Door: Team Mensenlinq in Rouw

Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden. 

Het verstrooien van as kan plaatsvinden op het land, in de lucht en ook boven de zee. Nabestaanden mogen daarbij aanwezig zijn, maar dat hoeft niet. Nabestaanden zelf mogen ook de as verstrooien. Het verstrooien van as mag niet overal, de meeste gemeenten hebben zelf strooivelden aangewezen waar verstrooid mag worden. Maar de nabestaande die de zorg heeft over de asbus mag ook zelf een plekje zoeken. De gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft uitsluitsel of op de gekozen plek gestrooid mag worden. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepaald, dat als er in de APV niets is geregeld over asverstrooiing, het in principe overal mag plaatsvinden tenzij het in strijd is met andere regels. Verstrooien in een tuin mag ook, als de eigenaar daar toestemming voor heeft gegeven. 

Asverstrooiing kan ook plaatsvinden in het bos. De stichting Natuurlijk Herdenken van Staatsbosbeheer begeleidt mensen die de as van nabestaanden in de vrije natuur willen verstrooien. 

Asverstrooiing per ballon

Het verstrooien van as hoeft niet altijd op het land, het kan ook in de lucht. Wist je bijvoorbeeld dat je ook as kan verstrooien per ballon? Dit wordt een ballonverstrooiing genoemd. De met as gevulde heliumballon symboliseert de reis van de ziel. Als de ballon op 20 kilometer is, knapt de ballon door de toenemende druk en wordt de as verstrooid. De ballon zelf bestaat overigens uit biologisch afbreekbaar materiaal en is niet schadelijk voor het milieu.

Noordzee

Ook kan er een vliegtuig of schip worden gehuurd om de as te verstrooien over de Noordzee. Onder begeleiding van een uitvaartmedewerker wordt de as dan verstrooid. Als nabestaanden niet aanwezig willen zijn bij de verstrooiing, vindt er een collectieve verstrooiing plaats door een crematoriummedewerker. 

Vuurpijl

Het is zelfs mogelijk om de as met een vuurpijl de lucht in te schieten. Het was ook de laatste wens van André Hazes, zijn as werd met 10 vuurpijlen de lucht ingeschoten. Na een crematie blijft er ongeveer drie tot vier kilo as over. Als je alle as de lucht in wilt schieten heb je meerdere vuurpijlen nodig, want in een vuurpijl kan ongeveer 500 gram verwerkt worden. Je kan ook een gedeelte van de as op een andere manier bewaren. Asverstrooiing met een vuurpijl mag alleen vanaf de Nederlandse kust in de richting van de zee.

Misschien heb je wel een heel ander idee om as te verstrooien. Vraag het aan je uitvaartverzekeraar, er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Tattookoning van de stad is uitgetekend

In de tijd dat tatoeages nog toebehoorden aan zeebonken, hoeren en criminelen, zat Tattoo Karel al in het vak. Onbekende wereld Als jongetje van elf drukte Ton Tonkens zijn neus tegen het raam van de winkel van Tattoo Karel aan de Nieuwstad. Tatoeëren bestond nog nauwelijks, zeker niet in Groningen en de kleine Tonkens was […]

Nieuws Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, andere familieleden of vrienden de mogelijkheid geven om ook nu, in coronatijd, […]

Nieuws Amerikaanse zanger Johnny Nash overleden.

Johnny Nash is onder meer bekend van de hit ‘I Can See Clearly Now’, die later werd gecoverd door Ray Charles en Lee Towers. De Amerikaanse zanger Johnny Nash is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Houston. Dat heeft zijn zoon, Johnny Nash III, bevestigd. De zanger is vooral bekend van de hit […]

Nieuws Voormalig PSV-verdediger Kemper (77) overleden

Oud-PSV’er Peter Kemper is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De verdediger, een geboren en getogen Hagenaar, speelde vanaf 1961 veertien seizoenen voor de Eindhovenaren. Hij maakte in 1963 de eerste landstitel van PSV mee en werd ook in zijn laatste jaar bij de club kampioen.

Uitvaart Welke muziek klinkt er tijdens jouw uitvaart?

Mieke Telkamp stond met haar hit ‘Waarheen, waarvoor’ jarenlang in de Uitvaartmuziek Top 10, maar tijden zijn veranderd. Werd voorheen nog vaak gekozen voor klassieke, sobere muziek, tegenwoordig staat ook hardrock en house op het programma. De laatste tien jaar is een kentering gaande in de uitvaartwereld, uitvaarten worden steeds informeler en dat geldt ook voor de muziek.

Nieuws Tekenaar van Michel Vaillant-strips Jean Graton (97) overleden

Striptekenaar Jean Graton is in Brussel op 97-jarige leeftijd overleden. Zijn stichting maakte dit nieuws over de tekenaar, bekend van de Michel Vaillant-stripboeken, bekend. De carrière van de in Frankrijk geboren Graton begon al op jonge leeftijd met illustraties in de bladen Robbedoes en Kuifje. Ook tekende hij voor de krant Les Sports. Graton begon in 1957 met de stripboeken over de […]

Voorbereiden op later 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven […]

In memoriam Vriend en vijand zal Plopatou missen

Stadsfiguur Plopatou is overleden. Excentriek, kleurrijk, bemoeizuchtig en controversieel. Maar wie hij was – niemand die het echt weet.