Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

De vergankelijkheid van WhatsApp

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

 WhatsApp is niet meer uit ons leven weg te denken. 1 op 1 gesprekken, groepsgesprekken; we kletsen wat af met elkaar. Ik kijk zelf ook regelmatig oude gesprekken terug. Toch mooi om dat te kunnen blijven lezen, toch? Maar wat gebeurt er eigenlijk met die gesprekken als je er niet meer bent? Ik zoek Sander van der Meer van Digital Funeral Professionals op en leg hem deze vraag voor. ‘Hoe zit het met WhatsApp na overlijden?’ Sander pakt zijn mobiel en scrollt door de grote hoeveelheid gesprekken. Bij sommige verschijnt een glimlach om zijn mond. ‘Ja, WhatsApp is een mooi medium. En er vinden vele mooie, maar ook minder mooie, gesprekken plaats via deze app. Toch kun je ze zo maar kwijt zijn als iemand is overleden’.

Sander denkt even na en zegt dan: ‘Het is alweer even geleden dat Annet bij ons kwam. Haar broer Marc was om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verdriet was enorm, maar gelukkig had ze de WhatsApp gesprekken met hem nog. Ook zijn telefoon had ze van de politie teruggekregen; weliswaar zwaar beschadigd en niet meer bruikbaar, maar het was wel de telefoon van Marc en daarmee een dierbaar bezit. Annet merkte na ongeveer zes maanden opeens dat alle gesprekken met haar broer verdwenen waren van haar telefoon! Ze had ze zelf niet verwijderd en ook WhatsApp had niet gewaarschuwd dat de gesprekken ‘gedelete’ zouden worden. Het was een ontzettend nare en verdrietige ontdekking voor Annet’. Sander legt me uit hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Een WhatsApp account is gekoppeld aan een mobiel telefoonnummer. Als WhatsApp meer dan 45 dagen geen activiteiten meer waarneemt op het bijbehorende telefoonnummer, wordt het account op ‘inactief’ gezet en zullen de naam, profielfoto en info van de gebruiker niet meer zichtbaar zijn. Wanneer het WhatsApp account later weer wordt gebruikt (maar daarvoor moet je dus een telefoon met het originele 06-nummer hebben én kunnen gebruiken), zal alles weer zichtbaar worden.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Ton van den Heuvel, grimeur van onder anderen Pipo de Clown overleden

De grimeur van bekende televisie-series als Pipo de Clown, Ti-Ta-Tovenaar en Dagboek van een Herdershond is overleden. De man, Ton van den Heuvel, is 94 geworden. Hij overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting, zo bevestigde zijn familie zondag een bericht van NH Radio.

Nieuws Police Academy-actrice Marion Ramsey (73) overleden

Marion Ramsey, vooral bekend van haar rol in de Police Academy-films, is overleden. De actrice stierf volgens Amerikaanse media donderdag in haar huis in Los Angeles. Ze is 73 jaar geworden.

Nieuws First Blood-acteur Brian Dennehy overleden

De Amerikaanse acteur Brian Dennehy is overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt op Twitter. Dennehy stierf een natuurlijke dood. Hij is 81 jaar geworden.

Nieuws Componist Theo Verbey (60) overleden

De Nederlandse componist Theo Verbey is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever Deuss Music dinsdag bekendgemaakt. Verbey was al een tijd ziek

In memoriam Nog één keer alle namen van haar overleden gezinsleden

Vader Roelf. Moeder Aaltje. Roelf. Kees. Triny. Jantje. Martje. Jan. Willem en Willem. Titia Oorburg (88) noemde vorige week in een advertentie nog één keer alle namen van haar overleden gezinsleden. Waarom? Hierom.

Nieuws Kelly Preston, vrouw van John Travolta op 57-jarige leeftijd overleden

Actrice Kelly Preston is gisteren op 57-jarige leeftijd overleden. Dat maakt haar man John Travolta vandaag bekend in een emotioneel bericht op Facebook. ‘Mijn prachtige vrouw heeft na twee jaar de strijd tegen borstkanker verloren. Ze heeft gevochten als een leeuw met veel steun en liefde.’

In memoriam ‘Nicky wilde zo graag een normaal leven’

Het leven duurde voor Nicky Kalk maar 29 jaar. De vrouw wilde zó graag een normaal leven, maar kon zich niet ontworstelen aan een drugsverslaving.

Nieuws Zanger Toon Mentink (24) overleden

Toon Mentink, bekend van zijn deelname aan The Next Boy/Girl Band (2016) en The Voice of Holland (2017), is overleden op 24-jarige leeftijd. Dat laat Luca Gilliot, die net als Toon in de boyband 4U zat, weten op sociale media. „Het breekt mijn hart om dit te posten. Ik voel me vereerd dat ik deel heb mogen […]