herinerhen
Door: Team Mensenlinq in HerinnerHen

Anneke Bleeker

16 juni 1942 – 22 december 2021

Als kind zat Anneke graag bij haar vader in zijn atelier. Hij schilderde, zij tekende. Het artistieke talent dat hij had, had Anneke ook.

Fotograferen had ze geleerd als assistent bij fotograaf Sjoerd Andringa. Ze solliciteerde als 18 jarige bij de Leeuwarder Courant. De andere sollicitanten waren allemaal mannen, ouder dan zij en met meer ervaring in de fotografie. Er was een selectiecommissie, die de foto’s van de sollicitanten beoordeelden, zonder dat zij wisten van wie de foto’s waren. De foto’s van Anneke sprongen eruit en zij kreeg de baan. Ze kwam in dienst bij de Leeuwarder Courant als fotograaf en werkte later als freelancer.

Op 18 januari 1963 huurde de Leeuwarder Courant Anneke in om de Elfstedentocht in beeld te brengen. Ze begon bij de start van de wedstrijdrijders en daarna achter de kopgroep aan. Het was een bijzondere dag, zeer koud, de camera werd vochtig, deed het niet meer en moest worden gedroogd bij de verwarming in de auto van haar chauffeur. Haar foto’s van deze beroemde tocht worden nog steeds gebruikt bij tentoonstellingen, hangen in het schaatsmuseum en staan in een fotoboek over de Elfstedentocht. Vele prachtige opnames maakte ze, maar één werd iconisch genoemd. De foto die ze maakte van winnaar Reinier Paping met achter hem de man met de bezem. Deze foto werd later uitgeroepen tot één van de vijftien beste van de vorige eeuw.

Anneke bleef fotograferen, maar pakte ook het schilderen op. Ze maakte vele aquarellen. Ze trouwde, kreeg zoon Piet Jan en dochter Wimke. Na de scheiding van de vader van haar kinderen, ontmoette ze haar grote liefde, Pieter Sipkema. Met hem had ze mooie jaren, in hun huis aan de Dokkumer Ee.

Het plotseling overlijden van haar zoon Piet Jan in 2009 was een enorme klap. Een groot verdriet, maar toch ging ze door met haar leven. En ook toen fotografeerde ze, niet meer professioneel, maar wel in de privé sfeer. Zo waren de kleinkinderen natuurlijk dankbaar materiaal daarvoor.

Anneke moest afscheid nemen van haar grote liefde in augustus 2021. En ruim vier maanden na Pieter overleed ook Anneke op 22 december.

Foto: Gerda Wesselius, Afscheid Belicht.

Wat rest zijn de vele herinneringen aan een kleurrijke vrouw en haar prachtige zwart witjes.

Mariëtte Bakker

Stichting Humanistische uitvaartbegeleiding Fryslân

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Vier het leven, dat was Fred Ootjers

Fred Ootjers stond op 4 december 2019 op en mis was het. Een gescheurde aorta, niet op één plek, op meerdere plaatsen in het lichaam. Dat wisten hij en zijn vrouw Miriam op dat moment niet. Ze hadden wel meteen door dat er iets ernstigs was. Een paar uur later in het ziekenhuis kwam de mededeling dat de specialisten niks meer voor hem konden doen.

Rouw Back to normal na een overlijden

Mam, mogen we weer naar school? Naar school, huh? Dat hoeft echt niet hoor!

Voorbereiden op later Wachtlijsten voor organen nog onacceptabel lang

‘Het wel of niet donor zijn zou een normaal onderwerp van gesprek moeten zijn’

Voorbereiden op later Onontkoombaar verdriet

Tweede paasdag, zeven uur in de avond. Voor het eerst in 4 weken heb ik een dag waarin ik voor mijn gevoel niet achter mijn agenda aan hol. Afgelopen weken stonden in het teken van de crisis. Twee gelijke crisisteams gevormd die om en om 24 uur verantwoordelijk zijn voor WZH, ook in het weekend. Alle locatie- en stafmanagers bijeen geroepen om te bespreken hoe we deze crisis het hoofd wilden gaan bieden. Roosters aanpassen, mensen vrij spelen voor als het echt spannend wordt. Een opvangteam organiseren om personeel op te vangen en psychische bijstand te verlenen. Voldoende mondkapjes, handschoenen en schorten bij WZH zien te krijgen. Voor alle mensen die administratieve en kantoorfuncties vervullen een thuiswerkplek organiseren. Nieuwe maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de overheid opvolgen. De moeilijkste en pijnlijkste daarvan is wat mij betreft dat we familie de toegang tot hun dierbaren in de WZH locaties moeten ontzeggen. Brieven opstellen voor personeel, bewoners en familie over wat WZH allemaal doet en moet doen naar aanleiding van Corona en wat dat voor hen gaat betekenen.

Rouw 7 handreikingen voor omgaan met mensen in rouw

Ton Zijderveld stelde zeven handreikingen op hoe je het beste kan omgaan met een mens in rouw.

Rouw Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto’s. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips. Spreek af en herdenk  Vind je het fijn om samen met […]

Uitvaart ‘Een persoonlijk en tot in detail verzorgd afscheid biedt een eerste troost’

Te midden van verdriet binnen heel korte tijd het afscheid van een dierbare regelen: het lijkt een onmogelijke taak. ,,Hoe meer je van iemand houdt en hoe meer en intenser de herinneringen aan iemand zijn, hoe groter het verdriet is wanneer je een geliefde verliest. De lege stoel, het niet meer kunnen delen van een gebeurtenis die dag… Het is de passie van Greetje Brontsema van Memorables uitvaartverzorging om te helpen om van die ingrijpende gebeurtenis een waardevolle herinnering te maken, een eerste troost.

Uitvaart Een laatste groet aan de overledene

‘Een lied zingen was het laatste wat ik voor haar kon doen’