Door: Team Mensenlinq in Achter de deuren van de dood

De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

‘Ik help mensen bij de planning en afwikkeling van een nalatenschap. Mensen vragen mij om advies. Ze willen weten hoe het gaat na overlijden en wat ze het beste kunnen regelen en vastleggen. Nabestaanden schakelen mij in nadat er een overlijden heeft plaatsgevonden en zij niet weten hoe ze e.e.a. moeten aanpakken’. Carla van der Heijden is nalatenschapsmakelaar. Ik spreek haar in Amsterdam wanneer ze even tijd voor me vrij maakt tijdens de afwikkeling van een nalatenschap. ‘Simpel gezegd ben ik vraagbaak en regisseur. In de opdracht waar ik nu bezig ben zorg ik dat de complete nalatenschap afgewikkeld wordt. Er moeten spullen verkocht worden, abonnementen opgezegd, ik heb contact met de verhuurder en zet alles overzichtelijk voor de erfgenamen op papier. Waar ik nu aan het werk ben betreft een redelijk eenvoudige klus, maar er zijn ook opdrachten waarbij er veel schulden zijn of er onderlinge conflicten tussen de erven spelen’.

Carla vertelt me vervolgens over haar achtergrond. Ze is theologe en werkte als geestelijk verzorger in o.a. het gevangeniswezen en in zorgcentra voor ouderen. ‘Daar zag ik de problemen en emoties rondom nalatenschappen. Erfgenamen die door de bomen het bos niet meer zagen of ernstig zieke mensen die in de laatste fase van hun leven hun nalatenschap op orde wilden brengen. Ik voel met deze mensen mee en vind dat ik daarin een helpende rol kan spelen. Dat was een belangrijke reden om me in 2016 aan te sluiten bij de organisatie van de NalatenschapsMakelaar’.

In sommige situaties wordt de symphatieke Amsterdamse benoemd tot executeur testamentair; dan is zij belast met de volledige afwikkeling van een nalatenschap. Ze beheert de financien, zorgt dat het huis van de overleden leeg opgeleverd wordt en regelt belastingzaken. ‘Natuurlijk kan ik dat niet allemaal in mijn eentje’, lacht Carla. ‘Ik heb een enorm netwerk van specialisten om mij heen verzameld zoals bijvoorbeeld fiscalisten, notarissen, makelaars, boedelbedrijven, taxateurs en verder roep ik regelmatig de hulp in van Sander van der Meer die mij helpt met het afwikkelen van alle zaken m.b.t. computerbestanden, mobiele telefoons e.d.’.

Het werk lijkt mij behoorlijk belastend en emotioneel; je grijpt diep in op het leven van mensen die met een overlijden geconfronteerd worden of gaan worden. Carla denkt even na en zegt dan: ‘Dat klopt, ik maak dingen mee die me echt raken. Bijvoorbeeld de zaak van een dame in het hospice. Haar familie zat met zoveel vragen; zij kwamen bijna niet aan het afscheid toe. Hen heb ik kunnen geruststellen, zaken uit handen kunnen nemen en alvast dingen in gang kunnen zetten. Zo hadden zij de tijd om de laatste weken met hun dierbare samen te kunnen zijn. Ik heb de dame in kwestie nooit ontmoet, dat hoeft ook niet. Ik kon de familie helpen; daar deed ik het voor’. Dan haalt ze een andere opdracht aan: een ogenschijnlijk negatieve erfenis bleek toch een fors bedrag op te leveren. ‘De erfgenamen waren verre neven en nichten van de overledene. Ze waren opgespoord door de overheid, die zorgdraagt voor onbeheerde nalatenschappen, en vroegen mij om hulp. Ik heb ze kunnen vertellen dat hen een leuke erfenis te wachten stond. Dat was wel heel bijzonder’.

Carla vertelt me dat haar werk haar inzicht heeft gebracht. ‘Het belang dat je je zaken goed regelt voor als je er niet meer bent, is groot. Het kan zoveel rust brengen als je weet dat je je nabestaanden met duidelijkheid achterlaat. Ik raad iedereen dan ook aan dit al bij leven vast te leggen. Ook daarvoor kun je overigens een NalatenschapsMakelaar inschakelen’.

