Terug
Voorbereiden op later

‘De video heeft ons geholpen Owen los te laten uit liefde’

Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories.

De beelden laten een jongetje  zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook een jongetje dat erg ziek is. Owen overleed in 2019 toen hij bijna twee jaar was. 

Sylvana: ’Onze zoon Owen heeft zuurstoftekort gehad bij zijn geboorte en heeft daardoor een hersenbeschadiging opgelopen in het motorische gebied. Owen ontwikkelde zich daarna niet zoals het zou moeten, hij had problemen met bewegen en zijn longen werden na iedere luchtweginfectie steeds slechter. Na veel ziekenhuisverblijven zijn we op 5 oktober 2018 naar huis gegaan met het advies om nog zoveel mogelijk herinneringen te maken.’

Owen met zijn moeder Sylvana


De gewone momenten 

Herinneringen maken, dat is wat het gezin daarna heeft gedaan. Onder meer door Stichting Living Memories in te schakelen. Dit goede doel maakt video’s van kinderen tot 18 jaar met een beperkte levensverwachting. Een blijvende herinnering voor hun ouders, broertjes en zusjes. Juist de momenten van een gewone dag in het dagelijks leven worden vastgelegd.
‘Videomaker Marcel hield zich op de achtergrond, maar maakte ondertussen prachtige beelden’, vertelt Sylvana. ‘Op de video zie je de dagelijkse dingen waar Owen intens van genoot. Zoals de aandacht van de lieve mensen om hem heen, op schoot zitten, kinderliedjes zingen, het badje en masseren’.  
Het zijn de momenten waar je eigenlijk niet bij stil staat, tot een kind overlijdt. Dan blijken ze opeens de belangrijkste die er waren. De video’s van Stichting Living Memories maken de momenten met het complete gezin weer even tastbaar. 

Owen met zijn grote broer Dylan


Steun wanneer het verdriet groot is 

In de loop van de tijd vervagen de herinneringen in je hoofd. Zoals het stemgeluid, de manier van bewegen, karakteristieke gezichtsuitdrukkingen of details van iemands uiterlijk. Door de video kunnen ouders, broertjes en zusjes even terug naar hoe het was en dat is van onschatbare waarde.
Sylvana: ‘We kregen een prachtig gemonteerde video. We wisten dat Owen het zwaar had met ademhalen, maar op de beelden was dit nog beter te zien. De video heeft ons geholpen hem los te laten uit liefde. Als we nu de video bekijken, dan voelt het weer even als de dag van gister dat hij bij ons was’. 


Goed doel

Stichting Living Memories biedt de video’s gratis aan de gezinnen aan. Door langdurige ziekenhuisbezoeken lopen ouders van ernstig zieke kinderen al tegen genoeg hoge kosten aan. Tegelijk zijn veel ouders niet in staat om te werken, omdat ze bij hun kind moeten en willen zijn. Het werk van de stichting is daarom alleen mogelijk met hulp van sponsors en donateurs. 
Wil je meer weten over Stichting Living Memories of het werk van de stichting steunen? Ga dan naar www.stichtinglivingmemories.nl

Geplaatst: 17-6-2021