Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven.

Sinds 1991 mag je in Nederland begraven of gecremeerd worden zonder kist. Je kan er dus ook voor kiezen om in een lijkwade begraven te worden. Een lijkwade is een doek van natuurlijke materialen waar een overledene in kan worden gewikkeld. De stof van de lijkwade kan om het hoofd worden gedrapeerd, zodat deze zichtbaar blijft. Maar het is ook mogelijk om het hoofd te bedekken en te kiezen voor een gesloten opbaring. Nabestaanden kunnen de lijkwade, in de dagen toelopend naar het afscheid, elke dag een slag verder sluiten. Dit kan een dierbaar afscheidsritueel zijn. Lijkwades heb je in verschillende soorten stoffen, maar ook in verschillende kleuren.

Draagplank

In een kist begraven worden is dus niet verplicht, maar er zijn wel regels voor het omhullen van een overledene tijdens een begrafenis of crematie. Zo is het verplicht om een overledene tijdens het vervoer naar de begraafplaats of crematieoven hygiënisch vast te kunnen houden. Als een overledene in een lijkwade is gewikkeld, kan het lichaam makkelijk vervoerd worden met een draagplank. En ook daar zijn allerlei keuzes in. Je hebt bijvoorbeeld draagplanken van beukenhout, bamboe of wilgentakken.

Mooi ritueel

Volgens Jelle Visser van de webshop Wikkelgoed weten relatief weinig mensen dat het mogelijk is om te worden begraven zonder kist. ,,Het mooie is dat je een overledene zelf in kan wikkelen. Dit kan een mooi ritueel zijn, wat ook helpt bij de verwerking. Een lijkwade kan je heel persoonlijk maken. Laat de kleinkinderen er bijvoorbeeld een tekening op maken of borduur er een mooi werkje op. Veel mensen vinden een lijkwade veel minder afstandelijk dan een kist.”

Lijkwade of kist

Lara van Beek van webshop Uitvaartwade vertelt dat er langzamerhand steeds meer mensen de lijkwade ontdekken. ,,Je zou misschien denken dat jongeren vaker kiezen voor een lijkwade, maar zij kiezen vaak nog voor een kist. Het zijn vooral mensen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar die bewust kiezen voor een lijkwade. Sommige mensen vinden het gevoel dat ze in een kist moeten liggen beklemmend en kiezen daarom voor een lijkwade. Maar soms is ook de prijs doorslaggevend.” Volgens Van Beek spelen milieuvriendelijkheid en de opkomst van natuurbegraafplaatsen ook een rol.  

De lijkwade is nog geen hype, bevestigen beide ondernemers. Toch zien Visser en Van Beek de afgelopen jaren wel een lichte stijging in de verkoop van lijkwades. Vooralsnog kiezen de meeste mensen nog voor de traditionele manier van begraven. In een kist.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Marjon Duyvestijn maakt tastbare herinneringen van kleding van overleden dierbare

Na het overlijden van haar moeder maakte Marjon Duyvestijn een vest van haar moeders suède rok en zijden sjaal. Het is tot de dag van vandaag een waardevol bezit dat troost biedt. Daarom doet ze dit nu ook voor anderen: tastbare blijvende herinneringen maken van kleding van hun overleden dierbare.

Online onsterfelijkheid ‘De puzzel van het leven van Sascha* kan worden ingevuld’.

Zo omschrijft Mieke* alle beelden, filmpjes, berichtjes en bestanden die uit de telefoon van haar overleden dochter tevoorschijn zijn gekomen. Ze heeft ze nog niet allemaal bekeken, maar de wetenschap dát ze er naar kan kijken, geeft haar rust.

Nieuws Advocaat Derk Wiersum op straat doodgeschoten in Amsterdam

De advocaat van kroongetuige Nabil B. is vanochtend in de straat in Amsterdam waar hij woont vermoord. Het gaat om de 44-jarige Derk Wiersum, zo bevestigen bronnen binnen politie en justitie .

Nieuws Hond neemt in het UMCG afscheid van zijn stervende baasje

Een stervende patiënt en zijn hond hebben in het UMCG afscheid van elkaar kunnen nemen. Het ontroerende tafereel speelde zich onlangs af op de intensive care.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.

Voorbereiden op later Laatste rustplaats midden in de natuur

Bij oude beukenlanen, in de buurt van een kabbelend beekje, in het midden van heidevelden: veel natuurliefhebbers kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Maar wat houdt dat precies in, een plek op een natuurbegraafplaats?

In memoriam Voor Dientje Popken was er maar één man: Harm

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde leven van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Arendina (Dientje) Auwema-Popken uit Norg (1949-2019).

Nieuws Ton van den Heuvel, grimeur van onder anderen Pipo de Clown overleden

De grimeur van bekende televisie-series als Pipo de Clown, Ti-Ta-Tovenaar en Dagboek van een Herdershond is overleden. De man, Ton van den Heuvel, is 94 geworden. Hij overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting, zo bevestigde zijn familie zondag een bericht van NH Radio.