Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Auteur (91) kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleden

In de Verenigde Staten is Eric Carle, de auteur van het bekende kinderprentenboek Rupsje Nooitgenoeg, overleden. Carle overleed zondag op 91-jarige leeftijd in de staat Massachusetts, maar zijn overlijden is pas vandaag bekendgemaakt.

Behalve schrijver was Carle ook illustrator; gedurende zijn carrière werkte hij mee aan meer dan zeventig kinderboeken. Toch begon hij pas op latere leeftijd met het tekenen voor kinderliteratuur.

Hij werd geboren in de VS, maar op aandringen van zijn Duitse moeder verhuisde het gezin naar Duitsland, waar Carle vol heimwee naar zijn vaderland de Tweede Wereldoorlog doorbracht. In 1952 keerde hij terug naar de VS, waar hij grafisch ontwerper werd.

In 1967 illustreerde hij zijn eerste kinderboek: Beertje Bruin, wat zie je daar? Auteur Bill Martin Jr. vroeg Carle voor de klus nadat hij een getekende rode kreeft voor een advertentie van hem had gezien. Carle vond het illustreren zo leuk, dat hij besloot er zijn beroep van te maken. Hij ging daarna ook zelf de teksten van kinderboeken schrijven.

50 miljoen exemplaren

Carles stijl als illustrator was herkenbaar. Zijn werk is niet alleen erg kleurrijk, ook gebruikte hij een collagetechniek. Dat hield in dat hij met verschillende stukjes papier werkte.

In 1969 verscheen Carles bekendste werk: Rupsje Nooitgenoeg, een kleurrijk boek voor kleuters over een rups die zich vol eet en uiteindelijk in een vlinder verandert. The Very Hungry Caterpillar, zoals het origineel heet, werd bij het verschijnen geprezen om de eenvoudige woordkeuze, waarmee kinderen konden leren lezen. Het werd in 65 talen uitgeven en wereldwijd werden er zo’n 50 miljoen exemplaren van verkocht.

In 2019, rond het 50-jarig jubileum van Rupsje Nooitgenoeg, legde Carle uit waarom het boek volgens hem zo’n succes werd: De populariteit, zo dacht Carle, had te maken met het thema. Tegen de BBC zei hij in 2019 dat het ligt aan de boodschap van hoop, die in het verhaal zit: “Een klein onbetekenend rupsje dat de wereld invliegt als een prachtige vlinder.”

Melkert

In de Nederlandse politiek kreeg ‘Rupsje Nooitgenoeg’ een andere betekenis. Minister van Financiën Gerrit Zalm en in navolging van hem andere VVD’ers noemden de PvdA’er Ad Melkert zo omdat hij voortdurend om extra geld voor uitgaven vroeg.

Bron: NOS. Geplaatst 27-5-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Hoe vertel je het de kinderen?

“Het gaat niet goed met uw man, ik denk dat het verstandig is dat u de kinderen naar het ziekenhuis laat komen, zodat ze hun vader in deze situatie op de intensive care even zien”.

herinerhen
HerinnerHen Gerben Jan Brouwer

‘You can never be overdressed or overeducated’ (Oscar Wilde). Een quote die Gerben op het lijf geschreven was. Hij had zijn afscheid voorbereid
door zijn wensen en favoriete quotes op papier te zetten.
Want de hoop op genezing van lymfeklierkanker was na maanden strijd verloren.

Rouw Kinderen en verlies: hoe ga je ermee om?

Al gun je kinderen niets dan vrolijke gebeurtenissen, vroeg of laat zullen ze te maken krijgen met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als er een huisdier of opa of oma overlijdt. Hoe kun je daarmee omgaan?

Coaching Vandaag is het zeven jaar geleden dat jij overleed

Ze heeft net gesport en zit in haar strakke legging en top nog na te hijgen van het fietsen. Ze oogt opgewekt en blij en dat is ze ook, zegt ze. Ik ben zo blij en dankbaar voor wat ik allemaal heb. Maar ik had het mijn zus ook zo gegund. Nu ik bijna vijftig […]

In memoriam Nieuwsjager Luc Drenthe was druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Luc Drenthe (1928-2019), nieuwsjager.

Hij begroette mensen altijd met twee handen, in plaats van één. Of er kwam een hand op de schouder van de ander. Journalist Luc Drenthe uit Stadskanaal, in juli dit jaar op negentigjarige leeftijd overleden, kon hard en dwingend zijn, bijvoorbeeld tijdens de jacht op nieuws, maar volgens jongste zoon Bert was hij ook een sociale man, begaan met mensen.

Geert Lucas Drenthe werkte als correspondent voor RONO en RTV Noord, Winschoter Courant, de kabelkrant, Groninger Dagblad, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf en bestierde de afgelopen jaren Persburo Luc Drenthe.

In memoriam Olf Boxem: Van timmermansjongen tot uitvaartondernemer

Wanneer Olf Boxem zijn verjaardag of een ander heugelijk feit wilde vieren, liet hij kaarten drukken om zijn vrienden en familie uit te nodigen. ‘Olf jarig’ stond er op, met natuurlijk de datum en locatie van het feest, maar ook met een gezegde of een gedichtje er bij met een wijze levensles. Het was Olf ten voeten uit. Hij vond dat je het leven intensief moest vieren, was begaan met anderen en hij was gul.

In memoriam Gedreven journalist Bert Jansen (53) componeerde muziek in zijn zinnen

Meppel – Bert Jansen (53) heeft rock ’n roll in de lokale journalistiek gebracht. Hij zag altijd het avontuur in de verhalen, zelfs als commissie- en raadsvergaderingen saai waren verlopen. Hij componeerde muziek in zijn zinnen. Dat zat er al snel in toen hij als verslaggever bij de Meppeler Courant was begonnen.

Coaching Aan het werk na het overlijden van een dierbare

Het was stil in de familiekamer op de Intensive Care. Mijn gedachten vlogen alle kanten op. We waren nog maar even geleden met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gereden. De situatie was ernstig, hoe zou het verder gaan?