Door: Team Mensenlinq in Coaching

Herinneren.

Deze week was het alweer 19 jaar geleden dat mijn man, de vader van mijn kinderen is overleden. In dezelfde maand zou hij dit jaar 60 jaar geworden zijn. Op welke manier kun je de herinnering aan een overledene levend houden? Heeft de relatie een nieuwe vorm gekregen? Is er nog een relatie? Of mag de herinnering vervagen en niet meer de boventoon voeren in je dagelijks leven?

Verlies onder ogen zien

Toen mijn man pas was overleden, vond ik hem nog overal. In huis door spullen die van hem waren en zaken die hij gemaakt had, in de kinderen, die hem verschrikkelijk misten en dat vaak benoemden, in gesprekken met anderen die het verdriet dat ik onder ogen moest zien niet konden begrijpen en vaak van alles wilden weten. Ook zijn collega’s hielden contact. Pas na een jaar kwam de gedachte: nu heb ik hem al een jaar niet gezien en ik ga hem ook nooit weer zien. Help! Ben ik hem dan echt kwijt?

Dagelijks leven

Ondertussen kan ik zeggen dat ik me zijn huid, zijn gezicht, zijn geur nog amper voor de geest kan halen. Nooit meer is voor altijd. Vele herinneringen zijn verworden tot leuke anekdotes die vaak nog verteld worden en toch is er ook nog een band. Ik mis het allang niet meer dat er geen kop koffie voor me wordt neergezet of dat het eten al klaar is als ik thuiskom. Ik leef niet met iemand die er niet meer is en toch blijft er een band. Hoe werkt dat dan voor mij?

Waar de band nog wel bestaat, ervaar ik voornamelijk als er iets is met de kinderen, dan ervaar ik zijn aanwezigheid in de vorm van antwoorden die in me opkomen. Of soms als ik in gezelschap ben met allemaal stellen, dan voel ik zijn aanwezigheid in de vorm van liefde die mij ook eens is toegevallen.

De mens van wie je houdt, is niet meer waar hij was, maar overal waar jij bent en hem gedenkt. (Aurelius Augustinus)

Natuurlijk hebben we het ook nog vaak over hem. We hebben een koffer vol herinneringen. Kenmerken van hem die ik in de kinderen en inmiddels ook kleinkinderen zie. Grappige voorvallen die soms zomaar weer ter sprake komen. Net als van mijn oma, die een nogal sprekende persoonlijkheid had. Haar naam wordt nog vaak genoemd, zelfs in mijn vriendenkring weten ze precies wat we dan bedoelen; waar ze zat als er visite was en hoe ze verontwaardigd kon zijn als je aangeboden hapjes niet wilde.

Rituelen, herinneren zoals jij dat wilt?

In mijn praktijk kom ik mensen tegen die de overledene uit hun leven knippen; de naam wordt niet meer genoemd. Ook zijn er mensen die dagelijks bezig zijn met de overledene, de jas hangt nog aan de kapstok met de schoenen eronder. Op alle bijzondere dagen wordt het genoemd. En daartussenin zijn natuurlijk ook nog veel vormen hoe om te gaan met een groot verlies. Kun je in dit proces precies zien wat je eigen behoeftes zijn, kun je dat zonder oordeel toelaten of vaar je op hoe het hoort? Neem je daar de tijd voor of laat je je liever opslokken door allen afleidingen die de huidige tijd kent?

Of, als je een nieuwe relatie krijgt, is er dan nog ruimte om je overleden partner ter herinneren?

Is de herinnering aan een overledene altijd pijnlijk?

Aan herinneren wordt vaak gedacht als pijnlijk en lastig. Het gemis, dat wat er niet meer is, wordt vooral herinnerd. Herinneringen kunnen ook fijn zijn; de herinnering aan hoe leuk je het samen hebt gehad, de fijne vakanties, de heerlijke zondagochtenden, kan je vervullen met liefde. Wat herinner jij

je van je overleden naaste? Overkomen herinneringen je of vind je dat je zelf kunt beslissen welke herinneringen de boventoon voeren in jouw leven?

Gerda Hagenauw Geplaatst 14-4-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw De 10 mooiste quotes over rouw

Gedichten, songteksten en anekdotes: vaak helpen teksten ons om rouw beter te begrijpen of er mee om te kunnen gaan. Sommige teksten kunnen je zo aanspreken, dat ze symbool komen te staan voor een bepaalde periode in je leven. Omdat teksten zoveel macht kunnen hebben, delen wij tien van de mooiste quotes over rouw.

In memoriam In memoriam Bibian Mentel (1972-2021): paralympisch kampioene en onbeperkt veerkrachtige vrouw

Opgeven was nooit een optie. Totdat het lot Bibian Mentel niet langer een keuze liet. Iets meer dan drie jaar nadat zij tijdens de Paralympische Spelen van Pyeongchang op haar snowboard goud won en haar sportieve carrière eindigde, overleed zij, op 48-jarige leeftijd. Mentel stond synoniem voor heldenmoed, was kampioen in kanker overwinnen en vormde […]

In memoriam Onderduiker Bennie Kosses overleden

Vijftien mensen op een kluitje. Ondergedoken bij familie Drenth in Stadskanaal. Ben Kosses was er een van. Hij overleed dinsdag, op 94-jarige leeftijd.

Nieuws Vorig jaar 151.885 inwoners van Nederland gestorven

Vorig jaar zijn 151.885 inwoners van ons land gestorven, bijna 1500 minder dan in 2018. Dat telde het CBS. De meeste mensen bezweken aan kanker of hart- en vaatziekten. Ruim driekwart van de overledenen was ouder dan zeventig jaar. Er gingen relatief gezien net iets meer vrouwen dood (51 procent) dan mannen (49 procent). Bijna […]

Nieuws Straatmuzikant Torres Blues overleden

Als je op zaterdag weleens in de stad komt, dan heb je vast wel eens de straatmuzikanten in de Rijnstraat gezien. En de kans is groot dat er een grote lach op jouw gezicht verscheen. Want Torres Blues en Oeke Baas zorgden voor een lekkere sfeer in Woerden met hun muziek. Helaas hebben we triest nieuws. Afgelopen vrijdagochtend is Torres Blues overleden in zijn slaap. De muzikant, gitaarleraar, VVV Venlo-fan, vader en opa, overleed op 67-jarige leeftijd.

Corona virus
Nieuws Sterfte neemt opnieuw toe

In week 40 (28 september tot en met 4 oktober) overleden naar schatting 3000 mensen. Dit zijn er ruim 200 meer dan verwacht voor deze week. In week 39 overleden ook al iets meer mensen dan gemiddeld (2865). De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt […]

In memoriam Witte Jan Oosting uit Emmen, een terriër die van een geintje hield

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Jan Oosting uit Emmen (1948-2019).

Nieuws Componist Ennio Morricone (91) overleden

De Italiaanse componist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Rome waar hij was opgenomen na een val.