Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven.

Sinds 1991 mag je in Nederland begraven of gecremeerd worden zonder kist. Je kan er dus ook voor kiezen om in een lijkwade begraven te worden. Een lijkwade is een doek van natuurlijke materialen waar een overledene in kan worden gewikkeld. De stof van de lijkwade kan om het hoofd worden gedrapeerd, zodat deze zichtbaar blijft. Maar het is ook mogelijk om het hoofd te bedekken en te kiezen voor een gesloten opbaring. Nabestaanden kunnen de lijkwade, in de dagen toelopend naar het afscheid, elke dag een slag verder sluiten. Dit kan een dierbaar afscheidsritueel zijn. Lijkwades heb je in verschillende soorten stoffen, maar ook in verschillende kleuren.

Draagplank

In een kist begraven worden is dus niet verplicht, maar er zijn wel regels voor het omhullen van een overledene tijdens een begrafenis of crematie. Zo is het verplicht om een overledene tijdens het vervoer naar de begraafplaats of crematieoven hygiënisch vast te kunnen houden. Als een overledene in een lijkwade is gewikkeld, kan het lichaam makkelijk vervoerd worden met een draagplank. En ook daar zijn allerlei keuzes in. Je hebt bijvoorbeeld draagplanken van beukenhout, bamboe of wilgentakken.

Mooi ritueel

Volgens Jelle Visser van de webshop Wikkelgoed weten relatief weinig mensen dat het mogelijk is om te worden begraven zonder kist. ,,Het mooie is dat je een overledene zelf in kan wikkelen. Dit kan een mooi ritueel zijn, wat ook helpt bij de verwerking. Een lijkwade kan je heel persoonlijk maken. Laat de kleinkinderen er bijvoorbeeld een tekening op maken of borduur er een mooi werkje op. Veel mensen vinden een lijkwade veel minder afstandelijk dan een kist.”

Lijkwade of kist

Lara van Beek van webshop Uitvaartwade vertelt dat er langzamerhand steeds meer mensen de lijkwade ontdekken. ,,Je zou misschien denken dat jongeren vaker kiezen voor een lijkwade, maar zij kiezen vaak nog voor een kist. Het zijn vooral mensen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar die bewust kiezen voor een lijkwade. Sommige mensen vinden het gevoel dat ze in een kist moeten liggen beklemmend en kiezen daarom voor een lijkwade. Maar soms is ook de prijs doorslaggevend.” Volgens Van Beek spelen milieuvriendelijkheid en de opkomst van natuurbegraafplaatsen ook een rol.  

De lijkwade is nog geen hype, bevestigen beide ondernemers. Toch zien Visser en Van Beek de afgelopen jaren wel een lichte stijging in de verkoop van lijkwades. Vooralsnog kiezen de meeste mensen nog voor de traditionele manier van begraven. In een kist.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Bijzondere urnen
Rouw Vijf bijzondere urnen die inspelen op specifieke wensen

Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten […]

Rouw Voor altijd samen

‘Piep’, het herkenbare geluidje van een binnenkomend berichtje op mijn telefoon. ‘Hij is klaar! Ik app je wel even een foto’. Mijn telefoon piepte nogmaals om aan te geven dat er een tweede berichtje was binnengekomen.

Nieuws Striptekenaar Eric Schreurs (‘Joop Klepzeiker’) overleden

Striptekenaar Eric Schreurs, maker van de bekende stripreeks rond de cultfiguur Joop Klepzeiker, is vrijdag in zijn woonplaats Leiden overleden, waar hij in 1958 ook werd geboren. Dat bevestigen twee van zijn goede vrienden, Boris Kousemaker van stripwinkel Lambiek in Amsterdam en striptekenaar Guido van Driel.

In memoriam Twan Tuik (19) uit Barger-Compascuum, de motorcrosser met een lach

Tijd van leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Twan Tuik (2000 – 2019) uit Barger-Compascuum.

Uitvaart Uitvaart online bijwonen

Het liefst ben je natuurlijk zelf bij het afscheid van een dierbare om hem of haar de laatste eer te bewijzen. Maar stel dat dat niet mogelijk is. Vanwege gezondheidsproblemen of omdat je aan de andere kant van de wereld woont. Ook dan hoef je de uitvaart van een dierbare niet te missen. Via je laptop kan je de uitvaart live bijwonen.

Nieuws The Four Seasons-oprichter Tommy DeVito (92) overleden aan COVID-19

Tommy DeVito, een van de oprichters van de succesvolle popgroep The Four Seasons, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Las Vegas aan de gevolgen van het coronavirus.

Nieuws Motorcoureur Jan de Vries (77) overleden

PURMEREND – Voormalig motorcoureur Jan de Vries is op 77-jarige leeftijd overleden. De Vries was 14-voudig Grand Prix-winnaar. Hij werd twee keer wereldkampioen in de 50cc. De Vries is de succesvolste Nederlandse coureur ooit in een solo wegraceklasse. Hij veroverde de wereldtitel in de 50cc-klasse in 1971 en 1973 op een Van Veen Kreidler. Hij won […]

Nieuws Acteur Chadwick Boseman overleden aan kanker

Chadwick Boseman, de acteur die wereldvermaard werd door zijn rol in de superheldenfilm Black Panther, is op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed al vier jaar aan darmkanker, iets wat hij al die tijd voor de buitenwereld geheim heeft gehouden. De dood van Boseman is een schok voor de Amerikaanse filmgemeenschap waar met grote verslagenheid op […]