Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

‘De video heeft ons geholpen Owen los te laten uit liefde’

Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories.

De beelden laten een jongetje  zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook een jongetje dat erg ziek is. Owen overleed in 2019 toen hij bijna twee jaar was. 

Sylvana: ’Onze zoon Owen heeft zuurstoftekort gehad bij zijn geboorte en heeft daardoor een hersenbeschadiging opgelopen in het motorische gebied. Owen ontwikkelde zich daarna niet zoals het zou moeten, hij had problemen met bewegen en zijn longen werden na iedere luchtweginfectie steeds slechter. Na veel ziekenhuisverblijven zijn we op 5 oktober 2018 naar huis gegaan met het advies om nog zoveel mogelijk herinneringen te maken.’

Owen met zijn moeder Sylvana

De gewone momenten 

Herinneringen maken, dat is wat het gezin daarna heeft gedaan. Onder meer door Stichting Living Memories in te schakelen. Dit goede doel maakt video’s van kinderen tot 18 jaar met een beperkte levensverwachting. Een blijvende herinnering voor hun ouders, broertjes en zusjes. Juist de momenten van een gewone dag in het dagelijks leven worden vastgelegd.
‘Videomaker Marcel hield zich op de achtergrond, maar maakte ondertussen prachtige beelden’, vertelt Sylvana. ‘Op de video zie je de dagelijkse dingen waar Owen intens van genoot. Zoals de aandacht van de lieve mensen om hem heen, op schoot zitten, kinderliedjes zingen, het badje en masseren’.  
Het zijn de momenten waar je eigenlijk niet bij stil staat, tot een kind overlijdt. Dan blijken ze opeens de belangrijkste die er waren. De video’s van Stichting Living Memories maken de momenten met het complete gezin weer even tastbaar. 

Owen met zijn grote broer Dylan

Steun wanneer het verdriet groot is 

In de loop van de tijd vervagen de herinneringen in je hoofd. Zoals het stemgeluid, de manier van bewegen, karakteristieke gezichtsuitdrukkingen of details van iemands uiterlijk. Door de video kunnen ouders, broertjes en zusjes even terug naar hoe het was en dat is van onschatbare waarde.
Sylvana: ‘We kregen een prachtig gemonteerde video. We wisten dat Owen het zwaar had met ademhalen, maar op de beelden was dit nog beter te zien. De video heeft ons geholpen hem los te laten uit liefde. Als we nu de video bekijken, dan voelt het weer even als de dag van gister dat hij bij ons was’. 

Goed doel

Stichting Living Memories biedt de video’s gratis aan de gezinnen aan. Door langdurige ziekenhuisbezoeken lopen ouders van ernstig zieke kinderen al tegen genoeg hoge kosten aan. Tegelijk zijn veel ouders niet in staat om te werken, omdat ze bij hun kind moeten en willen zijn. Het werk van de stichting is daarom alleen mogelijk met hulp van sponsors en donateurs. 
Wil je meer weten over Stichting Living Memories of het werk van de stichting steunen? Ga dan naar www.stichtinglivingmemories.nl

Geplaatst: 17-6-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Aantal genodigden bij crematie of begrafenis opnieuw omlaag

Woensdag 20 januari 2021, 14.10 uur | Premier Rutte heeft zojuist tijdens een ingelaste live persconferentie aangekondigd, dat er nog maar 50 in plaats van 100 mensen aanwezig mogen zijn bij een begrafenis of crematie. De maatregel wordt getroffen om het aantal contactmomenten nog meer te beperken. De maatregel gaat gelden vanaf maandag 25 januari.

Bijzondere urnen
Rouw Vijf bijzondere urnen die inspelen op specifieke wensen

Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten […]

Nieuws Zeeman-oprichter Jan Zeeman overleden

Jan Zeeman, de oprichter van de gelijknamige textielketen, is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten.

Coaching December, ook een feestmaand als je rouwt?

En dan is het weer december, de maand van familie, samenzijn, gezelligheid, eten en lichtjes. Voor mensen in de rouw is het zoeken naar zingeving. Wat is het kerstfeest zonder een geliefde, waarom zou ik het nieuwe jaar vrolijk inluiden nu … er niet meer is?

Nieuws Oud-staatssecretaris Els Veder-Smit (VVD) overleden

Drie dagen voor haar 99e verjaardag is oud-staatssecretaris en voormalig VVD-Tweede Kamerlid Elizabeth (Els) Veder-Smit overleden. “Een betrokken politica en sociale vrouw die tot op hoge leeftijd oog had voor anderen”, aldus premier Mark Rutte.

Nieuws Amerikaanse soullegende Betty Wright overleden.

De Amerikaanse soul- en R&B-zangeres Betty Wright is zondag overleden. Ze werd 66 jaar. Wright scoorde hits met onder meer Tonight Is The Night, Where Is The Love? (beide 1974) en No Pain, (No Gain) (1988).

Nieuws Nederlandse make-upartiest Jaysira Ravenberg verongelukt.

De bekende make-upartiest en influencer Jaysira Ravenberg (35) is een van de drie Nederlanders die vrijdag is omgekomen bij een verkeersongeluk in Ghana. Volgens lokale media was het drietal onderweg naar de hoofdstad Accra toen een vrachtwagen frontaal op hun auto botste. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan het AD dat de Rotterdamse Ravenberg, een 33-jarige vriendin […]

Nieuws Voormalig PSV-verdediger Kemper (77) overleden

Oud-PSV’er Peter Kemper is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De verdediger, een geboren en getogen Hagenaar, speelde vanaf 1961 veertien seizoenen voor de Eindhovenaren. Hij maakte in 1963 de eerste landstitel van PSV mee en werd ook in zijn laatste jaar bij de club kampioen.