Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

‘De video heeft ons geholpen Owen los te laten uit liefde’

Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories.

De beelden laten een jongetje  zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook een jongetje dat erg ziek is. Owen overleed in 2019 toen hij bijna twee jaar was. 

Sylvana: ’Onze zoon Owen heeft zuurstoftekort gehad bij zijn geboorte en heeft daardoor een hersenbeschadiging opgelopen in het motorische gebied. Owen ontwikkelde zich daarna niet zoals het zou moeten, hij had problemen met bewegen en zijn longen werden na iedere luchtweginfectie steeds slechter. Na veel ziekenhuisverblijven zijn we op 5 oktober 2018 naar huis gegaan met het advies om nog zoveel mogelijk herinneringen te maken.’

Owen met zijn moeder Sylvana

De gewone momenten 

Herinneringen maken, dat is wat het gezin daarna heeft gedaan. Onder meer door Stichting Living Memories in te schakelen. Dit goede doel maakt video’s van kinderen tot 18 jaar met een beperkte levensverwachting. Een blijvende herinnering voor hun ouders, broertjes en zusjes. Juist de momenten van een gewone dag in het dagelijks leven worden vastgelegd.
‘Videomaker Marcel hield zich op de achtergrond, maar maakte ondertussen prachtige beelden’, vertelt Sylvana. ‘Op de video zie je de dagelijkse dingen waar Owen intens van genoot. Zoals de aandacht van de lieve mensen om hem heen, op schoot zitten, kinderliedjes zingen, het badje en masseren’.  
Het zijn de momenten waar je eigenlijk niet bij stil staat, tot een kind overlijdt. Dan blijken ze opeens de belangrijkste die er waren. De video’s van Stichting Living Memories maken de momenten met het complete gezin weer even tastbaar. 

Owen met zijn grote broer Dylan

Steun wanneer het verdriet groot is 

In de loop van de tijd vervagen de herinneringen in je hoofd. Zoals het stemgeluid, de manier van bewegen, karakteristieke gezichtsuitdrukkingen of details van iemands uiterlijk. Door de video kunnen ouders, broertjes en zusjes even terug naar hoe het was en dat is van onschatbare waarde.
Sylvana: ‘We kregen een prachtig gemonteerde video. We wisten dat Owen het zwaar had met ademhalen, maar op de beelden was dit nog beter te zien. De video heeft ons geholpen hem los te laten uit liefde. Als we nu de video bekijken, dan voelt het weer even als de dag van gister dat hij bij ons was’. 

Goed doel

Stichting Living Memories biedt de video’s gratis aan de gezinnen aan. Door langdurige ziekenhuisbezoeken lopen ouders van ernstig zieke kinderen al tegen genoeg hoge kosten aan. Tegelijk zijn veel ouders niet in staat om te werken, omdat ze bij hun kind moeten en willen zijn. Het werk van de stichting is daarom alleen mogelijk met hulp van sponsors en donateurs. 
Wil je meer weten over Stichting Living Memories of het werk van de stichting steunen? Ga dan naar www.stichtinglivingmemories.nl

Geplaatst: 17-6-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Amerikaanse zanger Johnny Nash overleden.

Johnny Nash is onder meer bekend van de hit ‘I Can See Clearly Now’, die later werd gecoverd door Ray Charles en Lee Towers. De Amerikaanse zanger Johnny Nash is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Houston. Dat heeft zijn zoon, Johnny Nash III, bevestigd. De zanger is vooral bekend van de hit […]

In memoriam Olf Boxem: Van timmermansjongen tot uitvaartondernemer

Wanneer Olf Boxem zijn verjaardag of een ander heugelijk feit wilde vieren, liet hij kaarten drukken om zijn vrienden en familie uit te nodigen. ‘Olf jarig’ stond er op, met natuurlijk de datum en locatie van het feest, maar ook met een gezegde of een gedichtje er bij met een wijze levensles. Het was Olf ten voeten uit. Hij vond dat je het leven intensief moest vieren, was begaan met anderen en hij was gul.

Achter de deuren van de dood De wijkagent

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom de combinatie werken en de dood. De dood is voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Voorbereiden op later Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

In memoriam Luc Drenthe, de speurneus van Stadskanaal, is niet meer

Luc Drenthe, de oudste journalist van Oost-Groningen, is na een kort ziekbed overleden. Hij werd 90 jaar en was tot op het laatst op zoek naar nieuws.

Nieuws Oud-radioman Aad Bos overleden

Aad Bos, voormalig radiopresentator en muzieksamensteller bij de VARA, is na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren overleden. Dat meldt zijn dochter.

Pim Doesburg
Nieuws Oud-doelman en eredivisie-recordhouder Pim Doesburg (77) overleden

Voormalig doelman Pim Doesburg is op 77-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer, achtvoudig Oranje-international, speelde voor Sparta en PSV 687 wedstrijden in de eredivisie en is met dat aantal recordhouder. Doesburg begon zijn loopbaan bij Sparta, de club waarmee hij in 1966 de KNVB-beker won. In 1967 stapte hij over naar PSV, maar in 1970 keerde […]