Terug
Voorbereiden op later

Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven.

Sinds 1991 mag je in Nederland begraven of gecremeerd worden zonder kist. Je kan er dus ook voor kiezen om in een lijkwade begraven te worden. Een lijkwade is een doek van natuurlijke materialen waar een overledene in kan worden gewikkeld. De stof van de lijkwade kan om het hoofd worden gedrapeerd, zodat deze zichtbaar blijft. Maar het is ook mogelijk om het hoofd te bedekken en te kiezen voor een gesloten opbaring. Nabestaanden kunnen de lijkwade, in de dagen toelopend naar het afscheid, elke dag een slag verder sluiten. Dit kan een dierbaar afscheidsritueel zijn. Lijkwades heb je in verschillende soorten stoffen, maar ook in verschillende kleuren.

Draagplank

In een kist begraven worden is dus niet verplicht, maar er zijn wel regels voor het omhullen van een overledene tijdens een begrafenis of crematie. Zo is het verplicht om een overledene tijdens het vervoer naar de begraafplaats of crematieoven hygiënisch vast te kunnen houden. Als een overledene in een lijkwade is gewikkeld, kan het lichaam makkelijk vervoerd worden met een draagplank. En ook daar zijn allerlei keuzes in. Je hebt bijvoorbeeld draagplanken van beukenhout, bamboe of wilgentakken.

Mooi ritueel

Volgens Jelle Visser van de webshop Wikkelgoed weten relatief weinig mensen dat het mogelijk is om te worden begraven zonder kist. ,,Het mooie is dat je een overledene zelf in kan wikkelen. Dit kan een mooi ritueel zijn, wat ook helpt bij de verwerking. Een lijkwade kan je heel persoonlijk maken. Laat de kleinkinderen er bijvoorbeeld een tekening op maken of borduur er een mooi werkje op. Veel mensen vinden een lijkwade veel minder afstandelijk dan een kist.”

Lijkwade of kist

Lara van Beek van webshop Uitvaartwade vertelt dat er langzamerhand steeds meer mensen de lijkwade ontdekken. ,,Je zou misschien denken dat jongeren vaker kiezen voor een lijkwade, maar zij kiezen vaak nog voor een kist. Het zijn vooral mensen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar die bewust kiezen voor een lijkwade. Sommige mensen vinden het gevoel dat ze in een kist moeten liggen beklemmend en kiezen daarom voor een lijkwade. Maar soms is ook de prijs doorslaggevend.” Volgens Van Beek spelen milieuvriendelijkheid en de opkomst van natuurbegraafplaatsen ook een rol.  

De lijkwade is nog geen hype, bevestigen beide ondernemers. Toch zien Visser en Van Beek de afgelopen jaren wel een lichte stijging in de verkoop van lijkwades. Vooralsnog kiezen de meeste mensen nog voor de traditionele manier van begraven. In een kist.