Terug
Rouw

Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden. 

Het verstrooien van as kan plaatsvinden op het land, in de lucht en ook boven de zee. Nabestaanden mogen daarbij aanwezig zijn, maar dat hoeft niet. Nabestaanden zelf mogen ook de as verstrooien. Het verstrooien van as mag niet overal, de meeste gemeenten hebben zelf strooivelden aangewezen waar verstrooid mag worden. Maar de nabestaande die de zorg heeft over de asbus mag ook zelf een plekje zoeken. De gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft uitsluitsel of op de gekozen plek gestrooid mag worden. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepaald, dat als er in de APV niets is geregeld over asverstrooiing, het in principe overal mag plaatsvinden tenzij het in strijd is met andere regels. Verstrooien in een tuin mag ook, als de eigenaar daar toestemming voor heeft gegeven. 

Asverstrooiing kan ook plaatsvinden in het bos. De stichting Natuurlijk Herdenken van Staatsbosbeheer begeleidt mensen die de as van nabestaanden in de vrije natuur willen verstrooien. 

Asverstrooiing per ballon

Het verstrooien van as hoeft niet altijd op het land, het kan ook in de lucht. Wist je bijvoorbeeld dat je ook as kan verstrooien per ballon? Dit wordt een ballonverstrooiing genoemd. De met as gevulde heliumballon symboliseert de reis van de ziel. Als de ballon op 20 kilometer is, knapt de ballon door de toenemende druk en wordt de as verstrooid. De ballon zelf bestaat overigens uit biologisch afbreekbaar materiaal en is niet schadelijk voor het milieu.

Noordzee

Ook kan er een vliegtuig of schip worden gehuurd om de as te verstrooien over de Noordzee. Onder begeleiding van een uitvaartmedewerker wordt de as dan verstrooid. Als nabestaanden niet aanwezig willen zijn bij de verstrooiing, vindt er een collectieve verstrooiing plaats door een crematoriummedewerker. 

Vuurpijl

Het is zelfs mogelijk om de as met een vuurpijl de lucht in te schieten. Het was ook de laatste wens van André Hazes, zijn as werd met 10 vuurpijlen de lucht ingeschoten. Na een crematie blijft er ongeveer drie tot vier kilo as over. Als je alle as de lucht in wilt schieten heb je meerdere vuurpijlen nodig, want in een vuurpijl kan ongeveer 500 gram verwerkt worden. Je kan ook een gedeelte van de as op een andere manier bewaren. Asverstrooiing met een vuurpijl mag alleen vanaf de Nederlandse kust in de richting van de zee.

Misschien heb je wel een heel ander idee om as te verstrooien. Vraag het aan je uitvaartverzekeraar, er is veel meer mogelijk dan je denkt!