Terug
Online onsterfelijkheid

De vergankelijkheid van WhatsApp

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met Digital Life Expert Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

 WhatsApp is niet meer uit ons leven weg te denken. 1 op 1 gesprekken, groepsgesprekken; we kletsen wat af met elkaar. Ik kijk zelf ook regelmatig oude gesprekken terug. Toch mooi om dat te kunnen blijven lezen, toch? Maar wat gebeurt er eigenlijk met die gesprekken als je er niet meer bent? Ik zoek Sander van der Meer van Digital Life Legacy op en leg hem deze vraag voor. ‘Hoe zit het met WhatsApp na overlijden?’ Sander pakt zijn mobiel en scrollt door de grote hoeveelheid gesprekken. Bij sommige verschijnt een glimlach om zijn mond. ‘Ja, WhatsApp is een mooi medium. En er vinden vele mooie, maar ook minder mooie, gesprekken plaats via deze app. Toch kun je ze zo maar kwijt zijn als iemand is overleden’.

Sander denkt even na en zegt dan: ‘Het is alweer even geleden dat Annet bij ons kwam. Haar broer Marc was om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verdriet was enorm, maar gelukkig had ze de WhatsApp gesprekken met hem nog. Ook zijn telefoon had ze van de politie teruggekregen; weliswaar zwaar beschadigd en niet meer bruikbaar, maar het was wel de telefoon van Marc en daarmee een dierbaar bezit. Annet merkte na ongeveer zes maanden opeens dat alle gesprekken met haar broer verdwenen waren van haar telefoon! Ze had ze zelf niet verwijderd en ook WhatsApp had niet gewaarschuwd dat de gesprekken ‘gedelete’ zouden worden. Het was een ontzettend nare en verdrietige ontdekking voor Annet’. Sander legt me uit hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Een WhatsApp account is gekoppeld aan een mobiel telefoonnummer. Als WhatsApp meer dan 45 dagen geen activiteiten meer waarneemt op het bijbehorende telefoonnummer, wordt het account op ‘inactief’ gezet en zullen de naam, profielfoto en info van de gebruiker niet meer zichtbaar zijn. Wanneer het WhatsApp account later weer wordt gebruikt (maar daarvoor moet je dus een telefoon met het originele 06-nummer hebben én kunnen gebruiken), zal alles weer zichtbaar worden.

Het is mogelijk om via Digital Life Legacy WhatsApp-chats met jouw dierbare te bewaren in een fysiek boekje (of e-book), inclusief datum en tijds, emoticons, foto’s en zelfs audio en video.