Door: Team Mensenlinq in Achter de deuren van de dood

De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

‘Ik help mensen bij de planning en afwikkeling van een nalatenschap. Mensen vragen mij om advies. Ze willen weten hoe het gaat na overlijden en wat ze het beste kunnen regelen en vastleggen. Nabestaanden schakelen mij in nadat er een overlijden heeft plaatsgevonden en zij niet weten hoe ze e.e.a. moeten aanpakken’. Carla van der Heijden is nalatenschapsmakelaar. Ik spreek haar in Amsterdam wanneer ze even tijd voor me vrij maakt tijdens de afwikkeling van een nalatenschap. ‘Simpel gezegd ben ik vraagbaak en regisseur. In de opdracht waar ik nu bezig ben zorg ik dat de complete nalatenschap afgewikkeld wordt. Er moeten spullen verkocht worden, abonnementen opgezegd, ik heb contact met de verhuurder en zet alles overzichtelijk voor de erfgenamen op papier. Waar ik nu aan het werk ben betreft een redelijk eenvoudige klus, maar er zijn ook opdrachten waarbij er veel schulden zijn of er onderlinge conflicten tussen de erven spelen’.

Carla vertelt me vervolgens over haar achtergrond. Ze is theologe en werkte als geestelijk verzorger in o.a. het gevangeniswezen en in zorgcentra voor ouderen. ‘Daar zag ik de problemen en emoties rondom nalatenschappen. Erfgenamen die door de bomen het bos niet meer zagen of ernstig zieke mensen die in de laatste fase van hun leven hun nalatenschap op orde wilden brengen. Ik voel met deze mensen mee en vind dat ik daarin een helpende rol kan spelen. Dat was een belangrijke reden om me in 2016 aan te sluiten bij de organisatie van de NalatenschapsMakelaar’.

In sommige situaties wordt de symphatieke Amsterdamse benoemd tot executeur testamentair; dan is zij belast met de volledige afwikkeling van een nalatenschap. Ze beheert de financien, zorgt dat het huis van de overleden leeg opgeleverd wordt en regelt belastingzaken. ‘Natuurlijk kan ik dat niet allemaal in mijn eentje’, lacht Carla. ‘Ik heb een enorm netwerk van specialisten om mij heen verzameld zoals bijvoorbeeld fiscalisten, notarissen, makelaars, boedelbedrijven, taxateurs en verder roep ik regelmatig de hulp in van Sander van der Meer die mij helpt met het afwikkelen van alle zaken m.b.t. computerbestanden, mobiele telefoons e.d.’.

Het werk lijkt mij behoorlijk belastend en emotioneel; je grijpt diep in op het leven van mensen die met een overlijden geconfronteerd worden of gaan worden. Carla denkt even na en zegt dan: ‘Dat klopt, ik maak dingen mee die me echt raken. Bijvoorbeeld de zaak van een dame in het hospice. Haar familie zat met zoveel vragen; zij kwamen bijna niet aan het afscheid toe. Hen heb ik kunnen geruststellen, zaken uit handen kunnen nemen en alvast dingen in gang kunnen zetten. Zo hadden zij de tijd om de laatste weken met hun dierbare samen te kunnen zijn. Ik heb de dame in kwestie nooit ontmoet, dat hoeft ook niet. Ik kon de familie helpen; daar deed ik het voor’. Dan haalt ze een andere opdracht aan: een ogenschijnlijk negatieve erfenis bleek toch een fors bedrag op te leveren. ‘De erfgenamen waren verre neven en nichten van de overledene. Ze waren opgespoord door de overheid, die zorgdraagt voor onbeheerde nalatenschappen, en vroegen mij om hulp. Ik heb ze kunnen vertellen dat hen een leuke erfenis te wachten stond. Dat was wel heel bijzonder’.

Carla vertelt me dat haar werk haar inzicht heeft gebracht. ‘Het belang dat je je zaken goed regelt voor als je er niet meer bent, is groot. Het kan zoveel rust brengen als je weet dat je je nabestaanden met duidelijkheid achterlaat. Ik raad iedereen dan ook aan dit al bij leven vast te leggen. Ook daarvoor kun je overigens een NalatenschapsMakelaar inschakelen’.

Ze haast zich erbij te vermelden dat dit niet voor iedereen weggelegd. ‘Er zijn mensen die gewoonweg niet in staat zijn zoiets te regelen of het te kunnen betalen. Of mensen die het door allerlei andere omstandigheden niet meer kunnen behappen. Maar ach, in die uitzonderlijke gevallen wordt het dan uiteindelijk ook wel weer opgelost; ik vind in ieder geval dat ik altijd moet kunnen helpen. Iedereen verdient een zorg minder in moeilijke tijden’.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Surinaamse oud-premier Sedney overleden

De Surinaamse oud-premier Jules Sedney is op 97-jarige leeftijd overleden. Sedney was premier van 1969 tot 1973. Twee jaar na zijn premierschap werd Suriname onafhankelijk.

Nieuws Beeldhouwer Maïté Duval uit Zutphen overleden

In Zutphen is zaterdagavond Maïté Duval op 75-jarige leeftijd onverwachts overleden. Dat bevestigen haar nabestaanden. De geboren Française verwierf vanuit de Hanzestad bekendheid als beeldhouwer en tekenaar.

Nieuws Oud-staatssecretaris Els Veder-Smit (VVD) overleden

Drie dagen voor haar 99e verjaardag is oud-staatssecretaris en voormalig VVD-Tweede Kamerlid Elizabeth (Els) Veder-Smit overleden. “Een betrokken politica en sociale vrouw die tot op hoge leeftijd oog had voor anderen”, aldus premier Mark Rutte.

Nieuws Consequenties coronavirus voor uitvaart en condoleances

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de overheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De maatregelen zijn van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk.

Coaching Zelfzorg, een eerste stap na het verlies van een dierbare

Eva is bij mij voor een eerste consult. Ze heeft kortgeleden haar vader verloren en het lukt haar niet de draad van het leven op te pakken. Haar vader is 85 geworden en ze krijgt vooral reacties als: mooie leeftijd, het zal wel goed zijn zo, hij heeft een mooi leven gehad… Zij ervaart het anders; het maakt haar boos. Ze is verdrietig en vooral bezig met de relatie die zij en haar vader hadden. De liefde en het begrip dat ze voor elkaar voelden, de rots in de branding die er altijd voor haar was. Die relatie kan ze nog niet missen.

Corona virus
Nieuws Sterfte neemt opnieuw toe

In week 40 (28 september tot en met 4 oktober) overleden naar schatting 3000 mensen. Dit zijn er ruim 200 meer dan verwacht voor deze week. In week 39 overleden ook al iets meer mensen dan gemiddeld (2865). De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt […]

In memoriam In memoriam: Jitze Prinsen

Steenwijkerland -Van alles wat hij in zijn rijk gevulde, werkzame leven heeft gedaan, was Jitze Prinsen (1950-2019) het meest trots op het succes van elektrisch varen in Giethoorn. De intrede van de ‘fluistermotor’ betekende een doorbraak op het water, met toenmalig gemeente Brederwiede in een landelijke voortrekkersrol.

Nieuws Corine Spier, eerste Nederlandse Miss World, overleden

Corine Spier-Rottschäfer, de eerste Nederlandse vrouw die ooit werd uitgeroepen tot Miss World, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie aan persbureau ANP laten weten. Zij is niet aan de gevolgen van corona gestorven.