Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

‘De video heeft ons geholpen Owen los te laten uit liefde’

Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories.

De beelden laten een jongetje  zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook een jongetje dat erg ziek is. Owen overleed in 2019 toen hij bijna twee jaar was. 

Sylvana: ’Onze zoon Owen heeft zuurstoftekort gehad bij zijn geboorte en heeft daardoor een hersenbeschadiging opgelopen in het motorische gebied. Owen ontwikkelde zich daarna niet zoals het zou moeten, hij had problemen met bewegen en zijn longen werden na iedere luchtweginfectie steeds slechter. Na veel ziekenhuisverblijven zijn we op 5 oktober 2018 naar huis gegaan met het advies om nog zoveel mogelijk herinneringen te maken.’

Owen met zijn moeder Sylvana

De gewone momenten 

Herinneringen maken, dat is wat het gezin daarna heeft gedaan. Onder meer door Stichting Living Memories in te schakelen. Dit goede doel maakt video’s van kinderen tot 18 jaar met een beperkte levensverwachting. Een blijvende herinnering voor hun ouders, broertjes en zusjes. Juist de momenten van een gewone dag in het dagelijks leven worden vastgelegd.
‘Videomaker Marcel hield zich op de achtergrond, maar maakte ondertussen prachtige beelden’, vertelt Sylvana. ‘Op de video zie je de dagelijkse dingen waar Owen intens van genoot. Zoals de aandacht van de lieve mensen om hem heen, op schoot zitten, kinderliedjes zingen, het badje en masseren’.  
Het zijn de momenten waar je eigenlijk niet bij stil staat, tot een kind overlijdt. Dan blijken ze opeens de belangrijkste die er waren. De video’s van Stichting Living Memories maken de momenten met het complete gezin weer even tastbaar. 

Owen met zijn grote broer Dylan

Steun wanneer het verdriet groot is 

In de loop van de tijd vervagen de herinneringen in je hoofd. Zoals het stemgeluid, de manier van bewegen, karakteristieke gezichtsuitdrukkingen of details van iemands uiterlijk. Door de video kunnen ouders, broertjes en zusjes even terug naar hoe het was en dat is van onschatbare waarde.
Sylvana: ‘We kregen een prachtig gemonteerde video. We wisten dat Owen het zwaar had met ademhalen, maar op de beelden was dit nog beter te zien. De video heeft ons geholpen hem los te laten uit liefde. Als we nu de video bekijken, dan voelt het weer even als de dag van gister dat hij bij ons was’. 

Goed doel

Stichting Living Memories biedt de video’s gratis aan de gezinnen aan. Door langdurige ziekenhuisbezoeken lopen ouders van ernstig zieke kinderen al tegen genoeg hoge kosten aan. Tegelijk zijn veel ouders niet in staat om te werken, omdat ze bij hun kind moeten en willen zijn. Het werk van de stichting is daarom alleen mogelijk met hulp van sponsors en donateurs. 
Wil je meer weten over Stichting Living Memories of het werk van de stichting steunen? Ga dan naar www.stichtinglivingmemories.nl

Geplaatst: 17-6-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Dirk van den Broek, grondlegger supermarktketen, overleden

Dirk van den Broek, de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen is afgelopen woensdag op 96-jarige leeftijd overleden.

Rouw OPENLUCHTMUSEUM

Heb je ook weleens dat je heel graag iets wilt delen met iemand, maar je vrijwel tegelijkertijd realiseert dat dat niet meer kan? Ik heb dat vrij regelmatig, maar kort geleden overviel het me zoals ik het nog niet eerder gehad heb. Een verhaal over wespen, een pannenkoekenhuis en de pijn van een vreselijk gemis. […]

Nieuws Zweedse detectiveschrijfster Maj Sjöwall overleden

De Zweedse auteur Maj Sjöwall is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden, zo maakte haar uitgever bekend. Ze werd vooral bekend door de detectivereeks over rechercheur Martin Beck, die ze samen met haar levenspartner Per Wahlöö schreef. Hij overleed al in 1975. De boeken van het duo zijn ook in het Nederlands vertaald.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’

Rouw 8 podcasts over rouw en verlies om nu te luisteren

Heb je geen zin om boeken te lezen of films te kijken, of ben je simpelweg een groot fan van podcasts? Ook over onderwerpen als rouw en overlijden zijn mooie podcasts gemaakt, die een steuntje in de rug kunnen bieden of gewoon prettig zijn om naar te luisteren in een moeilijke tijd. Wij hebben acht van de mooiste podcasts voor je op een rijtje gezet.

Nieuws Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin afdaalden naar de maan en daar rondwandelden, bleef hij in een baan rond de maan op ze wachten.

Nieuws Dichter Jules Deelder (75) overleden

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie gebeurde dat na een zeer kort ziekbed. Deelders uitgever De Bezige Bij heeft het nieuws namens de familie bevestigd.

Nieuws Zweedse acteur Max von Sydow overleden

De Zweedse acteur Max von Sydow is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf grote bekendheid door zijn samenwerking met de befaamde regisseur Ingmar Bergman. Von Sydow speelde in elf films van zijn landgenoot, waaronder Het Zevende Zegel uit 1957 met de iconische scène waarin Von Sydow met de dood schaakt.