Door: Team Mensenlinq in Coaching

Afweerpatronen om de pijn van verlies te dragen.

Ze stormt druk en zenuwachtig het kantoor binnen. Als ik haar vraag hoe gaat roept ze: “Goed!” En vervolgens een grote zucht. “Heb je last van de warmte?” vraag ik. “Nee” zegt ze, druk met haar armen zwaaiend. “Mijn tweelingzus is overleden.

De tweeling

Ik kijk haar aan. “Wat verschrikkelijk voor je, waarom ben je hier? Als je zoiets heftigs meemaakt, kun je ook gewoon even thuisblijven.” Maar dat hoefde niet en voorzichtig kwamen we in gesprek over de relatie tussen haar en haar zus. In hun jeugd hadden ze best veel kattenkwaad uitgehaald. Ze leken precies op elkaar en deden zich regelmatig als de ander voor. Op school en ook daarbuiten waren ze geducht; zij tegen de wereld. Ze vormden een eenheid.

Het onveilige gezin

Daarin vonden ze ook troost, want het gezin waarin ze opgroeiden was niet warm of veilig. Weinig geld, veel boosheid, drank en soms geweld verziekten het gezinsleven. Het was geen fijne plek om op te groeien, maar door zich af te sluiten kon ze ermee omgaan. Ze had zich voorgenomen om het nooit zo te doen als haar ouders. Waarschijnlijk had haar zus dit zich ook voorgenomen, maar ze was niet zo sterk of gelukkig in de liefde. De zucht naar drank kon ze niet weerstaan en haar kinderen troffen hetzelfde lot als hen was overkomen. Lang heeft ze geprobeerd het contact in stand te houden, maar ze keurde het gedrag van haar zus erg af en ook haar man kon er niet mee omgaan.

Natuurlijk hebben ze geprobeerd te helpen, maar dat verslechterde het contact alleen maar. Later ging haar zus 100 km bij hen vandaan wonen. In het begin was dat een opluchting; ze werd in het dorp niet meer aangekeken voor haar regelmatig beschonken zus. Uiteindelijk is het contact verwaterd. Tot vorige week..

Nare berichten

De dochter van haar zus belde om te vertellen dat haar moeder was overleden. Zij had al een hele tijd geleden de diagnose kanker gekregen, maar hield het voor zichzelf. Haar dochter hoorde het pas toen er niets meer aan te doen was. Binnen een periode van een maand was ze overleden.

Haar verhaal maakte indruk op me en ik vroeg haar hoe ze met het verlies kon omgaan. Daar was de openheid voorbij. Ik zag het gebeuren. Haar oude manier om met nare dingen om te gaan werkte nog. Ze zei dat ze het wegstopte en hard doorging met leven; haar werk oppakken, veel met haar kinderen en kleinkinderen optrekken, regelmatig oppassen en de vrije tijd vullen met clubjes. Het leven gaat door, niet waar? Als rouwcoach leek me het een gemiste kans, maar als het werkt voor haar?

Omgaan met pijn en verdriet

Afweerpatronen leveren mensen veel op. Zij helpen je te overleven, omdat ze je weghouden van de pijn van het verlies. Oude afweerpatronen kunnen daardoor zeer hardnekkig zijn. Veel mensen komen op pas op een later moment in hun leven tot de ontdekking dat de tot dan toe gehanteerde coping strategie niet meer functioneel is. Het verlies van een dierbare of ‘gestapeld’ verlies kan iemand laten inzien dat het coping mechanisme tegen hem/haar is gaan werken.

Ik hoop van harte dat ze het redt en dat er iemand is die haar kan opvangen als afweren van de pijn niet meer helpt.

Tekst: Gerda Hagenauw. Geplaatst 30-8-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Een hond op je uitvaart

Als je weet dat je komt te overlijden, dan is het fijn als je goed voor ogen hebt hoe je afscheid wilt nemen van je dierbaren. En niet alleen van de mensen die je liefhebt, maar ook van je huisdier. Zeker als je huisdier je beste maatje is.

Nieuws Voormalige Franse doelman Martini (58) overleden

Oud-doelman Bruno Martini is overleden. Dat meldt AJ Auxerre, waar de 31-voudig Franse international het grootste deel van zijn loopbaan speelde.

Jac van de Ven
Geen categorie PSV rouwt om dood oud-verzorger Jac van de Ven

PSV rouwt om het overlijden van Jac van de Ven. De oud-verzorger van de club uit Eindhoven is 88 jaar oud geworden.

Nieuws Zakenman Tiede Herrema, in jaren 70 gegijzeld door de IRA, overleden

De Nederlandse zakenman Tiede Herrema is op 99-jarige leeftijd overleden. In 1975 was hij 36 dagen lang voorpaginanieuws doordat hij in Ierland gevangen werd gehouden door mensen uit kringen van de IRA.

Nieuws Kraftwerk-oprichter Florian Schneider overleden

Florian Schneider, mede-oprichter van de iconische Duitse elektroband Kraftwerk, is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De voormalig muzikant is 73 jaar geworden.

Agathonas Iakovidis
Nieuws Griekse songfestivalzanger Agathonas Iakovidis overleden

De Griekse zanger Agathonas Iakovidis is overleden. Hij stierf op 65-jarige leeftijd in zijn slaap, staat op de Facebookpagina van de muzikant. Iakovidis dankte zijn bekendheid buiten Griekenland aan zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2013 in het Zweedse Mälmo. Hij zong destijds samen met de band Koza Mostra het nummer Alcohol is Free. Dat leverde een […]

Nieuws Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. “Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces.” Jarenlang […]

Nieuws Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin afdaalden naar de maan en daar rondwandelden, bleef hij in een baan rond de maan op ze wachten.