Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

De vingerafdruk van een overledene

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Het beveiligen van je telefoon door middel van je vingerafdruk; het is tegenwoordig geen uitzondering meer. Ook het doen van betalingen via je mobiel bankieren-app, kan door het scannen van je vinger. Ik moet bekennen dat ik bij de introductie van dit fenomeen, meteen 007-achtige taferelen voorbij zag komen. Afgehakte vingers die worden gebruikt om grote bedragen over te maken naar de bankrekeningen van schimmige criminelen. Ik stelde mijzelf gerust met de wetenschap dat mijn banksaldo daar niet interessant genoeg voor was. Maar, hoe zit het eigenlijk met die vingerafdruk? En mag je de vingerafdruk van een overledene gebruiken om bijvoorbeeld diens telefoon te ontgrendelen? Ik leg deze vraag neer bij Sander van der Meer van Digital Funeral Professionals.

‘Ik kom dat echt meerdere malen per jaar tegen. Ik zal je een voorbeeld vertellen. Wij werden benaderd door Liesbeth*,  uitvaartleidster en al enkele jaren partner van ons bedrijf. Namens een nabestaande vroeg zij of ik mogelijk toegang kon krijgen tot een mobiele telefoon van een overledene. Liesbeth is op dat moment bij de familie en vraagt of ik het toestel wil komen ophalen. Wanneer ik aanbel bij het opgegeven adres verwacht ik de telefoon aan de deur mee te krijgen maar Liesbeth vraagt me binnen te komen. In de woning zijn een paar mensen aanwezig en in de serre ligt een overledene opgebaard. Liesbeth vraagt me of ik wil komen zitten aan een klein soort tafeltje naast de overledene. Op het tafeltje ligt een mobiele telefoon en ik zie op het scherm de melding staan: ‘Vingerafdruk wordt niet herkend, gebruik code’.  Liesbeth vertelt me dat de nabestaanden het eng vinden om het zelf te doen met de koude vinger van de overledene. Liesbeth heeft het daarom zelf maar geprobeerd. Maar geen enkele vinger lijkt te werken’.

Sander vertelt mij dat hij verbaasd was over de situatie. Hij vraagt de uitvaartleidster van wie het verzoek, om de telefoon te openen, eigenlijk komt. Het blijkt om de recente ex-vriendin van de overledene te gaan. Sander gaat met de betreffende dame in gesprek. De ex-vriendin vertelt hem dat de overledene de telefoon ooit van haar heeft gekregen. Het toestel is  dus eigenlijk 

nog een beetje van haar. Ze zegt: ‘Misschien staan er nog afspraken in zijn agenda die ik dan kan annuleren… En anders kan ik hem nog wel gebruiken.’  Hoewel er technisch nog wel wat mogelijkheden zijn vertelt Sander de dame dat dit type telefoon, ook door alle onjuiste pogingen, op dit moment niet te ontgrendelen is. Hij adviseert de familie om de telefoon te bewaren en over een jaar nog eens naar de technische mogelijkheden te vragen. 

Sander gaat verder: ‘Ik loop daarna met Liesbeth naar buiten en leg uit dat bezit van (en dus ook de toegang tot de telefoon juridisch is voorbehouden aan de eigenaar, in dit geval de wettelijke erfgenaam. Wanneer je de telefoon oneigenlijk toe-eigent en ook probeert in te (laten) loggen, zou er sprake kunnen zijn van een misdrijf: computervredebreuk’.

