Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven.

Sinds 1991 mag je in Nederland begraven of gecremeerd worden zonder kist. Je kan er dus ook voor kiezen om in een lijkwade begraven te worden. Een lijkwade is een doek van natuurlijke materialen waar een overledene in kan worden gewikkeld. De stof van de lijkwade kan om het hoofd worden gedrapeerd, zodat deze zichtbaar blijft. Maar het is ook mogelijk om het hoofd te bedekken en te kiezen voor een gesloten opbaring. Nabestaanden kunnen de lijkwade, in de dagen toelopend naar het afscheid, elke dag een slag verder sluiten. Dit kan een dierbaar afscheidsritueel zijn. Lijkwades heb je in verschillende soorten stoffen, maar ook in verschillende kleuren.

Draagplank

In een kist begraven worden is dus niet verplicht, maar er zijn wel regels voor het omhullen van een overledene tijdens een begrafenis of crematie. Zo is het verplicht om een overledene tijdens het vervoer naar de begraafplaats of crematieoven hygiënisch vast te kunnen houden. Als een overledene in een lijkwade is gewikkeld, kan het lichaam makkelijk vervoerd worden met een draagplank. En ook daar zijn allerlei keuzes in. Je hebt bijvoorbeeld draagplanken van beukenhout, bamboe of wilgentakken.

Mooi ritueel

Volgens Jelle Visser van de webshop Wikkelgoed weten relatief weinig mensen dat het mogelijk is om te worden begraven zonder kist. ,,Het mooie is dat je een overledene zelf in kan wikkelen. Dit kan een mooi ritueel zijn, wat ook helpt bij de verwerking. Een lijkwade kan je heel persoonlijk maken. Laat de kleinkinderen er bijvoorbeeld een tekening op maken of borduur er een mooi werkje op. Veel mensen vinden een lijkwade veel minder afstandelijk dan een kist.”

Lijkwade of kist

Lara van Beek van webshop Uitvaartwade vertelt dat er langzamerhand steeds meer mensen de lijkwade ontdekken. ,,Je zou misschien denken dat jongeren vaker kiezen voor een lijkwade, maar zij kiezen vaak nog voor een kist. Het zijn vooral mensen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar die bewust kiezen voor een lijkwade. Sommige mensen vinden het gevoel dat ze in een kist moeten liggen beklemmend en kiezen daarom voor een lijkwade. Maar soms is ook de prijs doorslaggevend.” Volgens Van Beek spelen milieuvriendelijkheid en de opkomst van natuurbegraafplaatsen ook een rol.  

De lijkwade is nog geen hype, bevestigen beide ondernemers. Toch zien Visser en Van Beek de afgelopen jaren wel een lichte stijging in de verkoop van lijkwades. Vooralsnog kiezen de meeste mensen nog voor de traditionele manier van begraven. In een kist.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oerol-oprichter Joop Mulder overleden

Joop Mulder, oprichter van het Oerol-festival op Terschelling, is overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Hij werd 67 jaar oud. Mulder, zoon van de Bolswarder burgemeester Johan Mulder, vestigde zich in de jaren zeventig op Terschelling, waar hij café De Stoep (in Midsland) overnam. In 1982 begon hij met het Oerol-festival, dat jarenlang vanuit zijn woonkamer, […]

Nieuws Primal Scream-zangeres Denise Johnson overleden

Zangeres Denise Johnson, vooral bekend van het in 1991 uitgekomen Primal Scream-album Screamadelica, is op 56-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van haar familie is ze “plotseling overleden” na een ziekte Volgens haar familie was Johnson ziek in de week voorafgaand aan haar dood, maar vertelde ze vrienden dat ze zich vrijdag “veel beter” voelde. De […]

Rouw ‘ Afscheidsritueel op zee maakt afscheid dragelijker’

Schipper Oeds begeleidt nabestaanden op het Wad

Nieuws Joe Ruby, bedenker Scooby-Doo overleden

Een van de striptekenaars achter Scooby-Doo is overleden. Joe Ruby werd 87 jaar. Hij stopte nooit met het schrijven en bedenken van nieuw werk, laat zijn kleinzoon weten aan Variety.

Nieuws Voormalig wielrenster Eva Mottet overleden

Voormalig wielrenster Eva Mottet, de dochter van de Franse oud-prof Charly Mottet, is deze week op 25-jarige leeftijd overleden. Het is nog onbekend wat er is gebeurd met de Francaise.

Nieuws Oud-televisiepresentator Aad van den Heuvel overleden

De bekende tv-presentator, televisiemaker en journalist Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt.

In memoriam Vriend en vijand zal Plopatou missen

Stadsfiguur Plopatou is overleden. Excentriek, kleurrijk, bemoeizuchtig en controversieel. Maar wie hij was – niemand die het echt weet.

Coaching Ik moet afscheid nemen van mijn ouders, maar ook van mijn kindertijd

Tegenover me zit een mooie, ingetogen vrouw, pratend met zachte stem in weloverwogen woorden. Haar vader is overleden, maar dat is niet de reden waarom ze komt. ‘Tuurlijk weet ik dat mijn kindertijd ver achter me ligt. En dat ik geen last meer hoef te hebben van mijn dominante vader en mijn afwezige moeder. Maar toch kom er ik elke keer weer op terug, merk ik dat ik er wel last van heb en dat ik in alles zo reageer als mijn ouders dat gewenst zouden hebben.’