Door: Team Mensenlinq in Achter de deuren van de dood

De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

‘Ik help mensen bij de planning en afwikkeling van een nalatenschap. Mensen vragen mij om advies. Ze willen weten hoe het gaat na overlijden en wat ze het beste kunnen regelen en vastleggen. Nabestaanden schakelen mij in nadat er een overlijden heeft plaatsgevonden en zij niet weten hoe ze e.e.a. moeten aanpakken’. Carla van der Heijden is nalatenschapsmakelaar. Ik spreek haar in Amsterdam wanneer ze even tijd voor me vrij maakt tijdens de afwikkeling van een nalatenschap. ‘Simpel gezegd ben ik vraagbaak en regisseur. In de opdracht waar ik nu bezig ben zorg ik dat de complete nalatenschap afgewikkeld wordt. Er moeten spullen verkocht worden, abonnementen opgezegd, ik heb contact met de verhuurder en zet alles overzichtelijk voor de erfgenamen op papier. Waar ik nu aan het werk ben betreft een redelijk eenvoudige klus, maar er zijn ook opdrachten waarbij er veel schulden zijn of er onderlinge conflicten tussen de erven spelen’.

Carla vertelt me vervolgens over haar achtergrond. Ze is theologe en werkte als geestelijk verzorger in o.a. het gevangeniswezen en in zorgcentra voor ouderen. ‘Daar zag ik de problemen en emoties rondom nalatenschappen. Erfgenamen die door de bomen het bos niet meer zagen of ernstig zieke mensen die in de laatste fase van hun leven hun nalatenschap op orde wilden brengen. Ik voel met deze mensen mee en vind dat ik daarin een helpende rol kan spelen. Dat was een belangrijke reden om me in 2016 aan te sluiten bij de organisatie van de NalatenschapsMakelaar’.

In sommige situaties wordt de symphatieke Amsterdamse benoemd tot executeur testamentair; dan is zij belast met de volledige afwikkeling van een nalatenschap. Ze beheert de financien, zorgt dat het huis van de overleden leeg opgeleverd wordt en regelt belastingzaken. ‘Natuurlijk kan ik dat niet allemaal in mijn eentje’, lacht Carla. ‘Ik heb een enorm netwerk van specialisten om mij heen verzameld zoals bijvoorbeeld fiscalisten, notarissen, makelaars, boedelbedrijven, taxateurs en verder roep ik regelmatig de hulp in van Sander van der Meer die mij helpt met het afwikkelen van alle zaken m.b.t. computerbestanden, mobiele telefoons e.d.’.

Het werk lijkt mij behoorlijk belastend en emotioneel; je grijpt diep in op het leven van mensen die met een overlijden geconfronteerd worden of gaan worden. Carla denkt even na en zegt dan: ‘Dat klopt, ik maak dingen mee die me echt raken. Bijvoorbeeld de zaak van een dame in het hospice. Haar familie zat met zoveel vragen; zij kwamen bijna niet aan het afscheid toe. Hen heb ik kunnen geruststellen, zaken uit handen kunnen nemen en alvast dingen in gang kunnen zetten. Zo hadden zij de tijd om de laatste weken met hun dierbare samen te kunnen zijn. Ik heb de dame in kwestie nooit ontmoet, dat hoeft ook niet. Ik kon de familie helpen; daar deed ik het voor’. Dan haalt ze een andere opdracht aan: een ogenschijnlijk negatieve erfenis bleek toch een fors bedrag op te leveren. ‘De erfgenamen waren verre neven en nichten van de overledene. Ze waren opgespoord door de overheid, die zorgdraagt voor onbeheerde nalatenschappen, en vroegen mij om hulp. Ik heb ze kunnen vertellen dat hen een leuke erfenis te wachten stond. Dat was wel heel bijzonder’.

Carla vertelt me dat haar werk haar inzicht heeft gebracht. ‘Het belang dat je je zaken goed regelt voor als je er niet meer bent, is groot. Het kan zoveel rust brengen als je weet dat je je nabestaanden met duidelijkheid achterlaat. Ik raad iedereen dan ook aan dit al bij leven vast te leggen. Ook daarvoor kun je overigens een NalatenschapsMakelaar inschakelen’.

Ze haast zich erbij te vermelden dat dit niet voor iedereen weggelegd. ‘Er zijn mensen die gewoonweg niet in staat zijn zoiets te regelen of het te kunnen betalen. Of mensen die het door allerlei andere omstandigheden niet meer kunnen behappen. Maar ach, in die uitzonderlijke gevallen wordt het dan uiteindelijk ook wel weer opgelost; ik vind in ieder geval dat ik altijd moet kunnen helpen. Iedereen verdient een zorg minder in moeilijke tijden’.

Geplaatst 14-5-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Batman-regisseur Joel Schumacher overleden

De Amerikaanse filmregisseur Joel Schumacher is op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt het vakblad Variety. Schumacher was in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk voor een groot aantal hitfilms, zoals St. Elmo’s Fire, The Lost Boys, A Time to Kill en Falling Dow

Voorbereiden op later Voor altijd rust op natuurbegraafplaats Reiderwolde

Al weer bijna tien jaar is het mogelijk om begraven te worden op natuurbegraafplaats Reiderwolde in de gemeente Oldambt in Oost- Groningen, ten oosten van de Blauwe Stad. De initiatiefnemers hebben zich er voor ingezet om van 200 hectare landbouwgrond een florerend gevarieerd natuurgebied met een natuurbegraafplaats te maken. „Het is een enorme klus geweest”, zegt Trudy de Weerd, één van de initiattiefnemers en woordvoerder van natuurbegraafplaats Reiderwolde. „Maar we zijn erg tevreden over het resultaat. Het is een prachtige natuurbegraafplaats geworden in een gebied dat voor iedereen toegankelijk is. Al weer een paar honderd overledenen hebben er een laatste rustplaats gevonden”, zegt ze.

Geen categorie Kardinaal Simonis (88) overleden

Kardinaal Adrianus Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht, is overleden. Simonis, decennialang het gezicht van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, was 88 jaar.

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

Nieuws Franse acteur Michel Piccoli overleden

Een van de bekendste Franse filmacteurs, Michel Piccoli, is op 94-jarige leeftijd overleden.

Nieuws Kunstenaar Christo overleden op 84-jarige leeftijd

De wereldberoemde kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden in New York. Dat wordt gemeld op de website van de kunstenaar. De Bulgaar was vooral bekend door het inpakken van allerlei grote objecten en gebouwen, zoals de Rijksdag in Berlijn. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

Uitvaart Eline is kistdrager: ‘Ik vind het bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan iemands uitvaart’

Bijbanen voor studenten in Groningen zijn er genoeg, maar toch besloot Eline Adema (25) voor een minder doorsnee baantje te gaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar kistdrager op uitvaarten in het Noorden: ,,Het wekt wel vaak verbazing op als mensen een team van vrouwelijke kistdragers op de uitvaart zien. Maar dat zorgt ook juist […]

Online onsterfelijkheid ‘De puzzel van het leven van Sascha* kan worden ingevuld’.

Zo omschrijft Mieke* alle beelden, filmpjes, berichtjes en bestanden die uit de telefoon van haar overleden dochter tevoorschijn zijn gekomen. Ze heeft ze nog niet allemaal bekeken, maar de wetenschap dát ze er naar kan kijken, geeft haar rust.