’s aangekondigde dood

Een laatste groet van mij’, postte Tjeerd Teijema (66) op 12 augustus op Facebook. Met erbij een zwart-witfoto van hem in zijn jonge jaren, zwaaiend naar de fotograaf.

Achter de deuren van de dood Uitvaartspeelgoed

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Guineese zanger Mory Kanté (70) overleden

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté gezegd. De zanger was al lange tijd ziek.

Rouw Wat zijn goede voornemens voor iemand die rouwt?

Het einde van het jaar is een typisch moment dat we weer gaan nadenken over de voornemens voor het nieuwe jaar. De één neemt het heel serieus en maakt er een lijstje van, waar de ander er minder waarde aan hecht of de plannen halverwege januari al laat varen. Wat jouw beweegredenen ook mogen zijn, deze goede voornemens kun je overwegen als je in rouw bent.