Ze haast zich erbij te vermelden dat dit niet voor iedereen weggelegd. ‘Er zijn mensen die gewoonweg niet in staat zijn zoiets te regelen of het te kunnen betalen. Of mensen die het door allerlei andere omstandigheden niet meer kunnen behappen. Maar ach, in die uitzonderlijke gevallen wordt het dan uiteindelijk ook wel weer opgelost; ik vind in ieder geval dat ik altijd moet kunnen helpen. Iedereen verdient een zorg minder in moeilijke tijden’.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw De 10 mooiste quotes over rouw

Gedichten, songteksten en anekdotes: vaak helpen teksten ons om rouw beter te begrijpen of er mee om te kunnen gaan. Sommige teksten kunnen je zo aanspreken, dat ze symbool komen te staan voor een bepaalde periode in je leven. Omdat teksten zoveel macht kunnen hebben, delen wij tien van de mooiste quotes over rouw.

Nieuws Vanaf 1 juli geen maximale groepsgrootte meer tijdens uitvaart

Het kabinet versoepelt naar verwachting vanavond tijdens de voorlopig laatste update aangaande het coronavirus de maatregelen omtrent het samenkomen van groepen mensen. Eerder is aangekondigd dat vanaf 1 juli groepen tot 100 mensen samen mogen komen, welingelichte bronnen melden nu dat premier Rutte vanavond bekend maakt dat niet het aantal mensen leidend is, maar de oppervlakte van de ruimte waar zij samenkomen.

Nieuws Zoon Melissa Etheridge op 21-jarige leeftijd overleden aan verslaving pijnstillers

De zoon van de Amerikaanse singer-songwriter Melissa Etheridge is overleden. Haar woordvoerder maakte het overlijden van Beckett Cypher bekend via Twitter. De jongeman was verslaafd aan pijnstillers.

In memoriam Heinze Bakker (79) werd een bekende Nederlander: ‘Dat wie de skaadkant fan myn fak’

Dat de overleden Heinze Bakker uiteindelijk een van gezichten van Studio Sport zou worden, dat paste eigenlijk niet bij de bescheiden boerenzoon uit Kortezwaag (bij Gorredijk). Hij was bijvoorbeeld niet zo brutaal als Mart Smeets, zijn directe collega in Hilversum. Haantjesgedrag was hem vreemd, vertelde hij eind 2019 nog in een interview in deze krant. […]

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Nieuws Oud-bondscoach volleyballers Van der Haar (86) overleden

Oud-volleybalcoach Johan van der Haar is op 86-jarige leeftijd overleden. Van der Haar was gedurende twintig jaar (met korte onderbrekingen) bondscoach van de vrouwen (in de jaren zestig, zeventig en tachtig) en begin jaren zeventig had hij ook het mannenteam van Oranje onder zijn hoede. Geen andere coach stond zo lang aan het toer bij de nationale teams.

Ook als clubcoach boekte Van der Haar grote successen. Met de dames van Celebes werd hij tien keer landskampioen. Ook loodste Van der Haar, samen met Peter Murphy, de heren van Brother/Martinus naar de top.

Bij de Nederlandse volleybalbond Nevobo bekleedde de gymleraar uit Den Haag tal van functies. Behalve bonds- en clubcoach was hij ook teammanager en technisch directeur. Bij de NSF (later NOC*NSF) zette Van der Haar de maatschappelijke begeleiding van topsporters op.

In memoriam Nel Wagenaar ging dansend het leven uit

Een statige, deftige dame, kranig en open-minded. Nel Wagenaar-Veenman, die op 2 april op 96-jarige leeftijd overleed, ging nooit de deur uit zonder hoge hakken, een nette blouse, lange rok, ketting om en altijd een hoed op. Ruim zestig jaar woonde ze in Balk, maar op haar 87ste verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze een tweede ‘jeugd’ beleefde.

John Schiphouwer
In memoriam Journalist John Schiphouwer (60) uit Emmer-Compascuum was een duizendpoot

Journalist John Schiphouwer uit Emmer-Compascuum is vorige week dinsdag overleden. Hij werkte ruim tien jaar voor het weekblad Emmen.nu, een voorganger van de door NDC Mediagroep uitgegeven Emmer Courant. De in Klazienaveen geboren en getogen Schiphouwer zette eind jaren tachtig zijn eerste schreden op het journalistieke pad bij de pas gestarte lokale omroep Radio Emmen. […]