Sander legt mij vervolgens uit dat er na het oneigenlijk inloggen mogelijk zaken onrechtmatig kunnen worden uitgevoerd op de telefoon. Denk aan het (selectief) wissen van gegevens of nog snel even wijzigen van bepaalde informatie. Om nog maar niet te zwijgen van het telebankieren. Het toe-eigenen van de telefoon (of tablet) of het gebruik van een daarop geïnstalleerde app om te telebankieren zou zelfs kunnen betekenen dat de erfenis ‘zuiver’ wordt aanvaard. ‘Wij als bedrijf, maar ook een uitvaartondernemer wil uiteraard niet medeplichtig zijn aan dergelijke zaken. Mijn advies aan mensen die werkzaam zijn in de uitvaart is dan ook altijd: werk nooit mee aan het (fysiek) ontgrendelen van een telefoon. Als er ook maar enige twijfel kan zijn over wie de juiste erfgenaam is, laat dit dan eerst duidelijk worden via een verklaring van erfrecht. Daarna kunnen wij altijd kijken of we kunnen helpen met het ontgrendelen e.d.’

Ik ben onder de indruk van het verhaal; ik had geen idee dat het juridisch zo zou kunnen liggen. Los daarvan ben ik natuurlijk wel nieuwsgierig of de vingerafdruk van een overledene überhaupt zou hebben gewerkt. Sander lacht: ‘Kleine kans, Cick. Zo werkt een vingerafdrukontgrendeling bij recente toestellen alleen binnen 24 uur nadat de telefoon voor het laatst met een vinger is ontgrendeld. Daarnaast moet je ook maar precies de vinger weten waarmee de beveiliging is ingesteld en mag het toestel tussendoor niet opnieuw zijn opgestart. Maar misschien wel het allerbelangrijkste: een vingerafdruk-beveiliging heeft de elektrische geleiding van een vinger nodig en laat je dat nou net niet meer hebben wanneer je bent overleden….’

*De naam Liesbeth is vanwege privacyoverwegingen gefingeerd. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Geweten van Diever’ Jans Tabak is overleden

Diever – Opnieuw is een prominent inwoner van Diever overleden. Woensdag werd het trieste nieuws van het overlijden van Jans Tabak bekend.Diever – Opnieuw is een prominent inwoner van Diever overleden. Woensdag werd het trieste nieuws van het overlijden van Jans Tabak bekend.

herinerhen
HerinnerHen Bertus Bosch

Vlak voordat z’n vrouw Anna stierf leerde zij hem nog eten koken. Samen liepen ze nog één keer het bospad langs…daarna overleed ze. Hij miste haar.

Nieuws Jazzpianist Ellis Marsalis Jr. overleden aan coronavirus

NEW ORLEANS (ANP/DPA) – De Amerikaanse jazzpianist Ellis Marsalis Jr. is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Dat meldt The New York Times.

Jac van de Ven
Geen categorie PSV rouwt om dood oud-verzorger Jac van de Ven

PSV rouwt om het overlijden van Jac van de Ven. De oud-verzorger van de club uit Eindhoven is 88 jaar oud geworden.

Nieuws Advocaat Derk Wiersum op straat doodgeschoten in Amsterdam

De advocaat van kroongetuige Nabil B. is vanochtend in de straat in Amsterdam waar hij woont vermoord. Het gaat om de 44-jarige Derk Wiersum, zo bevestigen bronnen binnen politie en justitie .

Nieuws Primal Scream-zangeres Denise Johnson overleden

Zangeres Denise Johnson, vooral bekend van het in 1991 uitgekomen Primal Scream-album Screamadelica, is op 56-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van haar familie is ze “plotseling overleden” na een ziekte Volgens haar familie was Johnson ziek in de week voorafgaand aan haar dood, maar vertelde ze vrienden dat ze zich vrijdag “veel beter” voelde. De […]

Nieuws Oscar Benton (71) blijft voor altijd Mister Bensonhurst Blues

2021 had het jaar van zijn comeback moeten worden. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Oscar Benton is overleden, hij werd bekend met zijn hit Bensonhurst Blues.

Nieuws Kunstenaar Christo overleden op 84-jarige leeftijd

De wereldberoemde kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden in New York. Dat wordt gemeld op de website van de kunstenaar. De Bulgaar was vooral bekend door het inpakken van allerlei grote objecten en gebouwen, zoals de Rijksdag in Berlijn. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.