Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. "Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces."

Jarenlang was Arnout de Jong uitvaartverzorger. Een vak dat hij nog steeds met veel liefde had beoefend, ware het niet dat hij op een gegeven moment een andere urgentie ervoer. Hij liep bij crematoria wel eens tegen dingen aan die hij persoonlijk anders zou doen. Als voorbeeld noemt hij de standaardtijd voor een uitvaart die veel crematoria hanteren. Die is anderhalf uur. “Het kwam voor dat een gezelschap naar buiten ging en meteen het volgende gezelschap naar binnen kwam. Maar je wilt je uniek voelen als nabestaande.”

De tijd nemen

Uitvaartzorg Van der Zwaag, waar Arnout werkte, opende in 2017 crematorium Haskerpoort. Dit was toen al eigendom van Arnout en zijn broer Peter. In 2018 besloot Arnout de overstap naar het crematorium te maken. Hij gaf er een invulling aan die feitelijk neerkomt op: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Strakke tijdschema’s zijn er niet. “We hebben meestal 2 uitvaarten op een dag. En begint een uitvaart ietsjes vroeger, of loopt hij uit, dan volgt naderhand geen extra rekening.”

Meebewegen

Hij vindt het belangrijk om mee te bewegen met de familie, zonder vast te houden aan allerlei vooraf bepaalde richtlijnen. “Natuurlijk is het belangrijk om de procedures rondom het cremeren zorgvuldig uit te voeren. Maar alles daaromheen hoef je niet met regels vast te leggen.” De uitvaartverzorger heeft de regie over een uitvaart en zorgt dat de wensen van de nabestaanden vorm krijgen. Waar gewenst denkt het team van Haskerpoort mee. “Laatst kregen we het verzoek of we in plaats van koffie met cake een Limburgse koffietafel konden regelen. Dat hebben we gedaan. Dit soort dingen maakt het afscheid extra persoonlijk.”

Moderne apparatuur

Het crematorium bezit moderne audio- en videoapparatuur. “We kunnen een Powerpoint maken van foto’s als mensen dat graag willen. Is er een muzieklijst opgegeven, maar willen de nabestaanden op het laatste moment toch nog iets veranderen, dan is dat snel geregeld. Er kan zelfs een Skypeverbinding worden gelegd met iemand die van een afstand nog iets wil zeggen. Dat is in deze coronatijd al helemaal mooi.

Steuntje in de rug

Haskerpoort biedt een scala aan urnen. Gemaakt van allerlei materialen in allerlei vormen Ook kunnen nabestaanden kiezen voor sieraden waarin as van de overledene is verwerkt. Bij het kiezen van de beste optie denkt Arnout graag mee. Hij struint indien nodig het hele internet af om de juiste urn voor iemand te vinden. Alles om mensen maar te kunnen helpen in hun rouwproces. Dat is wat hem energie gaf als uitvaartverzorger, en nu weer als eigenaar van het crematorium. “Het is fijn als je mensen op zo’n manier helpt, dat ze weer verder kunnen met hun leven. Dat maakt dit werk fantastisch.”

Meer informatie? Bezoek onze website Bel: 0513-724401. Of stuur een e-mail naar info@haskerpoort.nl

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Boek als levend monument voor 102.000 oorlogsslachtoffers

2017 stond voor onderzoeker José Martin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van een monsterklus. Het afgelopen jaar werkte ze aan De 102.000 Namen: een monument voor alle vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.

Rouw Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder. Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na […]

Uitvaart Bredere kisten en ruimere ovens: de uitvaartbranche beweegt mee met een steeds zwaardere bevolking

Bijna 15 procent van de Nederlanders is obees. Uitvaartkisten en ovendeuren worden breder. Het toenemende gewicht van Nederlanders noopt de uitvaartbranche tot aanpassingen. Fabrikanten verbreden hun uitvaartkisten, professionele kistdragers komen soms met zijn achten in plaats van met zijn zessen, en crematoria installeren ovens met bredere deuren. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met tientallen medewerkers uit […]

In memoriam Jan Venhuizen, oud-manager van Cuby: de Brian Epstein van Assen

Van platenverkoper bij Lampe tot manager van Cuby & the Blizzards en docent elektrotechniek. Dat is in een notendop het leven van Jan Venhuizen uit Assen. Hij overleed vorige week donderdag op 80-jarige leeftijd en werd maandagochtend in zijn woonplaats in besloten kring gecremeerd.

In memoriam Nel Wagenaar ging dansend het leven uit

Een statige, deftige dame, kranig en open-minded. Nel Wagenaar-Veenman, die op 2 april op 96-jarige leeftijd overleed, ging nooit de deur uit zonder hoge hakken, een nette blouse, lange rok, ketting om en altijd een hoed op. Ruim zestig jaar woonde ze in Balk, maar op haar 87ste verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze een tweede ‘jeugd’ beleefde.

Rouw De 10 mooiste quotes over rouw

Gedichten, songteksten en anekdotes: vaak helpen teksten ons om rouw beter te begrijpen of er mee om te kunnen gaan. Sommige teksten kunnen je zo aanspreken, dat ze symbool komen te staan voor een bepaalde periode in je leven. Omdat teksten zoveel macht kunnen hebben, delen wij tien van de mooiste quotes over rouw.

Achter de deuren van de dood De videograaf

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Voorbereiden op later Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan?

De wettelijke termijn van grafrust is in Nederland 10 jaar. Dit betekent dat iemand die begraven wordt, sowieso 10 jaar begraven moet blijven. Dit is een verplicht minimum. Of hier jaren bij komen, hangt af of iemand begraven is in een algemeen graf, of een eigen graf.