Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven.

Sinds 1991 mag je in Nederland begraven of gecremeerd worden zonder kist. Je kan er dus ook voor kiezen om in een lijkwade begraven te worden. Een lijkwade is een doek van natuurlijke materialen waar een overledene in kan worden gewikkeld. De stof van de lijkwade kan om het hoofd worden gedrapeerd, zodat deze zichtbaar blijft. Maar het is ook mogelijk om het hoofd te bedekken en te kiezen voor een gesloten opbaring. Nabestaanden kunnen de lijkwade, in de dagen toelopend naar het afscheid, elke dag een slag verder sluiten. Dit kan een dierbaar afscheidsritueel zijn. Lijkwades heb je in verschillende soorten stoffen, maar ook in verschillende kleuren.

Draagplank

In een kist begraven worden is dus niet verplicht, maar er zijn wel regels voor het omhullen van een overledene tijdens een begrafenis of crematie. Zo is het verplicht om een overledene tijdens het vervoer naar de begraafplaats of crematieoven hygiënisch vast te kunnen houden. Als een overledene in een lijkwade is gewikkeld, kan het lichaam makkelijk vervoerd worden met een draagplank. En ook daar zijn allerlei keuzes in. Je hebt bijvoorbeeld draagplanken van beukenhout, bamboe of wilgentakken.

Mooi ritueel

Volgens Jelle Visser van de webshop Wikkelgoed weten relatief weinig mensen dat het mogelijk is om te worden begraven zonder kist. ,,Het mooie is dat je een overledene zelf in kan wikkelen. Dit kan een mooi ritueel zijn, wat ook helpt bij de verwerking. Een lijkwade kan je heel persoonlijk maken. Laat de kleinkinderen er bijvoorbeeld een tekening op maken of borduur er een mooi werkje op. Veel mensen vinden een lijkwade veel minder afstandelijk dan een kist.”

Lijkwade of kist

Lara van Beek van webshop Uitvaartwade vertelt dat er langzamerhand steeds meer mensen de lijkwade ontdekken. ,,Je zou misschien denken dat jongeren vaker kiezen voor een lijkwade, maar zij kiezen vaak nog voor een kist. Het zijn vooral mensen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar die bewust kiezen voor een lijkwade. Sommige mensen vinden het gevoel dat ze in een kist moeten liggen beklemmend en kiezen daarom voor een lijkwade. Maar soms is ook de prijs doorslaggevend.” Volgens Van Beek spelen milieuvriendelijkheid en de opkomst van natuurbegraafplaatsen ook een rol.  

De lijkwade is nog geen hype, bevestigen beide ondernemers. Toch zien Visser en Van Beek de afgelopen jaren wel een lichte stijging in de verkoop van lijkwades. Vooralsnog kiezen de meeste mensen nog voor de traditionele manier van begraven. In een kist.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond overleden

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is gisteren op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

Nieuws Oud-topscheidsrechter Egbert Mulder uit Sappemeer overleden, corona wordt voormalig leidsman fataal.

Op 80-jarige leeftijd is voormalige toparbiter Egbert Mulder overleden. De Sappemeerster behoorde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw tot het puikje van de zalm van het nationale scheidsrechterskorps. Mulder was niet alleen in Nederland een gewaardeerd leidsman, ook op de internationale voetbalvelden timmerde de Groninger stevig aan de weg. Hij floot […]

Voorbereiden op later ‘River flows in you’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: instrumentale muziek . ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in […]

Nieuws Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin afdaalden naar de maan en daar rondwandelden, bleef hij in een baan rond de maan op ze wachten.

Nieuws Geliefde boswachter Jenny van Leeuwen plotseling overleden

Boswachter Jenny van Leeuwen (41), een van de bekendste gezichten van Staatsbosbeheer in Den Haag, is gisteren plotseling overleden. Dat meldt Staatsbosbeheer vandaag.

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”

In memoriam Tattookoning van de stad is uitgetekend

In de tijd dat tatoeages nog toebehoorden aan zeebonken, hoeren en criminelen, zat Tattoo Karel al in het vak. Onbekende wereld Als jongetje van elf drukte Ton Tonkens zijn neus tegen het raam van de winkel van Tattoo Karel aan de Nieuwstad. Tatoeëren bestond nog nauwelijks, zeker niet in Groningen en de kleine Tonkens was […]

Rouw Hulp voor nabestaanden van wie dierbare uit leven gestapt is

Hoe moet je verder met je leven als een dierbare daaruit is gestapt? Met die vraag worstelen tal van mensen van wie de partner, een familielid of een vriend zelfmoord heeft gepleegd. De Stichting Nabestaan Na Zelfdoding Drenthe wil hen helpen.