Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

De vergankelijkheid van WhatsApp

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

 WhatsApp is niet meer uit ons leven weg te denken. 1 op 1 gesprekken, groepsgesprekken; we kletsen wat af met elkaar. Ik kijk zelf ook regelmatig oude gesprekken terug. Toch mooi om dat te kunnen blijven lezen, toch? Maar wat gebeurt er eigenlijk met die gesprekken als je er niet meer bent? Ik zoek Sander van der Meer van Digital Funeral Professionals op en leg hem deze vraag voor. ‘Hoe zit het met WhatsApp na overlijden?’ Sander pakt zijn mobiel en scrollt door de grote hoeveelheid gesprekken. Bij sommige verschijnt een glimlach om zijn mond. ‘Ja, WhatsApp is een mooi medium. En er vinden vele mooie, maar ook minder mooie, gesprekken plaats via deze app. Toch kun je ze zo maar kwijt zijn als iemand is overleden’.

Sander denkt even na en zegt dan: ‘Het is alweer even geleden dat Annet bij ons kwam. Haar broer Marc was om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verdriet was enorm, maar gelukkig had ze de WhatsApp gesprekken met hem nog. Ook zijn telefoon had ze van de politie teruggekregen; weliswaar zwaar beschadigd en niet meer bruikbaar, maar het was wel de telefoon van Marc en daarmee een dierbaar bezit. Annet merkte na ongeveer zes maanden opeens dat alle gesprekken met haar broer verdwenen waren van haar telefoon! Ze had ze zelf niet verwijderd en ook WhatsApp had niet gewaarschuwd dat de gesprekken ‘gedelete’ zouden worden. Het was een ontzettend nare en verdrietige ontdekking voor Annet’. Sander legt me uit hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Een WhatsApp account is gekoppeld aan een mobiel telefoonnummer. Als WhatsApp meer dan 45 dagen geen activiteiten meer waarneemt op het bijbehorende telefoonnummer, wordt het account op ‘inactief’ gezet en zullen de naam, profielfoto en info van de gebruiker niet meer zichtbaar zijn. Wanneer het WhatsApp account later weer wordt gebruikt (maar daarvoor moet je dus een telefoon met het originele 06-nummer hebben én kunnen gebruiken), zal alles weer zichtbaar worden.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Kinderen mee naar de uitvaart? Zo betrek je ze erbij.

De dood kan ingewikkeld zijn voor (jonge) kinderen. Ze begrijpen niet goed wat ‘dood’ is en hoe ze het verlies van een dierbare moeten verwerken. Voor volwassenen is het soms lastig om met kinderen over de dood te praten. Een mooie manier om hieraan bij te dragen kan zijn door ze een rol te geven tijdens de uitvaart of ze actief te betrekken. Hoe doe je dat?  Door kinderen bij een uitvaart te betrekken, […]

Nieuws The Outfield-frontman Tony Lewis (62) overleden

De Britse zanger en bassist Tony Lewis is onverwacht overleden. De frontman van The Outfield, bekend van de hit Your Love, werd 62 jaar.

Voorbereiden op later Je lichaam schenken aan de wetenschap

Na je overlijden kan je worden begraven, gecremeerd of je kan je lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld het medische vak leren en kunnen medisch specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Nieuws Informatie over de nieuwe donorwet te ingewikkeld voor veel Nederlanders

1 juli 2020 wordt in Nederland de nieuwe donorwet ingevoerd. De essentie van deze wet is dat als je niet zelf actief een keuze vastlegt, je automatisch wordt geregistreerd in het donorregister, onder de noemer ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (nog) niet geregistreerd of ze hun organen en weefsels willen afstaan na het overlijden. Het Nivel onderzocht wat de aandachtspunten zijn bij communicatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (ruim één op de drie Nederlanders).

Nieuws Tiny van Tiny en Lau overleden

De Rotterdamse Tiny Schroeter, die samen met haar echtgenoot Lau bekend werd door het SBS6-programma Indianendorp, is vorige week donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van haar kinderen laat dinsdag aan Shownieuws weten dat ze is overleden na een zware operatie. Lau overleed vorig jaar maart op 79-jarige leeftijd.

In memoriam Boek als levend monument voor 102.000 oorlogsslachtoffers

2017 stond voor onderzoeker José Martin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van een monsterklus. Het afgelopen jaar werkte ze aan De 102.000 Namen: een monument voor alle vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.

Achter de deuren van de dood Uitvaartspeelgoed

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Larry King (87) overleden

De Amerikaanse talkshowhost Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ora Media, het bedrijf waarvan de Amerikaanse presentator mede-oprichter is, op Twitter. King werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was besmet met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met de presentator, maar zijn situatie verslechterde toch weer. Het […]