Door: Team Mensenlinq in Achter de deuren van de dood

De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

‘Ik help mensen bij de planning en afwikkeling van een nalatenschap. Mensen vragen mij om advies. Ze willen weten hoe het gaat na overlijden en wat ze het beste kunnen regelen en vastleggen. Nabestaanden schakelen mij in nadat er een overlijden heeft plaatsgevonden en zij niet weten hoe ze e.e.a. moeten aanpakken’. Carla van der Heijden is nalatenschapsmakelaar. Ik spreek haar in Amsterdam wanneer ze even tijd voor me vrij maakt tijdens de afwikkeling van een nalatenschap. ‘Simpel gezegd ben ik vraagbaak en regisseur. In de opdracht waar ik nu bezig ben zorg ik dat de complete nalatenschap afgewikkeld wordt. Er moeten spullen verkocht worden, abonnementen opgezegd, ik heb contact met de verhuurder en zet alles overzichtelijk voor de erfgenamen op papier. Waar ik nu aan het werk ben betreft een redelijk eenvoudige klus, maar er zijn ook opdrachten waarbij er veel schulden zijn of er onderlinge conflicten tussen de erven spelen’.

Carla vertelt me vervolgens over haar achtergrond. Ze is theologe en werkte als geestelijk verzorger in o.a. het gevangeniswezen en in zorgcentra voor ouderen. ‘Daar zag ik de problemen en emoties rondom nalatenschappen. Erfgenamen die door de bomen het bos niet meer zagen of ernstig zieke mensen die in de laatste fase van hun leven hun nalatenschap op orde wilden brengen. Ik voel met deze mensen mee en vind dat ik daarin een helpende rol kan spelen. Dat was een belangrijke reden om me in 2016 aan te sluiten bij de organisatie van de NalatenschapsMakelaar’.

In sommige situaties wordt de symphatieke Amsterdamse benoemd tot executeur testamentair; dan is zij belast met de volledige afwikkeling van een nalatenschap. Ze beheert de financien, zorgt dat het huis van de overleden leeg opgeleverd wordt en regelt belastingzaken. ‘Natuurlijk kan ik dat niet allemaal in mijn eentje’, lacht Carla. ‘Ik heb een enorm netwerk van specialisten om mij heen verzameld zoals bijvoorbeeld fiscalisten, notarissen, makelaars, boedelbedrijven, taxateurs en verder roep ik regelmatig de hulp in van Sander van der Meer die mij helpt met het afwikkelen van alle zaken m.b.t. computerbestanden, mobiele telefoons e.d.’.

Het werk lijkt mij behoorlijk belastend en emotioneel; je grijpt diep in op het leven van mensen die met een overlijden geconfronteerd worden of gaan worden. Carla denkt even na en zegt dan: ‘Dat klopt, ik maak dingen mee die me echt raken. Bijvoorbeeld de zaak van een dame in het hospice. Haar familie zat met zoveel vragen; zij kwamen bijna niet aan het afscheid toe. Hen heb ik kunnen geruststellen, zaken uit handen kunnen nemen en alvast dingen in gang kunnen zetten. Zo hadden zij de tijd om de laatste weken met hun dierbare samen te kunnen zijn. Ik heb de dame in kwestie nooit ontmoet, dat hoeft ook niet. Ik kon de familie helpen; daar deed ik het voor’. Dan haalt ze een andere opdracht aan: een ogenschijnlijk negatieve erfenis bleek toch een fors bedrag op te leveren. ‘De erfgenamen waren verre neven en nichten van de overledene. Ze waren opgespoord door de overheid, die zorgdraagt voor onbeheerde nalatenschappen, en vroegen mij om hulp. Ik heb ze kunnen vertellen dat hen een leuke erfenis te wachten stond. Dat was wel heel bijzonder’.

Carla vertelt me dat haar werk haar inzicht heeft gebracht. ‘Het belang dat je je zaken goed regelt voor als je er niet meer bent, is groot. Het kan zoveel rust brengen als je weet dat je je nabestaanden met duidelijkheid achterlaat. Ik raad iedereen dan ook aan dit al bij leven vast te leggen. Ook daarvoor kun je overigens een NalatenschapsMakelaar inschakelen’.

Ze haast zich erbij te vermelden dat dit niet voor iedereen weggelegd. ‘Er zijn mensen die gewoonweg niet in staat zijn zoiets te regelen of het te kunnen betalen. Of mensen die het door allerlei andere omstandigheden niet meer kunnen behappen. Maar ach, in die uitzonderlijke gevallen wordt het dan uiteindelijk ook wel weer opgelost; ik vind in ieder geval dat ik altijd moet kunnen helpen. Iedereen verdient een zorg minder in moeilijke tijden’.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’

Als je afscheid moet nemen van een dierbare, is het fijn als diegene er ook als zichzelf uitziet als hij of zij is overleden. Vaak heb je een bepaalde herinnering aan hoe iemand was en eruit zag, maar verdwijnt dit zodra diegene overlijdt. Annegien Dinkla, eigenaar van Huid & Haar, zorgt ervoor dat overledene weer hun identiteit terug krijgen. Annegien: ,,Het doel is niet om mensen blakend in de kist te leggen. Je mag best zien dat iemand overleden is.”

Nieuws Tekenaar van Michel Vaillant-strips Jean Graton (97) overleden

Striptekenaar Jean Graton is in Brussel op 97-jarige leeftijd overleden. Zijn stichting maakte dit nieuws over de tekenaar, bekend van de Michel Vaillant-stripboeken, bekend. De carrière van de in Frankrijk geboren Graton begon al op jonge leeftijd met illustraties in de bladen Robbedoes en Kuifje. Ook tekende hij voor de krant Les Sports. Graton begon in 1957 met de stripboeken over de […]

Nieuws Medebedenker Scooby-Doo (82) overleden

Ken Spears, de medebedenker van Scooby-Doo, is op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon Kevin bevestigde aan Variety dat zijn vader is gestorven aan een vorm van dementie.

Nieuws Corona en rouwverwerking

Hoe neem je afscheid van een overleden dierbare tijdens de pandemie? Is rouwen tijdens een pandemie anders? Waar vind je hulp bij het rouwproces tijdens de pandemie? Deze vragen worden o.a. behandeld tijdens de online lezing van bijzonder hoogleraar en klinisch psycholoog Jos de Keijser (Rijksuniversiteit Groningen) en dr. Lonneke Lenferink (Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht).

In memoriam Herman Lange uit Erica, een kundig en humoristisch bestuurder

Met het overlijden van Herman Lange uit Erica verliest Drenthe een kundig, welbespraakt en humoristisch bestuurder. Hij overleed donderdagavond, op 73-jarige leeftijd.

herinerhen
HerinnerHen Aron Anne Fransens

Lieve Aron, Alles klopte en iedereen was klaar om jou te ontmoeten. Alles paste bij elkaar, zoals jij hoort bij je ouders en zij bij jou. Alles was klaar, maar hoe kon jouw leven dat nu ook al zijn? Het was immers nog niet eens echt begonnen.

Rouw Rouwverwerking. De 5 fases waar je door moet

Rouwverwerking. Hoe doe je dat? Iemand of iets verliezen is nooit leuk. Of het nu is door de dood van een geliefde, een vriendschap die verbroken wordt of een scheiding. Of het verlies van je baan of een diagnose van een arts. Verlies betekent rouw en uiteindelijk accepteren dat iets nooit meer terugkomt. Pas dan kun je verder en is er ruimte voor iets nieuws.

Coaching ‘Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?’

Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. ,,Ze hebben heel veel bijgedragen hoor”, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.”