Door: Team Mensenlinq in Rouw

Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden. 

Het verstrooien van as kan plaatsvinden op het land, in de lucht en ook boven de zee. Nabestaanden mogen daarbij aanwezig zijn, maar dat hoeft niet. Nabestaanden zelf mogen ook de as verstrooien. Het verstrooien van as mag niet overal, de meeste gemeenten hebben zelf strooivelden aangewezen waar verstrooid mag worden. Maar de nabestaande die de zorg heeft over de asbus mag ook zelf een plekje zoeken. De gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft uitsluitsel of op de gekozen plek gestrooid mag worden. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepaald, dat als er in de APV niets is geregeld over asverstrooiing, het in principe overal mag plaatsvinden tenzij het in strijd is met andere regels. Verstrooien in een tuin mag ook, als de eigenaar daar toestemming voor heeft gegeven. 

Asverstrooiing kan ook plaatsvinden in het bos. De stichting Natuurlijk Herdenken van Staatsbosbeheer begeleidt mensen die de as van nabestaanden in de vrije natuur willen verstrooien. 

Asverstrooiing per ballon

Het verstrooien van as hoeft niet altijd op het land, het kan ook in de lucht. Wist je bijvoorbeeld dat je ook as kan verstrooien per ballon? Dit wordt een ballonverstrooiing genoemd. De met as gevulde heliumballon symboliseert de reis van de ziel. Als de ballon op 20 kilometer is, knapt de ballon door de toenemende druk en wordt de as verstrooid. De ballon zelf bestaat overigens uit biologisch afbreekbaar materiaal en is niet schadelijk voor het milieu.

Noordzee

Ook kan er een vliegtuig of schip worden gehuurd om de as te verstrooien over de Noordzee. Onder begeleiding van een uitvaartmedewerker wordt de as dan verstrooid. Als nabestaanden niet aanwezig willen zijn bij de verstrooiing, vindt er een collectieve verstrooiing plaats door een crematoriummedewerker. 

Vuurpijl

Het is zelfs mogelijk om de as met een vuurpijl de lucht in te schieten. Het was ook de laatste wens van André Hazes, zijn as werd met 10 vuurpijlen de lucht ingeschoten. Na een crematie blijft er ongeveer drie tot vier kilo as over. Als je alle as de lucht in wilt schieten heb je meerdere vuurpijlen nodig, want in een vuurpijl kan ongeveer 500 gram verwerkt worden. Je kan ook een gedeelte van de as op een andere manier bewaren. Asverstrooiing met een vuurpijl mag alleen vanaf de Nederlandse kust in de richting van de zee.

Misschien heb je wel een heel ander idee om as te verstrooien. Vraag het aan je uitvaartverzekeraar, er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Bé Wierenga, koning van de Lauwers en ’t oostelijke wad

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Bé Wierenga, visser uit Usquert.

Het was een gewone dinsdag. En het was niet eens zulk slecht weer, alleen beetje deining uit het Noorden. De garnalenkotter ZK37 was via het Kaigat naar buiten gevaren om boven Schiermonnikoog te gaan vissen. De vangst was tot dan toe wat tegengevallen: schrale boxjes garnalen met zwemkrabbetjes en wijting. Verder naar het oosten zou het beter zijn.

Nieuws Shrek-regisseur Kelly Asbury overleden.

De Amerikaanse regisseur Kelly Asbury is vrijdag op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Rouw Grootste begraafplaats ter wereld is 1.200 voetbalvelden groot

De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot – oftewel 1.200 voetbalvelden.

Bruce Williamson
Nieuws Voormalig zanger Temptations overleden aan coronavirus

Bruce Williamson, voormalig leadzanger van soulformatie The Temptations, is in Las Vegas overleden aan het coronavirus. Hij werd 49 jaar. Volgens TMZ heeft zijn zoon op sociale media het overlijden bevestigt. „Er zijn geen woorden die kunnen uitdrukken hoe ik me nu voel. Ik hou van je, papa. Bedankt dat je zo geweldig was. Bedankt dat je […]

Nieuws Kelly Preston, vrouw van John Travolta op 57-jarige leeftijd overleden

Actrice Kelly Preston is gisteren op 57-jarige leeftijd overleden. Dat maakt haar man John Travolta vandaag bekend in een emotioneel bericht op Facebook. ‘Mijn prachtige vrouw heeft na twee jaar de strijd tegen borstkanker verloren. Ze heeft gevochten als een leeuw met veel steun en liefde.’

Nieuws Zanger Dries – Andres – Holten op 84-jarige leeftijd overleden

VENLO – Zanger en tekstschrijver Dries Holten is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als Andres, de helft van het duo Sandra en Andres, dat hij samen met Sandra Reemer vormde van 1966 tot 1975. Met hun nummer Storybook Children stonden ze in 1968 dertien weken in de Top 40.

Rouw De 10 mooiste quotes over rouw

Gedichten, songteksten en anekdotes: vaak helpen teksten ons om rouw beter te begrijpen of er mee om te kunnen gaan. Sommige teksten kunnen je zo aanspreken, dat ze symbool komen te staan voor een bepaalde periode in je leven. Omdat teksten zoveel macht kunnen hebben, delen wij tien van de mooiste quotes over rouw.

Voorbereiden op later De laatste fase van het leven

“We kunnen niets meer voor u doen meneer. Als het weer eens niet goed gaat kunt u de huisarts bellen voor pijnstilling en andere ondersteuning.” Op de eerste hulp Ongemakkelijk lag hij op een bed op de eerste hulp van het ziekenhuis. Thuis had hij heel erg last van zijn rug gehad en ademen ging […]