Terug
Nieuws

Braziliaanse voetballegende Pelé overleden

De Braziliaanse voetballegende Pelé is overleden. Hij is 82 jaar geworden.

Edson Arantes do Nascimento, zoals Pelé voluit heet, geldt als een van de beste voetballers aller tijden. Met Brazilië werd hij in 1958, 1962 en 1970 wereldkampioen. Hij is de enige speler die drie keer de wereldbeker omhoog kon houden.

In 2000 riep de wereldvoetbalbond FIFA Pelé samen met Diego Maradona uit tot speler van de eeuw. In 92 interlands maakte de drievoudig wereldkampioen 77 doelpunten voor de Seleção.

Bij het afgelopen WK staken de spelers van Brazilië de zieke Pelé nog een hart onder de riem. Na het bereiken van de kwartfinales ontrolden ze een groot spandoek met daarop de naam en beeltenis van de Braziliaanse voetballegende.

De voetballers van Brazilië brachten op het WK een eerbetoon aan Pelé die toen in het ziekenhuis lag.Ⓒ ANP/HH

Pelé had al jaren een broze gezondheid. Vorig jaar werd er darmkanker bij hem geconstateerd, waarna een tumor werd verwijderd. Eind november werd Pelé opnieuw opgenomen in het Albert Einstein-ziekenhuis in São Paulo.

Ontroerende momenten

Rond de kerstdagen beleefde Pelé met zijn familie ontroerende momenten in het ziekenhuis, liet zijn dochter Kely Nascimento eerder op Instagram weten. „Soms is er veel verdriet en wanhoop, andere momenten lachen we en praten we over grappige herinneringen. En wat we het meeste leren is dat we elkaar moeten opzoeken, elkaar moeten vasthouden. Dat is de enige manier waarop het loont. Allen tezamen.”

Inmiddels heeft dochter Kely ook gereageerd op het overlijden van haar vader. „Alles wat we zijn, zijn we dankzij jou”, schrijft ze onder meer. „We houden oneindig van je. Rust in vrede.”

Santos: wake maandag, uitvaart dinsdag

De overleden Braziliaanse voetbalgrootheid Pelé wordt maandag met een wake herdacht. Dinsdag volgt de uitvaart. Dat meldt de Braziliaanse voetbalclub Santos, waar Pelé bijna zijn gehele loopbaan voetbalde.

„De herdenkingsdienst van de grootste voetballer aller tijden zal plaatsvinden in het Urbano Caldeira-stadion, in de wijk Vila Belmiro, waar hij de wereld versteld deed staan”, aldus Santos in een verklaring.

Drie dagen nationale rouw

In Brazilië is inmiddels een periode van drie dagen van nationale rouw afgekondigd wegens de dood van de voetballer Pelé. De regering van president Jair Bolsonaro noemt Pelé „een geweldige Braziliaan, die de reputatie van het land overal waar hij kwam een boost gaf.”

Op zijn eigen Twitteraccount schrijft Bolsonaro, die nog slechts enkele dagen president van Brazilië is, dat Pelé „Brazilië in de hele wereld beroemd maakte.” Ook vindt hij dat Pelé „voetbal verhief tot een kunstvorm.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 30-12-2022. Foto:Ⓒ ANP/HH, GETTY IMAGES