Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

De vingerafdruk van mijn moeder.

De as van een overleden dierbare in een ring of hangertje, soms zelfs in een tatoeage. Een plukje haar of een fotogravure op een sieraad; er zijn veel mogelijkheden om vaste vorm te geven aan een herinnering. Ook een vingerafdruk is een manier om je dierbare dichtbij je te kunnen houden. Maar wat als je bij leven deze vingerafdruk niet hebt genomen? Er zijn dan toch nog mogelijkheden. Zelfs als de uitvaart al heeft plaatsgevonden. Cick Geers praatte hierover met Lisette; zij wilde niets liever dan de vingerafdruk van haar reeds overleden moeder.

Lisette is 24 jaar en woont samen met haar ouders en broer wanneer haar moeder op kerstavond 2019 na een lang ziekbed komt te overlijden. Sinds 2016 is Lisettes moeder ziek; een darmperforatie is er debet aan dat de kanker zich in een rap tempo verspreidt. Er volgen jaren van intensieve behandelingen; maar de ziekte keert steeds op meerdere plaatsen in haar lichaam terug. Wanneer Lisettes moeder in 2019 last krijg van forse buikpijn, blijkt een grote tumor de boosdoener. ‘Die tumor is haar uiteindelijk fataal geworden’, vertelt Lisette.

Naar de achtergrond

‘Nog voordat mijn moeder overleed hadden we het al gehad over het nemen van een vingerafdruk. Mijn moeder snapte dat ik dat heel graag wilde. Maar toch kwam het er steeds niet van. Iedere keer moesten we aandacht voor iets anders hebben, en de vingerafdruk verdween naar de achtergrond. Op een gegeven moment dacht ik: laat maar… Ik wilde haar er verder ook niet meer mee belasten’. Na het overlijden op kerstavond vindt de begrafenis van Lisettes moeder op oudjaarsdag plaats. Het nieuwe jaar breekt aan en Lisette, haar vader, broertje en zussen proberen zo goed en kwaad als het kan de draad van het leven weer op te pakken. Lisette stort zich op haar studie Ergotherapie.

Op TV gebeurt het ook

Maar de vingerafdruk begint toch steeds meer in Lisettes gedachten op te spelen. ‘Ik wilde het zo graag, de vingerafdruk van mama op een mooi sieraad dat ik bij me zou kunnen dragen’. Lisette neemt contact met op de uitvaartleider. ‘Ik dacht: op tv zie je dat ze overal vingerafdrukken vanaf kunnen halen. Dat moet bij ons toch ook kunnen…’ De uitvaartleider brengt Lisette in contact met Sander van der Meer van Digital Funeral Professionals. Samen met stagiaire Forensisch Onderzoek Fati Mowahhed (van de Hogeschool van Amsterdam), bezoekt Sander Lisette. ‘Ja, er zijn mogelijkheden, maar het is niet gemakkelijk om een gave en zuivere vingerafdruk veilig te stellen in een huis waar meerdere mensen verblijven’, vertelt Sander haar.

Gelatinefolie

Tijdens het bezoek van Sander en Fati vertelt Lisette hen over de vitrine waarin haar moeder een serviesverzameling heeft uitgestald. ‘Wij kwamen daar eigenlijk nooit aan. Die vitrine was echt het domein van mijn moeder.’ Lisette en haar vader zijn er zeker van dat alleen Lisettes moeder de spulletjes uit de kast in haar handen heeft gehad. Fati en Sander besluiten twee glazen potten mee te nemen naar het laboratorium. Met behulp van forensische technieken lukt het Fati om één bruikbaar vingerspoor te kunnen veilig stellen op ‘gelatinefolie’. Die folie wordt vervolgens door Fati gefotografeerd en daarna gedigitaliseerd.

Lisette’s stem stokt wanneer ze vertelt over het moment dat Sander en Fati haar, drie weken na hun eerste bezoek, de usb-stick met de digitale vingerafdruk van haar moeder komen brengen. ‘Nog diezelfde avond heb ik het sieraad besteld’. Ze laat me het hartje zien met op één zijde in het handschrift van haar moeder een kleine tekst en op de andere zijde de vingerafdruk. ‘Je voelt zelfs het reliëf, dichterbij kan ik niet bij mijn moeder komen.’

