Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Auteur (91) kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleden

In de Verenigde Staten is Eric Carle, de auteur van het bekende kinderprentenboek Rupsje Nooitgenoeg, overleden. Carle overleed zondag op 91-jarige leeftijd in de staat Massachusetts, maar zijn overlijden is pas vandaag bekendgemaakt.

Behalve schrijver was Carle ook illustrator; gedurende zijn carrière werkte hij mee aan meer dan zeventig kinderboeken. Toch begon hij pas op latere leeftijd met het tekenen voor kinderliteratuur.

Hij werd geboren in de VS, maar op aandringen van zijn Duitse moeder verhuisde het gezin naar Duitsland, waar Carle vol heimwee naar zijn vaderland de Tweede Wereldoorlog doorbracht. In 1952 keerde hij terug naar de VS, waar hij grafisch ontwerper werd.

In 1967 illustreerde hij zijn eerste kinderboek: Beertje Bruin, wat zie je daar? Auteur Bill Martin Jr. vroeg Carle voor de klus nadat hij een getekende rode kreeft voor een advertentie van hem had gezien. Carle vond het illustreren zo leuk, dat hij besloot er zijn beroep van te maken. Hij ging daarna ook zelf de teksten van kinderboeken schrijven.

50 miljoen exemplaren

Carles stijl als illustrator was herkenbaar. Zijn werk is niet alleen erg kleurrijk, ook gebruikte hij een collagetechniek. Dat hield in dat hij met verschillende stukjes papier werkte.

In 1969 verscheen Carles bekendste werk: Rupsje Nooitgenoeg, een kleurrijk boek voor kleuters over een rups die zich vol eet en uiteindelijk in een vlinder verandert. The Very Hungry Caterpillar, zoals het origineel heet, werd bij het verschijnen geprezen om de eenvoudige woordkeuze, waarmee kinderen konden leren lezen. Het werd in 65 talen uitgeven en wereldwijd werden er zo’n 50 miljoen exemplaren van verkocht.

In 2019, rond het 50-jarig jubileum van Rupsje Nooitgenoeg, legde Carle uit waarom het boek volgens hem zo’n succes werd: De populariteit, zo dacht Carle, had te maken met het thema. Tegen de BBC zei hij in 2019 dat het ligt aan de boodschap van hoop, die in het verhaal zit: “Een klein onbetekenend rupsje dat de wereld invliegt als een prachtige vlinder.”

Melkert

In de Nederlandse politiek kreeg ‘Rupsje Nooitgenoeg’ een andere betekenis. Minister van Financiën Gerrit Zalm en in navolging van hem andere VVD’ers noemden de PvdA’er Ad Melkert zo omdat hij voortdurend om extra geld voor uitgaven vroeg.

Bron: NOS. Geplaatst 27-5-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Herinneringen en stil verdriet.

Het staat er echt; jouw naam in een zwart kader. Ik kijk nog een keer en nog een keer, ik sla de pagina van de krant om en toch weer terug. De vetgedrukte zwarte letters vertellen me zonder enige twijfel dat je er niet meer bent.

Coaching Rouwen met een schuldgevoel

Zij was vertrokken tijdens één van hun, de laatste tijd veel voorkomende, ruzies. Zonder de gebruikelijke kus waren ze uit elkaar gegaan. En nu zat Jeroen in mijn spreekkamer. Hij was kapot van verdriet. Zijn geliefde was onderweg naar haar werk geschept door een auto en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis was […]

In memoriam Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger.

Rouw ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het […]

Voorbereiden op later ‘Nog één keer FC-Groningen zien spelen’

Rustig sterven na vervullen van laatste wens Door Elles van Wees Nog één keer naar zijn favoriete voetbalclub FC- Groningen. Dat was de laatste wens van een veertig- jarige man die op sterven lag in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) in Groningen. Het was een verzoek waar Kees Veldboer oprichter van Stichting Ambulance […]

Rouw ’Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en tenslotte tevreden, het licht uitgedaan’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: de uitvaart van een vriend. ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom […]

Voorbereiden op later ‘De video heeft ons geholpen Owen los te laten uit liefde’

Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories. De beelden laten een jongetje  zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook […]

Voorbereiden op later Hoe vertel ik het aan de mensen om mij heen, dat ik ongeneeslijk ziek ben?

Er zijn verschillende manieren om mensen om u heen te vertellen dat u niet meer beter kunt worden.