Door: Team Mensenlinq in Rouw

Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden. 

Het verstrooien van as kan plaatsvinden op het land, in de lucht en ook boven de zee. Nabestaanden mogen daarbij aanwezig zijn, maar dat hoeft niet. Nabestaanden zelf mogen ook de as verstrooien. Het verstrooien van as mag niet overal, de meeste gemeenten hebben zelf strooivelden aangewezen waar verstrooid mag worden. Maar de nabestaande die de zorg heeft over de asbus mag ook zelf een plekje zoeken. De gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft uitsluitsel of op de gekozen plek gestrooid mag worden. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepaald, dat als er in de APV niets is geregeld over asverstrooiing, het in principe overal mag plaatsvinden tenzij het in strijd is met andere regels. Verstrooien in een tuin mag ook, als de eigenaar daar toestemming voor heeft gegeven. 

Asverstrooiing kan ook plaatsvinden in het bos. De stichting Natuurlijk Herdenken van Staatsbosbeheer begeleidt mensen die de as van nabestaanden in de vrije natuur willen verstrooien. 

Asverstrooiing per ballon

Het verstrooien van as hoeft niet altijd op het land, het kan ook in de lucht. Wist je bijvoorbeeld dat je ook as kan verstrooien per ballon? Dit wordt een ballonverstrooiing genoemd. De met as gevulde heliumballon symboliseert de reis van de ziel. Als de ballon op 20 kilometer is, knapt de ballon door de toenemende druk en wordt de as verstrooid. De ballon zelf bestaat overigens uit biologisch afbreekbaar materiaal en is niet schadelijk voor het milieu.

Noordzee

Ook kan er een vliegtuig of schip worden gehuurd om de as te verstrooien over de Noordzee. Onder begeleiding van een uitvaartmedewerker wordt de as dan verstrooid. Als nabestaanden niet aanwezig willen zijn bij de verstrooiing, vindt er een collectieve verstrooiing plaats door een crematoriummedewerker. 

Vuurpijl

Het is zelfs mogelijk om de as met een vuurpijl de lucht in te schieten. Het was ook de laatste wens van André Hazes, zijn as werd met 10 vuurpijlen de lucht ingeschoten. Na een crematie blijft er ongeveer drie tot vier kilo as over. Als je alle as de lucht in wilt schieten heb je meerdere vuurpijlen nodig, want in een vuurpijl kan ongeveer 500 gram verwerkt worden. Je kan ook een gedeelte van de as op een andere manier bewaren. Asverstrooiing met een vuurpijl mag alleen vanaf de Nederlandse kust in de richting van de zee.

Misschien heb je wel een heel ander idee om as te verstrooien. Vraag het aan je uitvaartverzekeraar, er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:



herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Voor altijd samen

‘Piep’, het herkenbare geluidje van een binnenkomend berichtje op mijn telefoon. ‘Hij is klaar! Ik app je wel even een foto’. Mijn telefoon piepte nogmaals om aan te geven dat er een tweede berichtje was binnengekomen.

Nieuws Jackass-ster Stevie Lee onverwacht overleden

De Amerikaanse Stevie Lee, bij het grote publiek bekend als Puppet the Psycho Dwarf uit Jackass, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn familie bekend via een GoFundMe-pagina die werd opgezet om zijn begrafenis te kunnen betalen. De doodsoorzaak is voorlopig onduidelijk, al laat de familie weten dat het ‘onverwacht’ is. Hij was geliefd bij […]

Nieuws Ook totale sterftecijfer laat zien dat coronavirus op retour is

Dat het aantal sterfgevallen door het coronavirus daalt, is ook te zien aan het totale sterftecijfer. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de week van 27 april overleden ongeveer 170 mensen meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020.

In memoriam Nieuwsjager Luc Drenthe was druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Luc Drenthe (1928-2019), nieuwsjager.

Hij begroette mensen altijd met twee handen, in plaats van één. Of er kwam een hand op de schouder van de ander. Journalist Luc Drenthe uit Stadskanaal, in juli dit jaar op negentigjarige leeftijd overleden, kon hard en dwingend zijn, bijvoorbeeld tijdens de jacht op nieuws, maar volgens jongste zoon Bert was hij ook een sociale man, begaan met mensen.

Geert Lucas Drenthe werkte als correspondent voor RONO en RTV Noord, Winschoter Courant, de kabelkrant, Groninger Dagblad, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf en bestierde de afgelopen jaren Persburo Luc Drenthe.

Nieuws Aantal genodigden bij crematie of begrafenis opnieuw omlaag

Woensdag 20 januari 2021, 14.10 uur | Premier Rutte heeft zojuist tijdens een ingelaste live persconferentie aangekondigd, dat er nog maar 50 in plaats van 100 mensen aanwezig mogen zijn bij een begrafenis of crematie. De maatregel wordt getroffen om het aantal contactmomenten nog meer te beperken. De maatregel gaat gelden vanaf maandag 25 januari.

Nieuws Coronavirus wordt Britse rapper Ty fataal.

De Britse rapper Ty is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat schrijft The Guardian donderdag. De muzikant brak in 2001 door in hiphopkringen en werd drie jaar later genomineerd voor een Mercury Prize. Hij is 47 jaar geworden.

Coaching Wat als werken niet (goed) lukt tijdens de rouw?

Hij was in een soort van paniek. Het lukte hem niet om in zijn werk op zijn oude niveau te functioneren nu hij ook alleen voor de opvoeding van zijn twee jonge dochters (6 en 8 jaar oud) stond. Zijn werkgever begon de druk op te voeren. En dan sta je er alleen voor Zijn […]

Nieuws Plaaggeest-acteur Jaap Stobbe overleden

Jaap Stobbe is op 83-jarige leeftijd overleden. De acteur was al zeker twintig jaar niet meer actief in het vak. Hoewel Stobbe al op 21 februari is overleden, bracht RTL Boulevard vandaag het nieuws naar buiten