Iets terug te kunnen geven

Lisette is niet te omschrijven zo blij dat forensische technieken, die normaliter alleen voor de opsporing gebruikt worden, haar de vingerafdruk van haar moeder hebben gebracht. ‘Ik moet bekennen dat ik het onderschat heb, ik dacht echt dat het niet zo moeilijk zou zijn. Maar misschien komt dat omdat ik teveel politieseries zie op tv’, lacht ze door haar tranen heen.

Sander van der Meer bevestigt wat Lisette zegt: ‘Het is niet eenvoudig om een goede vingerafdruk te vinden. Veelal zijn het vegen of delen van prints. Daarnaast wil je natuurlijk wel dat je er (bijna helemaal) zeker van bent dat je de vingerafdruk van de juiste persoon veilig stelt. Bij Lisette konden we daar vanuit gaan; de potten in de vitrinekast waren na het overlijden van haar moeder nog door niemand anders aangeraakt’. Ook Sander is blij dat forensische technieken nu ingezet kunnen worden voor dit soort doeleinden. ‘Het is niet zo ingewikkeld om een vingerafdruk af te nemen van een overledene om te gebruiken als herinnering. Het wordt lastiger als daar niet tijdig aan wordt gedacht, er geen geschikte apparatuur voorhanden is of dit niet (meer) kan worden uitgevoerd. We kunnen in die situaties de nabestaanden nu dus toch iets teruggeven, zélfs als de uitvaart al heeft plaatsgevonden’.

Geplaatst: 3-6-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Componist Armando Manzanero (85) overleden aan gevolgen coronavirus

De Mexicaanse componist en zanger Armando Manzanero is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Mexico-Stad, waar hij sinds half december was opgenomen nadat hij positief testte op het coronavirus. Manzanero geldt als een van de belangrijkste romantische componisten van de afgelopen eeuw.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Coaching Hoe kun je helpen?

Fenna is aan mij doorwezen door een gezamenlijke vriendin. Ze komt in mijn praktijk, omdat ze met haar handen in het haar zit en niet meer weet hoe ze verder moet. Ze is er helemaal kapot van dat haar dochter een kindje heeft verloren. Ze wil haar graag helpen, maar heeft zelf ook zoveel verdriet […]

Nieuws Bond-schurk Michael Lonsdale overleden.

De Frans-Britse acteur Michael Lonsdale is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent maandag bekendgemaakt. Lonsdale werd geboren in Parijs als zoon van een Franse moeder en Britse vader en werd tweetalig opgevoed. Hij speelde vanaf 1956 in meer dan 180 films en was daarnaast ook actief in het theater. De meeste mensen kennen Lonsdale […]

Uitvaart Bredere kisten en ruimere ovens: de uitvaartbranche beweegt mee met een steeds zwaardere bevolking

Bijna 15 procent van de Nederlanders is obees. Uitvaartkisten en ovendeuren worden breder. Het toenemende gewicht van Nederlanders noopt de uitvaartbranche tot aanpassingen. Fabrikanten verbreden hun uitvaartkisten, professionele kistdragers komen soms met zijn achten in plaats van met zijn zessen, en crematoria installeren ovens met bredere deuren. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met tientallen medewerkers uit […]

herinerhen
HerinnerHen Gretha Vogelzang

Gretha, zij was die Power Vrouw! Zij wilde niet wachten tot de storm voorbij was en leerde dansen in de regen! Opgeven? Dat was geen optie! En de dood? Dat was helemaal geen optie!

Nieuws Belgisch paralympisch kampioene Vervoort (40) overleden

De Belgische rolstoelatlete Marieke Vervoort is op 40-jarige leeftijd overleden. De paralympisch kampioene van 2012 belandde door een zeldzame spierziekte op jonge leeftijd al in een rolstoel.

Rouw Rouwverwerking extra moeilijk bij overlijden coronatijd

Uitvaarten verlopen in deze tijd van corona anders dan anders. Uitvaartverzorger Catrien Coolsma (42) uit Groningen legt uit wat de haken en ogen zijn als de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen.