Terug
HerinnerHen

Anneke Bleeker

herinerhen

16 juni 1942 – 22 december 2021

Als kind zat Anneke graag bij haar vader in zijn atelier. Hij schilderde, zij tekende. Het artistieke talent dat hij had, had Anneke ook.

Fotograferen had ze geleerd als assistent bij fotograaf Sjoerd Andringa. Ze solliciteerde als 18 jarige bij de Leeuwarder Courant. De andere sollicitanten waren allemaal mannen, ouder dan zij en met meer ervaring in de fotografie. Er was een selectiecommissie, die de foto’s van de sollicitanten beoordeelden, zonder dat zij wisten van wie de foto’s waren. De foto’s van Anneke sprongen eruit en zij kreeg de baan. Ze kwam in dienst bij de Leeuwarder Courant als fotograaf en werkte later als freelancer.

Op 18 januari 1963 huurde de Leeuwarder Courant Anneke in om de Elfstedentocht in beeld te brengen. Ze begon bij de start van de wedstrijdrijders en daarna achter de kopgroep aan. Het was een bijzondere dag, zeer koud, de camera werd vochtig, deed het niet meer en moest worden gedroogd bij de verwarming in de auto van haar chauffeur. Haar foto’s van deze beroemde tocht worden nog steeds gebruikt bij tentoonstellingen, hangen in het schaatsmuseum en staan in een fotoboek over de Elfstedentocht. Vele prachtige opnames maakte ze, maar één werd iconisch genoemd. De foto die ze maakte van winnaar Reinier Paping met achter hem de man met de bezem. Deze foto werd later uitgeroepen tot één van de vijftien beste van de vorige eeuw.

Anneke bleef fotograferen, maar pakte ook het schilderen op. Ze maakte vele aquarellen. Ze trouwde, kreeg zoon Piet Jan en dochter Wimke. Na de scheiding van de vader van haar kinderen, ontmoette ze haar grote liefde, Pieter Sipkema. Met hem had ze mooie jaren, in hun huis aan de Dokkumer Ee.

Het plotseling overlijden van haar zoon Piet Jan in 2009 was een enorme klap. Een groot verdriet, maar toch ging ze door met haar leven. En ook toen fotografeerde ze, niet meer professioneel, maar wel in de privé sfeer. Zo waren de kleinkinderen natuurlijk dankbaar materiaal daarvoor.

Anneke moest afscheid nemen van haar grote liefde in augustus 2021. En ruim vier maanden na Pieter overleed ook Anneke op 22 december.

Foto: Gerda Wesselius, Afscheid Belicht.

Wat rest zijn de vele herinneringen aan een kleurrijke vrouw en haar prachtige zwart witjes.

Mariëtte Bakker

Stichting Humanistische uitvaartbegeleiding Fryslân