Terug
Uitvaart

Cake of champagne na de uitvaart?

Koffie of thee met een plakje cake na een begrafenis. Het is een traditioneel gebruik. Toch komen er steeds meer alternatieven voor het klassieke plakje cake. Maar waar komt deze gewoonte toch vandaan?

De cake deed lang geleden zijn intrede toen het nog heel gebruikelijk was om tijdens een ziekbed of na een overlijden een wake te houden. Tijdens het waken werd er veel uit de Bijbel gelezen en lag de nadruk vooral op het ophalen van herinneringen, verdriet en troost.

Ook vasten was een onderdeel van de rouwverwerking. En dat vasten zorgde er soms voor dat tijdens een begrafenis nabestaanden onwel werden. Volgens een legende bedacht een voorganger om koffie en cake aan te bieden voor de plechtigheid. Door de cake en koffie voor de dienst te nuttigen werd voorkomen dat mensen flauwvielen tijdens de begrafenis. En nog steeds wordt er koffie en cake geserveerd, maar nu gebeurt dit na de plechtigheid.

Wist je dat in Ierland iets soortgelijks wordt gegeten? Ze noemen het de Wake Cake. Een zoete cake met roomkaas en rozijnen.

Persoonlijker

Uitvaarten worden steeds persoonlijker. En dat geldt ook voor de catering na een uitvaart. Het onpersoonlijke plakje cake kan bijvoorbeeld worden vervangen door een speciale uitvaarttaart. De taart kan zo gemaakt worden dat het is afgestemd op de hobby, passie of favoriete sportclub van de overledene. Een taart op een uitvaart is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar eigenlijk is alles mogelijk bij een uitvaart of herdenkingsbijeenkomst. En heb je wel eens van een Sweet Table gehoord? Het is vergelijkbaar met een High Tea, maar dan een tikkie zoeter. Een tafel met verschillende zoete hapjes met bijvoorbeeld macarons, cupcakes en cakepops. Steeds vaker wordt er gekozen voor een passend afscheid met lekkere hapjes die passen bij de overledene. En dat hoeft natuurlijk niet altijd zoetigheid te zijn. Ook hartige hapjes, tapas, salades en diners worden steeds vaker geserveerd. 

Borrel populair

Hoewel cake nog vaak wordt gegeten na een begrafenis, wordt een afsluitende borrel met een hartig hapje steeds populairder. Dat blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer. Een toost op het leven wint het zelfs van koffie met cake. Bijna alle inwoners van Nederland hebben liever een borrel dan koffie met cake. Behalve de Groningers – die steken er met kop en schouders bovenuit – en de Drenten en Gelderlanders met een klein verschil.

De borrel valt dus in de smaak. Steeds vaker wordt een fles champagne ontkurkt om het leven van de overledene te vieren. En ook prosecco en een goed glas wijn worden steeds vaker gedronken na een uitvaart. Met bijpassende hapjes of een heerlijk diner. Deze hartversterkers zijn een mooie gelegenheid om samen met vrienden en familie nog even na te praten en herinneringen op te halen aan de overledene. Iedereen is uniek. En dat zou het laatste afscheid ook moeten zijn. Smaakvol en passend bij de dierbare overledene.