Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. "Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces."

Jarenlang was Arnout de Jong uitvaartverzorger. Een vak dat hij nog steeds met veel liefde had beoefend, ware het niet dat hij op een gegeven moment een andere urgentie ervoer. Hij liep bij crematoria wel eens tegen dingen aan die hij persoonlijk anders zou doen. Als voorbeeld noemt hij de standaardtijd voor een uitvaart die veel crematoria hanteren. Die is anderhalf uur. “Het kwam voor dat een gezelschap naar buiten ging en meteen het volgende gezelschap naar binnen kwam. Maar je wilt je uniek voelen als nabestaande.”

De tijd nemen

Uitvaartzorg Van der Zwaag, waar Arnout werkte, opende in 2017 crematorium Haskerpoort. Dit was toen al eigendom van Arnout en zijn broer Peter. In 2018 besloot Arnout de overstap naar het crematorium te maken. Hij gaf er een invulling aan die feitelijk neerkomt op: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Strakke tijdschema’s zijn er niet. “We hebben meestal 2 uitvaarten op een dag. En begint een uitvaart ietsjes vroeger, of loopt hij uit, dan volgt naderhand geen extra rekening.”

Meebewegen

Hij vindt het belangrijk om mee te bewegen met de familie, zonder vast te houden aan allerlei vooraf bepaalde richtlijnen. “Natuurlijk is het belangrijk om de procedures rondom het cremeren zorgvuldig uit te voeren. Maar alles daaromheen hoef je niet met regels vast te leggen.” De uitvaartverzorger heeft de regie over een uitvaart en zorgt dat de wensen van de nabestaanden vorm krijgen. Waar gewenst denkt het team van Haskerpoort mee. “Laatst kregen we het verzoek of we in plaats van koffie met cake een Limburgse koffietafel konden regelen. Dat hebben we gedaan. Dit soort dingen maakt het afscheid extra persoonlijk.”

Moderne apparatuur

Het crematorium bezit moderne audio- en videoapparatuur. “We kunnen een Powerpoint maken van foto’s als mensen dat graag willen. Is er een muzieklijst opgegeven, maar willen de nabestaanden op het laatste moment toch nog iets veranderen, dan is dat snel geregeld. Er kan zelfs een Skypeverbinding worden gelegd met iemand die van een afstand nog iets wil zeggen. Dat is in deze coronatijd al helemaal mooi.

Steuntje in de rug

Haskerpoort biedt een scala aan urnen. Gemaakt van allerlei materialen in allerlei vormen Ook kunnen nabestaanden kiezen voor sieraden waarin as van de overledene is verwerkt. Bij het kiezen van de beste optie denkt Arnout graag mee. Hij struint indien nodig het hele internet af om de juiste urn voor iemand te vinden. Alles om mensen maar te kunnen helpen in hun rouwproces. Dat is wat hem energie gaf als uitvaartverzorger, en nu weer als eigenaar van het crematorium. “Het is fijn als je mensen op zo’n manier helpt, dat ze weer verder kunnen met hun leven. Dat maakt dit werk fantastisch.”

Meer informatie? Bezoek onze website Bel: 0513-724401. Of stuur een e-mail naar info@haskerpoort.nl

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Marieke Knol
Coaching Trots loopt de frèle vrouw voor de stoet uit

Ze laat me de foto’s zien. In een donkergroene achtergrond van bladeren van oude bomen loopt een frèle vrouw trots voor de stoet uit. Een witte wollen jas, het haar opgestoken, het hoofd hoog. Kwetsbaar en krachtig. Daarachter de dragers met de kist en dan een lange stoet mensen. Heel veel mensen.  

In memoriam Evert Baumgarten uit Meppel was kleurrijke karategrootmeester met bronzen stem

In zekere zin is Evert Baumgarten, de op maandag 19 april overleden karategrootmeester uit Meppel, een coronaslachtoffer. Sinds de corona-uitbraak werden twee geplande operaties steeds uitgesteld. Hij verging van de rugpijn door een spier die op een zenuw drukte en er lag een kunstknie op hem te wachten. De frustratie, en soms opwinding, over het […]

Uitvaart Mama, je bent de liefste van de hele wereld’

Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart: de uitvaart van een vader of moeder. De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt’, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden […]

herinerhen
HerinnerHen Aron Anne Fransens

Lieve Aron, Alles klopte en iedereen was klaar om jou te ontmoeten. Alles paste bij elkaar, zoals jij hoort bij je ouders en zij bij jou. Alles was klaar, maar hoe kon jouw leven dat nu ook al zijn? Het was immers nog niet eens echt begonnen.

Voorbereiden op later Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Achter de deuren van de dood De videograaf

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Achter de deuren van de dood De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Rouw Tips bij afscheid nemen van een dierbare: ‘Als je jezelf blijft, kan je het niet fout doen’

Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van een persoonlijk en soms emotioneel rouwproces. De dood is iets waar je je eigenlijk bijna niet op kan voorbereiden. Toch willen we graag van tevoren weten wat we kunnen verwachten. Alberta Kuil van Troost & Meer biedt rouw en verliesbegeleiding, geeft workshops en lezingen en verzorgt uitvaarten en deelt haar tips voor […]