Door: Team Mensenlinq in Coaching

Herinneren.

Deze week was het alweer 19 jaar geleden dat mijn man, de vader van mijn kinderen is overleden. In dezelfde maand zou hij dit jaar 60 jaar geworden zijn. Op welke manier kun je de herinnering aan een overledene levend houden? Heeft de relatie een nieuwe vorm gekregen? Is er nog een relatie? Of mag de herinnering vervagen en niet meer de boventoon voeren in je dagelijks leven?

Verlies onder ogen zien

Toen mijn man pas was overleden, vond ik hem nog overal. In huis door spullen die van hem waren en zaken die hij gemaakt had, in de kinderen, die hem verschrikkelijk misten en dat vaak benoemden, in gesprekken met anderen die het verdriet dat ik onder ogen moest zien niet konden begrijpen en vaak van alles wilden weten. Ook zijn collega’s hielden contact. Pas na een jaar kwam de gedachte: nu heb ik hem al een jaar niet gezien en ik ga hem ook nooit weer zien. Help! Ben ik hem dan echt kwijt?

Dagelijks leven

Ondertussen kan ik zeggen dat ik me zijn huid, zijn gezicht, zijn geur nog amper voor de geest kan halen. Nooit meer is voor altijd. Vele herinneringen zijn verworden tot leuke anekdotes die vaak nog verteld worden en toch is er ook nog een band. Ik mis het allang niet meer dat er geen kop koffie voor me wordt neergezet of dat het eten al klaar is als ik thuiskom. Ik leef niet met iemand die er niet meer is en toch blijft er een band. Hoe werkt dat dan voor mij?

Waar de band nog wel bestaat, ervaar ik voornamelijk als er iets is met de kinderen, dan ervaar ik zijn aanwezigheid in de vorm van antwoorden die in me opkomen. Of soms als ik in gezelschap ben met allemaal stellen, dan voel ik zijn aanwezigheid in de vorm van liefde die mij ook eens is toegevallen.

De mens van wie je houdt, is niet meer waar hij was, maar overal waar jij bent en hem gedenkt. (Aurelius Augustinus)

Natuurlijk hebben we het ook nog vaak over hem. We hebben een koffer vol herinneringen. Kenmerken van hem die ik in de kinderen en inmiddels ook kleinkinderen zie. Grappige voorvallen die soms zomaar weer ter sprake komen. Net als van mijn oma, die een nogal sprekende persoonlijkheid had. Haar naam wordt nog vaak genoemd, zelfs in mijn vriendenkring weten ze precies wat we dan bedoelen; waar ze zat als er visite was en hoe ze verontwaardigd kon zijn als je aangeboden hapjes niet wilde.

Rituelen, herinneren zoals jij dat wilt?

In mijn praktijk kom ik mensen tegen die de overledene uit hun leven knippen; de naam wordt niet meer genoemd. Ook zijn er mensen die dagelijks bezig zijn met de overledene, de jas hangt nog aan de kapstok met de schoenen eronder. Op alle bijzondere dagen wordt het genoemd. En daartussenin zijn natuurlijk ook nog veel vormen hoe om te gaan met een groot verlies. Kun je in dit proces precies zien wat je eigen behoeftes zijn, kun je dat zonder oordeel toelaten of vaar je op hoe het hoort? Neem je daar de tijd voor of laat je je liever opslokken door allen afleidingen die de huidige tijd kent?

Of, als je een nieuwe relatie krijgt, is er dan nog ruimte om je overleden partner ter herinneren?

Is de herinnering aan een overledene altijd pijnlijk?

Aan herinneren wordt vaak gedacht als pijnlijk en lastig. Het gemis, dat wat er niet meer is, wordt vooral herinnerd. Herinneringen kunnen ook fijn zijn; de herinnering aan hoe leuk je het samen hebt gehad, de fijne vakanties, de heerlijke zondagochtenden, kan je vervullen met liefde. Wat herinner jij

je van je overleden naaste? Overkomen herinneringen je of vind je dat je zelf kunt beslissen welke herinneringen de boventoon voeren in jouw leven?

Gerda Hagenauw Geplaatst 14-4-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland.  Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog […]

In memoriam ‘Nicky wilde zo graag een normaal leven’

Het leven duurde voor Nicky Kalk maar 29 jaar. De vrouw wilde zó graag een normaal leven, maar kon zich niet ontworstelen aan een drugsverslaving.

Voorbereiden op later Tips voor rouwverwerking bij een kind

Voor veel ouders is het een van de moeilijkste onderwerpen om met hun kinderen over te praten: de dood. Toch doe je er volgens orthopedagoog Mary Mijnlieff, gespecialiseerd in rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen, goed aan om dat regelmatig te doen. ,,Erover spreken maakt de dood minder bedreigend.”

Geen categorie Eerste Sterkste Man van Nederland overleden

De eerste Sterkste Man van Nederland, Gerard du Prie, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NH Nieuws. De spierbundel werd in 1979 officieel de eerste ‘sterkste’ en was daarna een graag geziene gast in de tv-shows van Rudi Carrell, Ron Brandsteder en André van Duin.

Nieuws Mede-oprichter Ronald ‘Khalis’ Bell van Kool & The Gang overleden

Ronald ‘Khalis’ Bell, een van de mede-oprichters van de wereldberoemde band Kool & The Gang, is op 68-jarige leeftijd overleden in zijn huis op de Maagdeneilanden. Dat heeft zijn vrouw, en manager, Tia Sinclair Bell bekendgemaakt, meldde Variety. ‘Khalis’ was songwriter en producer van een paar van de grootste hits die de band heeft voortgebracht, […]

Uitvaart ‘Corona-uitvaarten’: laveren tussen emotie en realiteit

Corona, een woord dat ik alleen kende van een bekend biermerk, maar niet van een virus dat de hele wereld momenteel in zijn greep houdt. Een vreselijk virus dat letterlijk levens verwoest.

Nieuws Oud-minister Til Gardeniers (94) overleden

Oud-CDA-minister Til Gardeniers is overleden. Dat heeft haar partij laten weten. Ze werd 94 jaar. Gardeniers was eind jaren 70 en in de jaren 80 minister in de kabinetten van premier Dries van Agt.

Rouw Op 2 november is het Allerzielen? Wat is dat?

Op 2 november wordt weer Allerzielen gevierd. Door katholieken, maar ook door steeds meer anderen. Begin deze eeuw leek Allerzielen in ons land een rooms-katholieke gedenkdag op z’n retour. Maar de laatste jaren grijpen ook steeds meer niet-katholieken de dag aan als een moment om stil te staan bij overledenen. Of om, zoals steeds vaker gezegd wordt, het leven van geliefden te vieren.