Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. "Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces."

Jarenlang was Arnout de Jong uitvaartverzorger. Een vak dat hij nog steeds met veel liefde had beoefend, ware het niet dat hij op een gegeven moment een andere urgentie ervoer. Hij liep bij crematoria wel eens tegen dingen aan die hij persoonlijk anders zou doen. Als voorbeeld noemt hij de standaardtijd voor een uitvaart die veel crematoria hanteren. Die is anderhalf uur. “Het kwam voor dat een gezelschap naar buiten ging en meteen het volgende gezelschap naar binnen kwam. Maar je wilt je uniek voelen als nabestaande.”

De tijd nemen

Uitvaartzorg Van der Zwaag, waar Arnout werkte, opende in 2017 crematorium Haskerpoort. Dit was toen al eigendom van Arnout en zijn broer Peter. In 2018 besloot Arnout de overstap naar het crematorium te maken. Hij gaf er een invulling aan die feitelijk neerkomt op: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Strakke tijdschema’s zijn er niet. “We hebben meestal 2 uitvaarten op een dag. En begint een uitvaart ietsjes vroeger, of loopt hij uit, dan volgt naderhand geen extra rekening.”

Meebewegen

Hij vindt het belangrijk om mee te bewegen met de familie, zonder vast te houden aan allerlei vooraf bepaalde richtlijnen. “Natuurlijk is het belangrijk om de procedures rondom het cremeren zorgvuldig uit te voeren. Maar alles daaromheen hoef je niet met regels vast te leggen.” De uitvaartverzorger heeft de regie over een uitvaart en zorgt dat de wensen van de nabestaanden vorm krijgen. Waar gewenst denkt het team van Haskerpoort mee. “Laatst kregen we het verzoek of we in plaats van koffie met cake een Limburgse koffietafel konden regelen. Dat hebben we gedaan. Dit soort dingen maakt het afscheid extra persoonlijk.”

Moderne apparatuur

Het crematorium bezit moderne audio- en videoapparatuur. “We kunnen een Powerpoint maken van foto’s als mensen dat graag willen. Is er een muzieklijst opgegeven, maar willen de nabestaanden op het laatste moment toch nog iets veranderen, dan is dat snel geregeld. Er kan zelfs een Skypeverbinding worden gelegd met iemand die van een afstand nog iets wil zeggen. Dat is in deze coronatijd al helemaal mooi.

Steuntje in de rug

Haskerpoort biedt een scala aan urnen. Gemaakt van allerlei materialen in allerlei vormen Ook kunnen nabestaanden kiezen voor sieraden waarin as van de overledene is verwerkt. Bij het kiezen van de beste optie denkt Arnout graag mee. Hij struint indien nodig het hele internet af om de juiste urn voor iemand te vinden. Alles om mensen maar te kunnen helpen in hun rouwproces. Dat is wat hem energie gaf als uitvaartverzorger, en nu weer als eigenaar van het crematorium. “Het is fijn als je mensen op zo’n manier helpt, dat ze weer verder kunnen met hun leven. Dat maakt dit werk fantastisch.”

Meer informatie? Bezoek onze website Bel: 0513-724401. Of stuur een e-mail naar info@haskerpoort.nl

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.

Voorbereiden op later De erfenis: hoe zit het nou precies?

Waar wil je dat jouw collectie familiesieraden naar toe gaat en hoeveel krijgen je kinderen als jij of je partner overlijdt? Vaak is dit iets waar je op tijd al over nadenkt, alleen of samen. En dat is best een ingewikkelde klus. Daarom leggen wij kort uit wat een erfenis inhoudt Testament of wettelijk erfrecht […]

Voorbereiden op later Erik werkt voor Stichting Wensambulance Noord-Nederland: ‘De dankbaarheid van mensen is grandioos om te horen’

Een laatste wens in vervulling zien gaan is iets wat veel mensen verlangen. Erik Roelfsema wil er alles aan doen om dat mogelijk te maken. Hij kwam door zijn werk als ambulancechauffeur in aanraking met Wensambulance Noord-Nederland en werd al snel wenscoördinator. Erik: ,,Mijn werk als ambulancechauffeur is mijn passie geworden. Dat ik dit in mijn vrije tijd kan doen is dan erg leuk, maar het vraagt wel veel. De voldoening die het geeft is allemaal waard!’’

In memoriam In memoriam Rudolf Das; Haarlemse jongens tekenden geheim Brits vliegtuig

In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverhaal. Deze week een in memoriam van Rudolf Das. Eén van de eerste afbeeldingen van vliegtuigen die ik eind jaren vijftig in mijn bezit kreeg, was een prachtige zwart/wit poster van een Sea Dart straaljager gemaakt door ene Rudolf Das. Sindsdien was hij voor mij een […]

Islamitische grafstenen
Voorbereiden op later Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland

ADVERTORIAL Moslims hebben andere gebruiken en een andere cultuur dan de meeste Nederlanders. Dat uit zich in de gewoontes, en ook in de manier waarop omgegaan wordt met rouw en de laatste rustplaats. Het zal je niet verbazen dat er veel mogelijkheden zijn voor grafstenen en -monumenten voor moslims, die door Nederlandse grafsteenspecialisten aangeboden worden. […]

Voorbereiden op later ‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.

In memoriam Harm Bolding ‘Een actieve en sterke kracht achter de schermen’

Havelte – Het oud-raadslid Harm Bolding is overleden. Daarmee verliest het CDA Westerveld een uiterst betrokken bestuurslid.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’