Door: Team Mensenlinq in Achter de deuren van de dood

De monumentenontwerper

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in de uitvaartbranche werkt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood. 

Het aantal ontwerpen van zijn hand dat op de Nederlandse begraafplaatsen staat kan hij me niet noemen, maar wel dat ze van Limburg tot Friesland en van de Randstad tot de Achterhoek te vinden zijn. De Steenwijkse Richard Krist (1965) is ontwerper van rouwmonumenten. ‘Allemaal volledig naar wens van de familie en/of de overledene, vertelt Richard me wanneer ik hem spreek op een zonnige woensdag in augustus.

Richard maakte een bijzondere carrièreswitch. Jarenlang runde hij een drukke vestiging van een uitzendonderneming en lag zijn passie in de commercie. Het was een kennis die zijn naam noemde bij een natuursteenbedrijf waar ze een bedrijfsleider zochten. ‘Mijn onderbuikgevoel zei dat ik het moest doen, twee weken later zegde ik mijn baan op en stapte in deze bijzondere wereld. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad’. Bij zijn nieuwe werkgever leerde hij de kneepjes van het vak. Sinds 2016 werkt Richard als zelfstandige. Met zijn bedrijf in Steenwijk richt hij zich op het ontwerp van o.a. urn- en grafmonumenten.

Richard komt doorgaans pas geruime tijd na het overlijden van iemand in beeld. ‘Het eerste verdriet is dan geweest en de nabestaanden zijn toe aan de volgende stap; het plaatsen van een monument’, vertelt de sympathieke ondernemer. ‘Ik heb inmiddels geleerd om tussen de regels van het gesprek door de wensen en de eisen van de mensen te lezen. Ik vind het belangrijk dat mijn eerste schets van een monument al goed in de richting zit. Een monument is een afspiegeling van het karakter van de overledene, iets waar hij of zij altijd aan herinnerd zal worden. Voor ene familie is dat groots en meeslepend, voor de andere familie sober en onopvallend. Beiden is goed; het gaat erom dat het eindresultaat naar wens is’. Richard is open en eerlijk in zijn informatie naar de nabestaanden. Dat gaat van voor- en nadelen van te gebruiken materialen tot advisering over de termijn waarop een grafmonument geplaatst kan worden. ‘Het kiezen van materiaal, het bedenken van tekst, de vorm van het monument en de uiteindelijke uitvoering; het zijn stukken van de weg die ik samen met de familie afleg. Ik maak een korte tijd intensief deel uit van hun rouwproces. Dat maakt mijn werk persoonlijk en bijzonder…’.

Na het ontwerp en bespreken van het gekozen materiaal besteedt Richard het daadwerkelijke steenhouwen uit.  ‘Ieder zijn vak, ik ontwerp, zij creëren; samen maken we een mooi monument’. Vervolgens begeleidt hij het gehele traject tot en met de plaatsing van het grafmonument of de levering van de urn. De familie heeft daar verder geen omkijken meer naar. ‘Ik heb contacten met heel veel partijen die heel veel verschillende materialen leveren. Alles is in principe dan ook in een ontwerp mogelijk. En dat moet ook! Al moet ik natuurlijk wel de regels van de begraafplaats respecteren’, haast Richard zich erbij te vermelden. ‘Er zijn voorschriften op het gebied van bijvoorbeeld materiaalkeuze en afmetingen van het monument. Die verschillen per begraafplaats. Ik vraag ze op en houd daar rekening mee in het ontwerp’.

De Steenwijker haalt voldoening uit zijn werk. ‘Ik kan gelukkig worden wanneer ik merk dat ik de abstracte wensen heb kunnen vertalen naar een persoonlijk monument, terwijl ik de overledene meestal niet heb gekend. Ik blijf altijd zoeken naar het beste resultaat; mijn ontwerp vormt immers een onderdeel van het verwerkingsproces dat de familie door moet’. Richard valt even stil en zegt dan: ‘Het resultaat van mijn werk is vaak de afronding van een periode…het letterlijke sluitstuk van iemands leven. Daar kun je, als ontwerper en als mens, niet anders dan je uiterste best voor doen!’

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Veel vormen van verdriet na een vroeggeboorte

Ze was gestuurd door haar leidinggevende. Ze wilde zo graag, maar werken lukte niet; ze maakte fouten die ze niet van haar gewend waren, haalde deadlines niet meer, kwam vaak te laat en was daarop niet aanspreekbaar. Kinderwens Hun oudste dochter was twee toen de wens voor een tweede kindje naar boven kwam. En waar […]

Marieke Knol
Coaching Ze is flink en dat wil ze weten ook.

Ze heeft alles goed voor elkaar en haar zaakjes op orde. Haar beide kinderen wonen in de buurt en haar buren kijken naar haar om. Ze heeft vriendinnen zat, zit op allerlei clubjes en doet veel. Naar musea, de schouwburg, golfen en op pad met een vriendin die ook weduwe is geworden op haar leeftijd, net zeventig. Ze is flink en dat wil ze weten ook

Nieuws Vorig jaar 151.885 inwoners van Nederland gestorven

Vorig jaar zijn 151.885 inwoners van ons land gestorven, bijna 1500 minder dan in 2018. Dat telde het CBS. De meeste mensen bezweken aan kanker of hart- en vaatziekten. Ruim driekwart van de overledenen was ouder dan zeventig jaar. Er gingen relatief gezien net iets meer vrouwen dood (51 procent) dan mannen (49 procent). Bijna […]

Nieuws Oud-televisiepresentator Aad van den Heuvel overleden

De bekende tv-presentator, televisiemaker en journalist Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt.

Nieuws Eelke Bakker, oudste man van de Benelux, overleden

Eelke Bakker, de oudste man van de Benelux, is in zijn woonplaats Dokkum overleden. Hij is 109 jaar en 280 dagen oud geworden. “Verdrietig, maar ook vervuld van trots en mooie herinneringen, laten wij u weten dat in bijzijn van zijn dierbaren is overleden onze lieve zorgzame vader, schoonvader en fantastische (oude) opa”, staat er in de rouwadvertentie.

Nieuws Kraftwerk-oprichter Florian Schneider overleden

Florian Schneider, mede-oprichter van de iconische Duitse elektroband Kraftwerk, is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De voormalig muzikant is 73 jaar geworden.

In memoriam Nicorien Bol uit Groningen was zelf het allermooiste sieraad

Een grote foto sierde de afgelopen tijd de etalage van haar winkel in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat in Groningen. Daarop staat Nicorien zelf, in haar element, je hoort haar bijna lachen. ,,Nico, jij was het allermooiste sieraad’’, staat eronder, evenals de twee data die haar leven omvatten. Geboren op 13 december 1968, gestorven op 1 april 2020.

Nieuws Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.