Door: Team Mensenlinq in Achter de deuren van de dood

De wijkagent

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom de combinatie werken en de dood. De dood is voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Jan is nog maar 17 jaar wanneer hij in 1973 aan de politieacademie de opleiding tot agent volgt. In 2016 maakt hij, na een lange en succesvolle loopbaan, gebruik van de vroegpensioenregeling. Tijdens zijn carrière werkt hij voor de rijkspolitie, als postcommandant op Ameland en later als wijkagent in het Vechtdal. Jan kijkt terug op een bewogen tijd bij de politie waarin hij, vaker dan hem lief was, de dood op zijn pad trof.

De deurbel gaat en een agent staat voor de deur met de vreselijke boodschap dat een dierbare is overleden; een nachtmerrie voor velen, maar het is een onderdeel van het werk van een politieman (of -vrouw).  Jan was meerdere malen die agent. Wanneer ik hem vraag of hij zich dat realiseerde als jonge jongen, kijkt hij mij indringend aan. ‘Toen ik als aspirant in het vak aan de slag ging, werd ik vooral getrokken door twee dingen: spanning en het bieden van hulp’. Hij lacht dan even en zegt: ‘Die spanning krijg je vanzelf wel in je dagelijkse werk, het bieden van hulp, daarin heb je als mens achter de politieman een groot aandeel. De dood zal voor geen enkele agent (in opleiding) als verrassing komen. Ik wist dat ik ermee te maken zou krijgen. Het brengen van slechtnieuwsgesprekken, zoals ik ze noem, hoort daar ook bij. Hoewel je in je opleiding getraind wordt op het voeren van dergelijke gesprekken, ziet de praktijk er toch anders uit’. 

Het lijkt mij dat je je nauwelijks kunt voorbereiden omdat je als politieman niet weet wat je gaat aantreffen bij nabestaanden. Jan denkt even na en zegt dan: ‘Dat is niet helemaal zo. Iedere keer wanneer ik wist dat ik een dergelijk verwoestend bericht moest gaan brengen, dan maakte ik toch even een inschatting. Ken ik deze mensen misschien al? Wat voor een familie is het? Het is natuurlijk heel heftig om iemand te moeten vertellen dat een dierbare is overleden, maar het is wel je werk. Je moet dat dus goed en zorgvuldig doen…. En ja, je bouwt er helaas ook ervaring in op..’ Jan stopt even met praten. ‘Weet je, ik heb geleerd dat je maar beter meteen met de deur in huis kunt vallen en het slechte nieuws direct ter sprake moet brengen. Toch heb ik achteraf ook weleens gehoord dat men het liever anders had gehad. Daar dacht ik dan wel over na. Had ik het toch anders kunnen doen? Voor mij was belangrijk dat ik hulp kon bieden en aandacht kon hebben voor de nabestaanden. De tijd nemen en mensen niet alleen laten. Gelukkig ben ik op mijn best wanneer er dingen geregeld en gecoördineerd moeten worden, dat helpt wanneer je iemand bijstaat die even helemaal de weg kwijt is. Want ook dat kom je tegen. Sommigen reageren apathisch, anderen gaan compleet door het lint. Ik heb begrip voor iedere reactie en kan daarmee omgaan. Misschien dat dat de reden is dat ik vaak door collega’s gevraagd werd om juist die gesprekken op me te nemen’. 

Voor Jan maakte het overigens geen verschil of hij het overlijden van een jonger iemand, een kind of een oudere moest komen vertellen. ‘Ongeacht wie er is overleden; het blijft een vreselijk gesprek. Voor mij stond altijd de nabestaande voorop. Zij hadden recht op aandacht en hulp op zo’n moment; een belangrijke taak van de politie in dergelijke situaties’.

