Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. "Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces."

Jarenlang was Arnout de Jong uitvaartverzorger. Een vak dat hij nog steeds met veel liefde had beoefend, ware het niet dat hij op een gegeven moment een andere urgentie ervoer. Hij liep bij crematoria wel eens tegen dingen aan die hij persoonlijk anders zou doen. Als voorbeeld noemt hij de standaardtijd voor een uitvaart die veel crematoria hanteren. Die is anderhalf uur. “Het kwam voor dat een gezelschap naar buiten ging en meteen het volgende gezelschap naar binnen kwam. Maar je wilt je uniek voelen als nabestaande.”

De tijd nemen

Uitvaartzorg Van der Zwaag, waar Arnout werkte, opende in 2017 crematorium Haskerpoort. Dit was toen al eigendom van Arnout en zijn broer Peter. In 2018 besloot Arnout de overstap naar het crematorium te maken. Hij gaf er een invulling aan die feitelijk neerkomt op: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Strakke tijdschema’s zijn er niet. “We hebben meestal 2 uitvaarten op een dag. En begint een uitvaart ietsjes vroeger, of loopt hij uit, dan volgt naderhand geen extra rekening.”

Meebewegen

Hij vindt het belangrijk om mee te bewegen met de familie, zonder vast te houden aan allerlei vooraf bepaalde richtlijnen. “Natuurlijk is het belangrijk om de procedures rondom het cremeren zorgvuldig uit te voeren. Maar alles daaromheen hoef je niet met regels vast te leggen.” De uitvaartverzorger heeft de regie over een uitvaart en zorgt dat de wensen van de nabestaanden vorm krijgen. Waar gewenst denkt het team van Haskerpoort mee. “Laatst kregen we het verzoek of we in plaats van koffie met cake een Limburgse koffietafel konden regelen. Dat hebben we gedaan. Dit soort dingen maakt het afscheid extra persoonlijk.”

Moderne apparatuur

Het crematorium bezit moderne audio- en videoapparatuur. “We kunnen een Powerpoint maken van foto’s als mensen dat graag willen. Is er een muzieklijst opgegeven, maar willen de nabestaanden op het laatste moment toch nog iets veranderen, dan is dat snel geregeld. Er kan zelfs een Skypeverbinding worden gelegd met iemand die van een afstand nog iets wil zeggen. Dat is in deze coronatijd al helemaal mooi.

Steuntje in de rug

Haskerpoort biedt een scala aan urnen. Gemaakt van allerlei materialen in allerlei vormen Ook kunnen nabestaanden kiezen voor sieraden waarin as van de overledene is verwerkt. Bij het kiezen van de beste optie denkt Arnout graag mee. Hij struint indien nodig het hele internet af om de juiste urn voor iemand te vinden. Alles om mensen maar te kunnen helpen in hun rouwproces. Dat is wat hem energie gaf als uitvaartverzorger, en nu weer als eigenaar van het crematorium. “Het is fijn als je mensen op zo’n manier helpt, dat ze weer verder kunnen met hun leven. Dat maakt dit werk fantastisch.”

Meer informatie? Bezoek onze website Bel: 0513-724401. Of stuur een e-mail naar info@haskerpoort.nl

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Een laatste groet aan de overledene

‘Een lied zingen was het laatste wat ik voor haar kon doen’

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.

Coaching Zelfzorg, een eerste stap na het verlies van een dierbare

Eva is bij mij voor een eerste consult. Ze heeft kortgeleden haar vader verloren en het lukt haar niet de draad van het leven op te pakken. Haar vader is 85 geworden en ze krijgt vooral reacties als: mooie leeftijd, het zal wel goed zijn zo, hij heeft een mooi leven gehad… Zij ervaart het anders; het maakt haar boos. Ze is verdrietig en vooral bezig met de relatie die zij en haar vader hadden. De liefde en het begrip dat ze voor elkaar voelden, de rots in de branding die er altijd voor haar was. Die relatie kan ze nog niet missen.

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.

Rouw Liefde houdt niet op waar leven eindigt.

Manon Snoeker (www.trouwtoespraak.nl) is vrijgevestigd trouwambtenaar en spreekt daarnaast op ceremonies en plechtigheden zoals uitvaarten, huwelijken en jubilea. Manons werk is zoals het leven: vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar af. In haar blogs neemt Manon ons mee bij haar werkzaamheden en vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen die ze heeft met haar opdrachtgevers.

Voorbereiden op later De laatste fase van het leven

“We kunnen niets meer voor u doen meneer. Als het weer eens niet goed gaat kunt u de huisarts bellen voor pijnstilling en andere ondersteuning.” Op de eerste hulp Ongemakkelijk lag hij op een bed op de eerste hulp van het ziekenhuis. Thuis had hij heel erg last van zijn rug gehad en ademen ging […]

Uitvaart Van offers brengen tot sober leven: uitvaartrituelen binnen het hindoeïsme

Binnen het hindoeïsme vinden best wel wat rituelen plaats van het moment dat iemand overlijdt tot na het laatste afscheid. Hieronder lichten we een aantal uitvaartrituelen uit.

Achter de deuren van de dood De overledenenverzorgster

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]