Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Auteur (91) kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleden

In de Verenigde Staten is Eric Carle, de auteur van het bekende kinderprentenboek Rupsje Nooitgenoeg, overleden. Carle overleed zondag op 91-jarige leeftijd in de staat Massachusetts, maar zijn overlijden is pas vandaag bekendgemaakt.

Behalve schrijver was Carle ook illustrator; gedurende zijn carrière werkte hij mee aan meer dan zeventig kinderboeken. Toch begon hij pas op latere leeftijd met het tekenen voor kinderliteratuur.

Hij werd geboren in de VS, maar op aandringen van zijn Duitse moeder verhuisde het gezin naar Duitsland, waar Carle vol heimwee naar zijn vaderland de Tweede Wereldoorlog doorbracht. In 1952 keerde hij terug naar de VS, waar hij grafisch ontwerper werd.

In 1967 illustreerde hij zijn eerste kinderboek: Beertje Bruin, wat zie je daar? Auteur Bill Martin Jr. vroeg Carle voor de klus nadat hij een getekende rode kreeft voor een advertentie van hem had gezien. Carle vond het illustreren zo leuk, dat hij besloot er zijn beroep van te maken. Hij ging daarna ook zelf de teksten van kinderboeken schrijven.

50 miljoen exemplaren

Carles stijl als illustrator was herkenbaar. Zijn werk is niet alleen erg kleurrijk, ook gebruikte hij een collagetechniek. Dat hield in dat hij met verschillende stukjes papier werkte.

In 1969 verscheen Carles bekendste werk: Rupsje Nooitgenoeg, een kleurrijk boek voor kleuters over een rups die zich vol eet en uiteindelijk in een vlinder verandert. The Very Hungry Caterpillar, zoals het origineel heet, werd bij het verschijnen geprezen om de eenvoudige woordkeuze, waarmee kinderen konden leren lezen. Het werd in 65 talen uitgeven en wereldwijd werden er zo’n 50 miljoen exemplaren van verkocht.

In 2019, rond het 50-jarig jubileum van Rupsje Nooitgenoeg, legde Carle uit waarom het boek volgens hem zo’n succes werd: De populariteit, zo dacht Carle, had te maken met het thema. Tegen de BBC zei hij in 2019 dat het ligt aan de boodschap van hoop, die in het verhaal zit: “Een klein onbetekenend rupsje dat de wereld invliegt als een prachtige vlinder.”

Melkert

In de Nederlandse politiek kreeg ‘Rupsje Nooitgenoeg’ een andere betekenis. Minister van Financiën Gerrit Zalm en in navolging van hem andere VVD’ers noemden de PvdA’er Ad Melkert zo omdat hij voortdurend om extra geld voor uitgaven vroeg.

Bron: NOS. Geplaatst 27-5-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Een lindeboom voor juf Linda.

Mijn zus Linda overleed meer dan 25 jaar geleden volledig onverwachts. Met haar 29 jaar was zij in de bloei van haar leven en niets wees erop dat zij leed aan een ernstige ziekte. Haar plotselinge dood was een emotionele dreun, die tot op de dag van vandaag nog voelbaar is voor een ieder die haar heeft gekend.  Het verlies van haar had niet […]

herinerhen
HerinnerHen Hessel Kuipers

Hessel, een rustige man met warrige grijze haren, zit aan tafel te schrijven. Wat is uw leukste jeugdherinnering? Hij schrijft: Het krijgen van verkering met Hieke.

Rouw Voor altijd samen

‘Piep’, het herkenbare geluidje van een binnenkomend berichtje op mijn telefoon. ‘Hij is klaar! Ik app je wel even een foto’. Mijn telefoon piepte nogmaals om aan te geven dat er een tweede berichtje was binnengekomen.

herinerhen
HerinnerHen Bertus Bosch

Vlak voordat z’n vrouw Anna stierf leerde zij hem nog eten koken. Samen liepen ze nog één keer het bospad langs…daarna overleed ze. Hij miste haar.

Voorbereiden op later Bij de notaris: De erfenis naar de ex?

Meneer Hendriks zat met lichtelijk paniek in zijn ogen tegenover de notaris. Hij roerde in zijn koffie en na zijn eerste slokje startte hij zijn verhaal over zijn dochter Irene: ‘Irene gaat binnenkort trouwen.’ De notaris had wel in de gaten dat een ‘gefeliciteerd’ op dit moment misschien niet de juiste reactie was. Meneer Hendriks vervolgde zijn verhaal en legde uit dat zijn vrouw en hij niet veel vertrouwen hadden in de partnerkeuze van hun dochter. ‘We worden wat ouder en zoals u weet zijn we niet onbemiddeld, we hebben niet al die jaren gewerkt om onze erfenis te zien vertrekken bij een echtscheiding’. De notaris knikte en voelde aan waar het verhaal naar toe zou gaan.

herinerhen
HerinnerHen Gretha Vogelzang

Gretha, zij was die Power Vrouw! Zij wilde niet wachten tot de storm voorbij was en leerde dansen in de regen! Opgeven? Dat was geen optie! En de dood? Dat was helemaal geen optie!

Voorbereiden op later Irene Otto helpt vrouwen na hun miskraam: ‘De kinderwens blijft en wordt vaak nog sterker’

Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt 10 tot 15 procent uit op een miskraam. Dit kan voor vrouwen een vreselijke ervaring zijn, waar naast verdriet ook rouw, schuldgevoelens, angst of jaloezie bij komt kijken. Irene Otto is psychosociaal therapeut en begeleidt vrouwen na hun miskraam. Irene: ,,Rouw om een miskraam is anders, omdat je niks fysieks hebt om afscheid van te nemen.’’

Rouw Op 2 november is het Allerzielen? Wat is dat?

Op 2 november wordt weer Allerzielen gevierd. Door katholieken, maar ook door steeds meer anderen. Begin deze eeuw leek Allerzielen in ons land een rooms-katholieke gedenkdag op z’n retour. Maar de laatste jaren grijpen ook steeds meer niet-katholieken de dag aan als een moment om stil te staan bij overledenen. Of om, zoals steeds vaker gezegd wordt, het leven van geliefden te vieren.