Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Composteren duurzaam alternatief voor begraven of cremeren

Wereldwijd wordt gekeken naar manieren om veel duurzamer met onze aarde om te gaan. De CO2 uitstoot is veel te hoog en de gevolgen daarvan zijn steeds beter zichtbaar. Ook in de uitvaartwereld zijn grote stappen te zetten als het gaat om duurzamere alternatieven voor begraven of cremeren.

Op dit moment zijn begraven, cremeren en je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap de enige drie mogelijkheden die in de wet op de lijkbezorging beschreven staan. Officieel hoort daar het zeemansgraf, dat in uitzonderlijke gevallen is toegestaan, ook bij. 

Begraven of cremeren 

Begraven neemt heel veel ruimte in beslag. Bovendien wordt het lichaam diep begraven, in aardlagen waar weinig tot geen organismen actief zijn. Het duurt dus lang voordat een lichaam daadwerkelijk vergaan is.  

Veel materialen waar een kist van wordt gemaakt, zijn zeer belastend voor het milieu. Net als bijvoorbeeld de kleding van de overledene. Die nadelen werken ook door bij cremeren. Cremeren is vooral erg belastend, omdat het zorgt voor een directe uitstoot van schadelijke stoffen.  

Begraven en cremeren blijken daarnaast kostbare vormen van lijkbezorging: begraafplaatsen zijn duur en door de stijgende gasprijzen wordt cremeren eveneens steeds prijziger. De alternatieven die beschikbaar zijn (of komen) zijn resomeren (het oplossen van een lichaam in vloeistof), cryomeren (het vriesdrogen van een lichaam) en composteren.  

Composteren 

Minder bekend, maar minstens zo vriendelijk voor onze omgeving, is composteren. De overledene wordt bij composteren gewikkeld in een laken dat ecologisch afbreekbaar is. Het laken wordt bijvoorbeeld gemaakt van wol. Het lichaam wordt geplaatst op een organisch bed van houtsnippers en bladeren, vermengd met klei, bruinkool, regenwater en compostculturen. Dit mengsel komt vervolgens op het lichaam. Composteren, ook wel humusatie genoemd, vindt dus boven, in plaats van onder de grond plaats.  

In totaal blijft er per persoon ongeveer een kubieke meter grond over. Een klein deel van deze compost gaat met de nabestaanden mee naar huis. De grond is ontzettend vruchtbaar en dus heel geschikt om bijvoorbeeld een boom in te planten. Dit is voor veel mensen de reden waarom ze zich aangetrokken voelen tot composteren: je geeft jezelf na de dood letterlijk terug aan de aarde.  

Lijkbezorgingswet 

D66-Kamerlid Monica den Boer diende eind 2018 14 voorstellen in om de wet op de lijkbezorging te veranderen. De huidige uitvaartwet is namelijk enorm verouderd, was haar uitgangspunt. Op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Gezondheidsraad in 2019 nieuwe technieken voor lijkbezorging beoordeeld en er een rapport over geschreven. Kernwaarden daarbij waren veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. 

De Gezondheidsraad heeft in haar rapport resomeren en composteren meegenomen. Resomeren wordt naar verwachting binnenkort toegestaan in Nederland. Composteren nog niet. Naar composteren wordt in onder andere de Verenigde Staten wel veel onderzoek gedaan.  

Vooralsnog is dus nog nergens ter wereld toegestaan om door middel van composteren afscheid te nemen van een dierbare.  

 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Schrijver Maarten Biesheuvel overleden.

Schrijver Maarten Biesheuvel is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij overleed vandaag thuis in Leiden, na een kort ziekbed. Dat heeft de executeur-testamentair en vriendin van de schrijver Helma Neppérus bekendgemaakt. Biesheuvel debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi. Zijn meest recente werk, Een Schiedamse jongen, verscheen vorig jaar. Biesheuvel kreeg in 2007 de P.C. Hooftprijs voor […]

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

Nieuws Oud-international Liesbeth Migchelsen overleden

Na een kort ziekbed is dinsdag voetbalster en 95-voudig international Liesbeth Migchelsen op 49-jarige leeftijd overleden. Canberra United, een van de clubs waar ze als trainer werkzaam was, meldt op Twitter “diep bedroefd” te zijn over haar heengaan.

Nieuws Bondgirl Diana Rigg op 82-jarige leeftijd overleden

Actrice Diana Rigg is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat bericht de BBC. Rigg kreeg grote bekendheid met onder andere haar rollen in James Bond en Game of Thrones. Het is niet bekend hoe de actrice is overleden. Rigg vertolkte onder andere de rol van Tracy di Vicenzo in On Her Majesty’s Secret Service. Daarin trouwde […]

Fre Bos
In memoriam Fré Bos, de eigenzinnige godfather van het veldrijden, is niet meer

Tientallen wielrenners stoomde hij in zijn leven klaar voor het grote werk. Fré Bos is er niet meer, maar de eigenzinnige trainer en ploegleider is nog lang niet vergeten. Naast de namen van zijn familieleden mocht de poot van Moppie natuurlijk niet ontbreken in de rouwadvertentie van Fré Bos, die op 88-jarige leeftijd in zijn […]

In memoriam Jannes Berghuis, de lieve jongen die zomaar viel

Jannes Berghuis bezat een hele batterij notitieboekjes.
Daarin schreef hij, in een net, cursief handschrift. Over wat hij meemaakte op zijn reizen. Over hoe je kon zien of een vis ziek was of gezond. Over wat hij wilde worden na zijn studie. Over wie hij wilde worden. Niet iemand die hele dagen in een laboratorium slijt, zo ver was hij in elk geval. Nee, hij wilde betekenis hebben. De wereld een beetje beter en mooier maken.

Uitvaart Troostende luisterliedjes op uitvaart

,,Als iemand steun kan vinden in jouw muziek, wat is er dan mooier?” Dick Postma uit Franeker zou het niet weten. Onlangs vond deze voormalige marineman een nieuwe roeping: eigen liedjes spelen op uitvaarten. Met Muzikaal Vaarwel wil hij zijn bijdrage leveren aan een mooi en memorabel afscheid. Toen hij nog marinier was, voer hij […]

Voorbereiden op later Bij de notaris: De erfenis naar de ex?

Meneer Hendriks zat met lichtelijk paniek in zijn ogen tegenover de notaris. Hij roerde in zijn koffie en na zijn eerste slokje startte hij zijn verhaal over zijn dochter Irene: ‘Irene gaat binnenkort trouwen.’ De notaris had wel in de gaten dat een ‘gefeliciteerd’ op dit moment misschien niet de juiste reactie was. Meneer Hendriks vervolgde zijn verhaal en legde uit dat zijn vrouw en hij niet veel vertrouwen hadden in de partnerkeuze van hun dochter. ‘We worden wat ouder en zoals u weet zijn we niet onbemiddeld, we hebben niet al die jaren gewerkt om onze erfenis te zien vertrekken bij een echtscheiding’. De notaris knikte en voelde aan waar het verhaal naar toe zou gaan.