Ik vraag Jan of hij juist deze kant van het vak niet mee naar huis nam. Het is immers emotioneel behoorlijk belastend. ‘Je weet als je voor dit vak kiest dat je geconfronteerd gaat worden met heftige zaken. Als politieman ben je vaak als één van de eersten bij een zwaar ongeval, bij een zelfdoding of ruzie die vreselijk uit de hand loopt. Politiewerk is mensenwerk, de dood hoort daarbij. Ik ben gelukkig in staat gebleken om al deze ervaringen goed te kunnen verwerken. Zodra ik de deur achter mij dichttrok bij een familie, die ik zojuist over het overlijden van hun zoon had moeten berichten, kon ik het gevoel en de emotie die daarbij hoorden van mij afzetten. In mijn optiek moet dat ook, anders loop je op een gegeven moment zelf vast. Dat heb ik regelmatig gezien bij collega’s. Natuurlijk praat je er thuis soms nog wel even over; dat hoort ook bij de verwerking’. 

Jans partner is aangeschoven. Ook zij is werkzaam bij de politie. ’Dat maakt het wel makkelijker’, vertelt ze. ‘Ik wist precies wat Jan doormaakte en had vaak genoeg aan een half woord’.  Jan knikt en kijkt haar aan: ‘Ja, en nu heb ik dat met jou. We staan er beiden op dezelfde manier in. Ik denk dat dat ook een reden is waarom ik er al die jaren zo goed mee kon omgaan. Los van de politiewerk zijn we namelijk bovenal mensen van vlees en bloed’.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Zanger Dries – Andres – Holten op 84-jarige leeftijd overleden

VENLO – Zanger en tekstschrijver Dries Holten is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als Andres, de helft van het duo Sandra en Andres, dat hij samen met Sandra Reemer vormde van 1966 tot 1975. Met hun nummer Storybook Children stonden ze in 1968 dertien weken in de Top 40.

Rouw Tips van rouwtherapeut Renny Bos: ‘’Weggooien kan altijd nog!’’

Voor de één een makkelijkere klus dan voor de ander: het opruimen van het huis of de spullen van de dierbare overledene. Rouwtherapeut Renny Bos geeft aan beiden hetzelfde advies: ‘’Gooi niet overhaast spullen weg die waarde hebben. Ook opruimen hoort bij het rouwproces.’’

Voorbereiden op later ‘Nog één keer FC-Groningen zien spelen’

Rustig sterven na vervullen van laatste wens Door Elles van Wees Nog één keer naar zijn favoriete voetbalclub FC- Groningen. Dat was de laatste wens van een veertig- jarige man die op sterven lag in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) in Groningen. Het was een verzoek waar Kees Veldboer oprichter van Stichting Ambulance […]

Nieuws Voormalig topscheidsrechter Corver (84) overleden

Voormalig topscheidsrechter Charles Corver is in Leidschendam na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn zoon Jeroen Corver bekendgemaakt. Corver is 84 jaar oud geworden. Corver leidde in de jaren zeventig en tachtig meerdere finales van een Europacup en werd eenmaal aangesteld om de eindstrijd van de wereldbeker voor clubs te leiden. Tevens was hij […]

Nieuws Legendarische drummer Ginger Baker (80) overleden

De jazz- en rockdrummer Ginger Baker (80) is vanmorgen overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt op Bakers eigen Twitter-account. “Vol verdriet moeten we meedelen dat Ginger in een ziekenhuis vredig is heengegaan.”

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.

Uitvaart Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

Nieuws Al wandelend en luisterend over de natuurbegraafplaats

De lente verrast ons iedere dag! Met de zang van een winterkoninkje, bijvoorbeeld, de eerste bloesems of een mooie wolkenpartij. Dat is op een natuurbegraafplaats niet anders. Een wandeling over Natuurbegraafplaats Mepperdennen, Hoogengraven of Hillig Meer kan natuurlijk ook vragen oproepen over natuurbegraven. Sinds kort geeft een gratis luisterwandel-app al tijdens het wandelen informatie. Op […]