Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

De vergankelijkheid van WhatsApp

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

 WhatsApp is niet meer uit ons leven weg te denken. 1 op 1 gesprekken, groepsgesprekken; we kletsen wat af met elkaar. Ik kijk zelf ook regelmatig oude gesprekken terug. Toch mooi om dat te kunnen blijven lezen, toch? Maar wat gebeurt er eigenlijk met die gesprekken als je er niet meer bent? Ik zoek Sander van der Meer van Digital Funeral Professionals op en leg hem deze vraag voor. ‘Hoe zit het met WhatsApp na overlijden?’ Sander pakt zijn mobiel en scrollt door de grote hoeveelheid gesprekken. Bij sommige verschijnt een glimlach om zijn mond. ‘Ja, WhatsApp is een mooi medium. En er vinden vele mooie, maar ook minder mooie, gesprekken plaats via deze app. Toch kun je ze zo maar kwijt zijn als iemand is overleden’.

Sander denkt even na en zegt dan: ‘Het is alweer even geleden dat Annet bij ons kwam. Haar broer Marc was om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verdriet was enorm, maar gelukkig had ze de WhatsApp gesprekken met hem nog. Ook zijn telefoon had ze van de politie teruggekregen; weliswaar zwaar beschadigd en niet meer bruikbaar, maar het was wel de telefoon van Marc en daarmee een dierbaar bezit. Annet merkte na ongeveer zes maanden opeens dat alle gesprekken met haar broer verdwenen waren van haar telefoon! Ze had ze zelf niet verwijderd en ook WhatsApp had niet gewaarschuwd dat de gesprekken ‘gedelete’ zouden worden. Het was een ontzettend nare en verdrietige ontdekking voor Annet’. Sander legt me uit hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Een WhatsApp account is gekoppeld aan een mobiel telefoonnummer. Als WhatsApp meer dan 45 dagen geen activiteiten meer waarneemt op het bijbehorende telefoonnummer, wordt het account op ‘inactief’ gezet en zullen de naam, profielfoto en info van de gebruiker niet meer zichtbaar zijn. Wanneer het WhatsApp account later weer wordt gebruikt (maar daarvoor moet je dus een telefoon met het originele 06-nummer hebben én kunnen gebruiken), zal alles weer zichtbaar worden.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:



herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven. 

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

Nieuws Prominente Democraat John Lewis (80) overleden

John Lewis, een prominent Democratisch lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. De zwarte Lewis streed decennialang voor de burgerrechten van minderheden in de VS.

Nieuws ‘Mister Golf’ Van Erven Dorens (83) overleden

Robbie van Erven Dorens is afgelopen weekeinde op 83-jarige leeftijd overleden. ‘Mister Golf’ was bijna 25 jaar lang de organisator en promotor van het Dutch Open, beter bekend als het KLM Open. Het toernooi meldde een overlijdensbericht op de website.

In memoriam “Plots ben je dodelijk eenzaam”

De poorten van de grote herenboerderij aan de Oude Dijk in Uithuizen zijn een maand gesloten geweest. De telefoon werd niet opgenomen, alleen de postbode mocht binnenkomen om de duizenden brieven te bezorgen van mensen, die hun medeleven wilden betuigen aan kunstenaar Marte Röling, Wanda Werner, Alissa en Adriënne Morriën. Hun grote liefde, psycholoog Henk Jurriaans, overleed op 10 oktober 2005, na een kort ziekbed, aan kanker. „Ik kon alleen nog maar verstomd voor me uitkijken. Onvoorstelbaar dat hij er niet meer is,” zegt Marte Röling. „Zo’n prachtige geniale man. Totaal vrij in zijn denken, er zat geen gebaand pad bij. Ik ging met de jaren alleen maar meer van hem houden. Dat maakt het gemis ook zo sterk. Soms denk ik; had ik maar niet zoveel van hem gehouden. Dan had ik dit niet allemaal hoeven voelen.” Hieronder vertelt Marte voor het eerst over de impact van het verlies van haar grote liefde.

Nieuws Mede-oprichter Ronald ‘Khalis’ Bell van Kool & The Gang overleden

Ronald ‘Khalis’ Bell, een van de mede-oprichters van de wereldberoemde band Kool & The Gang, is op 68-jarige leeftijd overleden in zijn huis op de Maagdeneilanden. Dat heeft zijn vrouw, en manager, Tia Sinclair Bell bekendgemaakt, meldde Variety. ‘Khalis’ was songwriter en producer van een paar van de grootste hits die de band heeft voortgebracht, […]

Achter de deuren van de dood De grafverzorger

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]