Door: Team Mensenlinq in Rouw

Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden. 

Het verstrooien van as kan plaatsvinden op het land, in de lucht en ook boven de zee. Nabestaanden mogen daarbij aanwezig zijn, maar dat hoeft niet. Nabestaanden zelf mogen ook de as verstrooien. Het verstrooien van as mag niet overal, de meeste gemeenten hebben zelf strooivelden aangewezen waar verstrooid mag worden. Maar de nabestaande die de zorg heeft over de asbus mag ook zelf een plekje zoeken. De gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft uitsluitsel of op de gekozen plek gestrooid mag worden. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepaald, dat als er in de APV niets is geregeld over asverstrooiing, het in principe overal mag plaatsvinden tenzij het in strijd is met andere regels. Verstrooien in een tuin mag ook, als de eigenaar daar toestemming voor heeft gegeven. 

Asverstrooiing kan ook plaatsvinden in het bos. De stichting Natuurlijk Herdenken van Staatsbosbeheer begeleidt mensen die de as van nabestaanden in de vrije natuur willen verstrooien. 

Asverstrooiing per ballon

Het verstrooien van as hoeft niet altijd op het land, het kan ook in de lucht. Wist je bijvoorbeeld dat je ook as kan verstrooien per ballon? Dit wordt een ballonverstrooiing genoemd. De met as gevulde heliumballon symboliseert de reis van de ziel. Als de ballon op 20 kilometer is, knapt de ballon door de toenemende druk en wordt de as verstrooid. De ballon zelf bestaat overigens uit biologisch afbreekbaar materiaal en is niet schadelijk voor het milieu.

Noordzee

Ook kan er een vliegtuig of schip worden gehuurd om de as te verstrooien over de Noordzee. Onder begeleiding van een uitvaartmedewerker wordt de as dan verstrooid. Als nabestaanden niet aanwezig willen zijn bij de verstrooiing, vindt er een collectieve verstrooiing plaats door een crematoriummedewerker. 

Vuurpijl

Het is zelfs mogelijk om de as met een vuurpijl de lucht in te schieten. Het was ook de laatste wens van André Hazes, zijn as werd met 10 vuurpijlen de lucht ingeschoten. Na een crematie blijft er ongeveer drie tot vier kilo as over. Als je alle as de lucht in wilt schieten heb je meerdere vuurpijlen nodig, want in een vuurpijl kan ongeveer 500 gram verwerkt worden. Je kan ook een gedeelte van de as op een andere manier bewaren. Asverstrooiing met een vuurpijl mag alleen vanaf de Nederlandse kust in de richting van de zee.

Misschien heb je wel een heel ander idee om as te verstrooien. Vraag het aan je uitvaartverzekeraar, er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.

Nieuws Mythbusters-presentator Grant Imahara (49) overleden

Grant Imahara, die jarenlang het programma Mythbusters presenteerde op Discovery Channel, is gisteren op 49-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenaneurysma, dat meldt The Hollywood Reporter.

Nieuws Oud-international Liesbeth Migchelsen overleden

Na een kort ziekbed is dinsdag voetbalster en 95-voudig international Liesbeth Migchelsen op 49-jarige leeftijd overleden. Canberra United, een van de clubs waar ze als trainer werkzaam was, meldt op Twitter “diep bedroefd” te zijn over haar heengaan.

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”

Voorbereiden op later Laatste rustplaats midden in de natuur

Bij oude beukenlanen, in de buurt van een kabbelend beekje, in het midden van heidevelden: veel natuurliefhebbers kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Maar wat houdt dat precies in, een plek op een natuurbegraafplaats?

In memoriam Stoffer de Jonge, de Emmenaar die Rummenigge van het veld stuurde

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde leven van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Stoffer de Jonge (1931 – 2019) uit Emmen.

Rouw 7 manieren om je overleden huisdier te herdenken

‘A dog is a men’s best friend’: een quote waar menig hondeneigenaar bij zal zweren. De band die we hebben met ons huisdier, van viervoeters tot aan gevleugelde vrienden, gaat vaak dieper dan iemand zonder huisdier zich kan voorstellen. Het verliezen van je huisdier – en vaak beste vriend – gaat dan ook gepaard met groot, innig verdriet. Om jouw huisdier nooit weer te vergeten: 7 manieren om hen te herdenken.

Nieuws Batman-regisseur Joel Schumacher overleden

De Amerikaanse filmregisseur Joel Schumacher is op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt het vakblad Variety. Schumacher was in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk voor een groot aantal hitfilms, zoals St. Elmo’s Fire, The Lost Boys, A Time to Kill en Falling Dow