Door: Team Mensenlinq in Coaching

Als door de nevel de wereld weer verschijnt

Een verdrietige, vermoeide moeder zat tegenover me met haar dochtertje van 5. Door een bedrijfsongeval was haar man overleden. De eerste shock was voorbij, maar Janne had geen idee hoe ze verder moest. Hoe kon ze haar dochter Julia ondersteunen? Hou je als je 5 bent herinneringen aan je vader? Het zou toch verschrikkelijk zijn als zij later niet meer wist wie hij was?

Een gewone dag

Het gebeurde op een regenachtige donderdag in het voorjaar. Janne was op haar werk en Julia was naar school. Ze had veel plezier met haar collega’s en zat luid te lachen toen de telefoon ging. Nog een beetje grinnikend nam ze op. Het was de leidinggevende van haar man. Of ze even wilde gaan zitten, hij had een vreselijke boodschap voor haar. Tijdens de werkzaamheden was Peter, haar man, onder een kraan terechtgekomen die omgevallen was op de bouwplaats. Ze hadden nog geprobeerd hem eronder vandaan te krijgen en te reanimeren, maar eigenlijk was hij direct overleden.  

Het verschrikkelijke bericht

De tijd stond stil, haar collega’s keken haar vol afschuw aan. Dat bestond toch niet? Zo waren ze nog aan het lachen en nu dit bericht. Het was bijna niet te vatten. Gelukkig was er één collega die meteen handelend optrad. Hij nam de telefoon over, regelde waar ze haar man konden zien en ging met haar naar de plaats van het ongeluk. In de auto hebben ze de school van haar dochter gebeld. Ook de ouders van haar en Peter kregen ze snel te pakken. Ze spraken af dat haar ouders Julia uit school zouden halen. 

De nevel die je beschermt

De eerste periode na zijn dood ging in een roes voorbij. Het regelen van de crematie, de afscheidsdienst, alle administratieve zaken, ze was er druk mee en het hield haar op de been. Net als het zorgen voor haar dochter; de regelmaat van het schoolleven maakte dat ze een ritme in de dagen had.  

Toen er weer wat ruimte in haar hoofd kwam en haar lichaam beter ging functioneren, pakte ze haar werk weer op. In het begin vond ze het lastig, haar geheugen liet haar in de steek, een hele dag werken lukte niet, na drie uur was ze kapot en moest ze rusten. Ook deze periode ging over en ondertussen had het leven weer zijn weg gevonden.  

Zo wilde ze het niet verder

Aan de buitenkant ging alles goed, maar innerlijk speelden er ook nog veel dingen. Het plezier in het leven was er niet. Janne deed wat ze moest doen, maar echt blij was ze bijna nooit meer. Ze genoot van haar dochter, ze deden leuke dingen samen, maar ze had het gevoel onder een grijze deken te leven. Samen gingen we kijken naar en onderzoeken wat haar bewoog om door te gaan. Wat was haar perspectief? Hoe kon ze weer perspectieven aanbrengen, hoe geef je betekenis aan de dood? IK ben er nog en Peter niet meer. Wat betekent dat voor de wereld en voor jou? Hoe houd je je eigen vitaliteit in de gaten?

Het is een fase waar rouwenden doorheen gaan als de nevels, die je beschermen direct na het verlies, optrekken. Het oude is echt weg en komt ook niet meer terug. We hebben veel coaching sessies besteed aan het accepteren en betekenis geven van de dood van Peter.

Kleine stappen naar de toekomst

Samen keken we naar de toekomst, die nog helemaal niet helder was. Dat is een spannend proces en met kleine stapjes vond Janne weer activiteiten en manieren van denken die haar wat plezier teruggaven. Ook het opruimen van spullen en kiezen wat je bewaart, vooral voor Julia die zich van deze tijd weinig zal kunnen herinneren, was een waardevolle bezigheid. Een afsluiting, maar ook iets moois creëren voor je dochter voor de toekomst.

Gerda Hagenauw

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Jisk Teitsma en Tine Teitsma-Siccama

Ja, ik wil. In voor- en tegenspoed tot de dood ons scheidt. Op de trouwfoto staan een lange jongeman met golvende haren en een stralende jongedame in lichtblauwe trouwjurk. Jisk en Tine. Het begin van een lang en
gelukkig huwelijk. Samen werkten ze aan de toekomst terwijl ze elkaar vrij lieten om eigen passies te volgen.

Rouw Een lindeboom voor juf Linda.

Mijn zus Linda overleed meer dan 25 jaar geleden volledig onverwachts. Met haar 29 jaar was zij in de bloei van haar leven en niets wees erop dat zij leed aan een ernstige ziekte. Haar plotselinge dood was een emotionele dreun, die tot op de dag van vandaag nog voelbaar is voor een ieder die haar heeft gekend.  Het verlies van haar had niet […]

Nieuws Architect Vittorio Gregotti overleden aan het coronavirus

Architect Vittorio Gregotti is zondag op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn vrouw is opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand is nog onbekend.

Nieuws Two and a Half Men-actrice Conchata Ferrell overleden

De Amerikaanse actrice Conchata Ferrell, beter bekend als Berta uit de serie Two and a Half Men, is op 77-jarige leeftijd overleden. Ferrell bezweek aan een hartstilstand.

Rouw ‘ Afscheidsritueel op zee maakt afscheid dragelijker’

Schipper Oeds begeleidt nabestaanden op het Wad

Nieuws Jazz-drummer Jimmy Cobb overleden

Jazzdrummer Jimmy Cobb, die met trompettist Miles Davis (1926-1991) het legendarische album Kind of Blue opnam, is overleden. Cobb stierf op 91-jarige leeftijd in New York aan longkanker, zei zijn weduwe Eleana Tee Cobb tegen de Amerikaanse omroep NPR.

Rouw Zussen

Tijdens mijn vrijwilligerswerk in het Hospice, leerde ik een wijze les. Een les die ik nooit meer zal vergeten en die ik me, bij ieder verdrietig afscheid, herinner.

Pim Doesburg
Nieuws Oud-doelman en eredivisie-recordhouder Pim Doesburg (77) overleden

Voormalig doelman Pim Doesburg is op 77-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer, achtvoudig Oranje-international, speelde voor Sparta en PSV 687 wedstrijden in de eredivisie en is met dat aantal recordhouder. Doesburg begon zijn loopbaan bij Sparta, de club waarmee hij in 1966 de KNVB-beker won. In 1967 stapte hij over naar PSV, maar in 1970 keerde […]